Baton Опубликовано 1 июля, 2023 Share Опубликовано 1 июля, 2023 5 часов назад, yu1986ra сказал: Розплоду відкритого туди скільки обсісти можуть + 1 рамку на виході. Матку під ковпак на розплід, що виходить. І хай ще день-два посидить щоб свита сформувалась. Далі випускаєте і забуваєте за той вулик до осені. Щиро вдячний!!! Зробив як ви пропонували будем надіятись на краще. Відводки я теж висипав і все. Повноцінна сім я стала трутовкою вперше, а бачачи що відбувається коли витрусиш відводок з сім єю не ризикнув. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ДобровоЛ Опубликовано 1 июля, 2023 Share Опубликовано 1 июля, 2023 Переніс все сюди у відповідну тему. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ДобровоЛ Опубликовано 1 июля, 2023 Share Опубликовано 1 июля, 2023 30.06.2023 в 19:05, Baton сказав: Доброго дня шановне панство. Тему десь бачив, але не знайду зараз, тому прошу вибачення і задам питання тут. Отже: сім'я трутовка.Все як завжди в усих настановах витрусив за метрів 15, вулик без рамок, матка плодна в кліточці на дротинці. Пішла 4 доба ніхто язик не будує, висять думають....Що порадите робити далі? Завчасно дякую за поради. Думаю ,що трохи запізнився я з порадою. Але наступного разу можете так зробити. Перевірено досвідом. Потрібно було б поставити їм кілька рамок із засівом (ви ж пишите , що сильна сім"я), можна навіть із трутневим, якщо виводите десь окремо трутнів якоїсь породи чи певного типу, але не від трутівок, бо з тих трутнів нічого путнього не вийле. Головне, щоб розплоду було чимало для того, щоб завантажити бджіл роботою по догляду за ним. Бо саме якраз надмірне накопичення невикористаного молочка для годівлі розплоду і призводить до появи трутівок. Ну,а вже потім через днів три й почати ті операції про які вам радять. А я в такому разі днів через 4-5 просто підставив би їм маточник на виході. Це, на мою думку, найпростіший спосіб позбутися трутівок й не скорочувати кількість сімей на пасіці. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ДобровоЛ Опубликовано 1 июля, 2023 Share Опубликовано 1 июля, 2023 14 годин тому, RomanT сказав: Можна і так. Спочатку матка буде навіть з трутовками сіять, перегидять рамки, але поступово все буде гаразд. Коли є плідна матка трутовки зразу ж зникнуть. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 1 июля, 2023 Share Опубликовано 1 июля, 2023 10 годин тому, Baton сказав: Щиро вдячний!!! Зробив як ви пропонували будем надіятись на краще. Відводки я теж висипав і все. Повноцінна сім я стала трутовкою вперше, а бачачи що відбувається коли витрусиш відводок з сім єю не ризикнув. Відводки (робив у верхньому корпусі) після не обльоту (вже почали сіяти трутовки) об'єднував з основною сім'єю. З основної піднімав дві рамки відкритого розплоду і на добу загортав куток плівки під цими рамками. Через дубу забирав плівку. Був якийсь взяток. Бійок не було зовсім. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
RomanT Опубликовано 2 июля, 2023 Share Опубликовано 2 июля, 2023 9 годин тому, ДобровоЛ сказав: Коли є плідна матка трутовки зразу ж зникнуть. В особливо тяжких випадках не відразу зникають. Був такий випадок, коли матка уже сіяла з однієї сторони гнізда, а в цей час був засів по декілька яєць і де попало в іншій стороні гнізда (і це вже точно після трьох діб). Я ще тоді думав, що матку знищать, але поступово все наладилось. Після цього прийшлось багато рамок після горбатого розплоду замінити. Так що буває і таке, це як після тихої заміни залишається і стара і молода матка на деякий час. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ДобровоЛ Опубликовано 3 июля, 2023 Share Опубликовано 3 июля, 2023 02.07.2023 в 07:03, RomanT сказав: В особливо тяжких випадках не відразу зникають. Був такий випадок, коли матка уже сіяла з однієї сторони гнізда, а в цей час був засів по декілька яєць і де попало в іншій стороні гнізда (і це вже точно після трьох діб). Я ще тоді думав, що матку знищать, але поступово все наладилось. Після цього прийшлось багато рамок після горбатого розплоду замінити. Так що буває і таке, це як після тихої заміни залишається і стара і молода матка на деякий час. Так і є. Але все ж сім'ю вдалося ж спасти. Я якось сказав,що у бджільництві, як і в англійській мові - винятків трапляється більше за саме правило. І часто у цьому переконуюся. Трутовки й до 5 днів інколи ще можуть бути. Але то вже винятки. Проте, чим більше і швидше завантaжите годувальниць роботою, тим і швидше наведеться й порядок у сім'ї. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ДобровоЛ Опубликовано 3 июля, 2023 Share Опубликовано 3 июля, 2023 01.07.2023 в 22:03, yu1986ra сказав: Відводки (робив у верхньому корпусі) після не обльоту (вже почали сіяти трутовки) об'єднував з основною сім'єю. З основної піднімав дві рамки відкритого розплоду і на добу загортав куток плівки під цими рамками. Через дубу забирав плівку. Був якийсь взяток. Бійок не було зовсім. Але я б, на вашому місці, все ж матку на пару днів посадив би в рамковий ізолятор. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Сергій-апі Опубликовано 3 июля, 2023 Share Опубликовано 3 июля, 2023 02.07.2023 в 08:03, RomanT сказав: В особливо тяжких випадках не відразу зникають. Був такий випадок, коли матка уже сіяла з однієї сторони гнізда, а в цей час був засів по декілька яєць і де попало в іншій стороні гнізда (і це вже точно після трьох діб). Пройшло вже два тижні, як в сім'ю-трутівку дав плідну матку. З однієї сторони гнізда сіє матка, з іншої трутівка, при чому остання дуже активно сіє. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 3 июля, 2023 Share Опубликовано 3 июля, 2023 56 хвилин тому, ДобровоЛ сказав: Але я б, на вашому місці, все ж матку на пару днів посадив би в рамковий ізолятор. Я не пам'ятаю точно скільки, але штук 5-7 таким чином об'єднав в цьому році. Ніяких бійок, матки на місці, трутовки сіяти перестали майже відразу (трутневого розплоду мінімум). Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 3 июля, 2023 Share Опубликовано 3 июля, 2023 59 хвилин тому, Сергій-апі сказав: Пройшло вже два тижні, як в сім'ю-трутівку дав плідну матку. З однієї сторони гнізда сіє матка, з іншої трутівка, при чому остання дуже активно сіє. Потрібно ставити побільше відкритого розплоду, бажано старшого віку - він більше жере. А то поки та матка розсіється, поки з яєць почнуть лупитись личинки... Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Baton Опубликовано 13 июля, 2023 Share Опубликовано 13 июля, 2023 Доброго дня. Напишу маленький звіт по виправленню трутовки. В сім'ї були забрані магазини, та всі бджоли були витрушені за 15метрів від вулика в вагани.В пустому вулику була підвішена плідна матка в кліточці.Сиділи три дні, язики не потягли. На четвертий день вранці, як рекомендували форумчани, дав 8 рамок відкритого розплоду і дві маломедки по краях, матка під ковпачок.На слідуючий день матку випустив,сіяла під ковпачком, і дав магазин.Вчора під час огляду сім'я нічим не відрізнялась від інших, тільки трошки просіла. Ще раз всим дякую! 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Рекомендуемые сообщения
Присоединяйтесь к обсуждению
Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.