realbee Опубликовано 10 марта, 2015 Share Опубликовано 10 марта, 2015 Заглядаю у гніздо - ІДЕАЛЬНО!!! ? Тоже сегодня при чистке доньев не увидел не какой зависимости количества подмора от количества плесени Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
виталийЗ Опубликовано 10 марта, 2015 Share Опубликовано 10 марта, 2015 kastor,если уже облетелись,то главное корма и тепло,и пускай сидят и потихоньку плодятся.А когда зацветет клен,а у нас это первый пылок и первый мед,то потом можно уже и решать,шо делать.Но учитывая Ваше количество семей,я бы их не трогал,и к главному взятку,зделал бы еще три семьи. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
elesey71 Опубликовано 10 марта, 2015 Share Опубликовано 10 марта, 2015 а на щёт росплода, рассказываю то что слышал,применять или нет, дело каждого. ? Еще неплохо почитать про циклы развития клеща. И не путать осень и весну Извиняюсь, опыта пока ноль. Остается только ловить советы бывалых. А советов много, как толковых, так и дурных, и разберись что делать? Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Бджолопотам Опубликовано 10 марта, 2015 Share Опубликовано 10 марта, 2015 А советов много, как толковых, так и дурных, и разберись что делать? На жаль це так. Практика все розставить по місцях. Я ось вже не перший рік пасічникую і кожен рік відкриваю для себе якісь нові моменти - це все нормально. Тому практика, практика і вірні висновки P.S. В Нас сьогодні було +17(в затінку) Правда на пасіці не був, але температура радує Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Кузьмич Опубликовано 10 марта, 2015 Share Опубликовано 10 марта, 2015 Все еще много влаги в улье. Может из-за пленки. Сколько рамок в корпусе пошло в зиму? 7-8 рамок. Именно в карманах и скапливается вся эта влага . Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Любомир Опубликовано 11 марта, 2015 Share Опубликовано 11 марта, 2015 а на щёт росплода, рассказываю то что слышал,применять или нет, дело каждого. ? Еще неплохо почитать про циклы развития клеща. И не путать осень и весну Извиняюсь, опыта пока ноль. Остается только ловить советы бывалых. А советов много, как толковых, так и дурных, и разберись что делать? Ловить в советах вопросы, а решения должны быть ваши личные. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Sanich Опубликовано 11 марта, 2015 Share Опубликовано 11 марта, 2015 Все еще много влаги в улье. Может из-за пленки. Сколько рамок в корпусе пошло в зиму? 7-8 рамок. Именно в карманах и скапливается вся эта влага . да не сказал бы что только в карманах. В общем, мой скромный эксперимент показал, что влага не всегда стремится ко дну в улье даже при сетчастом дне. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ВАДОС Опубликовано 11 марта, 2015 Share Опубликовано 11 марта, 2015 Тільки що побачив в новинах, що сім'я Андерсонів (країну прослухав) винайшли вулик з якого, в прямому сенсі, витікає мед в баночку. Доречі вулик коштує 55 000 баксів. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
FOREST Опубликовано 11 марта, 2015 Share Опубликовано 11 марта, 2015 да не сказал бы что только в карманах. В общем, мой скромный эксперимент показал, что влага не всегда стремится ко дну в улье даже при сетчастом дне. Теж цієї зими для експеременту дві сімї залишив зимувати на сітчастому дні. Так от, один вулик сухий всередині, другий - мокрий . Для себе висновок зробив що мікроклімат в вулику залежить від зрілості кормів та наявності пізднього розплоду осінью. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Svan Опубликовано 11 марта, 2015 Share Опубликовано 11 марта, 2015 Вчора побував на дачі, де стоять мої бджоли. Був дуже гарний обліт, в деяких вуликах вже не перший. Перебрав всі сім"ї, почистив денця. Всього в зиму пішло 10 сімей, і всі вижили. Це в мене вперше такий результат. Половина моїх сімей зимували в українських лежаках, половина - в багатокорпусних рутівських. Звичайно, в українцях бджолам легше. В сім"ях залишилось багато меду, практично вся верхня третина рамки. (А це ще на пару місяців зимівлі ). В одному вулику-українцю зимувала сім"я і невеличкий відводок на 3 вулички (через тоненьку фанерну стінку). Ще в грудні помітив, що у відводку мало меду, то ж починаючи з грудня(!) давав їм канді. Зважаючи на розмір відводка, був майже впевнений, що він загине. Але вижив! Правда, бджіл залишилося на півтори вулички. Буду цю сім"ю підсилювати чужим розплодом. А "рутівські" бджоли зимували в мене в одному корпусі. Ледве дотягнули. Деяким вже в кінці січня теж давав канді. Зараз вулики були практично порожні, дав їм трохи минулорічних рамок з медом, але меду на них мало, тому дав ще й сиропу цукрового. Підмору було в середньому десь по півтора стакани на сім"ю. В когось навіть більше, в когось менше. Це багато, правда? Ще в мене виникло запитання. В тих сім!ях, де давав канді, частина його витекла на дно в вигляді густого сиропу. Хоча давав твердим, як пишуть в літературі. Чому так сталося? І з деяких рамок, особливо в українцях, бачу, тече солодка вода. Просто виступає великими краплями з кожного чарунка. Теж не розумію, від чого це. Таке враження, що мед ввібрав в себе "зайву" вологу, а зараз, при потеплінні, віддає. Ну і стандартна інформація. Від кліща в вересні ставив полоски варотому, а потім в кінці листопада обробляв сім"ї біпіном. Навесні бджіл не обробляю ніколи. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
viktor3009 Опубликовано 11 марта, 2015 Share Опубликовано 11 марта, 2015 Тільки що побачив в новинах, що сім'я Андерсонів (країну прослухав) винайшли вулик з якого, в прямому сенсі, витікає мед в баночку. Доречі вулик коштує 55 000 баксів. За 55000 баксів я можу качати мед в ручну 5 років,(навіть по найму). Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
viktor3009 Опубликовано 11 марта, 2015 Share Опубликовано 11 марта, 2015 Вчора побував на дачі, де стоять мої бджоли. Був дуже гарний обліт, в деяких вуликах вже не перший. Перебрав всі сім"ї, почистив денця. Всього в зиму пішло 10 сімей, і всі вижили. Це в мене вперше такий результат. Половина моїх сімей зимували в українських лежаках, половина - в багатокорпусних рутівських. Звичайно, в українцях бджолам легше. В сім"ях залишилось багато меду, практично вся верхня третина рамки. (А це ще на пару місяців зимівлі ). В одному вулику-українцю зимувала сім"я і невеличкий відводок на 3 вулички (через тоненьку фанерну стінку). Ще в грудні помітив, що у відводку мало меду, то ж починаючи з грудня(!) давав їм канді. Зважаючи на розмір відводка, був майже впевнений, що він загине. Але вижив! Правда, бджіл залишилося на півтори вулички. Буду цю сім"ю підсилювати чужим розплодом. А "рутівські" бджоли зимували в мене в одному корпусі. Ледве дотягнули. Деяким вже в кінці січня теж давав канді. Зараз вулики були практично порожні, дав їм трохи минулорічних рамок з медом, але меду на них мало, тому дав ще й сиропу цукрового. Підмору було в середньому десь по півтора стакани на сім"ю. В когось навіть більше, в когось менше. Це багато, правда? Ще в мене виникло запитання. В тих сім!ях, де давав канді, частина його витекла на дно в вигляді густого сиропу. Хоча давав твердим, як пишуть в літературі. Чому так сталося? І з деяких рамок, особливо в українцях, бачу, тече солодка вода. Просто виступає великими краплями з кожного чарунка. Теж не розумію, від чого це. Таке враження, що мед ввібрав в себе "зайву" вологу, а зараз, при потеплінні, віддає. Ну і стандартна інформація. Від кліща в вересні ставив полоски варотому, а потім в кінці листопада обробляв сім"ї біпіном. Навесні бджіл не обробляю ніколи. Канді було погано замішане.Треба було додати більше сахарної пудри і вимісити краще.Воно ніколи не потече. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Sergei 08 Опубликовано 11 марта, 2015 Share Опубликовано 11 марта, 2015 Тільки що побачив в новинах, що сім'я Андерсонів (країну прослухав) винайшли вулик з якого, в прямому сенсі, витікає мед в баночку. Доречі вулик коштує 55 000 баксів. вот что то похожее Сайт Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Svan Опубликовано 11 марта, 2015 Share Опубликовано 11 марта, 2015 Канді було погано замішане.Треба було додати більше сахарної пудри і вимісити краще.Воно ніколи не потече. Спасибі Вам за пораду! Я, дійсно, старався класти в канді меду більше, ніж рекомендують. Думав, так буде краще. Ну і лінивий трохи, не сперечаюся. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
СЄО Опубликовано 11 марта, 2015 Share Опубликовано 11 марта, 2015 Останні 4 дні погода чудова. +12-15 в тіні. Сусідські бджоли "окупували" все все подвір'я І замітив цікаву річ. Пропускав заготовки на вулики через рейсмус на подвір'ї, а бджоли пробували "збирати" деревну стружку. Сідали прямо на робочий станок. Хто може таке пояснити? PS: стружка соснова Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yura Опубликовано 11 марта, 2015 Share Опубликовано 11 марта, 2015 Останні 4 дні погода чудова. +12-15 в тіні. Сусідські бджоли "окупували" все все подвір'я І замітив цікаву річ. Пропускав заготовки на вулики через рейсмус на подвір'ї, а бджоли пробували "збирати" деревну стружку. Сідали прямо на робочий станок. Хто може таке пояснити? PS: стружка соснова Може запах сподобався їм, замість пилку таскали Та хто тут розбереться? Роблю ревізію і поступово розумію, що нічого не розумію. Абсолютно протилежні результати в однакових сім'ях, в однакових вуликах, в однакових умовах. Невеличкі замальовки: 1. Сім'я на 8 рамках. Меду було майже повні рамки. Виїли начисто 6 (!) рамок. З трьох крайніх повністю обсипались. Решта 5 вижила. На 2 рамках меду - в задній частині. 2. Така сама сім'я (8 рам). Всі рамки так і залишились з медом. Лише 2 середніх порожні. На інших виїли лише трохи спереду. 3. 7 рамок. 70% бджіл - на полу. Мед є. Ледве 3 вулички получилось. 4. Вулик з поганою вентиляцією. (не просверлив у кришці отворів). Та ще й, як виявилось, протікав. Кришку ледве підняв - так набрякла вологою. Від побаченого ледь не зомлів. По всьому вулику цвілість як мох. На дні буквально ставок. Утеплення - як з пральки. Заглядаю у гніздо - ІДЕАЛЬНО!!! Підмору - мінімум, правда цвілий. Кормів - повно, розплід - на трьох рамках. 5. 8 рамок. Мед весь на місці. Матки нема - знайшов на дні (під крайньою вуличкою). Підмору мінімум. Дружний сильний обліт. То що виходить, що бджолам по барабану де і в яких умовах зимувати, результат всерівно від цього не залежить Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Wladimir_K Опубликовано 11 марта, 2015 Share Опубликовано 11 марта, 2015 Останні 4 дні погода чудова. +12-15 в тіні. Сусідські бджоли "окупували" все все подвір'я І замітив цікаву річ. Пропускав заготовки на вулики через рейсмус на подвір'ї, а бджоли пробували "збирати" деревну стружку. Сідали прямо на робочий станок. Хто може таке пояснити? PS: стружка соснова Звичайна річ. По перше у деревній стружці і тирсі є волога прогріта та й напевно солі, які необхідні в цей час. Ще в цей час бджіл можна побачити на різних гнойових ямах, те ж приваблює сіль і волога. Це явище короткочасне і швидко у бджіл проходить після поповнення запасів. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Любомир Опубликовано 11 марта, 2015 Share Опубликовано 11 марта, 2015 Останні 4 дні погода чудова. +12-15 в тіні. Сусідські бджоли "окупували" все все подвір'я І замітив цікаву річ. Пропускав заготовки на вулики через рейсмус на подвір'ї, а бджоли пробували "збирати" деревну стружку. Сідали прямо на робочий станок. Хто може таке пояснити? PS: стружка соснова там де стружка там і пил ОК! Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Wladimir_K Опубликовано 11 марта, 2015 Share Опубликовано 11 марта, 2015 Останні 4 дні погода чудова. +12-15 в тіні. Сусідські бджоли "окупували" все все подвір'я І замітив цікаву річ. Пропускав заготовки на вулики через рейсмус на подвір'ї, а бджоли пробували "збирати" деревну стружку. Сідали прямо на робочий станок. Хто може таке пояснити? PS: стружка соснова там де стружка там і пил ОК! Сухої тирси в цю пору не буває в основному беруть воду, яка тепла. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
СЄО Опубликовано 11 марта, 2015 Share Опубликовано 11 марта, 2015 Сухої тирси в цю пору не буває в основному беруть воду, яка тепла. І справді, але смішно те, що бджілки пробували взлетіти зі шматочками стружки, які по розміру, як вони самі Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Wladimir_K Опубликовано 11 марта, 2015 Share Опубликовано 11 марта, 2015 Сухої тирси в цю пору не буває в основному беруть воду, яка тепла. І справді, але смішно те, що бджілки пробували взлетіти зі шматочками стружки, які по розміру, як вони самі Ніколи такого не помічав, в основному бджоли виносять з вулика сміття і мертвих бджіл, а заносять у дзьобику нектар, нс ногах пилок, а щоб шматочки чогось заносили не бачив. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ромео Опубликовано 11 марта, 2015 Share Опубликовано 11 марта, 2015 То що виходить, що бджолам по барабану де і в яких умовах зимувати, результат всерівно від цього не залежить Можливо бджоли визимовують "не благодаря, а вопреки" пасічнику. Ще одне цікаве спостереження: Скажіть, а чи не помічав хто, що якість зимівлі в прямій залежності від вулика. Не типу, а саме "індивідуальності" вулика. От є такі вулики, у яких щорічно стабільно бджоли зимують з найменшими втратами і з великими кормовими запасами, незважаючи на заміну маток від різних сімей. А в інших, таких самих по будові і вигляду - сім'ї ледве перетягують зиму якщо не щороку, то через рік. Тому і, напевне, в кожного пасічника є "улюблені" вулики і "нелюбимі". Как насчёт пропажы маток ? Одна пропала. В усіх інших є, працюють. В одній ні розплоду, ні яєчок нема. Хоча матка є. Понаблюдаю пару днів. Але відчуваю, що не хороша. Звичайно, в українцях бджолам легше. В сім"ях залишилось багато меду, практично вся верхня третина рамки. (А це ще на пару місяців зимівлі ). А от у мене протилежні результати. Є 8 "українців". ВСІ(!!!) перезимували проти даданівських лежаків значно гірше. Три - значне осипання. Решта (5) менше, але проти дадана кормів з'їли більше і осипались значно більше. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ДобровоЛ Опубликовано 11 марта, 2015 Автор Share Опубликовано 11 марта, 2015 Сухої тирси в цю пору не буває в основному беруть воду, яка тепла. І справді, але смішно те, що бджілки пробували взлетіти зі шматочками стружки, які по розміру, як вони самі На Ютубі якось було відео Мегастарателя, як бджоли налетіли на кучі з тирсою. Їх у цей час в тирсі приваблюють солі, мікроелементи і волога. Потрібно поставити підсолену воду. Колись, один похилого віку пасічник в такому разі радив,- ти напісяй в банку, добав води і постав як поїлку. І бджолам користь, і тебе знатимуть,- менше кусатимуть. ...Але ,щоб саму стружку тягали... Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Любомир Опубликовано 11 марта, 2015 Share Опубликовано 11 марта, 2015 ...Але ,щоб саму стружку тягали... Якогось року я стружкою з верби (з під фуганка, рейсмуса) встеляв доріжки по землі, щоб ходити, а потім після того як стружка змокла замітив, що ходжу по бджолах їх було дуже багато - брали воду, при тому, що в поїлках була і підсолена і прісна - майбуть його величавість інстинкт до води з дерева, а мені прийшлося змінювати маршрути. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ДобровоЛ Опубликовано 11 марта, 2015 Автор Share Опубликовано 11 марта, 2015 ...Але ,щоб саму стружку тягали... Якогось року я стружкою з верби (з під фуганка, рейсмуса) встеляв доріжки по землі, щоб ходити, а потім після того як стружка змокла замітив, що ходжу по бджолах їх було дуже багато - брали воду, при тому, що в поїлках була і підсолена і прісна - майбуть його величавість інстинкт до води з дерева, а мені прийшлося змінювати маршрути. Мабуть,- все ж мікроелементи! А на підтвердження,- як тільки з"явиться пильцевий взяток (а пилок якраз і багатий мінералами і мікроелементами) вони тирсу точно покинуть. Живець, а що там у тебе з бджолами. Може то акарапідоз чи ще щось? Треба літом ловушки для мух робити з пластикових пляшок,- я десь тут розповідав як ловити ос, мух туди попадає ще більше. Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Рекомендуемые сообщения
Заархивировано
Эта тема находится в архиве и закрыта для дальнейших ответов.