ромео Опубликовано 7 марта, 2021 Share Опубликовано 7 марта, 2021 21 час назад, ромео сказал: От як їм пояснити, що пасічникувати - це не тупо робити по шаблону якісь дії. Це не "підставляння-забирання рамок". Треба вміти аналізувати, робити висновки, планувати дії на сезон наперед Є ще сусідка - пасічниця. Пенсійного віку. Має до десятка сімей. Також часто приходить за порадою. І що цікаво: щороку питання одні і ті ж. Як розводити сахар? По скільки полосок ставити? І т.д. Але щоліта біда з роїнням. Втрачає кілька сімей, бо не може навести лад із матками. При перегляді сім'ї, як тільки бачить маточник, то зразу ж його зриває. Що часто приводить до відсутності матки. Починаються ігри з відновленням сім'ї. І з сезону її вже можна викреслити. Справа в тому, що колись її навчили, що роїння - то втрата медозбору. Тому не треба давати сім'ї роїтись. Для цього зривати маточники. Вона так і робить. "Є маточники - зрізай" Пробую пояснити, що перш ніж зривати, треба переглянути всю сім'ю і знайти причину. Дати відповідь на питання : "Чому потягнули маточники?" А тоді прийняти рішення. Описую різні ситуації, коли треба залишати одного. Через деякий час приходить. Розказує, що рій утік. Маточники перед цим вирізала, одного оставила. Або: рій вилетів, то я заглянула, а там повно маточників. То я оставила два. А чого два? - питаю. Гарні такі, великі -каже, - жалко було викидати... Ну шо тут скажеш? Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Сергей Тюркин Опубликовано 7 марта, 2021 Share Опубликовано 7 марта, 2021 2 часа назад, Wladimir_K сказал: У бджолиному гнізді є багато інфекцій різних і поки імунна система бджоли сильна вони не проявляються. На рахунок гнильців не можу сказати, але європейський можна лікувати осиротінням протягом днів 10 з підсадкою молодої матки, з повною заміною гнізда і дезенфекції вулика. По аскофероз взагалі це один з найкращих варіантів. Тому я не сприймаю перенасичення бджіл на одному місці взагалі так само і великі точки на медозборі, це призводить до того, що бджоли сильно ослаблений імунітет плюс постійне перезарядження кліщем. Завжди шукаю дикоростучі медоноси чи ту ж саму гречки чи гарбузи і в принципі це працює. Согласен. но к сожалению для юга Украины такие рекомендации выполнить почти не реально.. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Александр К. Опубликовано 7 марта, 2021 Share Опубликовано 7 марта, 2021 14 минут назад, ромео сказал: Є ще сусідка - пасічниця. Пенсійного віку. Має до десятка сімей. Також часто приходить за порадою. І що цікаво: щороку питання одні і ті ж. Як розводити сахар? По скільки полосок ставити? І т.д. Але щоліта біда з роїнням. Втрачає кілька сімей, бо не може навести лад із матками. При перегляді сім'ї, як тільки бачить маточник, то зразу ж його зриває. Що часто приводить до відсутності матки. Починаються ігри з відновленням сім'ї. І з сезону її вже можна викреслити. Справа в тому, що колись її навчили, що роїння - то втрата медозбору. Тому не треба давати сім'ї роїтись. Для цього зривати маточники. Вона так і робить. "Є маточники - зрізай" Пробую пояснити, що перш ніж зривати, треба переглянути всю сім'ю і знайти причину. Дати відповідь на питання : "Чому потягнули маточники?" А тоді прийняти рішення. Описую різні ситуації, коли треба залишати одного. Через деякий час приходить. Розказує, що рій утік. Маточники перед цим вирізала, одного оставила. Або: рій вилетів, то я заглянула, а там повно маточників. То я оставила два. А чого два? - питаю. Гарні такі, великі -каже, - жалко було викидати... Ну шо тут скажеш? В таких случаях лучше не мешать... Время подправит кол-во пчеловодов рядом с вами... Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Sanich Опубликовано 7 марта, 2021 Share Опубликовано 7 марта, 2021 21 хвилину тому, ромео сказав: Справа в тому, що колись її навчили, що роїння - то втрата медозбору. Тому не треба давати сім'ї роїтись. Для цього зривати маточники. Вона так і робить. "Є маточники - зрізай" Все згадую екс-колегу, у якого дідусь тримав чи й досі тримає бджіл і кожного тижня вони втрьох з батьком щотижня чи кожні 2 тижні перелопачували всі 100 сімей і вирізали трутневий розплід, бо так його навчили. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Wladimir_K Опубликовано 7 марта, 2021 Share Опубликовано 7 марта, 2021 15 минут назад, Сергей Тюркин сказал: Согласен. но к сожалению для юга Украины такие рекомендации выполнить почти не реально.. Ну тоді бджола буде мати завжди ослаблену імунну систему з відповідними наслідками в сезон і під час зимівлі. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Wladimir_K Опубликовано 7 марта, 2021 Share Опубликовано 7 марта, 2021 7 минут назад, Sanich сказал: Все згадую екс-колегу, у якого дідусь тримав чи й досі тримає бджіл і кожного тижня вони втрьох з батьком щотижня чи кожні 2 тижні перелопачували всі 100 сімей і вирізали трутневий розплід, бо так його навчили. Бо трутні мед весь з'їдять... Ще на сьогодні є таких багато. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
К. А. Е. Опубликовано 7 марта, 2021 Share Опубликовано 7 марта, 2021 19 часов назад, ромео сказал: . От як їм пояснити, що пасічникувати - це не тупо робити по шаблону якісь дії. Це не "підставляння-забирання рамок". Треба вміти аналізувати, робити висновки, планувати дії на сезон наперед. Сначала нужно если есть время и желание самому сделать то что не терпит отлагательств .После этого дать книгу для изучения,потом проверить в беседе насколько усвоен материал.Если не достаточно-отослать дальше заниматься.Потом после усвоения можно что то и подсказывать. По другому я так думаю пустая трата времени и в результате будешь еще и виноватым себя чувствовать.Еще хуже если продашь о незнающим соседям. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Сергей Тюркин Опубликовано 7 марта, 2021 Share Опубликовано 7 марта, 2021 2 часа назад, Wladimir_K сказал: Ну тоді бджола буде мати завжди ослаблену імунну систему з відповідними наслідками в сезон і під час зимівлі. С такой аграрной политикой как сейчас так оно и будет.. ну хоть у пакетчиков будут постоянные клиенты. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Ворон Опубликовано 7 марта, 2021 Share Опубликовано 7 марта, 2021 8 хвилин тому, Wladimir_K сказав: Бо трутні мед весь з'їдять... Ще на сьогодні є таких багато. Я теж вирізаю трутневі соти, так зменшую кількість кліща загружаю бджіл роботою, і немає перебудови аощини, але вирізаю тільки буд рамки. п/с один постріл, три справи зроблені. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Лавр Опубликовано 7 марта, 2021 Share Опубликовано 7 марта, 2021 Тільки що, Sanich сказав: Все згадую екс-колегу, у якого дідусь тримав чи й досі тримає бджіл і кожного тижня вони втрьох з батьком щотижня чи кожні 2 тижні перелопачували всі 100 сімей і вирізали трутневий розплід, бо так його навчили. Частково це пов*язано зі знищенням кліща. Був час що дістати щось для винищення *зарази* нереально, то вирізання трута був доступний метод. Так і продовжують по звичці. Та найголовніше - не аналізують причину. І це стосується також і початківців. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
К. А. Е. Опубликовано 7 марта, 2021 Share Опубликовано 7 марта, 2021 Только что, Сергей Тюркин сказал: По поводу гнильцов.. большинство пасек (семей пчёл) имеют в небольшом количестве возбудитель гнильца.. Но покуда сытые пчёлы. с хорошим иммунитетом. регулярным обновлением гнездовых рамок то вспышек болезней нету.. Понимаю что книги это всё описывают по другому и большинство со мной не согласится но то такое.. Так и описывают.Правда там еще добавлено,что условием для того чтобы заболеть еще есть восприимчивость разных пород ( а если безпородная то снмей ).к этому. То есть зависит еще я так понимаю и на генетическом уровне. Если сделать прививку от семьи склонной к гнильцовым я думаю результат не заставит себя долго ждать. Только что, Сергей Тюркин сказал: Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Stol Опубликовано 7 марта, 2021 Share Опубликовано 7 марта, 2021 1 час назад, ромео сказал: Пробую пояснити, що перш ніж зривати, треба переглянути всю сім'ю і знайти причину. Дати відповідь на питання : "Чому потягнули маточники?" А тоді прийняти рішення. Описую різні ситуації, коли треба залишати одного. Ну шо тут скажеш? Треба було їй менш складно пояснювати Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ромео Опубликовано 7 марта, 2021 Share Опубликовано 7 марта, 2021 1 час назад, Лавр сказал: Частково це пов*язано зі знищенням кліща. Був час що дістати щось для винищення *зарази* нереально, то вирізання трута був доступний метод. Так і продовжують по звичці. Та найголовніше - не аналізують причину. І це стосується також і початківців. Ви думаєте, що обов'язкова робота по вирізанні кліща, пов'язувалась із боротьбою з кліщем? Зовсім ні. В першу чергу ріжуть - бо так борються з роїнням. Друга причина - стримування зростання кількості трута - "щоб мед не їли". Ця робота регулярна, щотижнева. Мій наставник також цим займався. Рамки, що мали великі площі трута, струшував від бджіл. Потім зрізав кришечки і збирав їх в окрему посудину, а трутнів вистукував над мискою - курчатам на підгодівлю. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Вадім Полтава Опубликовано 7 марта, 2021 Share Опубликовано 7 марта, 2021 3 минуты назад, ромео сказал: Друга причина - стримування зростання кількості трута - "щоб мед не їли". Ця робота регулярна, щотижнева Да. Трутень то безполєзне і шкідливе створіння. Нічого не робе і їсть мед!!! Його треба знищувать! Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
gardener Опубликовано 7 марта, 2021 Share Опубликовано 7 марта, 2021 34 хвилини тому, ромео сказав: Ви думаєте, що обов'язкова робота по вирізанні кліща, пов'язувалась із боротьбою з кліщем? Зовсім ні. В першу чергу ріжуть - бо так борються з роїнням. Друга причина - стримування зростання кількості трута - "щоб мед не їли". Ця робота регулярна, щотижнева. Мій наставник також цим займався. Рамки, що мали великі площі трута, струшував від бджіл. Потім зрізав кришечки і збирав їх в окрему посудину, а трутнів вистукував над мискою - курчатам на підгодівлю. то може він тільки медом прикривався, а сам для курчат корми заготовляв Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Николай S Опубликовано 7 марта, 2021 Share Опубликовано 7 марта, 2021 15 хвилин тому, gardener сказав: то може він тільки медом прикривався, а сам для курчат корми заготовляв А можливо ще і рибачив втихаря Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ромео Опубликовано 7 марта, 2021 Share Опубликовано 7 марта, 2021 3 часа назад, Sanich сказал: Все згадую екс-колегу, у якого дідусь тримав чи й досі тримає бджіл і кожного тижня вони втрьох з батьком щотижня чи кожні 2 тижні перелопачували всі 100 сімей і вирізали трутневий розплід, бо так його навчили. Один пасічник вирішив долучити молодого сусіда до пасічникування. Дав йому дві сім'ї і вчив доглядати. Питаю "Як там у нього успіхи?" "Та не буде з нього толку. Не відповідальний. Казав йому, Коля позрізай трутнів. Не послухав - зроїлись..." Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Макарыч57 Опубликовано 7 марта, 2021 Share Опубликовано 7 марта, 2021 4 часа назад, ромео сказал: ще сусідка - пасічниця. Пенсійного віку. Має до десятка сімей Интересно, сколько она меда качает? Может проще тех пчел на мед выменять? Взять в аренду на 10 лет за бутыль меда. Бабушка и при меде и на валерьянку не надо тратиться. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Сергей Тюркин Опубликовано 7 марта, 2021 Share Опубликовано 7 марта, 2021 5 часов назад, К. А. Е. сказал: Так и описывают.Правда там еще добавлено,что условием для того чтобы заболеть еще есть восприимчивость разных пород ( а если безпородная то снмей ).к этому. То есть зависит еще я так понимаю и на генетическом уровне. Если сделать прививку от семьи склонной к гнильцовым я думаю результат не заставит себя долго ждать. Так я про иммунитет писал.. а это и есть способность организма сопротивляться.. ну и само собой что у разных пород она разная . но и среди одной породы найдутся семьи с более сильным иммунитетом к определённому заболеванию как и семьи более подверженные болезни. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Sanich Опубликовано 7 марта, 2021 Share Опубликовано 7 марта, 2021 5 годин тому, Wladimir_K сказав: Бо трутні мед весь з'їдять... Ще на сьогодні є таких багато. Так. Аргументація була саме така. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Stol Опубликовано 7 марта, 2021 Share Опубликовано 7 марта, 2021 2 часа назад, Макарыч57 сказал: Интересно, сколько она меда качает? Может проще тех пчел на мед выменять? Взять в аренду на 10 лет за бутыль меда. Бабушка и при меде и на валерьянку не надо тратиться. Сын Макара за день до 8 Березня зЇхав з пасіки Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Вадім Полтава Опубликовано 7 марта, 2021 Share Опубликовано 7 марта, 2021 1 час назад, Sanich сказал: Так. Аргументація була саме така. Тоже таких знаю. По пів часа на огляд сім'ї - уважно вирізаєм всіх трутнів! )) Може раніше робити не було чого?.. Тримали пасіки по три сім'ї - можна було розвлікаться неспіша. Тількишо проїхав мимо двох полів з озиминою. А озимина-то примерзла! Зеленіли поля, а тепер жовті зверху! Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Женя Ц. Опубликовано 7 марта, 2021 Share Опубликовано 7 марта, 2021 12 минут назад, Avgust Vadim Poltava сказал: Тоже таких знаю. По пів часа на огляд сім'ї - уважно вирізаєм всіх трутнів! )) Може раніше робити не було чого?.. Тримали пасіки по три сім'ї - можна було розвлікаться неспіша. Тількишо проїхав мимо двох полів з озиминою. А озимина-то примерзла! Зеленіли поля, а тепер жовті зверху! Нічого,агрономи оброблять якоюсь гидотую тай позеленіє. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
gardener Опубликовано 7 марта, 2021 Share Опубликовано 7 марта, 2021 17 хвилин тому, Avgust Vadim Poltava сказав: Тоже таких знаю. По пів часа на огляд сім'ї - уважно вирізаєм всіх трутнів! )) а ше виловлюють тих шо пропустили вирізати Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Вадім Полтава Опубликовано 7 марта, 2021 Share Опубликовано 7 марта, 2021 1 час назад, gardener сказал: а ше виловлюють тих шо пропустили вирізати Да да да Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Рекомендуемые сообщения
Заархивировано
Эта тема находится в архиве и закрыта для дальнейших ответов.