yu1986ra Опубликовано 10 мая, 2025 Share Опубликовано 10 мая, 2025 19 годин тому, ромео сказав: Це ДО початку ознак роїння... Бо тоді буде головний плюс - прискорюється вихід першого рою... То я й питаю: ''якого милого тому рою виходити якщо в сім'ї лишаємо тільки наш один підставлений маточник (свищеві маточники також треба проконтролювати)?" Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Макарыч57 Опубликовано 10 мая, 2025 Share Опубликовано 10 мая, 2025 Вчимося знімати рої з высоких дерев! https://www.facebook.com/share/v/15XEhDKoQh/ 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ромео Опубликовано 10 мая, 2025 Share Опубликовано 10 мая, 2025 1 хвилину тому, yu1986ra сказав: Дискусія почалась з цього поста. Ройка вже почалась. Ну то відповідайте пану Апіславу і давайте йому поради... як альтернативу моїй відповіді... Я кажу, що коли в сім'ї нема явних ознак ройки, (тобто маточників) і дати маточник на виході, то ця процедура прискорить вихід рою. Ви ж вступаєте зі мною в дискусію, стверджуючи, що ніякого прискорення не буде, бо треба просто ... видалити маточники... три рази!!! Невже не видно, що я описав зовсім інші деталі?!!! 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ромео Опубликовано 10 мая, 2025 Share Опубликовано 10 мая, 2025 53 хвилини тому, yu1986ra сказав: То я й питаю: ''якого милого тому рою виходити якщо в сім'ї лишаємо тільки наш один підставлений маточник (свищеві маточники також треба проконтролювати)?" Я вже не знаю як вам пояснити... 1 година тому, yu1986ra сказав: Бля-ааа, ви знов за старе. Маточників НЕМА, НЕ БУЛО на момент підстановки свого!!! Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 10 мая, 2025 Share Опубликовано 10 мая, 2025 43 хвилини тому, ромео сказав: Я вже не знаю як вам пояснити... Маточників НЕМА, НЕ БУЛО на момент підстановки свого!!! І забрали матку... То чого їм роїтись? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ромео Опубликовано 10 мая, 2025 Share Опубликовано 10 мая, 2025 20 хвилин тому, yu1986ra сказав: І забрали матку... То чого їм роїтись? Я думав це зрозуміло. Бо сім'я увійшла в ройовий стан. Матка засіяла мисочки. Пасічник задушив матку і поставив маточник на виході. Зрозуміло, шо заглядати в кожну мисочку він не буде . Питання: чи вийде рій раніше, чим тоді, коли маточника не давати? 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Электрон Опубликовано 10 мая, 2025 Share Опубликовано 10 мая, 2025 3 часа назад, А.Е. сказал: Може там матки не було.?Якщо злетіли,то може туди рамку з дітвою було поставити. Я ж написав- поставив рамку з відкритим розплодом. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Электрон Опубликовано 10 мая, 2025 Share Опубликовано 10 мая, 2025 3 часа назад, yu1986ra сказал: Конкретно в цьому випадку треба було довше витримувати (якщо там була матка). Може й справді в рою не було матки (або вона не зайшла у вулик, загубилась, загинула під час входу) і льотні бджоли просто розлетілись по своїх вуликах. Залишились тільки ті що гріли розплід В романі сиділи як миші, але коли зайшли в вулик, то деякі бігали по передній дошці- це мене насторожило. Може дійсно матка загубилася? 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
А.Е. Опубликовано 10 мая, 2025 Share Опубликовано 10 мая, 2025 17 минут назад, Электрон сказал: Я ж написав- поставив рамку з відкритим розплодом. Не догледів,пробачте 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 10 мая, 2025 Share Опубликовано 10 мая, 2025 2 години тому, ромео сказав: Я думав це зрозуміло. Бо сім'я увійшла в ройовий стан. Матка засіяла мисочки. Пасічник задушив матку і поставив маточник на виході. Зрозуміло, шо заглядати в кожну мисочку він не буде . Питання: чи вийде рій раніше, чим тоді, коли маточника не давати? Зрозуміло, що пасічник не заглядає в кожну мисочку, а відразу намагається знищити/розчавити їх всі. Зрозуміло, що рій не вилетить поки не запечатають ті мисочки. Тобто до наступного огляду через 7-9 днів ніхто нікуди не полетить. Зрозуміло, що можуть бути ''варіанти'', але якщо хоча б намагатися все зробити правильно, то ризики мінімальні. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ромео Опубликовано 10 мая, 2025 Share Опубликовано 10 мая, 2025 24 хвилини тому, yu1986ra сказав: Зрозуміло, що рій не вилетить поки не запечатають ті мисочки. Тобто до наступного огляду через 7-9 днів ніхто нікуди не полетить. Якщо яйцю було три дні, то теоретично вже через 5-6 днів може вийти рій. Якщо свій маточник не ставити, то через 14-15 днів... Отже факт залишається фактом: По термінах ця процедура зміщує дату виходу рою на ближчі сроки. А шо робить пасічник в цей час: чи запобігає він тому, чи ні - то вже інше питання 32 хвилини тому, yu1986ra сказав: Зрозуміло, що пасічник не заглядає в кожну мисочку, а відразу намагається знищити/розчавити їх всі. Ви знищуєте мисочки? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 10 мая, 2025 Share Опубликовано 10 мая, 2025 2 хвилини тому, ромео сказав: Якщо яйцю було три дні, то теоретично вже через 5-6 днів може вийти рій. Якщо свій маточник не ставити, то через 14-15 днів... Отже факт залишається фактом: По термінах ця процедура зміщує дату виходу рою на ближчі сроки. А шо робить пасічник в цей час: чи запобігає він тому, чи ні - то вже інше питання Ви знищуєте мисочки? Якщо бачу, що сім'я в ройовому, то так, звісно. Чого на них дивитися? Це займає менше часу ніж заглядати в кожну. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Апіслав Лучанський Опубликовано 12 мая, 2025 Share Опубликовано 12 мая, 2025 сам відповім на своє питання щодо радикальних засобів зупинення ройки. перший, почув колись від одного старого пасічника але сам не пробував - коли сім'я вже на "старті", то у вулик висипають відро тирси. другий, пробував і він дієвий при умові наявності взятку - сім'ю струшуєм на суш і вощину, а розплід роздаєм слабачкам або відводкам. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Термообработчик Опубликовано 12 мая, 2025 Share Опубликовано 12 мая, 2025 Цікаво, а чи відомий та використовується такий простий метод боротьби з роїнням, як вентиляція? Мається на увазі повне видалення утеплення, потолків та холстиків. Я використовую регулярно. Якщо сім'я ще не зароїлась - прекрасна профілактика. Якщо вже є маточники - рій якщо і виходить, то зазвичай невеликий. Бо охочих роїтись в такій сім'ї, котрій треба постійно виробляти підвищену кількість тепла для обігріву розплоду, вже не так багато. Наприклад зараз в мене вже пару тижнів уся пасіка без утеплення та потолків, на вуликах тільки дашки з величезними вентиляційними отворами. 5 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Олександр С. Опубликовано 12 мая, 2025 Share Опубликовано 12 мая, 2025 17 минут назад, Термообработчик сказал: Цікаво, а чи відомий та використовується такий простий метод боротьби з роїнням, як вентиляція? Мається на увазі повне видалення утеплення, потолків та холстиків. Я використовую регулярно. Якщо сім'я ще не зароїлась - прекрасна профілактика. Якщо вже є маточники - рій якщо і виходить, то зазвичай невеликий. Бо охочих роїтись в такій сім'ї, котрій треба постійно виробляти підвищену кількість тепла для обігріву розплоду, вже не так багато. Наприклад зараз в мене вже пару тижнів уся пасіка без утеплення та потолків, на вуликах тільки дашки з величезними вентиляційними отворами. Тре попробувать. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Олександр С. Опубликовано 12 мая, 2025 Share Опубликовано 12 мая, 2025 18 минут назад, Термообработчик сказал: Цікаво, а чи відомий та використовується такий простий метод боротьби з роїнням, як вентиляція Була ще мисля знімать з дна, поставить на пару брусків, шоб подумали трохи над своєю поведінкою. 1 3 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Женя Ц. Опубликовано 12 мая, 2025 Share Опубликовано 12 мая, 2025 Десь на наступному тижні полетять . Холода тому посприяли 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Апіслав Лучанський Опубликовано 18 мая, 2025 Share Опубликовано 18 мая, 2025 У мене одна сім'я скленар не втерпіла, замість того щоб відроїтися грохнули стару і випустили молоду матку. мабуть рішили чухнути з неплодкою, але не судьба - решту маточників позривав. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 18 мая, 2025 Share Опубликовано 18 мая, 2025 33 хвилини тому, Апіслав Лучанський сказав: У мене одна сім'я скленар не втерпіла, замість того щоб відроїтися грохнули стару і випустили молоду матку. мабуть рішили чухнути з неплодкою, але не судьба - решту маточників позривав. І я сьогодні кілька таких знайшов в лежаках. Швидше всього то молода стару грохнула. Зараз в мене хочуть роїтись одні відсталі інваліди. 3 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Пахомич Опубликовано 19 мая, 2025 Share Опубликовано 19 мая, 2025 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 19 мая, 2025 Share Опубликовано 19 мая, 2025 4 години тому, Пахомич сказав: Дід профі. Дві драбини, ящики, пінопласт-трапік..., але рої не такі як у Волкотрубенка 3 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Апіслав Лучанський Опубликовано 26 мая, 2025 Share Опубликовано 26 мая, 2025 Все-таки людина чудна істота. Тисячі років користувалися роєбійною системою і вона була найкращою, а потім якийсь чудак помізкував і вирішив, що рої то зло. І тепер всі пасічники ведуть безпощадну війну з роїнням. 2 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Электрон Опубликовано 28 мая, 2025 Share Опубликовано 28 мая, 2025 Дайте пораду. Вийшов рій, з маточника вийшла матка, але вже місяць, а розплоду немає. Правда погода була то дощ, то сонечко, то гроза. Підставив рамку з відкритим розплодом та декількома маточниками. Маточники загризли, а розплід кормлять. Нових маточника не закладали. Як на Вашу думку- що робити? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 28 мая, 2025 Share Опубликовано 28 мая, 2025 1 годину тому, Электрон сказав: Дайте пораду. Вийшов рій, з маточника вийшла матка, але вже місяць, а розплоду немає. Правда погода була то дощ, то сонечко, то гроза. Підставив рамку з відкритим розплодом та декількома маточниками. Маточники загризли, а розплід кормлять. Нових маточника не закладали. Як на Вашу думку- що робити? Чекайте. Бачу 64-й рік народження... - можна і не побачити відкритий розплід. Якщо маточники гризуть, то вона там є. Сім'я не зтрутовіє. Через тиждень, як не буде закритого розплоду, підставте ще одну рамку з відкритим. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Волкотрубенко Опубликовано 30 мая, 2025 Share Опубликовано 30 мая, 2025 Гарний результат багаторічної праці, націлений на виведення гіллякоусидчивих бджіл з щільною кучністтю! Поки знімав, на моїх очах, привився ще один прямо на ящик. Все, що сидить вище трьох-чотирьох метрів вже не знімаю. 3 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Рекомендуемые сообщения
Присоединяйтесь к обсуждению
Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.