степанович Опубликовано 16 июня, 2013 Share Опубликовано 16 июня, 2013 Добрий вечір шановні форумчани. Сьогодні з одного вулика в мене вийшов рій, при посадці його в вулик помітив дві матки.Прошу підказати чи так може бути чи мені так би мовити показалося.Дякую за відповідь Може бути, одна матка обовязково неплідна. Бджоли самі виберуть. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ЮВ. Опубликовано 16 июня, 2013 Share Опубликовано 16 июня, 2013 СТЕПАНОВИЧ, дякую за відповідь, думаю через пару днів вже буде засів, тоді і можна буде судити про стан так би мовити нової сімї. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Wladimir_K Опубликовано 16 июня, 2013 Share Опубликовано 16 июня, 2013 якщо рій первак, то в основному стара плідна, а от якщо плідна загинула раніше або рої втораки, то неплідних молодих може бути декілька. В основному з зайвими матками розправляються бджоли взявши їх в клуб, деколи доходить до змань маток, тоді залишається найсильніша, деколи з пошкодженнями, яка отримала у схватці. Молоду легко можна визначити, все таки вона однозначно менша у розмірах до запліднення і шустріша. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ЮВ. Опубликовано 16 июня, 2013 Share Опубликовано 16 июня, 2013 Wladimir K, також дякую за відповідь. Рій первак точно,тому що в мене декілька сімей і так би мовити постійно на очах. Запустив, тобто зайшли дві матки так що думаю розберуться самі. Я думав щоб одна з них не взяла частину і не рванула знову.Ви мене заспокоїли, що бджоли самі визначаться так що буду чекати. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
zapivan Опубликовано 16 июня, 2013 Share Опубликовано 16 июня, 2013 Якщо погода несприятлива то перший рій може вийти як з старою так і молодою маткою. Переважно молода вбиває стару. Якщо за 2-3 дні не видно засіву то у рою молода матка. Контроль десь через 10 днів. Тоді вже має бути засів. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ЮВ. Опубликовано 16 июня, 2013 Share Опубликовано 16 июня, 2013 zapivan, дякую за відповідь,буду чекати. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
surovyj Опубликовано 16 июня, 2013 Share Опубликовано 16 июня, 2013 Може бути, одна матка обовязково неплідна. Бджоли самі виберуть. ? Зазвичай якщо маток декілька, то вони всі неплідні, звісно бувають дуже рідкі вийнятки як от неплідна що була на спаруванні може сісти на гроно рою-первака з плідною маткою. Бджоли не вибирають маток, вони самі в двобоях вирішують котрій залишитись. Взагалі бджоли рою(чи сім"ї що в ройовому стані дуже толерантні до маток(навіть чужих) і через це з таких бджіл добре робити відводки(нуклеуси), бо буде добрий прийом маток та ще й мало таких бджіл злітають на старе місце. Я думав щоб одна з них не взяла частину і не рванула знову. ? Рій або злетить весь(якщо щось його не влаштовує ) або вже буде облаштовувати нове житло а от сім"я що відпустила рій може ще пустити роя. Рій первак точно,тому що в мене декілька сімей і так би мовити постійно на очах ? Можливо стара матка була не здатна летіти і це вже друга спроба роїння з молодими матками. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ЮВ. Опубликовано 16 июня, 2013 Share Опубликовано 16 июня, 2013 surovyj, також дякую за розяснення.Ще одне запитання, чи ще раз перепитую щоб знати який стан в сімї треба чекати 10 днів тобто через цей час почне червити молода матка(яка зараз може бути ще неплідна)?. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
surovyj Опубликовано 16 июня, 2013 Share Опубликовано 16 июня, 2013 щоб знати який стан в сімї треба чекати 10 днів тобто через цей час почне червити молода матка(яка зараз може бути ще неплідна)?. ? Не обов"язково. Якщо з деяких маточників вийшли матки(круглі отвори на кінчику маточника) а решта розгризені збоку то сім"я вийшла з ройового стану. А якщо вийшла одна(або декілька) неплідна матка а решта маточників цілі то буде ще рій. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
євген з одеси Опубликовано 16 июня, 2013 Share Опубликовано 16 июня, 2013 больно похоже на трутовку. ? Засев норм.(обвел красным), яички по центру, наклонены в одну сторону, на засев пчел трутовок совсем не похоже. Расплод не горбатый, видно даже куколок пчелиных(обвел синим) а не трутней-карликов. Семейка слабенькая но никак не трутовка. Я це помітив, а ще строкатість і нездоровий вигляд личинок, хоча це може просто гра світла... ? Мабуть таки гра світла. А так не обязательно при горбатом расплоде трутовка, у меня в одном из ульев матка хорошая, но горбатый расплод присутствует, тоесть на пчелиных сотах. ? Бывает что сбоит система оплодотворения у матки. Таких маток стОит поменять. Пане Surovyi,прихиляю голову перед Вашим досвідом,інтуїцією та життєвою мудрістю...Впевнений,що саме ці якості дозволили Вам визначити об"єктивно реалії на моїй світлині і дати цьому справжню оцінку...Немає там ніякого гнильця(чур мене,чур від всякої нечисті),немає там ніякого горбатого розплоду і все в порядку там з яйцями(дай боже кожному)...А до причин,що озвучив пан Surovyi,додам старість матки(три роки) та передчасне розширення сім"Ї цілим корпусом... Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
IGORKIR Опубликовано 17 июня, 2013 Share Опубликовано 17 июня, 2013 В основному з зайвими матками розправляються бджоли взявши їх в клуб, деколи доходить до змань маток, тоді залишається найсильніша ? В ройовому клубі матки не змагаються і бджоли їх не вбивають....Якщо всиппати рій з декількома матками,то просто залишиться лиш одна, а інші (з бджолами) злетять.Тому треба було,одну з двох маток відловити. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
surovyj Опубликовано 17 июня, 2013 Share Опубликовано 17 июня, 2013 В ройовому клубі матки не змагаються ? Отакої!.. Придивіться на землі під гроном роя-вторака(чи третяка) завжди є трупики неплідних маток. Якщо всиппати рій з декількома матками,то просто залишиться лиш одна, а інші (з бджолами) злетять. ? Жодного разу такого не було! А роів я ловив і селив у вулики чимало. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
IGORKIR Опубликовано 17 июня, 2013 Share Опубликовано 17 июня, 2013 В ройовому клубі матки не змагаються Отакої!.. Придивіться на землі під гроном роя-вторака(чи третяка) завжди є трупики неплідних маток. ? Спеціально декілька разів клав матки з рою в одну кліточку-хотів подивитись на виставу-і ні разу не було бійки.Понюхають одна -одну і далі розходяться- шукають вихід.Також неодноразово бачив зустріч неплідних маток на фанері,яку ставлю перед вуликом.Бійок нема.А от матки не з ройового клубу -б"ються.Трупики і я находив під роєм.Не тільки маток, а й бджіл і трутнів. Жодного разу такого не було! А роів я ловив і селив у вулики чимало. ? Просто ти не звертав уваги.Якщо в рої ,наприклад 3 матки і ти всіх 3-х всипав в один вулик, то на другий день буде 1/3 бджіл і одна матка.Деколи злітають навіть через день.Буває стрясеш удачно весь рій(до одної бджілки) в роївню і в вулик.А через годину гроно бджіл маленьке висить поблизу вулика, а друге гроно під вуликом Один раз залишив фанеру-трап біля вулика- через тиждень знімаю,а там вже друга матка з бджолами язики відтянули. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
surovyj Опубликовано 17 июня, 2013 Share Опубликовано 17 июня, 2013 Спеціально декілька разів клав матки з рою в одну кліточку-хотів подивитись на виставу-і ні разу не було бійки.Понюхають одна -одну і далі розходяться- шукають вихід ? І таке буває, проте частіше буває що тільки зійшлись і одразу зчепились, та так міцно що не розняти і в результаті одна буде зажаленою. Просто ти не звертав уваги.Якщо в рої ,наприклад 3 матки і ти всіх 3-х всипав в один вулик, то на другий день буде 1/3 бджіл і одна матка. ? Можливо я й неуважний але не на стільки щоб не помітити втрату третини а то й 2/3 бджіл. Або Ваші бджоли надзвичайно рійливі. В мене буває молоді в маточниках "квакають" а стара матка ще червить і не "думає" летіти з роєм. Буває стрясеш удачно весь рій(до одної бджілки) в роївню і в вулик.А через годину гроно бджіл маленьке висить поблизу вулика, а друге гроно під вуликом ? Звичайно, при стрясанні не всі матки впали в рійницю і вони покружлявши сядають і на місце прививання роя(бо запах залишився) і будь куди ще. ЄВГЕН З ОДЕСИ, дякую за таку високу оцінку, мені аж трохи ніяково... А щодо передчасного розширення цілком згоден при умові що розширюється середня чи слабка сім"я, сильним корпус поставлений на верх(приміром) не зашкодить. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Бджолопотам Опубликовано 17 июня, 2013 Share Опубликовано 17 июня, 2013 Якщо в рої ,наприклад 3 матки і ти всіх 3-х всипав в один вулик, то на другий день буде 1/3 бджіл і одна матка.Деколи злітають навіть через день. Тиждень тому запускав у вулик роя - при запуску побачив 3 матки, не знищував, бджоли самі залишать кращу. Ніхто не злітав, всі бджоли на місці... І така картина не вперше. Я наприклад не зустрічався з таким що після запуску роя його частина злітає з однією з маток. Було таке що весь рій не хотів сидіти у вулику - але це через новий вулик і нові рамки... Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ромео Опубликовано 17 июня, 2013 Share Опубликовано 17 июня, 2013 Якщо в рої ,наприклад 3 матки і ти всіх 3-х всипав в один вулик, то на другий день буде 1/3 бджіл і одна матка.Деколи злітають навіть через день. Тиждень тому запускав у вулик роя - при запуску побачив 3 матки, не знищував, бджоли самі залишать кращу. Ніхто не злітав, всі бджоли на місці... І така картина не вперше. Я наприклад не зустрічався з таким що після запуску роя його частина злітає з однією з маток. І я ніколи такого не бачив... Швидше матку виженуть. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
alexales Опубликовано 17 июня, 2013 Share Опубликовано 17 июня, 2013 Впускал рой на неделе, видел три матки молодых и одна старая , специально наблюдал: через 30 минут - пчелы в клубе троих забили, никакого "ринга" не было... оставили молодую... Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
surovyj Опубликовано 18 июня, 2013 Share Опубликовано 18 июня, 2013 пчелы в клубе троих забили ? Вы наблюдали сам процесс? Опишите как это произошло. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Wladimir_K Опубликовано 18 июня, 2013 Share Опубликовано 18 июня, 2013 На скільки спостерігав, то мені не зрозуміло, чи просто гризуть, чи створюють клуб, щоб підняти температуру і тим самим знищити. А от дуелі поширені серед молодих у відводку коли їх декілька. У мене цього року прийшлось 2 вибракувати матки у відводках, зовсім одна сторона ноги були скалічені. Деколи бачив при тихій заміні, як молода роправлялася зі старою. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
nibond Опубликовано 18 июня, 2013 Share Опубликовано 18 июня, 2013 Деколи бачив при тихій заміні, як молода роправлялася зі старою. ? Цього року був цікавий випадок з тихою заміною. В травні місяці визначив одну найсильнішу сім'ю як виховательку. Матка в ній була минулорічна тихої заміни, мітка жовта. На моє здивування личинок на виховання обезматочена вихователька не прийняла. При ретельному перегляді виявилась живою матка попередниця з синьою міткою, яка майже рік мирно співіснувала зі своєю дочкою. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
alexales Опубликовано 18 июня, 2013 Share Опубликовано 18 июня, 2013 пчелы в клубе троих забили ? Вы наблюдали сам процесс? Опишите как это произошло. Клуб из 15+- пчел 5 минут и все... Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
surovyj Опубликовано 19 июня, 2013 Share Опубликовано 19 июня, 2013 Клуб из 15+- пчел 5 минут и все... ? Странно... Наверно были какие то обстоятельства, стимуровавшие агрессию пчел к убитым маткам. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
alexales Опубликовано 19 июня, 2013 Share Опубликовано 19 июня, 2013 Типичный "естественный отбор"... Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
surovyj Опубликовано 19 июня, 2013 Share Опубликовано 19 июня, 2013 Естественный отбор это когда элементы этого отбора сами состязаются в выживании. Тут пчелы сами решили кому жить а кому умереть, это нетипично для роя- ведь можно переусердствовать и убить всех маток, тогда рой обречен. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Wladimir_K Опубликовано 19 июня, 2013 Share Опубликовано 19 июня, 2013 стественный отбор это когда элементы этого отбора сами состязаются в выживании. ? Тоді більше шансів залишитися без матки, тому що без пошкоджень не обійтися. А так бджоли наперед знають, яку залишити хазяйкою і вона залишиться. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Рекомендуемые сообщения
Присоединяйтесь к обсуждению
Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.