Перейти к содержанию

Кочуємо: хто? як? і головне - на чому?

Рекомендуемые сообщения

09.11.2024 в 21:49, Ivan Ivanovich сказав:

Купуйте тоді причіп і буде менше головної болі від ремонту старої техніки. Плюс не потрібна страховка і техоогляд на ще одну машину(з нового року страховка значно зросте в ціні).

Доброго дня Іван Іванович. Бачу ви з Черкаської області, хвалять ваші медодайні краї. Мене звати Юрій, я з Харківської області з бджолами вже майже 30 років. Але зараз через війну моєї пасіки вже майже не залишилося. Проживаю тепер в Київській області і хочу відновити пасіку. Чи могли б ви підсказати де краще можна розпочати мені все заново, бажано ближче до Києва. Кочувати не зможу, поки що не потягу, тому тільки стаціонар. Може є які села де можна купити будинок недорого під пасіку. Дякую 

4 часа назад, Honeyboy сказал:

Доброго дня Іван Іванович. Бачу ви з Черкаської області, хвалять ваші медодайні краї. Мене звати Юрій, я з Харківської області з бджолами вже майже 30 років. Але зараз через війну моєї пасіки вже майже не залишилося. Проживаю тепер в Київській області і хочу відновити пасіку. Чи могли б ви підсказати де краще можна розпочати мені все заново, бажано ближче до Києва. Кочувати не зможу, поки що не потягу, тому тільки стаціонар. Може є які села де можна купити будинок недорого під пасіку. Дякую 

Добрий день. Щоб ближче до Києва, то Вам потрібно проїхать по селах біля Ржищева і біля Канева. Там дуже багато акації, та й соняшник теж буває сіють. Від мене до Києва майже 250км, та й без кочівлі в нас не виходить пасічникувать.

5 часов назад, Honeyboy сказал:

Недорого это какая сумма?

3 часа назад, Ivan Ivanovich сказал:

Добрий день. Щоб ближче до Києва, то Вам потрібно проїхать по селах біля Ржищева і біля Канева. Там дуже багато акації, та й соняшник теж буває сіють. Від мене до Києва майже 250км, та й без кочівлі в нас не виходить пасічникувать.

Так, акації понад Дніпром (від Ржищева до Канева) дійсно багато, великі яри які ніяк не можуть вирубати.  От з соняхом проблема, в радіусі льоту не більше 300 га, а за звичай немає навіть  200га і всей в один срок.

• 3 months later...

Катався цього літа по околицях і знайшов невеличку територію пустуючу десь на 10 га сильно зарослу дикорослими квітами. Спеціально походив з визначником поперевіряв - переважає гіпсофіла, різак звичайний, миколайчики польові та сині, орегано, якийсь будячок, волошка лучна, підмаренник, жовта люцерна. Полянки з собачої кропиви. Зацвітає це добро десь після ваточника і до цього часу досить інтенсивно цвіте змінюючи одне одного.

Як думаєте варто на таке місце завезти кілька вуликів? Основної взяткової рослини вроді і немає, але те що є цвіте щедро і досить довго.

5 часов назад, sitava сказал:

Катався цього літа по околицях і знайшов невеличку територію пустуючу десь на 10 га сильно зарослу дикорослими квітами. Спеціально походив з визначником поперевіряв - переважає гіпсофіла, різак звичайний, миколайчики польові та сині, орегано, якийсь будячок, волошка лучна, підмаренник, жовта люцерна. Полянки з собачої кропиви. Зацвітає це добро десь після ваточника і до цього часу досить інтенсивно цвіте змінюючи одне одного.

Як думаєте варто на таке місце завезти кілька вуликів? Основної взяткової рослини вроді і немає, але те що є цвіте щедро і досить довго.

Считаю что смысла нет.  Если бы к примеру было много золотарника ,тогда смысл был.  А так толку от бурьяна которые даёт мало нектара .

5 часов назад, sitava сказал:

Вважаю що ні :IMHO:

19 годин тому, koste сказав:

Считаю что смысла нет.  Если бы к примеру было много золотарника ,тогда смысл был.  А так толку от бурьяна которые даёт мало нектара .

Це недооцінення польових медоносів. Майже всі вказані рослини мають медопродуктивність від 80 до 300 кг/га. Причому це посухостійкі рослини і їхнє нектаровиділення менше залежить від вологи. У той час як золотарнику для медування  обовязково треба вологий грунт. У мене біля пасіки його дуже багато, але тут сухо і з нього можна щось викачать практично ніколи.

31 хвилину тому, sitava сказав:

Це недооцінення польових медоносів. Майже всі вказані рослини мають медопродуктивність від 80 до 300 кг/га. Причому це посухостійкі рослини і їхнє нектаровиділення менше залежить від вологи. У той час як золотарнику для медування  обовязково треба вологий грунт. У мене біля пасіки його дуже багато, але тут сухо і з нього можна щось викачать практично ніколи.

Вже ночі стають більш холодними, тож на виділення нектару не слід сильно розраховувати, от пилок думаю ще будуть нести добре.

Як маєте час та бажання, то можете вивезти, але великих сподівань не варто робити.

20 годин тому, Олександр К сказав:

В подібно описаному Вами місці у мене стаціонарно розміщена пасіка. Приносів вистачає тільки на розвиток і то за умови вологи в грунті, в іншому випадку тільки пилок.

38 хвилин тому, Конструктор сказав:

У той час як золотарнику для медування  обовязково треба вологий грунт.

100 %, у мене непогані плантації ним зарослі, а бджоли починать цікавитись тільки після завершення цвітіння сильфії і тільки пилок з нього. На Самбірських болотах (Львівщина) можна зібрати умовно товарний мед та не на моїх піщаниках.

44 хвилини тому, Конструктор сказав:

Вже ночі стають більш холодними, тож на виділення нектару не слід сильно розраховувати, от пилок думаю ще будуть нести добре.

Як маєте час та бажання, то можете вивезти, але великих сподівань не варто робити.

Ви праві, на зараз особливих сподівань вже немає. Може золотарника занесуть вже дома трохи, так як дощі цього року добре сипали, можливо виділятиме.

Туди думав вивезти наступного року, після ваточника на 2-2,5 недільки, на пік цвітіння.

3 часа назад, Сергій-апі сказал:

В подібно описаному Вами місці у мене стаціонарно розміщена пасіка. Приносів вистачає тільки на розвиток і то за умови вологи в грунті, в іншому випадку тільки пилок.

То не мій комент. То сітава написав

11 часов назад, sitava сказал:

По золотарнику ,для меня это было нечто новое.  В моей местности он ничего не давал ,хотя и цвёл каждый год.  Один раз меня угощяли мёдом с золотарника . 

А в прошлом году когда была жара, пчёлы впервые принесли с него мёд.  Так что бывает разное . 

Ну а так ставить для себя цель кочёвки по бурьянам смысла нет.  Один коллега раньше думал попробовать с кочёвкой на луга возле речки ирпень . Но понял что толку мало от этого, а тягать ульи просто не интересно. 

13 годин тому, koste сказав:

По золотарнику ,для меня это было нечто новое.  В моей местности он ничего не давал ,хотя и цвёл каждый год.  Один раз меня угощяли мёдом с золотарника . 

А в прошлом году когда была жара, пчёлы впервые принесли с него мёд.  Так что бывает разное . 

Ну а так ставить для себя цель кочёвки по бурьянам смысла нет.  Один коллега раньше думал попробовать с кочёвкой на луга возле речки ирпень . Но понял что толку мало от этого, а тягать ульи просто не интересно. 

Минулого року мої теж трішки принесли, коли випав дощ, буквально за ті кілька днів поки трималась волога.

Щодо кочівки на буряни - возив до війни пару вуликів на лісову річечку гниличку чи може назвать струмком, заросшу бурянами, вже після ваточника. Так трохи принесли. Все краще ніж дома по сухому випаленому майже пустому полю літати. Світложовтий трішки зеленуватий якийсь мед був, незвичний такий. Звісно такі місця не для промисловців.

10 часов назад, sitava сказал:

Минулого року мої теж трішки принесли, коли випав дощ, буквально за ті кілька днів поки трималась волога.

Щодо кочівки на буряни - возив до війни пару вуликів на лісову річечку гниличку чи може назвать струмком, заросшу бурянами, вже після ваточника. Так трохи принесли. Все краще ніж дома по сухому випаленому майже пустому полю літати. Світложовтий трішки зеленуватий якийсь мед був, незвичний такий. Звісно такі місця не для промисловців.

Для каждого своё понимание чуть чуть ,меньше которого уже и не поедет.  Но чуть чуть по золотарнику, можно ехать. :)

Проїзджав мимо ферм досить сильно зарощих лопухом. Вроді як лопух вважається сильним медоносом, зараз він вже перецвів майже, але чи мед зібраний з такої території придатним до вживання? Це ж вони на гноярках ростуть восновному мабуть. Думаю у когось поблизу точно є такі місцини, поділіться думкою.

В 12.08.2025 в 10:49, Сергій-апі сказал:

Доброго дня! Хочу порадитися з бджолярами які проживають в Київській обл та бджолярами хто кочує в цій області. Підкажіть , в яких селах можна організувати стаціонарну пасіку, щоб було трішки в на весняний розвиток і щоб літом не годувати а на сонях хочеться ще й гарно товарного соняха взяти. Чи є такі місця біля Києва? Пасіку хочу перевезти з прифронтової території бо там вже дуже тяжко. Дякую за пораду.

2 часа назад, sitava сказал:

Проїзджав мимо ферм досить сильно зарощих лопухом. Вроді як лопух вважається сильним медоносом, зараз він вже перецвів майже, але чи мед зібраний з такої території придатним до вживання? Це ж вони на гноярках ростуть восновному мабуть. Думаю у когось поблизу точно є такі місцини, поділіться думкою.

А не о репеннике разговор ?:hmm:

2 години тому, koste сказав:

А не о репеннике разговор ?:hmm:

Угу, реп`ях звичайний та повстистий. У себе дома вирощую трішки повстистого, у природі випадково знайшов низькорослу сильноквітучу рослину і пересадив на пасіку. Розмножую. Хоч його і не багато, якщо обривати плоди цвіте довгенько, бджоли постійно шукають там щось. Зайві рослини ідуть на кухню.

8 часов назад, sitava сказал:

Угу, реп`ях звичайний та повстистий. У себе дома вирощую трішки повстистого, у природі випадково знайшов низькорослу сильноквітучу рослину і пересадив на пасіку. Розмножую. Хоч його і не багато, якщо обривати плоди цвіте довгенько, бджоли постійно шукають там щось. Зайві рослини ідуть на кухню.

Стоял на поле 150 г. Репенника ,высотой под 2м . Мёд с него вкусный. Думал что это просто кинули поле ,и оно так заросло . Но однажды мне рассказали что возможно это было высеяно.  Ещё есть название его ,что используется в фармацевтике . Потому такие поля могут встречатся.  

• 3 months later...

Є таке питання. Хочу придбати прицеп. Довжина 6м ширина десь 2.1м. Мабуть поставлю на нього кран. 
Який тип підвіски порекомендуєте щоб не обривало рамки,та можна було возити з малою загрузкою? Думаю можливо поставити лише корінну рессору та вліпити пневму? Резино торсіонна хз хз як себе поведе. Що порадите?

Максимальна плавність ходу брички(умовно) досягаеться єлектронним керуванням пружнім елементом(пневмо), ця схема реалізована на легковиках "Сітроен". Будь-яка на пружніх єлементах, буде ефективна тільки при максимальному свіввідношенні підрессореної до непідрессореної масси(вісь, колеса мак. легкі, вага над ними макс. велика). Щоб не трясло на половинному навантаженні роблять двох ступінчати пружні елементи(підрессорники, що вступають в роботу при макс. навантаженні). Вам треба вирахувати вагу вуликів і з урахуванням цього ставити завдання виготовачу а то вже робота їхнього конструктора вирахувати хід підвіски, суммарну кількість листів рессор. Краще щоб були довші листи( як на ГАЗ24 або Добло) кількість можна добавити( на Добло стоїть четверта модифікація задньої- основна+з ТАТИ яка починае опиратись при певному просиданні основної типу підрессорника).Одна з модифікацій підвіски причепа мала допоміжні пружини( з передньої підвіски "Екаруса", або вариатора вітру на зерновому комбайні) які встановлював перед завантаженням негаразд в тому , що при розвантаженні забував і губив по дорозі. За свою карьеру "Сільського Самоделкіна" перепробував чимало вариантів посилення(послаблення) підвіски легковиків, причепів для вуликів. Як пік карьери кочівлі - за 360 км возили ТАТОЮ( практично випробовуване навантаження 6т.) вуликів 40-60(вага невідома) в два поверхи, щоб не ставити вулики на самий кінець платформи (3-х метровий задній свес спричиняе відчутне "цапкування"). Перевіряв(особистим знаходженням на платформі) трясучість -до задньої вісі і 1,5 м за нею -комфортно в цю зону і намагаюсь вантажити. Випадків обриву рамок не було, а от з платформи падали(ото пригода), треба розуміти кінематику, правила принайтовування вуликів на платформі За все пасічникування тільки раз обірвало декілька рамок, в лежаках була пасіка, віз гарячкуватий тракторист в тракторному причепі, погубив і кришки вуликів. Пригадуючи з чого починав кочівлю я- розумію як підвищів свій рівень в цій справі, всі пригоди які трапились - були вроком, зробили досвіченішим, більш раціональним, мудрішим.

Один з друзяків(разом кочували, пасічникували) зробив схоже з моїм єволюційне коло саморозвитку в кочівлі. Вантажив руками возив в причепі за легковиком. Вантажив фронтальним(типу "Манніту") на піддонах в фуру. Вантажив руками на мою "ТАТУ", нині дійшов до "вершини", вантажить з дружиною в прицеп, бус, легковик везе за 30км від домівки.Забув такий єпізод карьери як виготовлення самотужки(з друзякою) фронтального навантажувача з стандартних деталей, агрегатів, один сезон вантажили піддони з вуликами ним. Мабуть стоїть на городі і доси, той навантажувач. Його возив Ланос в причепі.В наших краях колеги возять бусами з причепами за раз 40-60 вул в залежності від ваги і системи. Коли сам ще бодренький , то з помічником, якщо немічний(не спроможний вдвох нести 50кг на відстань 20-30 кроків)-то з двома помічниками.Цього року близький колега возив ТАТОЮ, СПРИНТЕРз причепом, за раз близько 120 вул шість чоловік(дві пари носять, один лаштуе на платформі, один закривае льоткові щілини. вулики 8-ки в п'яти крп(145) вагою 50-55кг. На відстань до 40 км половина з яких розбитий асфальт або грунтові польові.

До навантажувачів(фронтальних, самохідних) в кочівлі ставлюсь скептично(по класичній формулі-" Я цього Солженіцина не читав але засуджую"), як і до кранів змонтованих на автах чи причепах. Цікаво почути з цього приводу думку Сергія Тюрина, чи користуеться він своїм краном смонтованим на причипі?Якщо е висловлювання з цього приводу в мережі- напишіт що треба "забити" в пошукач. Рейси на самоті- це тренд сьогодення. Вдвох-втрьох надійніше, веселіше, цікавіше більше можливості по обсягам зробленого. Якщо це команда спритних однодумців, товарищівЗалишились спогади і мрії, що ще колись кудись попрусь з вуликами.Друзяка каже-"Як надумаешь-обзивайсь, разом поїдемо". Далека кочівля за акаціею, гречкою, липою економічного сенсу часто немае тільки радість розваг і безпечних пригод, нових знайомств, романтичних пригод(для молодих , схильних). На зразок відвідування концерту, постанови, кінотеатру(думаю більшість знае що це таке), тільки гроші витрачаешь, але але оточення каже- "Ти чудово провів час свого життя" нікчемного, зазвичай. Оце пригадав відвідування  концерту Володимира Кузьміна в Дніпрі році так в 86-87. Нічого приемного точно знаю. Якщо статеве злягання ще йде під визначення-"сомнітельное удовольствие", то той культпохід-ніякого задоволення зразу, в спогадах, та й тоді, бо більше не ходив. Я як завжди- з'їхав на криву доріжку філософських сенсів життя. Аще в мене росте, зеленіе фацелія другого сроку посіву це в іншій темі іншого разу.

28.11.2025 в 20:22, msgarry сказав:

Є таке питання. Хочу придбати прицеп. Довжина 6м ширина десь 2.1м. Мабуть поставлю на нього кран. 
Який тип підвіски порекомендуєте щоб не обривало рамки,та можна було возити з малою загрузкою? Думаю можливо поставити лише корінну рессору та вліпити пневму? Резино торсіонна хз хз як себе поведе. Що порадите?

Здається що я Вже десь вам відповідав.:)

Ще добавлю, знайомий робив причіп, трохи його консультував, порекомендував йому взяти ресори з транзіта, того що йде з однолистовою ресорою. Причіп по м'якості вийшов супер:ay: навіть при наших дорогах і його манері їзди, рамки не рвуться зовсім, а він "льотчик" ще той.:umora: (колись писав за нього, це той що гнався і корпуса погубив):rofl:

26 хвилин тому, Винодел сказав:

Цього року близький колега возив ТАТОЮ, СПРИНТЕРз причепом, за раз близько 120 вул шість чоловік(дві пари носять, один лаштуе на платформі, один закривае льоткові щілини.

Но і 6 людей задіяно.

Я краном, вірніше механічною рукою і вантажним авто в двох з братом перевожу пасіку +-250шт. брат закриває відкриває льотки і в'яже, я фактично все завантажую і розвантажую.

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...