Перейти к содержанию

Весна - літо 2015 рік

ДобровоЛ

Рекомендуемые сообщения

Заглядаю у гніздо - ІДЕАЛЬНО!!!

Тоже сегодня при чистке доньев не увидел не какой зависимости количества подмора от количества плесени :blink::dntknw:

kastor,если уже облетелись,то главное корма и тепло,и пускай сидят и потихоньку плодятся.А когда зацветет клен,а у нас это первый пылок и первый мед,то потом можно уже и решать,шо делать.Но учитывая Ваше количество семей,я бы их не трогал,и к главному взятку,зделал бы еще три семьи.

а на щёт росплода, рассказываю то что слышал,применять или нет, дело каждого.

Еще неплохо почитать про циклы развития клеща. И не путать осень и весну :hi:
Извиняюсь, :hi: опыта пока ноль. Остается только ловить советы бывалых. А советов много, как толковых, так и дурных, и разберись что делать? :hi:

А советов много, как толковых, так и дурных, и разберись что делать? :hi:
На жаль це так. Практика все розставить по місцях. Я ось вже не перший рік пасічникую і кожен рік відкриваю для себе якісь нові моменти - це все нормально. Тому практика, практика і вірні висновки :hi: P.S. В Нас сьогодні було +17(в затінку):ah: Правда на пасіці не був, але температура радує :ay:

Все еще много влаги в улье. Может из-за пленки. :dntknw:
Сколько рамок в корпусе пошло в зиму?
7-8 рамок.
Именно в карманах и скапливается вся эта влага .

а на щёт росплода, рассказываю то что слышал,применять или нет, дело каждого.

Еще неплохо почитать про циклы развития клеща. И не путать осень и весну :hi:
Извиняюсь, :hi: опыта пока ноль. Остается только ловить советы бывалых. А советов много, как толковых, так и дурных, и разберись что делать? :hi:
Ловить в советах вопросы, а решения должны быть ваши личные.

Все еще много влаги в улье. Может из-за пленки. :dntknw:
Сколько рамок в корпусе пошло в зиму?
7-8 рамок.
Именно в карманах и скапливается вся эта влага .
да не сказал бы что только в карманах. В общем, мой скромный эксперимент показал, что влага не всегда стремится ко дну в улье даже при сетчастом дне. :dntknw:

Тільки що побачив в новинах, що сім'я Андерсонів (країну прослухав) винайшли вулик з якого, в прямому сенсі, витікає мед в баночку. Доречі вулик коштує 55 000 баксів.

да не сказал бы что только в карманах. В общем, мой скромный эксперимент показал, что влага не всегда стремится ко дну в улье даже при сетчастом дне. :dntknw:
Теж цієї зими для експеременту дві сімї залишив зимувати на сітчастому дні. Так от, один вулик сухий всередині, другий - мокрий . Для себе висновок зробив що мікроклімат в вулику залежить від зрілості кормів та наявності пізднього розплоду осінью.

Вчора побував на дачі, де стоять мої бджоли. Був дуже гарний обліт, в деяких вуликах вже не перший. Перебрав всі сім"ї, почистив денця. Всього в зиму пішло 10 сімей, і всі вижили. Це в мене вперше такий результат. Половина моїх сімей зимували в українських лежаках, половина - в багатокорпусних рутівських. Звичайно, в українцях бджолам легше. В сім"ях залишилось багато меду, практично вся верхня третина рамки. (А це ще на пару місяців зимівлі :)). В одному вулику-українцю зимувала сім"я і невеличкий відводок на 3 вулички (через тоненьку фанерну стінку). Ще в грудні помітив, що у відводку мало меду, то ж починаючи з грудня(!) давав їм канді. Зважаючи на розмір відводка, був майже впевнений, що він загине. Але вижив! Правда, бджіл залишилося на півтори вулички. Буду цю сім"ю підсилювати чужим розплодом. А "рутівські" бджоли зимували в мене в одному корпусі. Ледве дотягнули. :) Деяким вже в кінці січня теж давав канді. Зараз вулики були практично порожні, дав їм трохи минулорічних рамок з медом, але меду на них мало, тому дав ще й сиропу цукрового. Підмору було в середньому десь по півтора стакани на сім"ю. В когось навіть більше, в когось менше. Це багато, правда? Ще в мене виникло запитання. В тих сім!ях, де давав канді, частина його витекла на дно в вигляді густого сиропу. Хоча давав твердим, як пишуть в літературі. Чому так сталося? І з деяких рамок, особливо в українцях, бачу, тече солодка вода. Просто виступає великими краплями з кожного чарунка. Теж не розумію, від чого це. Таке враження, що мед ввібрав в себе "зайву" вологу, а зараз, при потеплінні, віддає. Ну і стандартна інформація. Від кліща в вересні ставив полоски варотому, а потім в кінці листопада обробляв сім"ї біпіном. Навесні бджіл не обробляю ніколи.

Тільки що побачив в новинах, що сім'я Андерсонів (країну прослухав) винайшли вулик з якого, в прямому сенсі, витікає мед в баночку. Доречі вулик коштує 55 000 баксів.
За 55000 баксів я можу качати мед в ручну 5 років,(навіть по найму).

Вчора побував на дачі, де стоять мої бджоли. Був дуже гарний обліт, в деяких вуликах вже не перший. Перебрав всі сім"ї, почистив денця. Всього в зиму пішло 10 сімей, і всі вижили. Це в мене вперше такий результат. Половина моїх сімей зимували в українських лежаках, половина - в багатокорпусних рутівських. Звичайно, в українцях бджолам легше. В сім"ях залишилось багато меду, практично вся верхня третина рамки. (А це ще на пару місяців зимівлі :)). В одному вулику-українцю зимувала сім"я і невеличкий відводок на 3 вулички (через тоненьку фанерну стінку). Ще в грудні помітив, що у відводку мало меду, то ж починаючи з грудня(!) давав їм канді. Зважаючи на розмір відводка, був майже впевнений, що він загине. Але вижив! Правда, бджіл залишилося на півтори вулички. Буду цю сім"ю підсилювати чужим розплодом. А "рутівські" бджоли зимували в мене в одному корпусі. Ледве дотягнули. :) Деяким вже в кінці січня теж давав канді. Зараз вулики були практично порожні, дав їм трохи минулорічних рамок з медом, але меду на них мало, тому дав ще й сиропу цукрового. Підмору було в середньому десь по півтора стакани на сім"ю. В когось навіть більше, в когось менше. Це багато, правда? Ще в мене виникло запитання. В тих сім!ях, де давав канді, частина його витекла на дно в вигляді густого сиропу. Хоча давав твердим, як пишуть в літературі. Чому так сталося? І з деяких рамок, особливо в українцях, бачу, тече солодка вода. Просто виступає великими краплями з кожного чарунка. Теж не розумію, від чого це. Таке враження, що мед ввібрав в себе "зайву" вологу, а зараз, при потеплінні, віддає. Ну і стандартна інформація. Від кліща в вересні ставив полоски варотому, а потім в кінці листопада обробляв сім"ї біпіном. Навесні бджіл не обробляю ніколи.
Канді було погано замішане.Треба було додати більше сахарної пудри і вимісити краще.Воно ніколи не потече.

вот что то похожее Сайт

Канді було погано замішане.Треба було додати більше сахарної пудри і вимісити краще.Воно ніколи не потече.
Спасибі Вам за пораду! Я, дійсно, старався класти в канді меду більше, ніж рекомендують. Думав, так буде краще. Ну і лінивий трохи, не сперечаюся. :)

Останні 4 дні погода чудова. :ole_ole: +12-15 в тіні. Сусідські бджоли "окупували" все все подвір'я :) І замітив цікаву річ. Пропускав заготовки на вулики через рейсмус на подвір'ї, а бджоли пробували "збирати" деревну стружку. Сідали прямо на робочий станок. Хто може таке пояснити? PS: стружка соснова

Останні 4 дні погода чудова. :ole_ole: +12-15 в тіні. Сусідські бджоли "окупували" все все подвір'я :) І замітив цікаву річ. Пропускав заготовки на вулики через рейсмус на подвір'ї, а бджоли пробували "збирати" деревну стружку. Сідали прямо на робочий станок. Хто може таке пояснити? PS: стружка соснова
Може запах сподобався їм, замість пилку таскали :dntknw:
Та хто тут розбереться? Роблю ревізію і поступово розумію, що нічого не розумію. Абсолютно протилежні результати в однакових сім'ях, в однакових вуликах, в однакових умовах. Невеличкі замальовки: 1. Сім'я на 8 рамках. Меду було майже повні рамки. Виїли начисто 6 (!) рамок. З трьох крайніх повністю обсипались. Решта 5 вижила. На 2 рамках меду - в задній частині. 2. Така сама сім'я (8 рам). Всі рамки так і залишились з медом. Лише 2 середніх порожні. На інших виїли лише трохи спереду. 3. 7 рамок. 70% бджіл - на полу. Мед є. Ледве 3 вулички получилось. 4. Вулик з поганою вентиляцією. (не просверлив у кришці отворів). Та ще й, як виявилось, протікав. Кришку ледве підняв - так набрякла вологою. Від побаченого ледь не зомлів. По всьому вулику цвілість як мох. На дні буквально ставок. Утеплення - як з пральки. Заглядаю у гніздо - ІДЕАЛЬНО!!! :blink: Підмору - мінімум, правда цвілий. Кормів - повно, розплід - на трьох рамках. 5. 8 рамок. Мед весь на місці. Матки нема - знайшов на дні (під крайньою вуличкою). Підмору мінімум. Дружний сильний обліт.
То що виходить, що бджолам по барабану де і в яких умовах зимувати, результат всерівно від цього не залежить :):dntknw:

Звичайна річ. По перше у деревній стружці і тирсі є волога прогріта та й напевно солі, які необхідні в цей час. Ще в цей час бджіл можна побачити на різних гнойових ямах, те ж приваблює сіль і волога. Це явище короткочасне і швидко у бджіл проходить після поповнення запасів.

там де стружка там і пил ОК!

там де стружка там і пил ОК!
Сухої тирси в цю пору не буває в основному беруть воду, яка тепла.

І справді, але смішно те, що бджілки пробували взлетіти зі шматочками стружки, які по розміру, як вони самі :blink:

І справді, але смішно те, що бджілки пробували взлетіти зі шматочками стружки, які по розміру, як вони самі :blink:
Ніколи такого не помічав, в основному бджоли виносять з вулика сміття і мертвих бджіл, а заносять у дзьобику нектар, нс ногах пилок, а щоб шматочки чогось заносили не бачив.

То що виходить, що бджолам по барабану де і в яких умовах зимувати, результат всерівно від цього не залежить :):dntknw:
Можливо бджоли визимовують "не благодаря, а вопреки" пасічнику. Ще одне цікаве спостереження: Скажіть, а чи не помічав хто, що якість зимівлі в прямій залежності від вулика. Не типу, а саме "індивідуальності" вулика. От є такі вулики, у яких щорічно стабільно бджоли зимують з найменшими втратами і з великими кормовими запасами, незважаючи на заміну маток від різних сімей. А в інших, таких самих по будові і вигляду - сім'ї ледве перетягують зиму якщо не щороку, то через рік. Тому і, напевне, в кожного пасічника є "улюблені" вулики і "нелюбимі".
Как насчёт пропажы маток ?
Одна пропала. В усіх інших є, працюють. В одній ні розплоду, ні яєчок нема. Хоча матка є. Понаблюдаю пару днів. Але відчуваю, що не хороша.
Звичайно, в українцях бджолам легше. В сім"ях залишилось багато меду, практично вся верхня третина рамки. (А це ще на пару місяців зимівлі :)).
А от у мене протилежні результати. Є 8 "українців". ВСІ(!!!) перезимували проти даданівських лежаків значно гірше. Три - значне осипання. Решта (5) менше, але проти дадана кормів з'їли більше і осипались значно більше.

На Ютубі якось було відео Мегастарателя, як бджоли налетіли на кучі з тирсою. Їх у цей час в тирсі приваблюють солі, мікроелементи і волога. Потрібно поставити підсолену воду. Колись, один похилого віку пасічник в такому разі радив,- ти напісяй в банку, добав води і постав як поїлку. І бджолам користь, і тебе знатимуть,- менше кусатимуть. :umora: ...Але ,щоб саму стружку тягали... :crazy:

...Але ,щоб саму стружку тягали... :crazy:
Якогось року я стружкою з верби (з під фуганка, рейсмуса) встеляв доріжки по землі, щоб ходити, а потім після того як стружка змокла замітив, що ходжу по бджолах :blink: їх було дуже багато - брали воду, при тому, що в поїлках була і підсолена і прісна - майбуть його величавість інстинкт до води з дерева, а мені прийшлося змінювати маршрути.

...Але ,щоб саму стружку тягали... :crazy:
Якогось року я стружкою з верби (з під фуганка, рейсмуса) встеляв доріжки по землі, щоб ходити, а потім після того як стружка змокла замітив, що ходжу по бджолах :blink: їх було дуже багато - брали воду, при тому, що в поїлках була і підсолена і прісна - майбуть його величавість інстинкт до води з дерева, а мені прийшлося змінювати маршрути.
Мабуть,- все ж мікроелементи! А на підтвердження,- як тільки з"явиться пильцевий взяток (а пилок якраз і багатий мінералами і мікроелементами) вони тирсу точно покинуть. Живець, а що там у тебе з бджолами. Може то акарапідоз чи ще щось? Треба літом ловушки для мух робити з пластикових пляшок,- я десь тут розповідав як ловити ос, мух туди попадає ще більше.

Заархивировано

Эта тема находится в архиве и закрыта для дальнейших ответов.

Гость
Эта тема закрыта для публикации ответов.
  • Создать...