skif Опубликовано 19 июня, 2010 Share Опубликовано 19 июня, 2010 в одній сім'ї немає молодого засіву - думаю немає матки, залишилось кілька рамок з печатним розплодом. Поставив з іншого вулика рамку з розплодом і маточником - приймуть чи загризуть??? боюсь щоб не отрутніли Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Сява Опубликовано 19 июня, 2010 Share Опубликовано 19 июня, 2010 в одній сім'ї немає молодого засіву - думаю немає матки, залишилось кілька рамок з печатним розплодом. Поставив з іншого вулика рамку з розплодом і маточником - приймуть чи загризуть??? боюсь щоб не отрутніли Якщо це сімя з якої вийшов рій,то все в нормі.В таких сімях матки досить довго не виходять на спаровування,а в даному випадку ще є розплід,так що ще може пройти і тиждень поки молода матка почне червити.Досить часто від виходу первака до початку червління молодої матки проходить близько місяця,часто і погода вносить свої корективи Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
владек Опубликовано 19 июня, 2010 Share Опубликовано 19 июня, 2010 в одній сім'ї немає молодого засіву - думаю немає матки, залишилось кілька рамок з печатним розплодом. Поставив з іншого вулика рамку з розплодом і маточником - приймуть чи загризуть??? боюсь щоб не отрутніли ? Коли останній раз переглядали сім"ю? Це важливо. Якщо це в межах 7-10 днів то не зауважити маточників з яких вийшли матки, або розгрижених, у випадку роїння, неможливо. Якщо цього не було. То є два варіанта: 1. Матка тимчасово перестала червити. До речі, у вчорашніх повідомленнях на Форумі відзначалось зменшення інтенсивності червління маток. 2. Матка з невідомих причин загинула. Тоді б бджоли обов"язково заклали маточники на кількаденних личинках. У Вас є такі дві рамки. Отже на них Ви б побачили хоча відтягнуті мисочки. Якщо цього немає то треба прийняти першу версію. Підсумовуємо: Нова рамка з маточником покаже чи є матка в сім"ї. Якщо маточник до завтра розгризуть і мичочки не потягнуть значить матка присутня. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
skif Опубликовано 19 июня, 2010 Share Опубликовано 19 июня, 2010 в одній сім'ї немає молодого засіву - думаю немає матки, залишилось кілька рамок з печатним розплодом. Поставив з іншого вулика рамку з розплодом і маточником - приймуть чи загризуть??? боюсь щоб не отрутніли ? Коли останній раз переглядали сім"ю? Це важливо. Якщо це в межах 7-10 днів то не зауважити маточників з яких вийшли матки, або розгрижених, у випадку роїння, неможливо. Якщо цього не було. То є два варіанта: 1. Матка тимчасово перестала червити. До речі, у вчорашніх повідомленнях на Форумі відзначалось зменшення інтенсивності червління маток. 2. Матка з невідомих причин загинула. Тоді б бджоли обов"язково заклали маточники на кількаденних личинках. У Вас є такі дві рамки. Отже на них Ви б побачили хоча відтягнуті мисочки. Якщо цього немає то треба прийняти першу версію. Підсумовуємо: Нова рамка з маточником покаже чи є матка в сім"ї. Якщо маточник до завтра розгризуть і мичочки не потягнуть значить матка присутня. 28 травня вийшов рій з нього на 6 кг, вернув назад, вулику було повно розплоду і бджіл, потім дощі, 6 червня переглянув, знову були ройові маточники, вирізав, десь незамітив і 10 червня зранку до 8 години знову вийшов рій, але вернувся назад. 18 червня нема засіву, поставив рамку з маточником. за вашою порадою завтра-післязавтра перегляну рамку Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
владек Опубликовано 20 июня, 2010 Share Опубликовано 20 июня, 2010 28 травня вийшов рій з нього на 6 кг, вернув назад, вулику було повно розплоду і бджіл ? Це добре. Але я ніколи не залишаю розплоду. Весь роздаю по інших сім"х. Тоді повторного роїння, як правило , не спостерігається. знову вийшов рій, але вернувся назад ? Таке і в мене бувало. Мабуть матка не вийшла за першим разом. За другим вийде обов"язково. Можливо той другий раз Ви не помітили? 10 червня зранку до 8 години знову вийшов рій, але вернувся назад. 18 червня нема засіву, ? Ще є кілька днів для молодоі, щоб облітатись та почати червління. Думаю, що до перетворення на трутівку ще не час. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Толя Опубликовано 20 июня, 2010 Share Опубликовано 20 июня, 2010 . Приніс я пустий вулик, але не той в якому вони сиділи, а інший і зібрав їх туди. Посадив без рамок, льотки не відкривав, нехай днів 3 посидять без харчів, а там попробую потавити рамку з відкритим розплодом, подивимось що з цього вийде. Часу в мене зараз вистачає (сьогодні 1-й день у відпустці). Ось такий короткий звіт. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
владек Опубликовано 20 июня, 2010 Share Опубликовано 20 июня, 2010 Приніс я пустий вулик, але не той в якому вони сиділи, а інший і зібрав їх туди. Посадив без рамок, льотки не відкривав, нехай днів 3 посидять без харчів, ? Підтримую. Сам так роблю. Тому що просто і ефективно. Але тримаю без рамок 5-6 днів. Через 2-3 дні треба переглядати, бо інколи відбудовують язики (маленькі) і в них трутівки кладуть яєчка. Тому язики треба зривати Звичайно краще мати вже плідну матку. Швидше сім"я відновить сили. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
skif Опубликовано 21 июня, 2010 Share Опубликовано 21 июня, 2010 Нова рамка з маточником покаже чи є матка в сім"ї. Якщо маточник до завтра розгризуть і мичочки не потягнуть значить матка присутня. завтра-післязавтра перегляну рамку рамку поставив у суботу, сьогодні глянув, маточник не рухали (боюся тільки чи він часом не пустий, хоча закритий), на тому розплоді маточники не потягнули, розплоду свіжого не побачив... в середу потрібно буде дивитись, до цього часу матка вже з маточника мала б вийти, бо шось я вже починаю переживати Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
владек Опубликовано 21 июня, 2010 Share Опубликовано 21 июня, 2010 вже починаю переживати ? Та ні. Для переживань немає підстав. Навіть якщо маточник неживий всеодно повинні були б закдасти ще маточники у випадку відсутності матки. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
sewerby Опубликовано 22 июня, 2010 Share Опубликовано 22 июня, 2010 В одному з відводків не додивисвь, не знаю що там у них трапилось, але мав 10 рамок "горбатого". Як писали - ввечері відніс метра на 3 за дерево, витрусив усіх на землю, з шланга з насадкою "туман" добре оросив. Рамки на перетопку, на старе місце новий корпус з вощиною. Вранці за допомогою Каметона обєднав тих що повернулись з маленьким відводком, в якому була плідна молода матка, трошки розплоду, трошки меду. Завдяки Каметону процес обєднання зайняв буквально кілька хвилин. Через три дні перевірив - рамка засіяна повністю з двох сторін а мед - пергу носять як скажені. Де тільки беруть? З тих, що витрусив через три дні залишилось не більше 10-15 шт. Решта розлетілась по вуликах (хто вдало, хто ні) Бачив, як не пускали "опозицію" в свій рідний вулик. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
владек Опубликовано 22 июня, 2010 Share Опубликовано 22 июня, 2010 Як писали - ввечері відніс метра на 3 за дерево, витрусив усіх на землю, з шланга з насадкою "туман" добре оросив. Рамки на перетопку, на старе місце новий корпус з вощиною. Вранці за допомогою Каметона обєднав тих що повернулись з маленьким відводком, в якому була плідна молода матка, трошки розплоду, трошки меду. Завдяки Каметону процес обєднання зайняв буквально кілька хвилин. Через три дні перевірив - рамка засіяна повністю з двох сторін а мед - пергу носять як скажені. Де тільки беруть? З тих, що витрусив через три дні залишилось не більше 10-15 ? Колись і я зробив так як Ви. Але не застосовував шланг та каметон. Результат був плачевний. Матку вбили. Отже напевно при такому способі виправлення трутівки слід в обов"зковому порядку застосовувавти "спільний запах" !!! Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
sewerby Опубликовано 23 июня, 2010 Share Опубликовано 23 июня, 2010 Каметон настільки швидко діє, що обєднувати можна практично зразу. І головне - швидко вивітрюється. А то я колись спробував в Росинку добавити масло шалфея, так другий місяць не можу відмити Росинку і позбутись запаху. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Petrovych61 Опубликовано 24 июня, 2010 Share Опубликовано 24 июня, 2010 Колись і я зробив так як Ви. Але не застосовував шланг та каметон. Результат був плачевний. Матку вбили. ← В подібній ситуації я не застосовував запах і матку не вбили. З віднесеного метрів на 4 вулика з трутівкою бджіл не струшував, а тільки забрав рамки. Трутівка і молоді бджоли(їх там не могло бути багато, хіба з контрольок) ще тиждень сиділи в пустому вулику, льотна злетілася в підставлений на місце трутівки відводок(рамок 5-6), почувши на свому місці чужу матку і сім"ю - чемно просилися без бійки... За тиждень в віднесеному вулику залишилась пригоршня бджіл, тоді вже я їх витрусив на траву. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
владек Опубликовано 24 июня, 2010 Share Опубликовано 24 июня, 2010 Робив відводки . Потім перевозив їх на іншу пасіку. В результаті одна матка при перевозці загинула. Відводок перетворився на трутівку. Коли я це виявив, то в наявності була необлітана матка. Забрав всі рамки та в кліточці Тітова підставив на 5-ь днів матку. Потім матку випустив. Прийняли. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Petrovych61 Опубликовано 26 июня, 2010 Share Опубликовано 26 июня, 2010 Забрав всі рамки та в кліточці Тітова підставив на 5-ь днів матку. Потім матку випустив. Прийняли. ← 5 днів матка була в кліточці з бджолами і без стільників? Цікаво... Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Толя Опубликовано 26 июня, 2010 Share Опубликовано 26 июня, 2010 Забрав всі рамки та в кліточці Тітова підставив на 5-ь днів матку. Потім матку випустив. Прийняли. ? 5 днів матка була в кліточці з бджолами і без стільників? Цікаво... Владек ненаписав яка була матка ,плідна чині ? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Petrovych61 Опубликовано 26 июня, 2010 Share Опубликовано 26 июня, 2010 Владек ненаписав яка була матка ,плідна чині ? ← Написав в наявності була необлітана матка. ← Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
владек Опубликовано 27 июня, 2010 Share Опубликовано 27 июня, 2010 5 днів матка була в кліточці з бджолами і без стільників? Цікаво.. ? А що саме дивує? Уточніть. Матка була без супроводу. При випусканні зауважив, що стала якась маленька. А от матка з тої ж партії у мене вдома на вікні загинула на третю добу. Здається мені, що зберігати маток все ж краще в присутності свити. Принаймі коли так робив, то вони не гинули і на 5-й день. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Petrovych61 Опубликовано 27 июня, 2010 Share Опубликовано 27 июня, 2010 А що саме дивує? Уточніть. ← Абсолютно нічого. Навпаки зацікавив такий прийом. Просто перепитав чи сиділи без стільників. Трутівка як правило з"являється при виводі нових маток, тоді часто буває парочка неплідних. Їх підсадка в трутівку проблематична, а такий метод досить цікавий і логічний. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
владек Опубликовано 27 июня, 2010 Share Опубликовано 27 июня, 2010 Абсолютно нічого. Навпаки зацікавив такий прийом. Просто перепитав чи сиділи без стільників. Трутівка як правило з"являється при виводі нових маток, тоді часто буває парочка неплідних. Їх підсадка в трутівку проблематична, а такий метод досить цікавий і логічний. ? Це у мене вийшло випадково. Просто в той час була зайва неплідна, яку, до речі, не знав куди притулити. А тут трутівка. Думаю матка пропаде (як це вже у мене траплялося, коли сама в кліточці сидить), то чом би не спробувати. Може щось проти теорії зробив. Але вийшло. Правда ще не ясно як далі буде. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
kochut Опубликовано 17 сентября, 2010 Share Опубликовано 17 сентября, 2010 Була сім"я - 6 рамок бджіл, матки не бачив, почали сіяти трутовки. рішив розформувати, щоб бджоли розлетілись по іншим вуликам. Кілька днів назад відставив вулик у сторону , бджіл з рамок стряс в різних місцях пасіки... А сьогодні побачив що бджоли створили клуб на землі біля підставки на старому місці. Перший раз таке, раніше бджоли розлітались... Що можна зробити? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Ілюха Опубликовано 17 сентября, 2010 Share Опубликовано 17 сентября, 2010 Постав назад у вулик , може є матка і вони бі ля неї . Ще раз передивись, якщо немає матки з'єднай з іншою. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
kochut Опубликовано 17 сентября, 2010 Share Опубликовано 17 сентября, 2010 Постав назад у вулик , може є матка і вони бі ля неї . Ще раз передивись, якщо немає матки з'єднай з іншою ? Підставляв перед тим контрольну рамку, потягнули маточники, але на виході були розгризеніі, на рамці появився трутневий розплід - можливо матка -трутовка , Підсунути сусідній вулик щоб приєднались - боюсь щоб не вбили там добру матку... Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Ілюха Опубликовано 17 сентября, 2010 Share Опубликовано 17 сентября, 2010 Висип ще раз , але по дальше. Будеш бачити, шкода мухи щоб пропадали. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Бортник Опубликовано 18 сентября, 2010 Share Опубликовано 18 сентября, 2010 Була сім"я - 6 рамок бджіл, матки не бачив, почали сіяти трутовки. рішив розформувати, щоб бджоли розлетілись по іншим вуликам. Кілька днів назад відставив вулик у сторону , бджіл з рамок стряс в різних місцях пасіки... А сьогодні побачив що бджоли створили клуб на землі біля підставки на старому місці. Перший раз таке, раніше бджоли розлітались... Що можна зробити? Во всех "букварях", которые мне доводилось читать, рекомендуют в таких случаях убирать не только улей, но также и подставку, и колышки. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Рекомендуемые сообщения
Присоединяйтесь к обсуждению
Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.