Перейти к содержанию

ТРУТОВКИ ТА ГОРБАТИЙ РОЗПЛІД

pav

Рекомендуемые сообщения

Минулої неділі(30 вересня) переглядаючи павільйон у відводку,який робив ~у польвині серпня -трутівка,одна рамка -майже половина критої,горбатої черви,друга чуть менше. Взяв матку із нуклеуса і випустив її на рамку із горбатою червою(так робив зимою або ранньою весною) -бджоли обступили її,почали пропонувати корм,агресії не виявляли.Зібрав гніздо, на другий день перевірив все нормально -прийняли.

Минулої неділі(30 вересня) переглядаючи павільйон у відводку,який робив ~у польвині серпня -трутівка,одна рамка -майже половина критої,горбатої черви,друга чуть менше. Взяв матку із нуклеуса і випустив її на рамку із горбатою червою(так робив зимою або ранньою весною) -бджоли обступили її,почали пропонувати корм,агресії не виявляли.Зібрав гніздо, на другий день перевірив все нормально -прийняли.
Круто! У мене так не вийшло, хоча і залишав матку у кліточці на ніч у гнізді.

Та я і сам розумію, що користі вже від них ніякої не буде, але на підмор жалко, та і не знаю куди той підмор подіти. Стоїть зимовий підмор(чистив в зимку льотки), і стоїть трішки літнього(назбирав після нападу стакан).
Такой подмор без особой пользы.На съезде апитерапевтов советовали зимний подмор использоватьминимально - неправильные правила сушки,микроьы и все такое. А вот летний сразу лучше консервировать хотяб 70% спиртом. У любой пчелы есть жировое тело, жир быстро гниет и запах швах. Пащенко такой подмор рекомендует использовать только наружно. Но я все равно в сомнении по поводу такого подмора... :az:

Такой подмор без особой пользы.На съезде апитерапевтов советовали зимний подмор использоватьминимально - неправильные правила сушки,микроьы и все такое. А вот летний сразу лучше консервировать хотяб 70% спиртом. У любой пчелы есть жировое тело, жир быстро гниет и запах швах. Пащенко такой подмор рекомендует использовать только наружно. Но я все равно в сомнении по поводу такого подмора...

Я теж такої думки.

• 3 weeks later...
Круто! У мене так не вийшло, хоча і залишав матку у кліточці на ніч у гнізді.
Це скоріше рідкий виняток, а не правило. Трутівки і з більш вишуканішими методами маток не приймають. Тут може пора зіграла свою роль. Такі експеременти можливі, коли не дуже хвилює цілісність матки, яку трутівці підсаджуєш. :hi:

• 9 months later...

Решил поупражняться на отрутневевшем за неделю по не известной причине ройке! Выбрал способ создания искуственного роя, так как он требует минимальных затрат - ветку и матку :) Сделал все так как написано и о чудо, матка через 2 сутки ползает в семье и уже откладывает яйца :Jumpy: Буду держать их на сиропе, может чуток усилятся и перезимуют !?

• 8 months later...

Появились в сімї трутівки. Що робити коли вулик лежак не переносабельний (дуже тяжкий двохсімейний), тому забрати його не можна(спини шкода :) ). Запасних маток і відводків не маю. :helpme: А що якщо витрусити в траву а в вулик підставити відкритий розплід, мож. матку виведуть собі? :dntknw: Чи що з ними зробити? Буду вдячний за поради.

Появились в сімї трутівки. Що робити коли вулик лежак не переносабельний (дуже тяжкий двохсімейний), тому забрати його не можна(спини шкода :) ). Запасних маток і відводків не маю. :helpme: А що якщо витрусити в траву а в вулик підставити відкритий розплід, мож. матку виведуть собі? :dntknw: Чи що з ними зробити?
Тут бы правильно описать ситуацию :dntknw: А так не понятно , пишете что улей на две семьи :ah: Если у Вас в одной трутовка , а в другой матка присутствует , то тут нет проблем . Рамки с пчёлами забрать в ящик или что другое . Леток закрыть , где была трутовка . Ящик с пчёлами отнести с точка и вытрусить , они будут возвращаться на старое место и не найдя своего летка , будут проситься в семью другую . для страховки что бы не убили матку заключить под колпачок . :hi:

для страховки что бы не убили матку заключить под колпачок . :hi:
З цим проблема, ніяк не можу навчитись матку відшукати в вулику :(, вроді і зір добрий.

З цим проблема, ніяк не можу навчитись матку відшукати в вулику sad.gif, вроді і зір добрий.

Ну тут я не чего не могу Вам :dntknw: Обычно я смотрю где одно дневки , ну это не все 100 бывает . А лучше когда она мечена .

З цим проблема, ніяк не можу навчитись матку відшукати в вулику :(, вроді і зір добрий.
А метить маток не пробовали,просто обычным корректором. ;)

А метить маток не пробовали,просто обычным корректором. ;)
Кузьмич,так хлопак її піймати не в змозі.Тобто навіть вислідкувати для початку. Юрко,без образ,доки не навчишся знаходити матку, справи не зробиш.

Появились в сімї трутівки. Що робити коли вулик лежак не переносабельний (дуже тяжкий двохсімейний), тому забрати його не можна(спини шкода ). Запасних маток і відводків не маю. А що якщо витрусити в траву а в вулик підставити відкритий розплід, мож. матку виведуть собі? Чи що з ними зробити? Буду вдячний за поради.

Тут бы правильно описать ситуацию А так не понятно , пишете что улей на две семьи Если у Вас в одной трутовка , а в другой матка присутствует , то тут нет проблем . Рамки с пчёлами забрать в ящик или что другое . Леток закрыть , где была трутовка . Ящик с пчёлами отнести с точка и вытрусить , они будут возвращаться на старое место и не найдя своего летка , будут проситься в семью другую . для страховки что бы не убили матку заключить под колпачок .

Так робив як пишеblek-269, , сто відсотків проходить. :hi:

З цим проблема, ніяк не можу навчитись матку відшукати в вулику , вроді і зір добрий.

І знову blek-269, радить правельно. :hi::ay:

не навчишся знаходити матку, справи не зробиш.
Честно говоря я 23 года назад матку поначалу путал с трутнем :ah:

не навчишся знаходити матку, справи не зробиш.
Честно говоря я 23 года назад матку поначалу путал с трутнем :ah:
было такое в первые недели пчеловождения. Еще удивлялся, что я так легко матку нахожу. :) потом, когда матка стала попадаться слишком часто, понял что что-то здесь не так ;)

Юрко, а где именно на Прикарапатье проживаете ? Если я там бываю, то заеду помогу, а так может кто то из форумчан рядом найдется.

вулик лежак не переносабельний (дуже тяжкий двохсімейний), тому забрати його не можна

Трутівку можна витрусити і накрити вулик ковдрою, покривалом щоб повністю закрити доступ бджіл до нього.
не можу навчитись матку відшукати в вулику

У лежаку матка переважно на соті з стоячими яйцями (білі палички на дні комірок. Прямостояче 1 доба, під кутом 45 градусів 2 доби, лежаче з плавним переходом у личинку 3 доби) і працює там 1-2 доби.Якщо зір нормальний то проблем з цим не повинен бути. Вона на ньому або на сусідньому де виходить молода бджола. її тепер дуже рідко шукаю(роблю відводок). Контроль тільки по розплоду. Якщо є значить все добре.

• 2 months later...

Виправляю трутовочні сімї приблизно таким чином.Струшую сімю в той самий вулик в якому була сімя на рамки без вощини і суші .Тримаю сімю на проволці приблизно 5 суток і ставлю або рамку з відкритим розплодом для вивода матки,або пускаю не плодну або плодну( під ковпачок матку). С працьовуе но незавжди. В цему році спрацьовуе на всі сто. І доречі в цему році проблеми з відводками і відроївшимося сімями дуже велика( молоді матки виходят но потім несіють ,я думаю після обльоту матки не вертаються в свої сімьї),но не тільки в мене ,а і в моїх колег.

В Ізраїлі матку шукають в жовтні і листопаді місяці, для того щоб задушитиі поставити маточник для заміни матки. І взагалі навіщо її шукати. Є яйця (1-3дні) значить є матка. А використовуючи технолгію "Гени Степаненко-взагалі не треба на них звертати.

І доречі в цему році проблеми з відводками і відроївшимося сімями дуже велика( молоді матки виходят но потім несіють ,я думаю після обльоту матки не вертаються в свої сімьї),но не тільки в мене ,а і в моїх колег.
По этой же причине получил три трутовки .Тоже таким образом исправил трутовок .Струсил в улей вообще без рам, через 4 дня приехал, дал плодную старушку в клеточке ,через канди. Через сутки дал суш пустую. Работают Теперь буду забирать печатный р-д для усиления семей, а их осенью на расформировку, за ненадобностью

І доречі в цему році проблеми з відводками і відроївшимося сімями дуже велика( молоді матки виходят но потім несіють ,я думаю після обльоту матки не вертаються в свої сімьї),но не тільки в мене ,а і в моїх колег.
По этой же причине получил три трутовки .Тоже таким образом исправил трутовок .Струсил в улей вообще без рам, через 4 дня приехал, дал плодную старушку в клеточке ,через канди. Через сутки дал суш пустую. Работают Теперь буду забирать печатный р-д для усиления семей, а их осенью на расформировку, за ненадобностью
Я того року таким же чином робив (сімя без рамок) - не допомагало - постійно тягнули язики і засівали яйцями. Я кожен день чи через день міг прийти і був язик. Мабуть це ще залежить на скільки давно сімя зтрутневіла :dntknw: Сьогодні виявив в себе знову таку сімю (і де воно береться :angry: ) Була сильна сімя, розплоду багато, а зараз повний вулик бджоли всі рамки залиті нектаром і є небагато комірок з горбатим розплодом. Забрав всі рамки з медом, залишив кілька магазинних рамок з вощиною - поставив в кліточці матку плідну. Не було бульше часу з нею розбиратись - продовжу у вівторок. Проблема в тому що вулик лежак 20-ти рамочний - самому не піднімеш, а в лісі де моя пасіка не дуже людно, так що й попросити не має кого. Думаю заберу мабуть всі рамки і в кінці тижня буду пастки з роями знімати - то поставлю на те місце, а вулика з трутневою сімєю просто відсуну в бік.

Думаю заберу мабуть всі рамки і в кінці тижня буду пастки з роями знімати - то поставлю на те місце, а вулика з трутневою сімєю просто відсуну в бік.

Бджолопотам, добре. А ще можна поставити перед льотком фанерку см за 5 щоб був зазор. Зтрусити усіх бджіл на неї . Звичайні переходять цей зазор, а трутівки лишаються на фанерці. :hi:

вулик лежак 20-ти рамочний - самому не піднімеш
Якщо помiчникiв нема ,то треба задуматися про 8 рамочнi три корпуснi :IMHO:

Звичайні переходять цей зазор, а трутівки лишаються на фанерці.

Давня байка, якій нема підтвердження. :IMHO1: Кілька яєчок в їх недорозвинутих яєчниках не заважають трутівкам переходити чи перелітати будь що. :dntknw:
Я того року таким же чином робив (сімя без рамок) - не допомагало - постійно тягнули язики і засівали яйцями

Звичайно, йде хоч якийсь принос- бджоли нормально харчуються тай будують-засівають. :dntknw:
і де воно береться

Скоріш за все захворіла матка(її статева система), для бджіл не було про це сигналів. Матка спершу припинила сіяти а потім загинула. Залишилась сім"я без матки та маточників. Принаймні в мене таке було неодноразовво.

• ДобровоЛ changed the title to ТРУТОВКИ ТА ГОРБАТИЙ РОЗПЛІД

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...