Jump to content

Пчелиное воровство и способы борьбы

Recommended Posts

Где то уже писали, что обрабатывая переднюю стенку сильно пахнущими веществами мы дезориентируем пчел. Затрудняем охранникам определение свой-чужой, перебивая запах как своих, так и чужих.

Так же придерживаюсь такого же мнения. Нужно конопатить щели с боков и с зади, и можно там смачивать (и то при сильном нападе, чтоб перебить запах меда и пчел) если уж пошел напад

Правильно! Але не солярою, ліпше вже пижмом. А передню стінку перекривати нахиленим склом.

Може lddo, хотів сказати, що пижмо якось допомагає захистити сім"ю від нападу... opr06K9M.gif Тож Iddo і радить обробляти пижмом передні стінки вуликів, відлякуючи нападників

И так для начала :IMHO1: надо высказываться конкретно что можно сказать
blek-269, Прочитайте, шановний, моє повідомлення n 43, тоді зрозумієте n 44. Це найперший засіб зупинення крадіжок.

В таком случае , я могу сказать сетка и чабрец :dntknw: Дальше в клуб ЧТО? ГДЕ? КОГДА? И не надо меня посылать что бы я читал по сообщениям , а если прописываем то указываем . В следующий раз просто удалю за не соответствие :ah:

Где то уже писали, что обрабатывая переднюю стенку сильно пахнущими веществами мы дезориентируем пчел. Затрудняем охранникам определение свой-чужой, перебивая запах как своих, так и чужих.

SeWerby, Так, ця обробка на те й розрахована, щоб перебити запах розкадуваного гнізда. Свої ж бджоли й без запаху легко пізнають, де свій-чужий. До рідного гнізда практично всі йдуть навантаженими (крім обльотів) тож їх легко пізнають свої.
В таком случае , я могу сказать сетка и чабрец Дальше в клуб ЧТО? ГДЕ? КОГДА? И не надо меня посылать что бы я читал по сообщениям , а если прописываем то указываем . В следующий раз просто удалю за не соответствие

Можете мене взагалі видалити. У Вас є таке право. Але два мої пости стоять поряд. Шановний, тут просто немає про що говорити! Умійте визнавати свої помилки. Для того что бы не было недопонимания со стороны , надо просто было прописать что бы соединили два сообщения :hi:

Тож моя порада - тільки один льоток на півтори бджоли, обробка пижмом передньої стінки

У меня вопрос ? Вы пробовали :hi: Если пробовали какой эффект от этого :dntknw: Я так понял ответа не будет :ah: Так вот когда я пользовался тимолом для обработки клеща , а тимол имеет запах чабреца , то вся пасека стояла на ушах :blink:

У меня вопрос ? Вы пробовали Если пробовали какой эффект от этого

blek-269, На щастя у мене нападів практично не буває. Злодюжок і злих я стараюсь позбуватись. А ось на кочовках з чужими бджолами бувало. У пижмі є інтексецид, що діє погірше соляри. Тобто перебиває запах меду і відлякує чужих краще за дифлофос. Тож зупинялись крадіжки після обробки пижмом стінок вулика навіть на сильних стадіях.
Для того что бы не было недопонимания со стороны , надо просто было прописать что бы соединили два сообщения

Окей. :hi:

blek-269, На щастя у мене нападів практично не буває. Злодюжок і злих я стараюсь позбуватись. А ось на кочовках з чужими бджолами бувало. У пижмі є інтексецид, що діє погірше соляри.

Честно скажу , я за нападением очень смотрю , что бы мои не бомбили и чужие не лезли к моим , для этого надо иметь хорошие улья без дыр , а если таковы имеются заклеить скотчем прикрыть летки и что бы пчёлы были накормлены :IMHO1: А если пошёл нападение , то пижма не поможет , ставили поливалку над ульем что бомбили и целый день лили и всё рамно лезли . Пижмой (деревий у нас зовут) , раз пользовался сверху рам ложил . Как распространитель запаха , не какой через пару минут нет . Полынь лучше .

Затрудняем охранникам определение свой-чужой, перебивая запах как своих, так и чужих.

Пользуюсь соляркой, отработкой. Пыжму варить некогда. Плохо! Но это единичные случаи, изредка при сборке гнезд в зиму. Про "определение свой-чужой" мыслю так: На начальном этапе воровки идут на запах, а мы его убираем. Свои, кроме запаха, имеют визуальные ориентиры - место, улей, леток. Им деваться некуда - зайдут. Но, если начался "погром", т.е. уже и воровки знают место, где "халява" - тогда зайдут и путаница в охране.

убираем. Свои, кроме запаха, имеют визуальные ориентиры - место, улей, леток.
Соглашусь на все 100,этот момент многие упускают из виду,пчела очень сильно привязывается к месту и цвету (летка) :hi:
В большинстве случаев виновата халатность пчеловода.
Ксожелению этот факт не оспорим :hi:

Пижмой (деревий у нас зовут) , раз пользовался сверху рам ложил . Как распространитель запаха , не какой через пару минут нет . Полынь лучше

blek-269, Деревій - це ще інша назва - тисячолисник, це трохи не те. Хоча дуже часто зустрічав різні назви однієї й тої ж рослини. І навпаки,- навіть є, що й люди з сусідніх сіл одним і тим ім'ям називають абсолютно різні рослини. ДМоже, з Вашого дозволу, у медоносах виставити пижмо з припискою,- бо це не медонос, а лише пилконос. Хоча кажуть дає й нектар. Я цього не стверджую. Але ближче до теми. Треба натирати пижмом - квітами і самою рослиною ,- вона тоді виділяє відповідну речовину й бджоли реагують, особисто переконувався не один раз. Особливопотрібно обробляти передню стінку і прилітну та місця, де вони проникають. Ще можна добавляти в димар. Але якщо перейшло критичну точку,- коли знищили вже матку і свої ж починають обкрадати своє гніздо, то вже все. Треба заносити вулик у темне приміщення, а тоді - не ближче 10 км кудись перевезти.
Пользуюсь соляркой, отработкой. Пыжму варить некогда. Плохо! Но это единичные случаи, изредка при сборке гнезд в зиму.

Петрович 49, Її - пижму- варити не треба. Просто з куща вирвіть і натріть пердню стіку. Я її якось з цією метою спеціально був пересадив поближче до пасіки. Прийнялася.

... у медоносах виставити пижмо з припискою,- бо це не медонос, а лише пилконос. Хоча кажуть дає й нектар. Я цього не стверджую. Але ближче до теми. Треба натирати пижмом - квітами і самою рослиною ,- вона тоді виділяє відповідну речовину й бджоли реагують, особисто переконувався не один раз. Особливопотрібно обробляти передню стінку і прилітну та місця, де вони проникають. Ще можна добавляти в димар.

У медоносах виставив окрему тему про пижмо, здається з достатньою інфо. Хто бажає, - можете ознайомитися.

У нас каждую осень в безвзяточный период нападаю на меньшие семьи.

Andri714, Найперший спосіб від крадіжок,- забезпечення беперебійним взятком, знищення всіх дир у корпусах. Бджола не ведмідь-шатун, що шукає поживи бо не запасся жиром на зиму. Бджола шукатиме взяток і при повному залитому медом гнізді. Тож і рискає попід льотками та щілинами. Отож :IMHO: - самий надійний спосіб від крадіжок,- забезпечення сімей хоч малим, але все ж беперебійним взятком. А далі - все за списком , як за репцептом лікаря. Тут і сильні сім'ї, гарні вулики, вміла поведінка при осмотрах сімей і тп.

• 2 weeks later...
З моіми все клас то сусідські рискають вмене доглянуті .Він осінню корм економить.

Andri714, Так, Боже, убережи від таких сусідів. А я позавчора чотири години розсівав крутай- головатень, синяк та буркуни довкола пасіки. Оце і є мій вклад до бази боротьби з крадіжками бджіл. :az:

я також не раз зупиняв напад саме пижмом,і скажу що ні полин ні меліса з мятою не допомають навіть на половину

я також не раз зупиняв напад саме пижмом,і скажу що ні полин ні меліса з мятою не допомають навіть на половину

Васильевич, Радий, що знайшлись спеціалісти з подібним досвідом. :ay: А то переконую тут усіх, та ніби мало хто й вірить. А пижмо - достойне на нашу увагу, воно має рости неподалік вуликів.

убираем. Свои, кроме запаха, имеют визуальные ориентиры - место, улей, леток.
Соглашусь на все 100,этот момент многие упускают из виду,пчела очень сильно привязывается к месту и цвету (летка) :hi:
В большинстве случаев виновата халатность пчеловода.
Ксожелению этот факт не оспорим :hi:
А також різка зміна умов при взятку.Що при кочовому бджільництву і приводить до грабунку.

• 4 months later...
А ми домовились два пустири засіяти акацією.Але не з цим сусідом з дальшим пчеловодом.Це не проти нападу.

Andri714, Гарна нектарна база ще жодній бджолі не навредила... :friend_drink:

• 2 years later...

Прибыв на пасеку обнаружил такую картину .Вся пасека бушует .Видно лазила помощница в свой улей ,может проверяла не пора ли качать и спровоцировала напад .А бакам только дай повод .Летки позакрывал верхние, но на нижнем безлад .Сама на сутках на роботе .Завтра только в 8-00 придёт .

паук 005.JPG

• Like 4

Найбільше чого не люблю в осени це нападу  і поки був три неділі на лікарняному одну сімейку слабеньку розбомбили .Ранвше  таким нестрадав коли пасіка була в батьків,атепер поруч колгоспна пасіка і відкривати вулик після10:00 шкідливо ,один рік навіть складав в зиму з. фонариком в ночі бо налітали хмароб цілою.

• Like 2

Да не приятно .:helpme:

Сегодня одна семья Кордован,от Дениса,устроила погром на пасеке.Разбомбила отводок с запасной маткой,на 5 рамок пчелы,а потом устроила проверку еще трем Украинским лежакам.Вот и показали Итальяшки свои наклонности к воровству.

• Like 8

3 часа назад, виталийЗ сказал:

Сегодня одна семья Кордован,от Дениса,устроила погром на пасеке.Разбомбила отводок с запасной маткой,на 5 рамок пчелы,а потом устроила проверку еще трем Украинским лежакам.Вот и показали Итальяшки свои наклонности к воровству.

Выставляйте счет Денису :umora:. Интересно еще что у меня будет когда вернусь. После двух недельного прогула-отдыха-отпуска. 

• Like 1

3 часа назад, виталийЗ сказал:

Сегодня одна семья Кордован,от Дениса,устроила погром на пасеке

У меня беспредел устраивают местные прилетевшие рои,темно серые падлюки.:dntknw:

4 минуты назад, aleksanderche сказал:

:umora:. Интересно еще что у меня будет когда вернусь.

У тебя еще твоя пчела в отводках ,ну,разве что ,летки настежь открыты:hmm:

• Like 1

А мне вон в суботу качать, и сокращать гнезда в зиму и помощников как назло не будет... Во вторник дали малость поработать с 8:00 до 10:00 а там пришлось прекращать до 17:00 чтоб лишний раз не провоцировать... А итальянка и бакфаст не воровиты а просто предприимчивы :))) Блин пишу а сам стремаю... Как это я сам буду с гнезд качать рамки ну совсем не охота на золотарнике в зиму пускать...

10 часов назад, виталийЗ сказал:

Пробомбят пасеки макаронницы ,у многих желание пропадёт их заводить у себя на пасеке 

• Like 4

• Алёнка changed the title to Пчелиное воровство и способы борьбы