zaporojec Опубликовано 21 ноября, 2013 Share Опубликовано 21 ноября, 2013 нічого дивного...ройова технологія теж є.. ? Роебойная? Тут были мнения, что их лучше на лекарства пустить (подмор) Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
zaporojec Опубликовано 21 ноября, 2013 Share Опубликовано 21 ноября, 2013 Під вечір, це був кінець жовтня бджоли не літали, температура була 6-8 градусів. ? Вот это то и ключ к успешному обьединению. А так новички начитаются, и начнут обьединять когда им вздумается. И кормушка, то же не лишний фактор Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Санёк 38 Опубликовано 21 ноября, 2013 Share Опубликовано 21 ноября, 2013 Напишите пожалуста процес объеденения в это время в многокорпусных.Брызгать пчел для одинакового запаха нужно или нет? Или рамки одной семьи просто перенести к другой? opr06KXR.gif ? Если нужно скину сайт Малыхина Он давно этим занимается, ссыпает семьи осенью. На сайте есть видео, где рассказывает и показывает как это делать и при какой температуре. Есть форум, можно задать вопросы. К стати вроде первого декабря будет и сам Малыхин у Дашкевича. Теперь клуб находится в Вознесенке, в конторе колхозной Премного буду благодарин Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
zaporojec Опубликовано 21 ноября, 2013 Share Опубликовано 21 ноября, 2013 Премного буду благодарин ? Ответил в личку Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
zapivan Опубликовано 21 ноября, 2013 Share Опубликовано 21 ноября, 2013 В серпні зловив 6 маленьких ройків на пів рамки. Зараз вони займають по 1-2 вулички. ? Одна вуличка це рамка бджоли.У мене перезимовували на 3 повних рамки через перегородку. Краще було дати в серпні по рамці розплоду з других сімей і трошки підтягнути ці ройки. Тепер ви по 2 або 3 зєднайте і попри основну сімю збоку інакше не перезимують. А підвал якщо сиро і погана вентиляція тільки пришвидчить процес перетворення роїв у підмор. Є технологія зимівлі нуклеусів але там менша рамка і гріються разом... думаю рамка дадана велика для таких експерментів. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Бортник Опубликовано 21 ноября, 2013 Share Опубликовано 21 ноября, 2013 Скажіть будь - ласка свою думку по такій ситуації: В серпні зловив 6 маленьких ройків на пів рамки. Зараз вони займають по 1-2 вулички. Хочу їх зберегти щоб весною були запасні матки. Як краще було б їх пустити в зиму? Поки що план такий: 10 рамочний корпус ділиться фанерними перегородками на 3-4 сенції, в кожну секцію садиться по одному такому ройку і відносяться в погріб. З верху мішковина. Низ глухий. Як на Вашу думку вони так перезимують, чи де на Вашу думку помилка? Обєднувати їх я покищо не хочу, так як матки хороші, по суті молоді, та ще й ройові, тому думаю як такого обєднання покищо уникнути. На перед дякую за допомогу! ← Якщо Вас приваблюють ройові матки, то пробуйте, в підвалі в них є шанс перезимувати, хоча надто вже це сумнівно. При позитивних температурах мають перезимувати. Але ж ройові матки.... Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ivan111 Опубликовано 21 ноября, 2013 Share Опубликовано 21 ноября, 2013 Скажіть будь - ласка свою думку по такій ситуації: В серпні зловив 6 маленьких ройків на пів рамки. Зараз вони займають по 1-2 вулички. Хочу їх зберегти щоб весною були запасні матки. Як краще було б їх пустити в зиму? Поки що план такий: 10 рамочний корпус ділиться фанерними перегородками на 3-4 сенції, в кожну секцію садиться по одному такому ройку і відносяться в погріб. З верху мішковина. Низ глухий. Як на Вашу думку вони так перезимують, чи де на Вашу думку помилка? Обєднувати їх я покищо не хочу, так як матки хороші, по суті молоді, та ще й ройові, тому думаю як такого обєднання покищо уникнути. На перед дякую за допомогу! ? Якщо Вас приваблюють ройові матки, то пробуйте, в підвалі в них є шанс перезимувати, хоча надто вже це сумнівно. При позитивних температурах мають перезимувати. Але ж ройові матки.... А що поганого в ройових матках? Бджоли як бджоли, матки як матки Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
nibond Опубликовано 21 ноября, 2013 Share Опубликовано 21 ноября, 2013 Санёк 38, не бійся ройових маток - це гарантовано якісні матки. Краще ройова матка ніж штучна чи свищова сумнівної якості. А роїння для нарощування кількості бджолосімей навіть корисне. Просто такої роскоші як роїння не кожен може собі дозволити. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Лавр Опубликовано 21 ноября, 2013 Share Опубликовано 21 ноября, 2013 Да в общем сам виноват, после последней качки з подсолнуха в етой семье оставалось 8-9 рамок з розплодом , не то чтоб от бруска до бруска, но был.Теперь понял свою ошыбку ,надо было поставить полоски от клеща, ну закрутился так и не поставил.В сентябре провел оброботку Бипином каки положено, а в етой семье был печатний и открытый розплод, отложыл на потом. В етой семье провел обработку в октябре месяце, сказать чесно такого количества клеща ище не видел, потом роставил полоски, и через неделю ище раз Бипином.Если бы во время зделал обработку то как минимум 6 дадановских рамок в зиму было.Сейчас занимает плотно 3 рамки, поставил по бокам теплые диафрагмы з пенопласта, зверху потолочин подушка. Занести в погреб нет возможности, думаю если перезимуют весною подсилю печатним разплодом. Знаєте що робите помилки і знову їх плануєте.Сумнівно що виживуть і підсилювати повесні це садити сильну. Дві три через глуху перегородку - є шанс на позитив. Скажіть будь - ласка свою думку по такій ситуації: В серпні зловив 6 маленьких ройків на пів рамки. Зараз вони займають по 1-2 вулички. Хочу їх зберегти щоб весною були запасні матки. Як краще було б їх пустити в зиму? Поки що план такий: 10 рамочний корпус ділиться фанерними перегородками на 3-4 сенції, в кожну секцію садиться по одному такому ройку і відносяться в погріб. З верху мішковина. Низ глухий. Як на Вашу думку вони так перезимують, чи де на Вашу думку помилка? Обєднувати їх я покищо не хочу, так як матки хороші, по суті молоді, та ще й ройові, тому думаю як такого обєднання покищо уникнути. На перед дякую за допомогу! ? Якщо Вас приваблюють ройові матки, то пробуйте, в підвалі в них є шанс перезимувати, хоча надто вже це сумнівно. При позитивних температурах мають перезимувати. Але ж ройові матки.... А що поганого в ройових матках? Бджоли як бджоли, матки як матки Чим більше ройових маток тим більше не потрібної роботи. Але є і +. З весни розвиток швидкий і головне вчасно помітити перехід до ройки. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Санёк 38 Опубликовано 21 ноября, 2013 Share Опубликовано 21 ноября, 2013 Санёк 38, не бійся ройових маток - це гарантовано якісні матки. Краще ройова матка ніж штучна чи свищова сумнівної якості. А роїння для нарощування кількості бджолосімей навіть корисне. Просто такої роскоші як роїння не кожен може собі дозволити. Перепутал!!!!!!! Эт не ко мне Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
larson Опубликовано 21 ноября, 2013 Share Опубликовано 21 ноября, 2013 Роебойная? Тут были мнения, что их лучше на лекарства пустить (подмор) ? ну чого роєбійна...звичайна...чекай виходу рою..сади попарно на місце..і на медозбір об*єднуй на медовики... у нас тут є чоловічок один...у нього 40 багатокорпусних рутів....так він іншого і не визнає...та ще й пенсіонєр...правда всі високі дерева він на пасікі випиляв....ну поки що справляється.. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ivan111 Опубликовано 21 ноября, 2013 Share Опубликовано 21 ноября, 2013 Чим більше ройових маток тим більше не потрібної роботи. Але є і +. З весни розвиток швидкий і головне вчасно помітити перехід до ройки. Тут я з Вами згоден якщо причиною є генетика, а якщо ні, то все нормально, рійки нема, правда якщо розширення провести вчасно, і якщо є взяток. Цього літа був на пасіці в знайомого, так у нього пасіка на хуторку в 8 хат і крім його 15 сімей сусіди ще тримають так як він каже близько 70. Взяток акація і соняшник. Після акації роїлись всі, бо не було навіть підтримуючого взятку. В вуликах меду нуль!!! Бджоли викидували розплід (якраз того і приїхали на пасіку щоб попробувати хворобу ідентифікувати), за його словами генетика в них погана була , але перевіз він цих бджіл за моєю порадою ближче до місця де був підтримуючий взяток, генетика помінялась чогось Підсів медодаїв самий хороший протиройовий прийом Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
шаруда Опубликовано 21 ноября, 2013 Share Опубликовано 21 ноября, 2013 Скажіть будь - ласка свою думку по такій ситуації: В серпні зловив 6 маленьких ройків на пів рамки. Зараз вони займають по 1-2 вулички. Хочу їх зберегти щоб весною були запасні матки. Як краще було б їх пустити в зиму? Поки що план такий: 10 рамочний корпус ділиться фанерними перегородками на 3-4 сенції, в кожну секцію садиться по одному такому ройку і відносяться в погріб ? Был такой опыт... 8-мь семей на 1-2рамки пчелы, через тонкие фанерные разделители, в сарае. Из 8-ми осталось четыре. Больше не экспериментировал. Если уж так получилось, то в зиму минимум на трех рамках пчелы, через тонкую разделительную возле сильной семьи и на улице Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Санёк 38 Опубликовано 25 ноября, 2013 Share Опубликовано 25 ноября, 2013 Объеденил как советовали.Через два дня одна матка лежала под летком! Надеюсь лучшая осталась!Весна покажет. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Sanich Опубликовано 25 ноября, 2013 Share Опубликовано 25 ноября, 2013 Объеденил как советовали.←как именно и какая была температура? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Петрович 49 Опубликовано 25 ноября, 2013 Share Опубликовано 25 ноября, 2013 Скажіть будь - ласка свою думку по такій ситуації: В серпні зловив 6 маленьких ройків на пів рамки. Зараз вони займають по 1-2 вулички. Хочу їх зберегти щоб весною були запасні матки. ? Помітив в Ваших діях деякі помилки. Суттєві, як на мій погляд. Спробую довести, без образ. 1. Якщо ройки Ваші - то не треба цього допускати. Існує прислів"я: "Рої після Іллі хай висять на гіллі". Матки в них не такі вже й якісні, хоч і ройові. 2. Якщо вже спіймали, то треба об"єднувати зразу. З таким розрахунком, щоб в зиму йшли хоча б на 4-х рамках. 3. Який сенс в 6-ти запасних матках? Трьох було би цілком достатньо для Вашої пасіки. Тут я маю на увазі загибель матки під кінець зимівлі, а не сім"ї зимою. Весною, об"єднавши безматочну сім"ю і ройок, Ви маєте повноцінну сім"ю. 4. Можливо, Ви мали на увазі, що "запасні матки" будуть використані для весняного нарощування бджоли. Сумнівний план. Дуже довго ройки ставатимуть "на ноги". Дай Бог, щоб перезимували! 5. Якщо вже вирішили залишити в зиму, то краще було б розмістити кожного ройка поряд з сильною сім"єю. В таких випадках рекомендують в діафрагмі робити зсітковане віконце для кращого взаємо обігріву. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Маркіян Опубликовано 26 ноября, 2013 Share Опубликовано 26 ноября, 2013 Ну от дочекався 0С і вчора до моїх двох слабачків додав відводки, що стояли у фанерних коробках. Через одну медову. Трохи пожалили. Та коли витягав рамку швидко заспокоювались. Ще й сніжок їх притрусював. На дно впало не більше 20-30 бджіл. Тобто як був клуб то так і залишився. Льтки закрив. Маю надію, що може слабак приєднається до сильнішого. За тиждень подивлюсь. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Lefty Опубликовано 26 ноября, 2013 Share Опубликовано 26 ноября, 2013 Ну от дочекався 0С і вчора до моїх двох слабачків додав відводки, що стояли у фанерних коробках. Через одну медову. Трохи пожалили. Та коли витягав рамку швидко заспокоювались. Ще й сніжок їх притрусював. На дно впало не більше 20-30 бджіл. Тобто як був клуб то так і залишився. Льтки закрив. Маю надію, що може слабак приєднається до сильнішого. За тиждень подивлюсь. Маркіян' так навіщо було ставити ту медову. при такій Тем-рі бійки небуває. Я цьогоріч ослабші після обробки сімї обєднував,навіть без пошуку маток, і ніяких проблем Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Маркіян Опубликовано 26 ноября, 2013 Share Опубликовано 26 ноября, 2013 Маркіян' так навіщо було ставити ту медову. при такій Тем-рі бійки небуває. ? Згоден. Та діяв за приказкою - береженого Бог береже. А от спроба з"єднати при +10 закінчилась погано. Половина бджіл була знищена. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
nibond Опубликовано 26 ноября, 2013 Share Опубликовано 26 ноября, 2013 Ну от дочекався 0С і вчора до моїх двох слабачків додав відводки, що стояли у фанерних коробках. Через одну медову. Трохи пожалили. Та коли витягав рамку швидко заспокоювались. Ще й сніжок їх притрусював. На дно впало не більше 20-30 бджіл. Тобто як був клуб то так і залишився. Льтки закрив. Маю надію, що може слабак приєднається до сильнішого. За тиждень подивлюсь. З об'єднанням буде все гаразд, можна було б і при трохи вищій температурі, але тоді багато бджіл злітає в повітря. А тих що впали на дно і захололи я змітав і висипав поверх клубу любої см'ї, де вони відігрівались. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ДобровоЛ Опубликовано 7 декабря, 2013 Share Опубликовано 7 декабря, 2013 При якій температурі починати?, ? То таки мова іде про заселення по сусідству, а не про об'єднання. Чи не так? Втім і те і друге, якщо приходиться переселяти у віддалений вулик, краще робити після настання тривалого похолодання, температура бажано не вище +8-+10(реального тепла, а не те що показує градусник в тіні), але і не в мороз. Я робив і при +4-+5, правда тоді треба ДУЖЕ акуратно все робити, бо ті бджоли які впадуть на дно, вже самі не піднімуться. Погода має бути безвітряна і без опадів. Можна не ставити заставну, а замінити скажімо газетою? ? Ні заставна, ні газета не годиться, тільки глуха тонка діафрагма. Чув ще про подвійну сітку, але я такого не робив, тим більше метал взимку в гнізді річ, м'яко кажучи, річ не бажана. В двукорпусному чим розділити? Які нюанси при виставці?Може є якісь секрети? ? В двохкорпусних не ділив, а в лежаках швидко робив розділення так: З залишків ДВП нарізав смужки по 8-10 мм ширини і по дві... Краще намалюю. Якось так! Два двп мають товщину 6 мм, якраз рамкам не заважає, якщо забрати перегородку. Можна покумекати і корпусний так розділити(в плані в одному корпусі), бо від зимівля слабих сімей в різних корпусах буде мало ефективна, а нормальних сімей - не має змісту. Та для сумісного зимування краще таки лежаки, або нуклеусні вулики, скажімо на 4 сімейки по 4-5 рамок. Нюанс перший(що спало на думку) - загальна сила сусідніх відводків не бажано щоб була менше 6 рамок. Я не кажу, що менші взагалі не перезимують, зимували і менші, але на весні це будуть лише запасні матки і то сумнівної якості. Взагалі собі запровадив, що менше 3-х рамок відводки в зиму не пускати і то краще по сусідству з сильними сім'ями, а не попарно(по можливості звичайно). Другий нюас, який варто зауважити, в формуванні клубу. Дві сімейки поселені через діафрагму, відчуваючи тепло збоку, утворюють один спільний клуб. , а крайня вуличка буде мати корм тільки з одного боку, тому біля діафрагми рамку треба ставити з більшою кількістю меду... Третє, що б я зауважив, то спільне утеплення. Я після того як завів рогаті і в лежаках стараюся зробити глухий верх і по максимуму відкритий низ для виходу вологого повітря, якщо не на вулицю, то хоча б за заставну. Тому взимку став використовувати поліетилен над гніздом... Начебто все, що згадалося. Я з Вами згоден на всі 100. Хоча зимівлю в багатокорпусних можна провести і по дві у по горизонталі.Зверху ставиться слабенька сім'я і розділяється фанерною горизонтальною перегородкою. Але все ж по вертикалі в двох корпусах - набагато успішніше виходить. Одне питання - що таке "рогаті".Зустрічав назви,знаю, що в Карпатах такі, але етимологію слова і їх вигляд не знаю . Підскажіть, якщо Ваша ласка. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Паланочка Опубликовано 7 декабря, 2013 Share Опубликовано 7 декабря, 2013 Одне питання - що таке "рогаті".Зустрічав назви,знаю, що в Карпатах такі, але етимологію слова і їх вигляд не знаю . ? це такі корпуса без фальців але з планками на вуглах які виступають над корпусом і слугують фіксаторами замість фальців , треба фото побачити щоб до кінця зрозуміти що та як. саме оці планки і звуть рогами ,а корпус рогатим. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Мико Опубликовано 7 декабря, 2013 Share Опубликовано 7 декабря, 2013 Підскажіть, якщо Ваша ласка. Просто набираете в поисковике любой вопрос и сразу получаете ответ Гугл знает всё Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ДобровоЛ Опубликовано 5 января, 2014 Share Опубликовано 5 января, 2014 тоесть вы не перед самым медозбором обьединяете...а за 15-ть дней до него...если у нас акация начинается 18-того...то обьеденять нужно до 3-го мая... ? larson, Ви точно чоловіка на рій спровокуєте. Розповім про лежаки. У мене теж як і в staslife7 зимують і веснують тільки по двоє. І це вже не перший десяток років. Пересаджую в один вулик через фанерку, як тільки завершую підгодівлю,- у мене вулики і на 32-і рамки є.Тож місця вистачає. З решіткою то добре. Є у мене кілька й таких, дістались від сусіда, але то лишнє. Найкраще це пропил посеред вулика по дну і по боковинах так, щоб тонка фанерка чи ДВП гарно заходила й не пропускала бджілок і аж до стельовин. Але для мене це вже пізно, бо пропили можна робити лише при створенні нових вуликів, особливо на дні. Тож я використовую звичайні штапіки,- і дешево, і сердито. Зимують і веснують по двоє разом. Тож і штучний підігрів їм лишній. Але, як вже говорив МАПЕТ, розміщую найважчі рамки біля перегородки. Далі - односторонньою бородою, тобто і там , і там на краях найслабші. Це для акаційного взятку. З'єдную не раніше першого зацвітання акації у місці, - це днів за три-чотири до моєї акації, обприскавши з росинки солодким розчином з додаванням олії меліси, перцевої м'яти і т.п. і вийнявши перегородку. Бджоли ніколи не чубились. Стараюсь залишити сильнішу матку. Іншу вісаджую у її ж вулик, що був звільнений восени. Прагну з нею перенести й весь відкритий розплід разом з бджолою і струшую туди ж з її сім'ї з трьох- чотирьох рамок бджолу. Льотна все одно повернеться у сильну сім'ю. Ось, коротенько, якось так. Що не ясно - звертайтесь. Бо я й сам не проти щось цікаве запозичити. Просто набираете в поисковике любой вопрос и сразу получаете ответ Гугл знает всё ? це такі корпуса без фальців але з планками на вуглах які виступають над корпусом і слугують фіксаторами замість фальців , треба фото побачити щоб до кінця зрозуміти що та як. саме оці планки і звуть рогами ,а корпус рогатим ? Окей! Дякую, зрозумів. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
larson Опубликовано 6 января, 2014 Share Опубликовано 6 января, 2014 сердито. ? і добавляйте ДОВГО. обприскавши з росинки солодким розчином з додаванням олії меліси, перцевої м'яти і т.п. . ? якби в перегородкі була решітка то ця маніпуляція зайва, ЗАПАХ то одни для всього вулика. Стараюсь залишити сильнішу матку ? сильнішу матку краще висадити бо ви формуєте медовика і вже не важливо як буде сіяти матка, тут головне хапнути акацію. А от у висаженому пакеті повинна бути дуже гарна матка, ЩОБ ДО СОНЯШНИКА висажений пакет розвився у нормальну сім*ю, а часу то всьо 6-8 неділь. Прагну з нею перенести й весь відкритий розплід разом з бджолою ? а потім їм ще й воду треба дати та й можете прорахуватись з силою ( багато злетить ) і отримаєте аскофероз. А воно вам треба? Все таки я рекомендував би вам не тікати далеко від книжок які в радянський час писані науковнцями. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Рекомендуемые сообщения
Присоединяйтесь к обсуждению
Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.