Перейти к содержанию

Роение

Петрович

Рекомендуемые сообщения

У нас в цьому році роїння дуже активне. Для нас це добре, так як розширюємо пасіку але вже боремось. Спробували використати метод кий нам порадили знайомі для корпусних вуликів - верхній корпус з маточниками вниз, нижній корпус з маткою наверх і розвернути на 180 градусів, в розріз корпус з сушшю і між 2 і 3 корпусами газету (розділити). Ідея в тому що стара матка "ніби зроїлась", внизу виводять молоду матку і після того як почне кладку сім"ї об"єднуються.
Для "стояків" саме практичне рішення. Чи через газету чи сітку чи й плівку, а потім газету.

У нас в цьому році роїння дуже активне. Для нас це добре, так як розширюємо пасіку але вже боремось. Спробували використати метод кий нам порадили знайомі для корпусних вуликів - верхній корпус з маточниками вниз, нижній корпус з маткою наверх і розвернути на 180 градусів, в розріз корпус з сушшю і між 2 і 3 корпусами газету (розділити). Ідея в тому що стара матка "ніби зроїлась", внизу виводять молоду матку і після того як почне кладку сім"ї об"єднуються.
Цікаво, газету не згризають ще до обльоту молодої матки? Та й з верхньго корпусу вся ройова бджола злетить у нижній. Можуть відроїтись з молодими матками. Я так зрозумів маточники ви не ріжете ?

Цікаво, газету не згризають ще до обльоту молодої матки? Та й з верхньго корпусу вся ройова бджола злетить у нижній. Можуть відроїтись з молодими матками. Я так зрозумів маточники ви не ріжете ?
ще не знаю. це перша спроба. не вся злетить у нижній корпус, бо я його розвернув. частина піде, а частина залишиться. відроїтися можуть будь коли і будь як. у меня в цьому році зроївся відводок на молодій матці :(. Маточники вони самі порозгризають. Принаймні просто корпус в розріз призвів саме до цього у попередньому експерименті. (матка наверх, маточники наниз і в розріз корпус з сушшю).

Та й з верхньго корпусу вся ройова бджола злетить у нижній. Можуть відроїтись з молодими матками.

По суті це відомий вже більш як століття протиройовий метод Ващенка, тільки адаптований для корпусних вуликів. Суть методу - відокремлення більшої частини молодої, схильної до роїння бджоли разом зі старою маткою і більшою частиною розплоду від льотної бджоли. Маточники у відділенні з маткою можна не видаляти, сім'я їх сама розгризає. Як на мене, то зручніше поставити корпус зі старою маткою поруч як відводок. Тоді на соняшнику вони можуть працювати окремо.

хтось колись питав, що буде коли впійманому рою не допомагати. на дашку видно сліди відбудованих язиків які були залиті медом. вулик неможна було відкрити, все зліпили. post-3773-1435689693_thumb.jpg

Это называется на изнанку,матка "может и сроилась",да вот только роевая пчела нет.

У нас в цьому році роїння дуже активне. Для нас це добре, так як розширюємо пасіку але вже боремось.
Для мене роїня це не зовсім добре і бажано з ройових сімей пасіку не розширювати. Бо так кожен рік прийдеться знімати рої з дерев, меду цей процес не додає явно та й повністю не контрольований. Набагато простіше планово міняти маток, хоч і по часу затратно але досить прогнозовано. Думаю, що в деяких країнах так і поступають отримують матки плідні ранньою весною з тієї ж Нової Зеландії і всіх свох міняють, і цілий рік без роїв.

відокремлення більшої частини молодої, схильної до роїння бджоли разом зі старою маткою і більшою частиною розплоду від льотної бджоли

Как по вашему пчела которая и строит погоду с роением(старше 20 дней)останется с маткой или слетит на старое место

Та й з верхньго корпусу вся ройова бджола злетить у нижній. Можуть відроїтись з молодими матками.

По суті це відомий вже більш як століття протиройовий метод Ващенка, тільки адаптований для корпусних вуликів. Суть методу - відокремлення більшої частини молодої, схильної до роїння бджоли разом зі старою маткою і більшою частиною розплоду від льотної бджоли. Маточники у відділенні з маткою можна не видаляти, сім'я їх сама розгризає. Як на мене, то зручніше поставити корпус зі старою маткою поруч як відводок. Тоді на соняшнику вони можуть працювати окремо.
Ще раз перечитав варіації методу Ващенка. Там знищуються маточники, крім одного та ставиться глуха перегородка (не газета).

Ще раз перечитав варіації методу Ващенка. Там знищуються маточники, крім одного та ставиться глуха перегородка (не газета).

При условии что есть не плохой взяток,чтобы роевая пчела свою энергию в другое русло направила. И с помощью газеты разделить не получится уж очень быстро они ее грызут.

Здравствуйте,такой вопрос, у меня одна семья в роевом состоянии, матка в нем прошлогодняя выведена в июле, неделю назад обнаружил в нем уже печатные маточники, я их сорвал убрал восем рамок расплода, поставил взамен вощину, пошли дожди, семьяв в двадцатирамочном лежаку. Через сем дней тоесть сегодня хорошая погода, проверил что в улье происходит, вощину отстроили, засев на четырех рамках, маточники тянут . Маточники сорвал, еще не печатные. Матка работет только в одной стороне улья. Делать отводок нет желания, скоро зацветет подсолнух, что можно еще препринят?

что можно еще препринят?

Из простого - убить матку и дать им маточник на выходе или дать вывести свою, оставив 1 маточник. Или резать маточники каждую неделю в надежде, что взяток их выведет из РС - но это займет больше сил. Главное - не оставить более 1-го маточника ни роевогг ни свищевого - иначе отроятся с неплодной маткой. :IMHO1:

Здравствуйте,такой вопрос, у меня одна семья в роевом состоянии, матка в нем прошлогодняя выведена в июле, неделю назад обнаружил в нем уже печатные маточники, я их сорвал убрал восем рамок расплода, поставил взамен вощину, пошли дожди, семьяв в двадцатирамочном лежаку. Через сем дней тоесть сегодня хорошая погода, проверил что в улье происходит, вощину отстроили, засев на четырех рамках, маточники тянут . Маточники сорвал, еще не печатные. Матка работет только в одной стороне улья. Делать отводок нет желания, скоро зацветет подсолнух, что можно еще препринят?
а может это не роевое, а тихая смена?.. сколько маточников? если до 10 то ТС. Роевое это 10-20 шт. Всё равно: улей (матку с детвой) переставить в другое место или подставить под него улей в который будет слетаться лётная пчела, которой дать суш и рамку с маточниками, из которых оставить один. Как начнут работать (главный взяток - подсолнух) - можно объединить, а выбор матки можно доверить пчёлам или визуально определить по какчеству засева. Если ТСм то они оставят молодую, а если Вы им не доверяете оставьте старую и они всёравно захотят её сменить и заложат опять маточники, а Вам покажется, что семья не вышла из роевого, а сами-то сообщаете, что
проверил что в улье происходит, вощину отстроили,
если строят - то это не роевое. А Вы там разделительной решёткой не баловались? А то может быть за решёткой оказались яйца с детвой, а матка на этой стороне - (к летку ближе)? Так бывает. Тогда за решёткой потянут маточники свищевые из-за недостаточного контакта пчёл с маткой.

РР не ставил, такое впечатление, что пчелы матку поджимают в правою сторону лежака и там где матка там и маточники строят, маточников тянут около десятка и на одной рамке, матки которые выведены в июле прошлого года еще в двух ульях меняют но там по одном маточнику, матки меченые я их нахожу сеят, маточник в одном открыт походу молодая вышла в другом еще маточник цел. А тут не понятно.

тянут около десятка и на одной рамке,

Самое настоящее РС без вариантов.

а может это не роевое, а тихая смена?.. сколько маточников? если до 10 то ТС.
Не факт. Можуть зроїтись і на 2-3
если строят - то это не роевое.
Далеко не факт. Буває, що тягнуть і рояться.

а может это не роевое, а тихая смена?.. сколько маточников? если до 10 то ТС.
Не факт. Можуть зроїтись і на 2-3
если строят - то это не роевое.
Далеко не факт. Буває, що тягнуть і рояться.
Спасибо. Принимаю. А я то сомневался. :ah:

Спасибо. Принимаю. А я то сомневался

особенно этим грешит Бакфаст. Могут маточники тянуть, вощину строить и мед носить и все одновременно и с большим успехом.

Вот все это происходит с моей УС, обножку несут, нектар тоже несут, за неделью в дощевую погоду одтянули восем рамок вощины. Маточники тянут, когда забрал весь разплод матка начала усиленно червить, до этого явно было видно что открытого было мало. Первый раз такое наблюдаю.

Попався сьогодні ролик

fEFAS4QFa_s&list Саме \таким чином зробив з сім"єю в лежаку на 20 рам. 15 травня. Забрав 8 рам печатного. Взяв 5 червня 5 повномедних. З того часу відбудували 11 вощин. А сіє ось так 7fa6712ecf7c.jpg На тепер займають весь вулик. Несуть добре.

Попався сьогодні ролик
fEFAS4QFa_s&list Саме \таким чином зробив з сім"єю в лежаку на 20 рам. 15 травня. Забрав 8 рам печатного. Взяв 5 червня 5 повномедних. З того часу відбудували 11 вощин. А сіє ось так 7fa6712ecf7c.jpg На тепер займають весь вулик. Несуть добре.
Класс!!!!!

ще не знаю. це перша спроба. не вся злетить у нижній корпус, бо я його розвернув. частина піде, а частина залишиться. відроїтися можуть будь коли і будь як. у меня в цьому році зроївся відводок на молодій матці :(. Маточники вони самі порозгризають. Принаймні просто корпус в розріз призвів саме до цього у попередньому експерименті. (матка наверх, маточники наниз і в розріз корпус з сушшю).
Спрацювало на 100відсотків. Маю потужну сім'ю з гніздом на два корпуси (1 і 3). Побачоми що буде по меду.

Привіт усім форумчанам! Як Вам такий спосіб уникнути роїв у відсутність на пасіці. (додивіться до кінця)

• 4 weeks later...

Розглядаємо таку ситуацію. Масовий вихід свищевих маток (не менше 3 штук) ну судячи по всьому роєвий стан. Підставив плідну матку в кліточці, через 3 дні матку сам випустив на рамку - спостерігав хвилин 10. Відношення до матки - нейтральне. Агресії не має, підходять обнюхують секунд 10. Матка ходить не швидко, поволі. Далі закрив верхні льотки і між 1 і 2 корпусами ставимо РР. Теоретично плідна матка не зможе вилетіти з роєм відповідно і неплідні не вилетять - розраховую що в роєвому стані матку плідну вони не вб'ють а за днів 4-5 вони розберуться поступово з неплідними... Як думаєте - пройде такий варіант??? (це я так на скору руку, не було часу неплідних маток вишукувати)

Масовий вихід свищевих маток (не менше 3 штук) ну судячи по всьому роєвий стан.

Ройовий стан в цей час...? Малоймовірно. Більш за все тиха зміна, або, як Ви вважаєте, свищеві. Я так зрозумів, що всі матки у другому корпусі. Тоді плідну матку з високою ймовірністю вб'є молода, а вилетіти на обліт не зможе. В перспективі трутівка.

• Алёнка changed the title to Зароїлася?

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...