Перейти к содержанию

Роение

Петрович

Рекомендуемые сообщения

А могут в августе зароиться пчелы?А то уменя 5 дней назад на одной рамке 2 маточника появилось,а на другой штук 15,и не знаю что теперь делать с ними,им бы на зиму готовиться,а они роиться надумали.Улик лежак 20-ти рамочный,вощина свободная для засева есть

Скорее матка пропала и заложыли свищевые маточники.

точно пропала матка,так как не обнаружил расплода.

точно пропала матка,так как не обнаружил расплода.

Бывает. Можете им дать вывести матку, но она уже скорее всего не облетится. Поэтому поздней осенью эту матку к ногтю а пчелами подсилить другую семью(и). Если семья сильная и жалко терять - можно выписать плодную матку.

• 8 months later...

підкажіть, як вирахувати кількість рамок, яку слід забрати на відводок у передройовий стан? Як краще робити - на маточник чи стару матку? Дякую :hi:

підкажіть, як вирахувати кількість рамок, яку слід забрати на відводок у передройовий стан? Як краще робити - на маточник чи стару матку? Дякую

медозбору з акації нема?

підкажіть, як вирахувати кількість рамок, яку слід забрати на відводок у передройовий стан? Як краще робити - на маточник чи стару матку? Дякую

медозбору з акації нема?
акація у нас в дуже малій кількості(

акація у нас в дуже малій кількості(

Якщо мед не втрачаєш і так, то зроби безросплідний відводок на стару матку.Просто в сонячний день стрясаєш бджіл в новий вулик, в ньому дві рамки вощини посередині, а по краям медові та одна медопергова.Ще добав рамок на другий день ,по силі сім"ї.Якщо дощі-то треба підгодовувати.Цей вулик постав коло старого,щоб об"єднати,якщо молода матка не облетиться

• 3 weeks later...

Вопрос такого плана: как лучше и проще вывести семью из роевого состояния. Исходные данные, лежак на 20 рамок; стоит 17 рамок (7-8 с разновозрастным расплодом остальное пед, перга и сушь) и 3 рамки с потянутой вощиной. В магазине 10 рамок с вощиной (начинают тянуть). матка не меченая, семья довольно агрессивная. Дня 3 назад срезал маточники, уверен, что уже новые есть. к нормальной работе семья не вернулась. Есть пустые улья.

Вопрос такого плана: как лучше и проще вывести семью из роевого состояния. Исходные данные, лежак на 20 рамок; стоит 17 рамок (7-8 с разновозрастным расплодом остальное пед, перга и сушь) и 3 рамки с потянутой вощиной. В магазине 10 рамок с вощиной (начинают тянуть). матка не меченая, семья довольно агрессивная. Дня 3 назад срезал маточники, уверен, что уже новые есть. к нормальной работе семья не вернулась. Есть пустые улья.
В самого цього року ситуація вийшла з під контролю. Ще до Великодня сім'ї були розширені до 20 стільників, але не допомогло - як мінімум половина вже з маточниками. Тепер буду не боротись з роїнням, а використовувати роїння. Тут потрібно дивитись який взяток очікується попереду? Якщо є надія на акацію, то є сенс зробити штучний рій на старому місці, або дати відроїтись і зробити наліт на рій. Розплод або роздати іншим сім'ям, або зробити відводок. Якщо на акацію не розраховувати, то можна зробити відводок на старій матці по методу Ващенко у новий вулик. В зрізанні маточників є сенс тільки напередодні сильного взятку.

Нагрузіть її роботою (поставте в цей вулик 3-4 дений розплід з інших вуликів, потім підставте вощину, якщо буде гризти її -незважийте. Якщо нема взятку - підкормлюйте.Печатний мед,якщо є -заберіть.Розплід на виході - переставте в інші вулики.Змініть матку на молоду) . На останок: зробіть аналіз чому пішли в рій?

Схильність до роїння дуже добре передається спадково. Ніколи не використовуйте ройових маточників, виводьте маток з нерійливих сімей - і ви забудете про роїння. Зрозуміло цю рекомендацію треба доповнити вчасним розширенням гнізд. Але головне - відсутність генетично схильних до роїння маток. Особливо УС породи, або її помісі. У мене бува бородами висять перед льотками - не поміщаються у вуликах, а не рояться.

. На останок: зробіть аналіз чому пішли в рій?
:dntknw:

Схильність до роїння дуже добре передається спадково. Ніколи не використовуйте ройових маточників, виводьте маток з нерійливих сімей - і ви забудете про роїння. Зрозуміло цю рекомендацію треба доповнити вчасним розширенням гнізд. Але головне - відсутність генетично схильних до роїння маток. Особливо УС породи, або її помісі. У мене бува бородами висять перед льотками - не поміщаються у вуликах, а не рояться.
Матка однозначно должна была идти в этом году на замену, не нравится агрессивность семьи.

Нагрузіть її роботою (поставте в цей вулик 3-4 дений розплід з інших вуликів, потім підставте вощину, якщо буде гризти її -незважийте. Якщо нема взятку - підкормлюйте.Печатний мед,якщо є -заберіть.Розплід на виході - переставте в інші вулики.Змініть матку на молоду) . На останок: зробіть аналіз чому пішли в рій?
матки все прошлогодние, а пошли в роевое - скорее всего запоздал с расширением.
В самого цього року ситуація вийшла з під контролю. Ще до Великодня сім'ї були розширені до 20 стільників, але не допомогло - як мінімум половина вже з маточниками. Тепер буду не боротись з роїнням, а використовувати роїння. Тут потрібно дивитись який взяток очікується попереду? Якщо є надія на акацію, то є сенс зробити штучний рій на старому місці, або дати відроїтись і зробити наліт на рій. Розплод або роздати іншим сім'ям, або зробити відводок. Якщо на акацію не розраховувати, то можна зробити відводок на старій матці по методу Ващенко у новий вулик. В зрізанні маточників є сенс тільки напередодні сильного взятку.
Акация начинает цвести, цветет каштан - возле деревьев гул стоит, в далеке есть рапс, огурца гектар так 200, но на нем не видел еще пчелу. Значит будем делать отводок пока на маточник, а позже поменяю матку.

Акация начинает цвести, цветет каштан - возле деревьев гул стоит, в далеке есть рапс, огурца гектар так 200, но на нем не видел еще пчелу. Значит будем делать отводок пока на маточник, а позже поменяю матку.

У тебе сімей малувато. Як у мене так було то щоб не втрачати медку відводок не робив. Головне у тебе те що почався взяток. В противному разі дійсно без дерибану не обійтись. Отже я робив тупо: Ствлю поряд великий ящик. І переношу туди всі рамки з розплодом. І запечатаний і з яйцями. Залишаю медові. Трушу всіх бджіл назад у вулик. Взамін даю суш і вощину. Співвідношення 3:1. Тимчасовий вихід з роїння і мед гарантовано. Розплід роздаєш. А можеш зробити відводочок на 3-4-х рамках на маточник. Щоб після акаціі поміняти стару.

У тебе сімей малувато. Як у мене так було то щоб не втрачати медку відводок не робив. Головне у тебе те що почався взяток. В противному разі дійсно без дерибану не обійтись. Отже я робив тупо: Ствлю поряд великий ящик. І переношу туди всі рамки з розплодом. І запечатаний і з яйцями. Залишаю медові. Трушу всіх бджіл назад у вулик. Взамін даю суш і вощину. Співвідношення 3:1. Тимчасовий вихід з роїння і мед гарантовано. Розплід роздаєш. А можеш зробити відводочок на 3-4-х рамках на маточник. Щоб після акаціі поміняти стару.
Семей сейчас 6, в зиму хочу запустить 8 и все, это потолок. На большее количество не будет хватать времени. Для меня пчелы это приятное времяпровождение и мед для себя. То что есть излишки на продажу - приятное дополнение. Разделил семью пополам. Было штук 15 маточников, оставил 2 самых красивых и на них сделал отводок.

Было штук 15 маточников, оставил 2 самых красивых и на них сделал отводок.

альп не ображайся. Це ще тупіше як я. Визнаю що і сам так колись діяв. Сідаємо і думаємо. Що буде далі. Почнемо з гіршого. У сім"ї де ти залишив матку за пару день знов маточники і тю-тю. Або будеш через чотири дні до серпня маточники знищувати. Вибирай варіант. Тепер краще. У відводку через 14 днів зачервить матка. Це 26 травня. Додай 50 днів. Це 15 липня. Тобто ГВ. Нормально. Будеш мати мед.

альп не ображайся. Це ще тупіше як я. Визнаю що і сам так колись діяв. Сідаємо і думаємо. Що буде далі. Почнемо з гіршого. У сім"ї де ти залишив матку за пару день знов маточники і тю-тю. Або будеш через чотири дні до серпня маточники знищувати. Вибирай варіант. Тепер краще. У відводку через 14 днів зачервить матка. Це 26 травня. Додай 50 днів. Це 15 липня. Тобто ГВ. Нормально. Будеш мати мед.
Да мне не на что обижаться. Весь вопрос в том,что на момент, когда читал Ваше сообщение - все уже было сделано. Скорее всего мне не нужно было торопиться, почитать все предложения по моему вопросу, а потом что-то делать с семьей. Но как говорится что сделано, то сделано. Я не правильно написал конечное состояние семей. В итоге у меня сейчас в старом улье 2 рамки с запечатанным расплодом, 2 маточника и вся летная пчела. Во втором весь расплод, матка и молодая пчела. Так что о результатах со временем отпишусь.

Як краще дати бджолам Матку (приєднати до сімї). Які є варіанти? Якщо не сикрет. Дякую. Маточники перебувають у сімї (у кліточці) яка без матки. Одну хочу залишити вцій сімї, а з іншою маткою з маточника зробити пакет. які мажливі варіанти, щоб без втрат. маю лише два маточники. Ще раз Дякую.

В итоге у меня сейчас в старом улье 2 рамки с запечатанным расплодом, 2 маточника и вся летная пчела. Во втором весь расплод, матка и молодая пчела. Так что о результатах со временем отпишусь.

Получилось по методу Ващенко. Втрачається мед з акації, але роїння погасить і на соняшник будуть добрі дві сім'ї.

Получилось по методу Ващенко. Втрачається мед з акації, але роїння погасить і на соняшник будуть добрі дві сім'ї.
Тогда итог меня вполне устраивает, только маток надо будет обеих поменять в точении лета. Семья не самая сильная и роиться пошла

Як краще дати бджолам Матку (приєднати до сімї). Які є варіанти? Якщо не сикрет. Дякую. Маточники перебувають у сімї (у кліточці) яка без матки. Одну хочу залишити вцій сімї, а з іншою маткою з маточника зробити пакет. які мажливі варіанти, щоб без втрат. маю лише два маточники. Ще раз Дякую.

Уточни. Ти ж не матку приєднуєш а маточники підставляєш?

Вийшов рій з вулика (вчора чи сьогодні) - сьогодні вирішив перевірити - відкриваю кришку на стелинках сидять разом дві молодих матки...без свити бджоли поруч лазять поодинокі... щоб то значило? :dntknw: Оглянув сімю - вощину що ставив днів 5 назад потягнули і непогано - всі маточники позривав - залишив одного. Може вони вже вийшли з роєвого стану якщо повиганяли молодих маток?

щоб то значило?

Це означає, що у вулику є ще одна (а, можливо, й декілька) молодих маток. Ви бачили лишень "дизертирів", які втекли від смертельного двобою. Рій повинен був вийти не "вчора чи сьогодні", а на кілька днів раніше, ще коли матки були в маточниках і почали подавати признаки життя. Можливо завадила погода.
Оглянув сімю - вощину що ставив днів 5 назад потягнули і непогано

Цього року і в мене так: і вощину тягнуть, і мед носять, і роїтися встигають.
всі маточники позривав - залишив одного.

А це навіщо??? При наявності в вулику молодої матки! Щоб отримати "вторака" з молодою (або кількома молодими) матками?
Може вони вже вийшли з роєвого стану якщо повиганяли молодих маток?

Ні, з ройового стану вони ще не вийшли. От коли молода матка порозгризає маточники і знищить решту маток (не Ви, а матка), тоді процес роїння можно вважати завершеним. Поступово сім"я повернеться в робочий стан. Остаточно, після обльоту матки і початком яйцекладки.

Вийшов рій з вулика (вчора чи сьогодні) - сьогодні вирішив перевірити - відкриваю кришку на стелинках сидять разом дві молодих матки...без свити бджоли поруч лазять поодинокі... щоб то значило?

Было таке и не давно у одного знакомого пчеловода, матки прятались под утеплителем было 4 штуки, я их забрав в нуки...Семьи перетрусили и все нормально, старая матка не улетела а у вас рой вышел и думаю матки от боротьбы ушли в прикрытие.. :ay:

• Алёнка changed the title to Зароїлася?

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...