Перейти к содержанию

Роение

Петрович

Рекомендуемые сообщения

Сьогодні в одній сім,ї о 16 год. почався інтенсивний обліт з скупченням бджіл на стінках вулика. Два корпуси по 9 рамок, матка в верхньому, в нижньому тягнули вощину. Передивився - 3 гарних запечатаних ройових маточнику і купа ще не запечатаних. Це настроїлися завтра летіти. Правда я у матки ще місяць назад відрізав пів крила. :umora: Мої дії: другий корпус зняв на нове місце, в перший дав рамку з червою і одним маточником і медо - пергову рамку, ще одну рамку з двома маточниками доповнив червою з другого вулика і зробив нуклеус. Але думаю що зробив помилку - закрив льотки у переставленому першому корпусі - не дав злетіти льотній бджолі, бо побоявся що залишиться мало бджил і застудиться черва. Десь о 19 год. відкрив льоток - але вже не літали :dntknw: Питання - чи не полетить завтра рій без обльоту з нового місця? Я зможу бути на пасіці лише після 15год.

Питання - чи не полетить завтра рій без обльоту з нового місця?

Думаю, що - ні. Адже Ви забрали зрілі маточники. До того ж, у матки підрізане крило...

щоб то значило?

Це означає, що у вулику є ще одна (а, можливо, й декілька) молодих маток. Ви бачили лишень "дизертирів", які втекли від смертельного двобою. Рій повинен був вийти не "вчора чи сьогодні", а на кілька днів раніше, ще коли матки були в маточниках і почали подавати признаки життя. Можливо завадила погода.
Стару матку я звідти забрав разом з відводком коли побачив маточники. Тому там тільки молоді матки. Роїв більше не було, думаю вже заспокояться - взяток є, негода минула... До речі помітив цього року цікаву тенденцію - вилітає рій, сідає на дереві і сидить там 3-4 години (а може й більше). Так ніби вони рояться спонтанно, що навіть не змогли собі наперед знайти місце для гнізда. От сьогодні приїхав на пасіку пів 5 вечора - сидять два на дереві.... видно що готуються ночувати. Одного зняв і посадив в новий вулик нормально. А от інший зняв, запустив у вулик (підставив рамку з розплодом)і видно що шукають матку :dntknw: вже вечоріло, матку знайти не міг на тому місці де вони сиділи. Побачу вже в завтра що там і як буде... може підставлю маточника

До речі помітив цього року цікаву тенденцію - вилітає рій, сідає на дереві і сидить там 3-4 години (а може й більше). Так ніби вони рояться спонтанно, що навіть не змогли собі наперед знайти місце для гнізда.

Дійсно, цього року якісь вони несерйозні, не готові до самостійності, як дівчата, що в 16 років заміж виходять. Спишемо все на погодні умови. Стосовно місця для поселення, я би сказав так: вийде і полетить незалежно від того, знайшла розвідка щось придатне, чи ні. А в наших краях і знайти важко, лісу немає. Перелетять на 5-7 км і спробують шукати на новому місці. І так до повного знесилення.

Цитата(katran54 @ 16.5.2014, 21:29) Питання - чи не полетить завтра рій без обльоту з нового місця? Думаю, що - ні. Адже Ви забрали зрілі маточники. До того ж, у матки підрізане крило... --------------------

Дійсно нікуди не полетіли. Я боявся що після тижня дощів могла десь сховатися неплодка і тоді б не допомогло і підрізане крило. Половина сім,ї, що з маточником літає, а основна ні. Лише кілька бджіл по воду вилітає. Чого вони чекають? :angry: Там же є черва відкрита, треба щось приносити :dntknw: Між іншим зльоту на старе місце не помітив.

От сьогодні приїхав на пасіку пів 5 вечора - сидять два на дереві.... видно що готуються ночувати. Одного зняв і посадив в новий вулик нормально. А от інший зняв, запустив у вулик (підставив рамку з розплодом)і видно що шукають матку :dntknw: вже вечоріло, матку знайти не міг на тому місці де вони сиділи. Побачу вже в завтра що там і як буде... може підставлю маточника
Незрозуміла ситуація з тим роєм... У вулику лишилось більше третини бджіл, хотів підставити маточника, але побачив матку ... з шлейфом - незрозуміло тоді чому більша частина бджіл злетіло (чи повернулись у вулик чи ...) підозрюю що в тому рої була не одна матка.... Оглянув сьогодні одну сімю - матка з підрізаним крилом - рій не виходив, але є маточник з якого вийшла матка :dntknw:

Оглянув сьогодні одну сімю - матка з підрізаним крилом - рій не виходив, але є маточник з якого вийшла матка

Буває така тиха заміна, коли у вулику буде дві матки, і навіть сіяти можуть одночасно в різних кінцях вулика.

Оглянув сьогодні одну сімю - матка з підрізаним крилом - рій не виходив, але є маточник з якого вийшла матка

Буває така тиха заміна, коли у вулику буде дві матки, і навіть сіяти можуть одночасно в різних кінцях вулика.
Так але явний ройовий стан - близько 15 маточників і не відбудовують вощину...

у вулику раптово пропала плідна матка. Чи можна їм дати рамку з маточником "на виході", чи краще, все ж молоду матку у кліточку. І чи взагалі можна самому відкривати маточник і вибирати матку, чи все ж вона має сама вийти?

І чи взагалі можна самому відкривати маточник і вибирати матку, чи все ж вона має сама вийти?

Матку вибирають бджоли, а пасічник вибрати, яка краща не зможе. Ще підсадка залежить від стану сім'ї і пори року.

Цього року рік ройовий, у мене деякі найбільші сім'ї, а це 30 рамок і більше пішли в ройовий стан. Кажись все є і гніздо просторе і взяток і матки торішні, але 4 потягнули маточники. Зробив відводки.

Шкода що не було камери, але я сьогодні зробив неймоверноє :) Погода пасмурна, перед дощем, закінчив огляд одного з вуликів, і пішли перші краплі дощу. Відійшов буквально на пару метрів, і тут пішов рій. Я давай по ньому з росинки водою, мол може він не знає що дощ починається :) і тупо по льотку. Через те що намочив матку зловив її. Рій привився на сусідській яблуні, но вернувся назад в вулик потім. Но що цікаво, тиждень назад дав цій сімї 8 рамок 145 вощини. Відтягнули 6, (не відтягнули тільки крайні рамки), заляли їх нектаром, пилок носили, ніяких борід не було. На роїння не вказувало ніщо, і сімя не сама сильна!!! А в сусіда сьогодні вже другий вийшов, і до речі також з сімї середнячка. Взяток є (підтримуючий) десь за 4 км. шо в одну сторону шо в другу два поля ріпаку, цвіте акація, шось це все реально стрьомно :af:

Дві матки з підрізаними крилами пропали, з них одна племінна карпатка. :angry: В сімьях купа ройових маточників. Третя, підрізана, вчора вилетіла з роем. Рій вернувся, матку знайшов за 1,5 м від вулика. Забрав черву у відводок а основній залишив одну рамку черви, решту дав вощину і суш, матку впустив назад. Так сьогодні о 8 - 30 ранку вони знову полетіли. Виявляеться відтягнули штук 5 свищевих мисочки на личинках і не стали чекати запечатки :blink: Знову повернулися, матку знайшов, посадив в однорамковий ізолятор з ганемановських решіток, рамку з червою забрав. В сімьї тільки вощина і сушнина. Меду не дав - Цвіте малина і крушина. Якщо не вилізе з ізолятора матка то чи є шанс що вийдуть з ройового стану?

Оглянув сьогодні одну сімю - матка з підрізаним крилом - рій не виходив, але є маточник з якого вийшла матка opr06K94.gif

Улетела молода с роем а старую с подрезаным крылом Вам оставила!!! :umora:

Сегодня утром звонит знакомы: "Пчелы надо?", Рой к нему во двор прилетел. мне не нужен, я отправил к соседу. тот забрал, а вечером ко мне рой сам прилетел, повис на абрикосе почти над ульями у меня. Пришлось лезть снимать. Маленький, всего 3 - 3,5 рамки. Вот и поймал первый рой в своей жизни. :)

Оглянув сьогодні одну сімю - матка з підрізаним крилом - рій не виходив, але є маточник з якого вийшла матка opr06K94.gif

Улетела молода с роем а старую с подрезаным крылом Вам оставила!!! :umora:
Дуже смішно :dntknw: Рій не виходив, або хіба маленький.., бо бджоли у вулику багато.... :hi:

[ Дуже смішно
Из хвостов оставшихся после продажи пакетов, вышло 8 роёв по жмене пчелы Чудеса да и только. На свищевых матках

Из хвостов оставшихся после продажи пакетов, вышло 8 роёв по жмене пчелы Чудеса да и только. На свищевых матках

Было и таке Романович никогда не думал что после пакетов зароятся, пока вывел матки а они сами вывелись и улетели от 8до 10 роев с каждого ...Вопрос почему не згрызли маточники остается загадкой, ведь всегда згрызали а теперь нет.. :dntknw:
Дуже смішно opr06K94.gif Рій не виходив, або хіба маленький.., бо бджоли у вулику багато....

Маленький не мог выйти а вышел той шо должен был выйти с той маткой шо вы потрезали крыло.. :IMHO1:

Маленький не мог выйти а вышел той шо должен был выйти с той маткой шо вы потрезали крыло.. :IMHO1:
Не буду з вами сперечатись... можливо вам з того боку монітору видніше і ви можете робити правильні висновки навіть не бачивши сім'ю ;)

Так але явний ройовий стан - близько 15 маточників і не відбудовують вощину...

Було таке - вийшов рій, зняв, посадив, а вони заклали тиху заміну. :dntknw:
Якщо не вилізе з ізолятора матка то чи є шанс що вийдуть з ройового стану?

Цього напевно Вам ніхто не скаже. :IMHO: ЦІ жінки ТАКІ загадкові!!!! :ah::) Як є взяток, то повиннні вийти.

Не розумію, сімя була в ройовому, маточники я видалив, зараз цвіте акація повним ходом, літають активно. Сьогодні увечері треба було переглянути і виявив десяток незапечатаних маточників, відкритого розплоду достатньо, матка сіє, будують вощину. Це що, вони і мед носять(повномедних вже півкорпус і так по рамкам розкиданий, лише поки не печатають) і маток годують? Для чого? Повинні б при сильному взятку маточники порозгризати... Перший раз спробував маточне молочко, кисле якесь, не сподобалось.

Цей рік якісь скажений. З кожної сімї відводок на 10 рамок розплоду на неплідну матку, і перевоз на другий точок. Лишав стару з підрізаним крилом і корпус суш вощина. То першим ділом що матка зробила це засіяла 1 рамку і з 10 маточників і вчинила спробу вийти з роєм і туда їй і дорога. А з тих маточників повиходили матки і розлітаються куда можуть. Рій неможливо посадити. Виходить набирає висоту і зникає на протязі 2 хв. Мені тільки сусіди доповідають що вийшов рій гуділи сильно летіли швидко. І сьогодні полетів один. Приїду на пасіку а пасіка розлетілась. :(

zapivan, Может стоит уходить от "Місцева прикарпатська"? У меня проблем с роением уже нет.

Та не дуже вона в мене і місцева. Більшість дочки від породистих карпаток. А на мою думку вся проблема в трутнях які цих маток запліднювали А місцеві сімї супер рійливі. Торік у кожну ловушку залетів рій. Получилось покоління яке в процесі гетерозису отримало більшу життєздатність і дуже швидке нарощування розплоду побічним ефектом якого є роїння. На другому точку проблем з роїнням немає.

Цей рік якісь скажений.

Такого роїння давно не було. На сьогоднішній день відроїлись половина сімей. Що характерно, переважна більшість роїв перваків виходить з молодими матками, старих маток вбивають. Тактика така. Пильную і ловлю рої. Від сім'ї, яка відпустила рій, забираю переважну більшість розплоду у тимчасовий відводок поруч. Сильні рої селю окремо, слабкі повертаю назад в сім'ї. На соняшник все небоєздатне буде об'єднане.

• Алёнка changed the title to Зароїлася?

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...