Jump to content

Пчелиное воровство и способы борьбы

Recommended Posts

5 минут назад, Серж 82 сказал:

От сиджу і думаю - чого це я Вам поради даю? У Вас стаж не менший чим у мене, тож може і краще розбираєтесь в бджільництві чим я. 

ПС краще гляну в тему -почем нинче мед, 

не прибідняйтесь))) стаж то не все) кількість більша тож і підхід інший. А радити іноді і зубрам потрібно іноді в них такі закостенілі мізки що то тяжко робиться, алеж...

12 минуты назад, Федір сказал:

але напад то війна і тут всі "средства хороши"-

Ось наприклад 

Так за это все и говорят ,что не стоит доводить до войны.Война это крайность.

• Like 1

55 минут назад, Mаксим сказал:

Треба не боротися з крадійками, а не допускати їх появи. У нападі винен лише пасічник. На пасіці з повноцінними сім"ями, скороченими льотками, цілими вуликами та обережним поводженням з рамками/корпусами/сиропом/оглядом не потрібні ніякі пристрої для вловлювання крадійок

Цiлком пiдтримую 

Приехал с ярмарки 20 августа все летки открыты ,пасека на 6 корпусах 

пчела на подсолнухе  износилась и отошла частично 

нижний леток у некоторых открыт полностью ,высота 2,5 и на всю  переднюю стенку 

В некоторых ульях по четыре круглых летка на два корпуса 

Никакого напада нет 

Видео снял Ссылку уже давал 

• Like 1

так хто ж війни хоче.... ой не правда... є що хочуть інакше б було б за всю історію інше...

Але до нашої теми. Я теж за те щоб не допускати і за всю мою практику самостійну( і за ту коли підлітком допомогав діду) це вперше що безматкова стала і тому результат((( і що цікаво відбулося в мене на очах( саме на ті вихідні я був на точку) так би мовити- без провокацій. але... маєм те що маєм.

Тому і написав, що постраждав і я в першому мому пості.

• 2 weeks later...

Давав в пятницю порцію сиропу по 2 літри на сімю. вибрали нормально 

В неділю ще наготовив  по пакету на сімю  Давав сироп  зовсім ввечері   вже темно було  Щілин у вуликах не має ну може  в  дошках  наружної обшивки.

Сьогодні замітив  таку картину підвечір  між 19-20 годиною підвечір  побачив нападку пчіл на 1 вулик   точно пчоли точно не мої то багато якоїсь  темної пчоли. 

Льотки  поприкривав  до 1-1,5 см . Напевно  хтось із сусідів привіз вулики з поля   от і вони поперли  в гості по сусідах, За метрів 80 стояло 2 нука порожні лишились там клапті  вощини  з пергою. То один так бомбили що капец, і  їсти в ньому точно не має.  

Так як бджоли завів тільки перший рік то з таким  ще не стикався.

Завтра  подивлюсь чи буде знову напад. 

Що ще придумати  мазати керосином прильотки як радять??  вони ніби і відбиваються у вуликах 8-10 рамок  пчолою  бо зайві повиймав  поскорочував в зиму. 

Чи може це у когось злетіли і просилися в мої вулики  бо дуже великої бійки не бачив їх трохи пускали трохи не пускали потім все зтихло. 

Зпровокувати точно не міг по сироп ставив пізно ввечері і на землю  точно нічого не попадало бо ставив  пакети з лотка  у вулики. 

Хто  що  може порадити,  Цікаво  чи це був напад чи це в когось злетіли вся движуха була між  19-20 годиною вечора. 

10 хвилин тому, bosik2017 сказав:

В неділю ще наготовив  по пакету на сімю  Давав сироп  зовсім ввечері   вже темно було  Щілин у вуликах не має ну може  в  дошках  наружної обшивки.

Сьогодні замітив  таку картину підвечір  між 19-20 годиною підвечір  побачив нападку пчіл на 1 вулик   точно пчоли точно не мої то багато якоїсь  темної пчоли. 

Льотки  поприкривав  до 1-1,5 см . Напевно  хтось із сусідів привіз вулики з поля   от і вони поперли  в гості по сусідах, За метрів 80 стояло 2 нука порожні лишились там клапті  вощини  з пергою. То один так бомбили що капец, і  їсти в ньому точно не має.  

Що ще придумати  мазати керосином прильотки як радять??  вони ніби і відбиваються у вуликах 8-10 рамок  пчолою  бо зайві повиймав  поскорочував в зиму. 

Чи може це у когось злетіли і просилися в мої вулики  бо дуже великої бійки не бачив їх трохи пускали трохи не пускали потім все зтихло. 

Зпровокувати точно не міг по сироп ставив пізно ввечері і на землю  точно нічого не попадало бо ставив  пакети з лотка  у вулики. 

Хто  що  може порадити,  Цікаво  чи це був напад чи це в когось злетіли вся движуха була між  19-20 годиною вечора. 

Спробуйте оцю рослину.

А то ви описали злодійок кавказьких вилупків. Саме вже в енному поколінні вони вироджуються , стають чорними і неперевершеними злодюгами!

• Like 1

10 минут назад, bosik2017 сказал:

1. Може бути, що це не напад на вулик, а навпаки бджоли з нього вчиняють напад, наприклад на вказані Вами нуки, і, повертаючись додому, створюють ажіотаж. Перевірте завтра, чи на дні вулика є биті бджоли - за ніч винести трупи не зможуть, на ранок побачите по трупах у вулику (якщо будуть), його грабували чи він грабував.

2. Напад спричиняє протічка пакетів. Буває, коли закладаєш нові пакети, старі ще не вибрані повністю і якщо їх посунути (звільнити місце під нові пакети), вони течуть, бо прогризені у багатьох місцях.

P.S. під час закорму я скорочую льотки - круглий у корпусі до проходу однієї бджоли, щільовий у дні - 0,8-1 см. Зауважу, в мене дена з сіткою, тож задухи в розпал дня не боюся.

• Like 3

9 минут назад, ДобровоЛ сказал:

А то ви описали злодійок кавказьких вилупків. Саме вже в енному поколінні вони вироджуються , стають чорними і неперевершеними злодюгами!

Чорні лисі бджоли - це "стара гвардія" у будь-якої породи, саме ці старі бджоли-камікадзе зазвичай ідуть на абордаж

• Like 5

10 хвилин тому, Mаксим сказав:

Чорні лисі бджоли - це "стара гвардія" у будь-якої породи, саме ці старі бджоли-камікадзе зазвичай ідуть на абордаж

Може й так, сперечатися не буду. Але у мене серед баків наче таких не буває.:dntknw:

В 03.09.2017 в 13:50, Федір сказал:

так хто ж війни хоче.... ой не правда... є що хочуть інакше б було б за всю історію інше...

Але до нашої теми. Я теж за те щоб не допускати і за всю мою практику самостійну( і за ту коли підлітком допомогав діду) це вперше що безматкова стала і тому результат((( і що цікаво відбулося в мене на очах( саме на ті вихідні я був на точку) так би мовити- без провокацій. але... маєм те що маєм.

Тому і написав, що постраждав і я в першому мому пості.

Коли іде напад по максимуму, то сімї допомогти практично не можливо. При перших проявах  нападу можна зробити таку річ - на фляшку  простої води капнути 10 - 15 капель  оливи гвоздики побовтати і розбризкати по вулику з усіх сторін. Попробуй.Бути вчителем крадіїв , то погана професія:hi:

• Like 1

17 часов назад, bosik2017 сказал:

>skip

Перевірьте прильотку та льотки. Якщо грабуют вашу сім'ю  льотки будуть в залишках меду. Пальці липнуть до дошки.

• Like 1

• 7 years later...

Третій рік потерпаю від нападів. 2023 року - кілька сімей і нуклеусів, 2024 року біля 8 шт нуклеусів в серпні місяці, коли взятку практично не було. Цього року поставив неплодок в обльотники і сьогодні, 9 червня, отримав напад, правда бжіл там було небагато, десь піврамки. Що дивно - ще цвіте акація, на днях зацвіте липа. В мене карніка, а на віддалі метрів 300 - пасіка понад 150 сімей карпатки і дворняжок. Сипав мукою - напали не мої. Виходить що з такими умовами виводити маток практично нереально. Що шановне товариство може рекомендувати? 

І вдобавок матка ще не червила.

Та була на місці, чи вціліє побачу завтра.

Щось моої повідомлення не обєднались.

1 година тому, Alazon сказав:

Та була на місці, чи вціліє побачу завтра.

Щось моої повідомлення не обєднались.

Грабують зазвичай ''мертвих''. Всі інші можуть відбитись. Ну і не акуратна підкормка нуклеусів може бути провокуючим фактором.:IMHO:

• Like 1

На початку грабежу я ще неплідну матку бачив, просто бжіл було мало і охорона льотків була слабка. Підгодівлі не давав, на рамках було достатньо корму. Дивує те що взяток ще є і крім того минулого сезону в серпні масові напади на обльотники.Десь завелись дуже агресивні бжоли, підозріваю на тій великій пасіці. Найгірше те що виводити і облітати  маток потрібно тільки в сильних нуклеусах.

1 час назад, yu1986ra сказал:

Грабують зазвичай ''мертвих''. Всі інші можуть відбитись.

Зовсім необов'язково. :rolleyes:

2 години тому, Вадім Полтава сказав:

Зовсім необов'язково. :rolleyes:

Я вже й не пам'ятаю, коли в мене останній раз розбили сім'ю. Якщо не ''трупи'', то вони завжди відбиваються в разі чого, якої б сили вони не були. А  сусід щороку ниє, що знов масово грабують. Між точками і 100 м нема. Що він робить з тими бджолами я не розумію.

12 часов назад, Alazon сказал:

Десь завелись дуже агресивні бжоли

Кордованів поруч хтось тримає?

Не знаю, треба буде розпитати. В сел і3-4 пасіки, може найдальша -біля 100 сімей (1,5кмвід моєї) і є з кордованом. Бо найближча то карпатка і дворняги. А мені найбільше подобається карніка, то практично перейшов на неї.

• Like 2

Злодійки були сірого кольору, практично без жовтизни, отже не кордован.

• Like 1

В 10.06.2025 в 21:54, Alazon сказал:

Злодійки були сірого кольору, практично без жовтизни, отже не кордован.

Кормили ці нуки недавно?

Ні, я брав по 2 гніздові рамки , котрі були на краю гнізда. Там достатньо корму і печатний розплід з бжолами. Туди з кліточки випускав неплодку. В минулі роки все було добре, от минулого і позаминулого напади і виводити таким способом стало проблемно.

1 годину тому, Alazon сказав:

Ні, я брав по 2 гніздові рамки , котрі були на краю гнізда. Там достатньо корму і печатний розплід з бжолами. Туди з кліточки випускав неплодку. В минулі роки все було добре, от минулого і позаминулого напади і виводити таким способом стало проблемно.

А не може бути, що своя бджола з вулика де брали рамки, їх і виносила?

• Like 2

Ні. Відводок був зроблений днів за 6-7 до нападу. Крім того, я вже писав, що сипав борошном, нападали не мої.

• Like 1

1 час назад, Alazon сказал:

Ні. Відводок був зроблений днів за 6-7 до нападу. Крім того, я вже писав, що сипав борошном, нападали не мої.

Борошно не завжди допомагає

Вилетів рій матка без крил сів на землі

я миску борошна висипав , а бджола поки неструсить з себе нелетить нікуди 

Пришлось шукати звідки , так як матка була без крил було всього три варіанти , знайшов , три метри від вулика

Ну я визначально знав що рій із цих трьох , трусив муку і ждав у кого прилетять з мукою , це не те що бігати по всій пасікі, жодної бджоли незалетіло з мукою , вони реально по траві качались , трусилися , а у вулик муку незанесли , там ізначально було бджоли десь трилітрові банка,  засипана на землі літром муки

З під ШО бакфаст на кордован :umora:

Експеримент проводився спеціально , чи можна по мукі визначити , бджоли на землі , вулик рядом, чому і не попробувати :hmm:

• Like 2
  • Thanks 1