Перейти к содержанию

Роение

Петрович

Рекомендуемые сообщения

19 годин тому, ромео сказав:

Це ДО початку ознак роїння...

Бо тоді буде головний плюс - прискорюється вихід першого рою... 

То я й питаю: ''якого милого тому рою виходити якщо в сім'ї лишаємо тільки наш один підставлений маточник (свищеві маточники також треба проконтролювати)?"

Вчимося знімати рої з высоких дерев!

https://www.facebook.com/share/v/15XEhDKoQh/

1 хвилину тому, yu1986ra сказав:

Дискусія почалась з цього поста. Ройка вже почалась.

Ну то відповідайте пану Апіславу і давайте йому поради... як альтернативу моїй відповіді...

Я кажу, що коли в сім'ї нема явних ознак ройки, (тобто маточників) і дати маточник на виході, то ця процедура прискорить вихід рою.

Ви ж вступаєте зі мною в дискусію, стверджуючи, що ніякого прискорення не буде, бо треба просто ... видалити маточники... три рази!!! Невже не видно, що я описав зовсім інші деталі?!!!

53 хвилини тому, yu1986ra сказав:

То я й питаю: ''якого милого тому рою виходити якщо в сім'ї лишаємо тільки наш один підставлений маточник (свищеві маточники також треба проконтролювати)?"

Я вже не знаю як вам пояснити... 

1 година тому, yu1986ra сказав:

Бля-ааа:rofl:, ви знов за старе:rofl:.

Маточників НЕМА, НЕ БУЛО на момент підстановки свого!!!

43 хвилини тому, ромео сказав:

Я вже не знаю як вам пояснити... 

Маточників НЕМА, НЕ БУЛО на момент підстановки свого!!!

І забрали матку... То чого їм роїтись?

20 хвилин тому, yu1986ra сказав:

І забрали матку... То чого їм роїтись?

Я думав це зрозуміло.

Бо сім'я увійшла в ройовий стан. Матка засіяла мисочки. Пасічник задушив матку і поставив маточник на виході. Зрозуміло, шо заглядати в кожну мисочку він не буде . 

Питання: чи вийде рій раніше, чим тоді, коли маточника не давати?

3 часа назад, А.Е. сказал:

Може там матки не було.?Якщо злетіли,то може туди рамку з дітвою було поставити.

Я ж написав- поставив рамку з відкритим розплодом.

3 часа назад, yu1986ra сказал:

Конкретно в цьому випадку треба було довше витримувати (якщо там була матка).

Може й справді в рою не було матки (або вона не зайшла у вулик, загубилась, загинула під час входу) і льотні бджоли просто розлетілись по своїх вуликах. Залишились тільки ті що гріли розплід

В романі сиділи як миші, але коли зайшли в вулик, то деякі бігали по передній дошці- це мене насторожило. Може дійсно матка загубилася?

2 години тому, ромео сказав:

Я думав це зрозуміло.

Бо сім'я увійшла в ройовий стан. Матка засіяла мисочки. Пасічник задушив матку і поставив маточник на виході. Зрозуміло, шо заглядати в кожну мисочку він не буде . 

Питання: чи вийде рій раніше, чим тоді, коли маточника не давати?

Зрозуміло, що пасічник не заглядає в кожну мисочку, а відразу намагається знищити/розчавити їх всі.

Зрозуміло, що рій не вилетить поки не запечатають ті мисочки. Тобто до наступного огляду через 7-9 днів ніхто нікуди не полетить.

Зрозуміло, що можуть бути ''варіанти'', але якщо хоча б намагатися все зробити правильно, то ризики мінімальні.

24 хвилини тому, yu1986ra сказав:

Зрозуміло, що рій не вилетить поки не запечатають ті мисочки. Тобто до наступного огляду через 7-9 днів ніхто нікуди не полетить.

Якщо яйцю було три дні, то теоретично вже через 5-6 днів може вийти рій. Якщо свій маточник не ставити, то через 14-15 днів...

Отже факт залишається фактом:

По термінах ця процедура зміщує дату виходу рою на ближчі сроки.

А шо робить пасічник в цей час: чи запобігає він тому, чи ні - то вже інше питання;)

32 хвилини тому, yu1986ra сказав:

Зрозуміло, що пасічник не заглядає в кожну мисочку, а відразу намагається знищити/розчавити їх всі.

Ви знищуєте мисочки? :blink:

2 хвилини тому, ромео сказав:

Якщо яйцю було три дні, то теоретично вже через 5-6 днів може вийти рій. Якщо свій маточник не ставити, то через 14-15 днів...

Отже факт залишається фактом:

По термінах ця процедура зміщує дату виходу рою на ближчі сроки.

А шо робить пасічник в цей час: чи запобігає він тому, чи ні - то вже інше питання;)

Ви знищуєте мисочки? :blink:

Якщо бачу, що сім'я в ройовому, то так, звісно. Чого на них дивитися? Це займає менше часу ніж заглядати в кожну.

сам відповім на своє питання щодо радикальних засобів зупинення ройки. перший, почув колись від одного старого пасічника але сам не пробував - коли сім'я вже на "старті", то у вулик висипають відро тирси. другий, пробував і він дієвий при умові наявності взятку - сім'ю струшуєм на суш і вощину, а розплід роздаєм слабачкам або відводкам. 

Цікаво, а чи відомий та використовується такий простий метод боротьби з роїнням, як вентиляція?

Мається на увазі повне видалення утеплення, потолків та холстиків.   Я використовую регулярно.   Якщо сім'я ще не зароїлась - прекрасна профілактика.   Якщо вже є маточники - рій якщо і виходить, то зазвичай невеликий.   Бо охочих роїтись в такій сім'ї, котрій треба постійно виробляти підвищену кількість тепла для обігріву розплоду, вже не так багато.

Наприклад зараз в мене вже пару тижнів уся пасіка без утеплення та потолків, на вуликах тільки дашки з величезними вентиляційними отворами.

17 минут назад, Термообработчик сказал:

Цікаво, а чи відомий та використовується такий простий метод боротьби з роїнням, як вентиляція?

Мається на увазі повне видалення утеплення, потолків та холстиків.   Я використовую регулярно.   Якщо сім'я ще не зароїлась - прекрасна профілактика.   Якщо вже є маточники - рій якщо і виходить, то зазвичай невеликий.   Бо охочих роїтись в такій сім'ї, котрій треба постійно виробляти підвищену кількість тепла для обігріву розплоду, вже не так багато.

Наприклад зараз в мене вже пару тижнів уся пасіка без утеплення та потолків, на вуликах тільки дашки з величезними вентиляційними отворами.

Тре попробувать.

18 минут назад, Термообработчик сказал:

Цікаво, а чи відомий та використовується такий простий метод боротьби з роїнням, як вентиляція

Була ще мисля знімать з дна, поставить на пару брусків, шоб подумали трохи над своєю поведінкою.

Десь на наступному тижні полетять ;). Холода тому посприяли 

У мене одна сім'я скленар не втерпіла, замість того щоб відроїтися грохнули стару і випустили молоду матку. мабуть рішили чухнути з неплодкою, але не судьба - решту маточників позривав.

33 хвилини тому, Апіслав Лучанський сказав:

У мене одна сім'я скленар не втерпіла, замість того щоб відроїтися грохнули стару і випустили молоду матку. мабуть рішили чухнути з неплодкою, але не судьба - решту маточників позривав.

І я сьогодні кілька таких знайшов в лежаках. Швидше всього то молода стару грохнула.:IMHO:

Зараз в мене хочуть роїтись одні відсталі інваліди. 

4 години тому, Пахомич сказав:

Дід профі. Дві драбини, ящики, пінопласт-трапік..., але рої не такі як у Волкотрубенка:umora:

Все-таки людина чудна істота. Тисячі років користувалися роєбійною системою і вона була найкращою, а потім якийсь чудак помізкував і вирішив, що рої то зло. І тепер всі пасічники ведуть безпощадну війну з роїнням.

Дайте пораду. Вийшов рій, з маточника вийшла матка, але вже місяць, а розплоду немає. Правда погода була то дощ, то сонечко, то гроза. Підставив рамку з відкритим розплодом та декількома маточниками. Маточники загризли, а розплід кормлять. Нових маточника не закладали. Як на Вашу думку- що робити?

1 годину тому, Электрон сказав:

Дайте пораду. Вийшов рій, з маточника вийшла матка, але вже місяць, а розплоду немає. Правда погода була то дощ, то сонечко, то гроза. Підставив рамку з відкритим розплодом та декількома маточниками. Маточники загризли, а розплід кормлять. Нових маточника не закладали. Як на Вашу думку- що робити?

Чекайте.

Бачу 64-й рік народження... - можна і не побачити відкритий розплід. Якщо маточники гризуть, то вона там є. Сім'я не зтрутовіє. Через тиждень, як не буде закритого розплоду, підставте ще одну рамку з відкритим.

Гарний результат багаторічної праці, націлений на виведення гіллякоусидчивих бджіл з щільною кучністтю!:ay:

Поки знімав, на моїх очах, привився ще один прямо на ящик.:ole_ole:

Все, що сидить вище трьох-чотирьох метрів вже не знімаю.

IMG_20250529_121756.jpg

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...