Перейти к содержанию

Американский гнилец

Рекомендуемые сообщения

Лучшая профилактика аскосфероза - весной не раздувать гнезда и не допускать сырости, а остальное только для самоуспокоения.

А ніхто і не роздуває і вологості нема. Такщо кожному своя краща профілактика...
А вот этого делать не надо. Только костер. Пока вы пытаетесь лечить , то ваши пчелы заражают всех в округе. А те дальше и пошло и поехало

Це все "крутизна" в пасічництві. Все залежить від обставин. В серпні так і робив - палив гнильцеву сім'ю, а в активний сезон гнилець лікується і досить успішно і без ризику розповсюдження. Можете мені повірити - досвіду вистачає... :hi: Справа в тому, що спори гнильця присутні завжди і практично в кожній сім'ї, проте клінічна форма проявляється тільки в певних обставинах і в ослаблених сім'ях.
Интересно, а вы что в ветлабораторию для проведения анализов образцы пчел и расплода разве не сдаете?

Було діло - здавав. Сказали що все гаразд і ніякого гнильця нема, навіть пропонували запис в паспорті пасіки зробити. Після того не здаю(зрозумів що ветлабораторії "запрограмовані" не визначати гнилець - кому потрібний зайвий мінінгіт) - навчився успішно сам поратися з цією недугою. :hi:

Справа в тому, що спори гнильця присутні завжди і практично в кожній сім'ї, проте клінічна форма проявляється тільки в певних обставинах і в ослаблених сім'ях.
і, якщо продовжити далі, то прояв хвороби залежить від сили сімї - тобто справа за імунітетом сімї. Ну, як не підтримати професійну і правильну точку зору. Відчуваються і знання і практика і досвід і зі здоровими і хворими сім'ями.

Взагалі то по всім правилам і гостам виробники вощини повині варити віск під тиском в автоклаві, саме так у воску можна знищити гнилець, так що

Правила і Гости створено для того, щоб їх порушували більшість виробників вощини. :IMHO: Я вже попадав на "якісну" вощину з написами на упаковці "Проверено , продезенфицировано" і т.д.

гостам виробники вощини повині варити віск під тиском в автоклаві, саме так у воску можна знищити гнилець

Дуже сумнівне твердження.

я цього літа гнилець успішно лікував чистотілом

А вот этого делать не надо. Только костер. Пока вы пытаетесь лечить , то ваши пчелы заражают всех в округе. А те дальше и пошло и поехало :IMHO1: Интересно, а вы что в ветлабораторию для проведения анализов образцы пчел и расплода разве не сдаете?
Согласен. Лучше сделать от здоровых семей отводок, мороки меньше и время сэкономиш. На небольших пасеках можно и пробовать лечить, но лечить все семьи для профилактики :IMHO1:

Согласен. Лучше сделать от здоровых семей отводок, мороки меньше и время сэкономиш. На небольших пасеках можно и пробовать лечить, но лечить все семьи для профилактики :IMHO1:
Только огонь. Или что бы лечением занялись все пчеловоды вашего села :hi:

Взагалі то по всім правилам і гостам виробники вощини повині варити віск під тиском в автоклаві, саме так у воску можна знищити гнилець, так що :hi:
«Взагалі то по всім правилам і гостам виробники» воска, тобиш пасечники должны сдавать воск. А производители вощины принимать его, и делать вощину. То есть работать на взаимоуважении, доверии и соответствующим контроле.

Це все "крутизна" в пасічництві. Все залежить від обставин. В серпні так і робив - палив гнильцеву сім'ю, а в активний сезон гнилець лікується і досить успішно і без ризику розповсюдження.

Это не крутизна, а самый эффективный способ избавления от источника распространения заразы. А вы лечите неделю, две и т.д. А в это время болячка распространяется и на вашей пасеке и на другие передается. Кстати о лечении.если вам так нравится экспериментировать, то при гнильце, в первую очередь, меняются матки, пчелы перегоняются на чистую сушь,а старая сжигается, а затем уже лечить, если вам так нравится. Ваши посты читают начинающие пчеловоды, которых на форуме немало Следуя вашему примеру, они затем тоже начнут лечить чистотелом, распространяя болячку. Не солидно, не солидно.

Ну от як буде в нас як в Європі компенсацію держава видавати, то й будуть хворі сімї знищувать

Хвора сім'я це не тільки загроза для інших, але й прямі збитки, так-як продукції вона не дає.

Ну от як буде в нас як в Європі компенсацію держава видавати, то й будуть хворі сімї знищувать

Хвора сім'я це не тільки загроза для інших, але й прямі збитки, так-як продукції вона не дає.
Однажды один знакомый (начинающий пчеловод), попросил осмотреть его пасеку. По его словам из десятка ульев, две нормальные а остальные "шось не те". Приехав я обалдел. Семьи были не заражены гнильцом...они были им убиты до того что моль уже завелась. Но две семьи на точке были в нормальном состоянии. Это говорит о том что есть семьи более устойчивые к этой заразе. Солидарен за уничтожение. Проще востановить зараженные семьи отводками от благополучных семей и это даже проще перегона :IMHO1:

Років із 7 тому на моїй пасіці спалахнув гнилець одночасно на трьох точках-не дай Бог нікому пережити щось подібне.Тисячі переплавнених рамок і суцільна дезінфікація дали свій результат,але сезон був провалений,а заразилися бджоли від банально-через вощину невідомого походження....

Я на солідність не претендую, але те що гнилець успішно лікується знаю тепер точно. Чому кажу крутизна? Бо говорячи про спалювання, лукавите, думаючи що Вас це ніколи не буде стосуватися(дай Бог щоб так і було) і хочете показати який Ви крутий вогнеборець з гнильцем! А уявіть, що у Вас в третині вуликів(я так розумію більше 100 шт) виявився гнилець. Спалите всі? Ніколи не повірю! Тепер про початківців. В багатьох пасіки невеликі, здебільшого від 2-х до 10 вуликів. Прояви хвороби можуть бути незначними і не те що варто, а навіть необхідно лікувати. Про терміни лікування писав як є - лікувати треба швидко антибіотиком, а чистотіл застосовував, щоб перевірити його ефективність. Він дійсно знищує гнильця, правда занадто повільно, тому його варто застосовувати як профілактичний засіб, бо відомо до чого приводить профілактика антибіотиками. Пишу все як є, нічого не приховую і пишу все те, що мав і робив сам, тому ніякої вини за собою не бачу. Маток не забирав і гнилець не вертався. Ще до того всього - про чистотіл почув від Міська, якому розповідали хлопці-пакетчики з Росії. Гнилець в пакетах, виявляється, досить розповсюджена справа. Знову ж таки! Ви купили 100 пакетів по 500-700 грн і там виявився гнилець! Спалите? ;) Тільки без лукавства... :hi: В кожного свої умови, принципи, можливості і поняття і не варто всіх і вся підганяти під свою планку, а те що не відповідає Вашим поняттям вважати абсолютно помилковим. Я знаю що і на великих пасіках солідні пасічники ПРИ МОЖЛИВОСТІ гнилець лікують. Звичайно ж основа всього - це сильні сім'ї, тоді і гнилець не страшний, але всяке буває і радикальні методи, коли є можливість лікування - це прояв слабкості, а не "солідності". Давайте тоді палити при аскосферозі, від кліща і таке інше! Я повторюся, щоб не вихоплювали окремі фрази з мого повідомлення - я палив бджіл з гнильцем в умовах, коли лікування не мало змісту і могло привести до поганих наслідків - серпень, безвзятковий період, сім'я слабка. Закурював селітрою і палив разом з рамками. Відчуття надзвичайно гнітюче, хоча розумів, що іншого виходу нема... Проте ще раз таке не хотілося б пережити, тому шукав якийсь засіб саме для профілактики. Тож є альтернатива - палити, або лікувати! (Головне не сушити рамки на сонці :blink: ). Кожному своє! :hi: ПС

Кстати о лечении.если вам так нравится экспериментировать, то при гнильце, в первую очередь, меняются матки, пчелы перегоняются на чистую сушь,а старая сжигается, а затем уже лечить, если вам так нравится.

Це все стереотип! Робив і так, проте це набагато більша загроза для розповсюдження. Рамки кудись треба забирати, десь має вийти розплід і т.д. А так все в одному вулику і швидко. Час не стоїть на місці і все прогресує! Тож треба навчитися ламати стереотипи!

Це все "крутизна" в пасічництві. Все залежить від обставин. В серпні так і робив - палив гнильцеву сім'ю, а в активний сезон гнилець лікується і досить успішно і без ризику розповсюдження.

Это не крутизна, а самый эффективный способ избавления от источника распространения заразы.
Правильно, якщо зараження на пальці, то треба його ... відрубати. Чи відомо Вам, що хвороба присутня в організмі (б\с) задовго до проявлення його клінічних ознак. Якщо в сім'ї пасічник побачив гнилець, то можна стверджувати, що бджоли розносили заразу ще до даного дня. Так що палити, щоб не поширити лише зекономить кілька днів.

Років із 7 тому на моїй пасіці спалахнув гнилець

Який це був гнилець?

...пишу все те, що мав і робив сам

Перепрошую, про який гнилець іде мова - американський, чи європейський?

Років із 7 тому на моїй пасіці спалахнув гнилець

Який це був гнилець?
Європейський.Про американський на Заході країни не чув,сильна спека тут велика рідкість

Перепрошую, про який гнилець іде мова - американський, чи європейський?

Не американський однозначно, бо ураженим був відкритий розплід. Звичайно що з американським було б діло гірше...

хочете показати який Ви крутий вогнеборець з гнильцем!

Я никому ничего не хочу и не пытаюсь доказать. И с постов коллег вы видите что я не один в своем мнении. Мне жалко початкивцив, которые слепо следуя вашему примеру будут пытаться таким способом вылечить заразу и загубят всех остальных своих 2-10 семей.
А уявіть, що у Вас в третині вуликів(я так розумію більше 100 шт) виявився гнилець.

Грош цена мне как пчеловоду если дошло до такой степени.
Він дійсно знищує гнильця, правда занадто повільно,

Пока вы повильно зныщуетэ, то заражаются остальные ваши семьи и ваших коллег в округе.
Ви купили 100 пакетів по 500-700 грн і там виявився гнилець!

еще раз грош цена если покупая 100 пакетов не увидел гнилец.
Давайте тоді палити при аскосферозі, від кліща і таке інше!

Не надо утрировать. Гнилец он и в Африке гнилец. А аскосфероз,клещ и др. это две большие разницы.
Рамки кудись треба забирати, десь має вийти розплід і т.д.

а вот это полный дилетантизм. рамки с расплодом, ведь там сидит зараза надо только сжигать, а не ждать пока он выйдет.
А так все в одному вулику і швидко.

Так швидко чи повильно?
Час не стоїть на місці і все прогресує! Тож треба навчитися ламати стереотипи!

Скажите это уважаемому Руденко Е.В. Хотелось бы посмотреть на его реакцию. :hi:

У вас 300 семей, поделитесь своим опытом борьбы с инфекцией. Ни меня, ни кого другого вы не убедите в отсутствии заразы на вашей пасеке.

а я и не хочу никого убеждать. Несколько лет назад в двух семьях появился гнилец и я безжалостно сжег их со всеми потрохами, закопал стаместки, дымари. Дал для профилактики антибиотик остальным. И все нормально. Главное вовремя обнаружить и вырвать(сжечь) с корнем. Начнете лечить, то пойдет по всей пасеке. Особенно как сейчас в наши жаркие лета. Каждый год меняю 100% маток, отстраиваю 6-8 рамок суши. это два основных мероприятия для профилактики любой заразы. Весной держу сжатыми гнезда. Снизу фольгоизол, сверху фольгоизол и по бокам, если надо тоже фольгоизол.

Думаю, кращого способу боротьби з гнильцями і аскосферозом, а ніж метод Прокоповича, пока не придумано. Головне - абсолютно екологічно чистий спосіб.

Напевно так і є, але він дуже громіздкий і треба бути постійно на пасіці. Для мене це нереально. А вплив антибіотиків при лікуванні на якість меду надто перебільшений. Який може бути товарний мед з сім'ї з гнильцем.
У випадку американського гнильцю раціональніше взагалі знищити таку сім'ю, коли вона одна хвора на пасіці. Психологічно це важко, але потім приходить полегшення, що відведена загроза від усієї пасіки.

Це однозначно, бо нейтралізувати гниль в закритому розплоді нереально ніякими препаратами. Звичайно що є різні стадії хвороби і це треба враховувати при виборі: лікувати vs знищувати. Одне, коли ураженя сильне і чути явний сморід, а інше коли на рамці тільки декілька ушкоджених лічинок. Щодо перенесення гнильця бджолами по квіточках, то це смішно. Якщо там був нектар і його забрала бджола з інфекцією, то інша вже на ту квітку не сяде. Найбільша загроза перенести гнилець з інструментом, рамками, чи навіть руками, ну і звичайно при злодійстві. Це може статися ще до клінічних проявів хвороби, коли Ви навіть не будете підозрювати що відбувається. Спори гнильцю є скрізь і в кожній сім'ї і тільки накопичення певної критичної маси приводить до клінічних проявів. Принаймні останні спроби лікування заражених сімей в мене проходили успішно без будь-якого розповсюдження на інші сім'ї. Позаминулого року лікував одну сім'ю, минулого гнильця не було. В цьому році помітив початок хвороби в двох відводках, один з них в зиму піде повноцінною сім'єю з хорошою маткою. Інший теж виправився і розвивається в зиму чудово. Можете мене і кОпати, проте від свого не відступлю, бо вже битий цим питанням. А головним рахую - це сильні сім'ї, гігієна пасічника і профілактика, над чим зараз і працюю... :wave::hi:

Я никому ничего не хочу и не пытаюсь доказать. И с постов коллег вы видите что я не один в своем мнении. Мне жалко початкивцив, которые слепо следуя вашему примеру будут пытаться таким способом вылечить заразу и загубят всех остальных своих 2-10 семей.

Ну я ж свої остальні не загубив.
Грош цена мне как пчеловоду если дошло до такой степени.

еще раз грош цена если покупая 100 пакетов не увидел гнилец.

Не зарікайтеся! А щодо пакетів, то гнилець не відразу проявляється - почитайте літературу. Ну а все ж таки! 100 вуликів би спалили? ;)

Не зарікайтеся! А щодо пакетів, то гнилець не відразу проявляється - почитайте літературу.
Весною коли масово йде купівля пакетів симптомів гнильцю ще не помітно... а саме більше він проявляється коли спека на дворі. Є досвід в цьому плані.... на жаль :(

а я и не хочу никого убеждать. Несколько лет назад в двух семьях появился гнилец и я безжалостно сжег их со всеми потрохами, закопал стаместки, дымари. Дал для профилактики антибиотик остальным. И все нормально.
Так було ж недавно так:
А вы все экспериментировали. Ну, что тут, блин, еще говорить. А все в Европу, в Европу стремимся, мед им хотим поставлять( с антибиотиками)..
300 сімей з антибіотиками для профілактики! Клас!!! Що тут скажеж? Європа!

а я и не хочу никого убеждать. Несколько лет назад в двух семьях появился гнилец и я безжалостно сжег их со всеми потрохами, закопал стаместки, дымари. Дал для профилактики антибиотик остальным. И все нормально.
Так було ж недавно так:
А вы все экспериментировали. Ну, что тут, блин, еще говорить. А все в Европу, в Европу стремимся, мед им хотим поставлять( с антибиотиками)..
300 сімей з антибіотиками для профілактики! Клас!!! Що тут скажеж? Європа!
Біда у тому,що цей мед в Європу рідко хто пропустить,а як правило він осідає на наших ринках і травить наших з вами дітей.Давати антибіотик для профілактики-повна дурість!!!

Так отож. Хворі сім'ї спалив, а здорові напічкав антибіотиками - це ж так професійно! ;)

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...