AVA 10,334 Posted March 2 Share Posted March 2 49 минут назад, Макарыч57 сказал: Так вот варианты. Кому неинтересно, то смотреть с 8 минуты. Все неправильно На 13 минуті показана рамка , наяких я зимую , таких рамок у мене 90% гнізда і клуб сидить на них і нічого повномедка нерозділяє , вони всі такі , я чисто на таких два роки зимував Клуб сідає прикрасно на меду і на зазорі між рамками і передньою стінкою і заором рамками і дном по центральних вуличках обгибає верх рамок , приблизно до морозов грудня вони виїдають мед і починають формувать ложе , як раз на мороз З осені сидять на меду мед соняху до нового року полужидкий , вони його негріють , просто сидять з осені і недають йому остить , на січневі морози у них уже виїдений мед під ложе , я спостерігав як після нового року крайні вулички між рамкою і заставною стають порожні від бджіл , появляйтся пусті комірки і бджола уходить у центр , я писав у них є обсижений перехід по передній стінкі і частково через верх , бо ценральні вулички сидять по верху рамок і зверху тепло , при похолоданні бджоли крайніх вуличок незастивають . а мають можливість заскочить у гніздо Ще один плюс повномедних рамок , бджоли займають клубом до 10см меду у холод і до 15см у відносне тепло якщо даже буде розплід і клуб максимально ужмется він все рівно 5см залишется на меду , чого ніколи небуде якщо він сидить у типовому ложе на пустих комірках і мед хватає тільки крайом 5см . при максимальному привжимані . десь -25*С він відірвится від меду 6 2 Quote Link to post Share on other sites
AVA 10,334 Posted March 2 Share Posted March 2 14 минут назад, Роман Кременчук сказал: Так там,де вийшов розплід,які там 60%,аби зоч 20% було.А з запасом там проблеми.Викачано все в хлам.І маломедки теж.Незнаю,чи ляпухи поклав,чи ні.Казали,що бояться(совість чи страх)до вуликів підійти,послухати.В нас обльоту,як такого не було.Літали кому приперло і на сонці хто стояв.Питав чи хоч дивився чи літали,у відповідь хз.Після цієї зими вирішив нікого не критикувати і не підказувати,навіть розмови,про бджіл не піднімати.А то маток виведи,підсади і т.д..Мед вони качають і здали по 32(Баскевич рулить)... .А казав,потерпи,разом продамо... . Я не злий,але дістало.З року в рік однеі теж. Хух,вибалакався,легше на печінку. НІКОЛИ не можна пустить гніздо на повномедних рамках незамінивши рамки де був розплід , це НЕРЕАЛЬНО розплід виходить у жовтні коли кормить уже даже пізно Я всю жизнь тільки МІНЯВ , зараз є вулики многокорпусні на 300 на 16 р на 14 р я у них посадив полусімьї і де є повні повномедні на 300 просто протягом соняха складаю повномедки ,цей рік жодної на 300 некачав є лежаки з відводками з молодими матками де бджолии занімають 5р , зато вони ще охраняють 10р повномедок на 300 У мене весною медоносів нема жизнь научила ніколи вони непропадуть , накрайняк рапс сдам жовтий З 60га рапсу на все село я меду рапсового качав бочку з хвостиком , правда жовтого 3 1 1 Quote Link to post Share on other sites
AVA 10,334 Posted March 2 Share Posted March 2 (edited) 22 минуты назад, AVA сказал: Ще один плюс повномедних рамок , бджоли займають клубом до 10см меду у холод і до 15см у відносне тепло якщо даже буде розплід і клуб максимально ужмется він все рівно 5см залишется на меду , чого ніколи небуде якщо він сидить у типовому ложе на пустих комірках і мед хватає тільки крайом 5см . при максимальному привжимані . десь -25*С він відірвится від меду Я у досі незробив контроль меду у сімьях А все чому , я при відносному морозі 9.02 зробив контроль , ні хто не сидів ближе 10см до задньої стінки Клуб занімав усі рамки які є у вулику , тільки ушли деякі з вулички рамка -заставна , я даже 4 р забрав Зараз клуб розпався бджоли лдістали до задньої стінки і даже зайняли брошині вулички рамка -заставна Я точно знаю що най хучший варіант це у мене є полоска меде 10см на вся висоту рамки , яку бджоли біля задньої стінки і то це на центральних рамках Edited March 2 by AVA 2 Quote Link to post Share on other sites
Роман Кременчук 10,628 Posted March 2 Share Posted March 2 1 година тому, AVA сказав: НІКОЛИ не можна пустить гніздо на повномедних рамках незамінивши рамки де був розплід , це НЕРЕАЛЬНО Ну,намагався це довести.Але,як до стінки.Нічого,моїм дівкам більше буде. 2 Quote Link to post Share on other sites
Н. Петрович 1,854 Posted March 2 Share Posted March 2 1 час назад, Роман Кременчук сказал: Другу зиму йдуть на своїх кормах(сонях) Свои корма хорошо, но очень много они его выбрасывают. Сегодня чистил донья, в некоторых семьях этих белых кристаллов очень много. Можно сказать мед на мусор. 9 Quote Link to post Share on other sites
Роман Кременчук 10,628 Posted March 2 Share Posted March 2 1 година тому, Н. Петрович сказав: Свои корма хорошо, но очень много они его выбрасывают. Сегодня чистил донья, в некоторых семьях этих белых кристаллов очень много. Можно сказать мед на мусор. Дена не чистив.А де лежать контрольки,то тільки крихта,покищо.Було,минулої зими,корма в одній сім'ї кристал суцільний,у двох вуличках. Quote Link to post Share on other sites
Витя 425 Posted March 2 Share Posted March 2 1 час назад, Н. Петрович сказал: Сегодня чистил донья, Яка висота дна? Quote Link to post Share on other sites
Н. Петрович 1,854 Posted March 2 Share Posted March 2 44 минуты назад, Витя сказал: Яка висота дна? 60 мм. 1 Quote Link to post Share on other sites
Витя 425 Posted March 2 Share Posted March 2 1 час назад, Н. Петрович сказал: 60 мм. Якщо не важко розкажіть як організували вентиляцію. У Вас сухі днища. Quote Link to post Share on other sites
Н. Петрович 1,854 Posted March 2 Share Posted March 2 Гнездо собрано по центру улика, по бокам колодцы перекрытые сеткой. Часть днищь глухие, а вторая часть с отверстиями по углам 30 мм. закрыты сеткой (в этих улья сырости вообще нет ). Верхний леток закрыт, нижний закрыт решеткой. В крышки вентиляционные отверстие. Гнездо накрыто : пленка, холстик, потолочина и утеплитель. Пленка и холстик, рамки перекрывают не полностью. Ну как так. Несколько фоток. 6 1 Quote Link to post Share on other sites
Термообработчик 409 Posted March 2 Share Posted March 2 1 час назад, Н. Петрович сказал: Часть днищь глухие, а вторая часть с отверстиями по углам 30 мм Пчёлы залепят прополисом? Это надо каждую осень сетки в днище прочищать? 1 Quote Link to post Share on other sites
Н. Петрович 1,854 Posted March 2 Share Posted March 2 39 минут назад, Термообработчик сказал: Пчёлы залепят прополисом? Это надо каждую осень сетки в днище прочищать? Сеточки весной закрываю оцинковкой 40*40, а осенью открываю. 3 Quote Link to post Share on other sites
ромео 36,638 Posted March 3 Share Posted March 3 Все таки перехід на літній час буде скасовано. В першому читанні рішення проголосовано. 2 3 Quote Link to post Share on other sites
Stol 2,489 Posted March 3 Share Posted March 3 20 минут назад, ромео сказал: Все таки перехід на літній час буде скасовано. В першому читанні рішення проголосовано. Тільки не на це літо 1 Quote Link to post Share on other sites
Mihail-ves 9,371 Posted March 3 Share Posted March 3 1 годину тому, ромео сказав: Все таки перехід на літній час буде скасовано. В першому читанні рішення проголосовано. Там звучала пропозиція залишити літній час, а не зимовий. Для більшості це буде добре. 2 Quote Link to post Share on other sites
Сергій-апі 3,456 Posted March 3 Share Posted March 3 Більшість "світлих голів" проголосували в першому читанні за залишення зимового часу... блін одні емоціїї... Quote Link to post Share on other sites
Avgust Vadim Poltava 9,357 Posted March 3 Share Posted March 3 В 02.03.2021 в 10:02, Роман Кременчук сказал: Мед вони качають і здали по 32(Баскевич рулить)... .А казав,потерпи,разом продамо... . Та то просто нада було в нього собі той мед купити! Я ще осінню тут писав, шо треба не продавати, а купувати! 2 1 Quote Link to post Share on other sites
Роман Кременчук 10,628 Posted March 3 Share Posted March 3 4 години тому, Avgust Vadim Poltava сказав: Та то просто нада було в нього собі той мед купити! Я ще осінню тут писав, шо треба не продавати, а купувати! Та,то б ниття було б.Там і так душить(кума),що не послухав мене.Нехочу і зв'язуватись,хочу хрещеницю бачити ще. 2 1 Quote Link to post Share on other sites
ромео 36,638 Posted March 6 Share Posted March 6 Підходить недавно одна знайома. Каже "Є діло. Продай два відводки, бо мій пасічник вже остався без бджіл". Це вона про чоловіка. Питаю про причину. Вона - "не знаю, він все робив так як ти йому показував" Ситуація така: її батько був пасічником, передчасно помер пізньої осені і після нього залишилось 7 сімей. Вони вирішили не продавати, а спробувати пасічникувати самим. Гукнули мене допомогти і навчити. З трудом зібрав їм гнізда на зиму, бо сім'ї були запущені - кормів було дуже мало, а корм вони вже не брали. З середини лютого клали їм мед в пакетах. Короче, перезимувати всі. Весь сезон "вів" пасіку - то сам навідувався, то по телефону казав, що треба зробити. Щоразу читав цілу лекцію про пасічникування. Отож успіхи такі: сім'ї роїлись щороку, і їх кількість щоразу зменшувалась. Минулого сезону осталось вже дві сім'ї. І до весни вони не дожили. От як їм пояснити, що пасічникувати - це не тупо робити по шаблону якісь дії. Це не "підставляння-забирання рамок". Треба вміти аналізувати, робити висновки, планувати дії на сезон наперед. 8 1 1 Quote Link to post Share on other sites
mits 15,094 Posted March 6 Share Posted March 6 1 час назад, ромео сказал: Підходить недавно одна знайома. Каже "Є діло. Продай два відводки, бо мій пасічник вже остався без бджіл". Це вона про чоловіка. Питаю про причину. Вона - "не знаю, він все робив так як ти йому показував" Ситуація така: її батько був пасічником, передчасно помер пізньої осені і після нього залишилось 7 сімей. Вони вирішили не продавати, а спробувати пасічникувати самим. Гукнули мене допомогти і навчити. З трудом зібрав їм гнізда на зиму, бо сім'ї були запущені - кормів було дуже мало, а корм вони вже не брали. З середини лютого клали їм мед в пакетах. Короче, перезимувати всі. Весь сезон "вів" пасіку - то сам навідувався, то по телефону казав, що треба зробити. Щоразу читав цілу лекцію про пасічникування. Отож успіхи такі: сім'ї роїлись щороку, і їх кількість щоразу зменшувалась. Минулого сезону осталось вже дві сім'ї. І до весни вони не дожили. От як їм пояснити, що пасічникувати - це не тупо робити по шаблону якісь дії. Це не "підставляння-забирання рамок". Треба вміти аналізувати, робити висновки, планувати дії на сезон наперед. Виноваты Вы остались? 1 Quote Link to post Share on other sites
Lefty 1,229 Posted March 6 Share Posted March 6 1 година тому, mits сказав: Виноваты Вы остались? Ви сумніваєтесь? 1 5 Quote Link to post Share on other sites
Петрович 49 1,975 Posted March 6 Share Posted March 6 9 часов назад, mits сказал: Виноваты Вы Чим закінчилась ота історія з гнильцем у Вашого знайомого... Quote Link to post Share on other sites
mits 15,094 Posted March 7 Share Posted March 7 9 часов назад, Петрович 49 сказал: Чим закінчилась ота історія з гнильцем у Вашого знайомого... Ни чего, не знаю. Quote Link to post Share on other sites
Сергей Тюркин 25,775 Posted March 7 Share Posted March 7 По поводу гнильцов.. большинство пасек (семей пчёл) имеют в небольшом количестве возбудитель гнильца.. Но покуда сытые пчёлы. с хорошим иммунитетом. регулярным обновлением гнездовых рамок то вспышек болезней нету.. Понимаю что книги это всё описывают по другому и большинство со мной не согласится но то такое.. 4 Quote Link to post Share on other sites
Wladimir_K 29,877 Posted March 7 Share Posted March 7 30 минут назад, Сергей Тюркин сказал: По поводу гнильцов.. большинство пасек (семей пчёл) имеют в небольшом количестве возбудитель гнильца.. Но покуда сытые пчёлы. с хорошим иммунитетом. регулярным обновлением гнездовых рамок то вспышек болезней нету.. Понимаю что книги это всё описывают по другому и большинство со мной не согласится но то такое.. У бджолиному гнізді є багато інфекцій різних і поки імунна система бджоли сильна вони не проявляються. На рахунок гнильців не можу сказати, але європейський можна лікувати осиротінням протягом днів 10 з підсадкою молодої матки, з повною заміною гнізда і дезенфекції вулика. По аскофероз взагалі це один з найкращих варіантів. Тому я не сприймаю перенасичення бджіл на одному місці взагалі так само і великі точки на медозборі, це призводить до того, що бджоли сильно ослаблений імунітет плюс постійне перезарядження кліщем. Завжди шукаю дикоростучі медоноси чи ту ж саму гречки чи гарбузи і в принципі це працює. 4 Quote Link to post Share on other sites