Перейти к содержанию

Кочуємо: хто? як? і головне - на чому?

Рекомендуемые сообщения

Я вже привіз бджоли додому. Ще залишилося 20 сімей лісового точка, приїдуть після дощів.

Сезон вийшов непоганий по меду. Був мінус - поробив протиройові відводки. Бджоли й без них не збиралися роїтися, люди взяли по 20 і більше кіло акації на сім"ю, а в мене 15. Зате отримав два десятки гарних сімей з маточками усп від нашого форумчанина. Принесли по 20 і більше кіло соняху, є й лідери, що по 30 і більше. Це коли на зимувалу в середньому було по 35-37.

Гречки не добрав. це моя вина. Полінувався везти польовими лісовими дорогами за більш як 10 км, поставив за 2 км від дому. Тут горб і пісок, а там була низинка й торф.

А ще вперше за роки не взяв і грама золотарникового меду. :(

3 часа назад, бігунець сказал:

А ще вперше за роки не взяв і грама золотарникового меду. 

Чем он особенный этот мёд ,и как его можно отлечить от других ?

23 часа назад, koste сказал:

Для мене золотарник добрий тим, що дає пізній взяток і бджоли на ньому гарно зимують. Мед має своєрідний смак. Багатьом подобається. 

03.10.2022 в 00:16, koste сказав:

я ж вам пропонував, безкоштовно

11 часов назад, СЄРЖ сказал:

я ж вам пропонував, безкоштовно

Якщо брати мед с золотарника тоді коли обробляти від кліща?

03.10.2022 в 00:16, koste сказав:

как его можно отлечить от других ?

Спробувавши один раз, будете відрізняти все життя.

3 часа назад, Александр К. сказал:

якшо вам потрібні хорощі бджоли, візміть за правило ставити вчасно смужки не дивлячись на інші обставини.. 5-10 серпня смужки мають вже стояти. медосбір то вторинне

• Подобається 1
  • Ха-Ха 2
  • Здивований 1

15 минут назад, artemishe сказал:

якшо вам потрібні хорощі бджоли, візміть за правило ставити вчасно смужки не дивлячись на інші обставини.. 5-10 серпня смужки мають вже стояти. медосбір то вторинне

Кожен рік обробляю с 20-25 серпня... Починаю обробляти с того дня як забрав мед на відкачку... Та доки є мед який іде на відкачку обробок не проводжу...:hi:

Глибоко впевненний що головне це здоров'я тому у мене нема контакту меда та отрути...

05.10.2022 в 12:29, Александр К. сказав:

після відбору магазинів, в цьому році слабо з золотарником, полоски поставив на початку вересня, а так десь приблизно середина вересня

2 часа назад, СЄРЖ сказал:

після відбору магазинів, в цьому році слабо з золотарником, полоски поставив на початку вересня, а так десь приблизно середина вересня

Просто я починаю обробляти з середини серпня ( відразу як забираю сонях) та вважаю що трохи запізнююсь. Тому николи не забираю золотарник..  А якщо починати в вересні то та бжола яка іде в зиму буде побита клещем...:IMHO:

Та і загодовувати треба меньше...

12.10.2022 в 13:30, Александр К. сказав:

Просто я починаю обробляти з середини серпня ( відразу як забираю сонях) та вважаю що трохи запізнююсь. Тому николи не забираю золотарник..  А якщо починати в вересні то та бжола яка іде в зиму буде побита клещем...:IMHO:

так буває що розумієш, що полоски ставиш вже трохи пізно. а на рахунок закорму в зиму,  то лише підгодовую відводки. ті сім'ї що кочують, перестав загодовувати, йдуть на своєму меді, ну і знімаю 1-1,5 , а то і буває 2 магазини пізнього меду. 

В 12.10.2022 в 13:30, Александр К. сказал:

При желании можно обрабативать щевелькой , не влияет она на мёд . Это уже если без вариантов .

37 минут назад, koste сказал:

При желании можно обрабативать щевелькой , не влияет она на мёд . Это уже если без вариантов .

Тут согласен это вариант пусть не очень эффективный но вариант.

37 минут назад, Александр К. сказал:

Тут согласен это вариант пусть не очень эффективный но вариант.

Я бы не сказал что малоэфективный . Щевелька если обробатывать системно ,то эффективно.  

13 минут назад, koste сказал:

Я бы не сказал что малоэфективный . Щевелька если обробатывать системно ,то эффективно.  

Если можно подробнее что Вы имеете ввиду под системно дозы и сроки?

Просто есть такой общий вывод среди пчеловодов что щавелька типа слабая и клеща снимает максимум на 70 %.... Поэтому и спросил.

1 час назад, Александр К. сказал:

Если можно подробнее что Вы имеете ввиду под системно дозы и сроки?

Просто есть такой общий вывод среди пчеловодов что щавелька типа слабая и клеща снимает максимум на 70 %.... Поэтому и спросил.

Откуда такие выводы, что только  70 % ?Любой препарат снимает клещя только с пчёл . Так как клещя в расплоде не достаёт . По этому одной обработки не достаточно . Нужно сделать три обработки минимум ,с интервалом 7 дней . Что бы пчела рождалась без клещя . 

Единственное средство каторое раньше было эфективное это щевлёвая кислота. Но бывает что она не работает.  Это связано с тем что она выдихается ,или впитывает влагу . И тогда может не работать .  Раньше в рекомендацыях нужно было опрыскивать пчёл из распылителя . 

Сейчас из европы к нам пришло что нужно проливать 

7 часов назад, koste сказал:

Откуда такие выводы, что только  70 % ?Любой препарат снимает клещя только с пчёл . Так как клещя в расплоде не достаёт . По этому одной обработки не достаточно . Нужно сделать три обработки минимум ,с интервалом 7 дней . Что бы пчела рождалась без клещя . 

Единственное средство каторое раньше было эфективное это щевлёвая кислота. Но бывает что она не работает.  Это связано с тем что она выдихается ,или впитывает влагу . И тогда может не работать .  Раньше в рекомендацыях нужно было опрыскивать пчёл из распылителя . 

Сейчас из европы к нам пришло что нужно проливать 

Проливать по принципу как бипином? В какой концентрации? В какой период?

16 часов назад, koste сказал:

із щавелевої кислоти перейшов на мурашину 

Весною полоски як сонце блисне

потім кінець травня ефірні масла ( 2 мл через нижній льоток)

потім у червні ефірні масла (2 мл через нижній льоток)

початок липня або середина мурашина кислота 85% 15 мл на ватні диски у пакет з пазовим замком, кладу на рамки, кінці у пакета відрізаю з однієї сторони два отвора по 5 мм враховуючи незначну кількість кислоти ураження розплоду відсутнє і виймати не потрібно, арибираю при наступних маніпуляціях на пасіці (меду не шкодять ні кислота ні ефірні масла)

потім у серпні полоски але інша діюча ніж весною

7 часов назад, Александр К. сказал:

Німці дають взагалі разом із сиропом у зимку шляхом проливу по вуличкам

7 часов назад, Александр К. сказал:

Тут расматривали вариант когда нету других вариантов , но получить мёд сохранить пчёл . 2%раствор . 

Как ещё можно прочитать в соответствующей теме на форуме. 

Щавелевая кислота при не правильном применении провоцирует Аскофероз

• 1 month later...
В 05.10.2022 в 12:29, Александр К. сказал:

Я два рази обробляє бджіл, весною смужки осінню біпін, все нормально. 

Прошу поради товариства. 

Пасіка росте, виникла потреба в причепі. Розглядаю різні варіанти, не можу вибрати якийсь конкретно. Найбільше схиляюся до знімних модулів. Авто є. Модулі, по мірі росту пасіки, можна робити самостійно. 

Подобається платформи для цілорічно го утримання, з кришею і стінами (такі, як на відео Баскевича про пасіку Величка). Транспорт, правда, прийдеться наймати. Та й не знаю, чи перевозяться їм бджоли на відстань у 100км.

Третій варіант - купити причіп і грузити-вигружати. Тільки для мене це одна з найважчих і нервових робіт. 

19 хвилин тому, бігунець сказав:

Прошу поради товариства. 

Пасіка росте, виникла потреба в причепі. Розглядаю різні варіанти, не можу вибрати якийсь конкретно. Найбільше схиляюся до знімних модулів. Авто є. Модулі, по мірі росту пасіки, можна робити самостійно. 

Подобається платформи для цілорічно го утримання, з кришею і стінами (такі, як на відео Баскевича про пасіку Величка). Транспорт, правда, прийдеться наймати. Та й не знаю, чи перевозяться їм бджоли на відстань у 100км.

Третій варіант - купити причіп і грузити-вигружати. Тільки для мене це одна з найважчих і нервових робіт. 

Я це проходив. Вам потрібно спочатку визначитись до якої кількості буде рости ваша пасіка. А саме головне чи не буде вона рости далі. :) І це завдання не таке і просте.:)

1 час назад, бігунець сказал:

Прошу поради товариства. 

Смотрю многие от павельёнов ушли ,и понятно почему...

Если конечно кочевое пчеловодство ,то платформа проще, носить ненужно. Зацепил и сам отвёз . Но это всё по большому счёту любительское пчеловодство.  

Если уже серёзно то трак с погрущиком как у Канадцев ...:IMHO:

51 минуту назад, Конструктор сказал:

Я це проходив. Вам потрібно спочатку визначитись до якої кількості буде рости ваша пасіка. А саме головне чи не буде вона рости далі. :) І це завдання не таке і просте.:)

Планую 200. Чи вдасться не знаю. 

Цьогоріч з перевозкою 100 сімей на 60км було важкувато, прийшлося просити друзів з авто в допомогу. Моя Газелька бере всього 20.

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...