Перейти к содержанию

Шмели

sika4

Рекомендуемые сообщения

42 минуты назад, Cfif сказал:

Если матки были изьяты с природы не во время поиска гнезда. а во время сбора пыльцы и нектара - скорее всего у них уже есть гнездо. А природа у них такова что второго гнезда одна матка заложить не может...

Я думаю проблема именно в этом!!!

)

Взагалі літераура  ( якої дуже мало ) говорить, що матки після зимівлі накопичують  поживні речовини, а тоді відбудовують гніздо і виводять робочих джмелів. Вся проблема в кормі рівносильному  природньому. Не добившись відбудови і відкладання яєць в ізоляції всі подальші роботи марні, хоча працювати потрібно  

Но та же литература и личные наблюдения говорят что матки отъедаются и ищут гнёзда во время цветения пролисков и ряста. Вы помните сколько шмеле на рясте между пчёл в хорошую погоду?? А в плохую, просто шмелей. без пчёл..))

Поэтому , думаю что во время цветения ивовых -матки выкармливают первых личинок... за редким исключением.

Ну это только моё мнение, никому не навязываю.

26 хвилин тому, Cfif сказав:

Но та же литература и личные наблюдения говорят что матки отъедаются и ищут гнёзда во время цветения пролисков и ряста. Вы помните сколько шмеле на рясте между пчёл в хорошую погоду?? А в плохую, просто шмелей. без пчёл..))

Поэтому , думаю что во время цветения ивовых -матки выкармливают первых личинок... за редким исключением.

Ну это только моё мнение, никому не навязываю.

Цікавився даним питанням ще в підлітковому віці. Робив навіть саморобне гніздо. Але не вдалося його заселити. Вже кілька років збираюся повторити дослід, але поки руки не дійшли. 

Маток легко наловити по весні з першим теплом, які шукають гніздо. Їх легко відрізнити від тих, що вже знайшли гніздо. Вони літають по голій землі і шукають нори. Сідають в заглибинах, копошаться і летять далі. Ось їх і потрібно ловити. 

Судячи із відео в інтернеті, зібраний бджолами пилок успішно заміняє корм для джмелів. 

Можливо, є ньюанси із температурними режимами - тут потрібно експериментувати. 

Так и есть!! ищущие самки сами лезут в домики. сарайчики, рамоносы и т.д.

4 часа назад, Sanich сказал:

Маток легко наловити

а вони кусаються???

4 минуты назад, larson сказал:

а вони кусаються???

Все як у бджіл.

17 хвилин тому, larson сказав:

а вони кусаються???

По-перше, укус джмеля слабший ніж у бджоли. Чи яду менше, чи склад не той. Але кусає на рівні бджолиної матки (якщо кого матка жалила).

А по-друге, джмелі не захищають свого гнізда. І, в принципі, кусає лише якщо ви його притиснули. 

1 час назад, larson сказал:

а вони кусаються???

И кусаются и жалят.

1 година тому, Sanich сказав:

По-перше, укус джмеля слабший ніж у бджоли. Чи яду менше, чи склад не той. Але кусає на рівні бджолиної матки (якщо кого матка жалила).

А по-друге, джмелі не захищають свого гнізда. І, в принципі, кусає лише якщо ви його притиснули. 

Я в шоці! Вперше прочитав, що джмелі жалять (ще з шкільної парти пам'ятаю, нам говорили, що не жалять, та й не знаю ні одного такого випадку, хоч зростав в селі). А ще -  ніде й ніколи не чув, що матка здатна жалити.
Вік живи — вік навчайся! (А все одно дурнем помреш:umora:).

13 минут назад, Svan сказал:

Я в шоці! Вперше прочитав, що джмелі жалять (ще з шкільної парти пам'ятаю, нам говорили, що не жалять, та й не знаю ні одного такого випадку, хоч зростав в селі)

В нас такі випадки бували. Жалили при випадковому притисненні...

11 година тому, Cfif сказав:

Гнездо в ограниченном пространстве может заложить только садовый. Земляной может жить в искусственных гнездах, но размножатся интенсивным способом отказывается.

Если матки были изьяты с природы не во время поиска гнезда. а во время сбора пыльцы и нектара - скорее всего у них уже есть гнездо. А природа у них такова что второго гнезда одна матка заложить не может...

Я думаю проблема именно в этом!!!

Мне один "товарищ" под жёсткими пытками открыл некоторые тайные проблемы. следующей весной попробую попробовать работать с этими гудящими шарами))

Я вже виставляв посилання на канал в Ютубі. Спілкувався з  ним особисто. Там потрібно збирати пилок для джмелів і поїлки з сиропом. Маток через зиму тримають в холодильнику, весною випускають в закритому приміщенні, потім вони формують гнізда в коробках з ватою. Коштує приблизно 1 Дол./шт. Купують для теплиць. Сімейка приблизно 100-200 особин.Ютуб канал

9 минут назад, zapivan сказал:

Сімейка приблизно 100-200 особин.Ютуб канал

Видео интересное. но оно ничего не объясняет. Например. как молодые матки спариваются и попадают в холодильник до весны??

4 хвилини тому, Cfif сказав:

Например. как молодые матки спариваются и попадают в холодильник до весны??

Как спариваются - я даже в природе встречал. Присели под листиком - и шпили-вили. :) А вот как маток различить после этого? 

http://www.polskitrzmiel.com.pl трохи інформації про джмелеводство. Роблять облітник закритого типу. Насипають пісок вони туди і ховаються після спарювання. 

В 01.11.2018 в 23:52, zapivan сказал:

Я вже виставляв посилання на канал в Ютубі. Спілкувався з  ним особисто. Там потрібно збирати пилок для джмелів і поїлки з сиропом. Добре Ютуб канал

Добре! А з яких рослин конкретно?Кожний вид джмелів просипається в різні сроки після зимівлі. Отож є питання, а деж джмелярі беруть пилок ? 

7 минут назад, Пахомич сказал:

деж джмелярі беруть пилок ?

Покупають у пжолярів.)

8 минут назад, Cfif сказал:

Покупають у пжолярів.)

Не вийде - пилок пжолярів для хлопаків з простатитом і старих баб.:umora:

Ви просто не вмієте його готувати.))

11 година тому, Пахомич сказав:

Добре! А з яких рослин конкретно?Кожний вид джмелів просипається в різні сроки після зимівлі. Отож є питання, а деж джмелярі беруть пилок ? 

Це закрита система як ферма з курчатами. Ніхто нікуди за пилком не летить. Все готово береться від бджіл.

В 04.11.2018 в 08:12, zapivan сказал:

Це закрита система як ферма з курчатами. Ніхто нікуди за пилком не летить. Все готово береться від бджіл.

Якби ця система булаб відкрита , то в Ізраїлі джмелів не розводилиб на військові базі . Я в вольєрі виставлав різні корми канді, мед, сироп , пилок ,пергу, маточне молочко.  Наніч  залітав в гніздо  на день облітувався, а не відбудовував. 

2 часа назад, Пахомич сказал:

Я в вольєрі виставлав різні корми канді, мед, сироп , пилок ,пергу, маточне молочко.  Наніч  залітав в гніздо  на день облітувався, а не відбудовував. 

Я для себя в теории уже решил этот вопрос... Ваши шмелихи не хотели основывать гнездо. потому что у них уже было одно. Инстинкты не позволяют им основывать два гнезда в жизни... И количество "пирожков" им предлагаемых никак это изменить не могут. Как писали на банкоматах:" денег нет, упрашивать бесполезно."))

С весны займусь практической проверкой.

2 часа назад, Cfif сказал:

Я для себя в теории уже решил этот вопрос... Ваши шмелихи не хотели основывать гнездо. потому что у них уже было одно. Инстинкты не позволяют им основывать два гнезда в жизни... И количество "пирожков" им предлагаемых никак это изменить не могут. Как писали на банкоматах:" денег нет, упрашивать бесполезно."))

С весны займусь практической проверкой.

Це прекрасно  що вирішили но, через який період джмелі починають будувати чашечки після зимівлі, (місяці ,тижні , дні )

35 минут назад, Пахомич сказал:

через який період джмелі починають будувати чашечки після зимівлі, (місяці ,тижні , дні )

Вопрос не корректен. Это примерно так, если бы спросить: через сколько дней после зимовки семья пчёл начнёт роение... Или через... начнёт сеять трута... ит.д.

Шмелихи после пробуждения буквально 5-7 суток "жыруют"  -опять таки всё по погоде. И от места зимовки, одна на солнечном склоне. вторая залезла в трухлявый пень в глубокой сырой и тёмной балке.   и т.д. Потом принимаются за поиски убежища.. и по факту нахождения убежища -сразу начинают его устраивать. вот с этого момента, после включившегося тумблера, где то глубоко в нервной системе шмелихи- она уже не сможет построит новое гнездо.

Так что сроки очень растянуты до 30 суток. Одна самка ищет. а вторая уже кормит первых личинок. Поэтому нужно ловить только ищущих шмелих.

Джмелі зимують в землі, вилітають весною і шукають місце на гніздо. Самка плідна. Якщо з пилком весною вже є гніздо. Якщо закрити таку самку яка лиш вилетіла в закритій кімнаті то самка шукатиме місце для гнізда. Постійно годувати пилком і сиропом то гніздо буде розвиватися. Якщо утримати температуру, світло і тепло то можна джмелів вирощувати круглорічно.

• 1 month later...
В 04.11.2018 в 08:12, zapivan сказал:

І цей корм можна вільно купити? Цікаво:hi:

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...