Перейти к содержанию

Роение

Петрович

Рекомендуемые сообщения

Вчора бджілки облітались...Освоїлись...

Ну а сфоткати?!!! Цікаво ж таке побачити... :ole_ole:
На Ваше прохання,пане Mapet.. post-4707-1370970938_thumb.jpg post-4707-1370971002_thumb.jpg post-4707-1370971053_thumb.jpg

post-4707-1370970831_thumb.jpg

Одна сильна сім'я зароїлася.

А Ви впевненні, що то були ройові маточники? Чого б їх гризли, якщо ще рій не пішов? Хіба почався взяток і роїтися передумали...
На Ваше прохання

Дякую! :hi::ay: Колода вражає, а головне це природнє дупло. Цікаво якої сили сім'я там сидить... А що то за рамка? Може фото не чітке, але не подобається мені на ній розплід...

А що то за рамка? Може фото не чітке, але не подобається мені на ній розплід...
+100 - больно похоже на трутовку.

больно похоже на трутовку.

Та побольней там будет, и намного, загляните в ячейки посреди крытого расплода.

Ви теж помітили? Та і на відкритий варто звернути увагу, якісь личинки не здорового вигляду. :IMHO:

Та і на відкритий варто звернути увагу, якісь личинки не здорового вигляду

Відкритий розплід посеред закритого і продірявленого я і мав на увазі, страшні дуже там личинки.

А на что это похоже ? Гнилец ?

Відкритий розплід посеред закритого і продірявленого я і мав на увазі, страшні дуже там личинки.

Я це помітив, а ще строкатість і нездоровий вигляд личинок, хоча це може просто гра світла...
А на что это похоже ? Гнилец ?

Таке і вимовляти не хочеться. Дай Бог, щоб помилялися... Трутівка - це горбатий розплід на бджолиних комірках.

Трутівка - це горбатий розплід на бджолиних комірках.
Да сначала на фото гляну показалось, что яйца стоят не по центру, а по краям сот. А так не обязательно при горбатом расплоде трутовка, у меня в одном из ульев матка хорошая, но горбатый расплод присутствует, тоесть на пчелиных сотах.

Трутівка - це горбатий розплід на бджолиних комірках.
Да сначала на фото гляну показалось, что яйца стоят не по центру, а по краям сот. А так не обязательно при горбатом расплоде трутовка, у меня в одном из ульев матка хорошая, но горбатый расплод присутствует, тоесть на пчелиных сотах.
слабо верится - фото в студию!

Засев норм.(обвел красным), яички по центру, наклонены в одну сторону, на засев пчел трутовок совсем не похоже. Расплод не горбатый, видно даже куколок пчелиных(обвел синим) а не трутней-карликов. Семейка слабенькая но никак не трутовка. :dntknw:
Я це помітив, а ще строкатість і нездоровий вигляд личинок, хоча це може просто гра світла...

Мабуть таки гра світла. :ah:
А так не обязательно при горбатом расплоде трутовка, у меня в одном из ульев матка хорошая, но горбатый расплод присутствует, тоесть на пчелиных сотах.

Бывает что сбоит система оплодотворения у матки. Таких маток стОит поменять. :IMHO1:

post-467-1371115741_thumb.jpg

А так не обязательно при горбатом расплоде трутовка, у меня в одном из ульев матка хорошая, но горбатый расплод присутствует, тоесть на пчелиных сотах.

Бывает что сбоит система оплодотворения у матки. Таких маток стОит поменять. :IMHO1:
Або чоловік плутає трутневий розплід серед бджолинного з "горбатим". ПС. Але проблема все ж таки якась є на тій рамці. "IMHO" Зверніть увагу, що є засів і є запечатаний, а решти стадій розвитку личинки нема...

Прошу допомоги у такій ситуації. Сім"я у мене одна, вулик лежак, на 16-18 рамок. Після цвітіння акації у вулику стало затісно. Вирішив зробить відводок. Новий вулик поставив за пару метрів, але коли відкрив старий, то побачив на деяких рамках незапечатані маточники. Переніс у новий вулик 6 рамок з розплодом різного віку і з половиною цих маточників /штук 6 не менше/. Дав рамку з медом і сушку з водою, і підставив 2 рамки сушки і 2 вощини. Льоток відкрив на прохід однієї бджоли. У старому вулику замість винятих рамок дав 2 сушки і 4 чи 5 вощини. Матку до цього бачив лише на фотках, знайти не можу і в який вулик вона потрапила, відповідно, не знаю. Пройшло 4 дні і сьогодні поліз до них знову. У старому вулику бджоли літають, обніжок носять, але багато сидить на прилітній і по стінках вулика, хоча погода нормально / тепло, сонце, правда, кожен день ввечері трохи дощить. Весь цей час цвіла липа і бджіл на ній повно, мабуть, не моїх/. На стільниках меду ніби поменшало і знайшов не менше 7 запечатаних маточника. Один витягнув з рамкою, 2 залишив, якщо ніде не пропустив, інші знищив. Хожу до них кожну годину, боюсь щоб рій не втік, то і поночі вже сидять купою на льотку. У новому вулику пару днів не літали, вчора і сьогодні літають поодинокі бджоли. Сьогодні викидали через льоток лялечок трутнів /так думаю, бо великуваті як для бджіл/. Коли відкрив вулик, то вода в сушкі ще була, я за заставну поставив ще поїлку для курчат з 0,5л води. Маточники всі розгризені. Я їм поставив один маточник, той що витягнув із старої сім"ї, просто про всяк випадок. Одноденного засіву я не бачив ніде, але я його в принципі не бачу - не знаю, чи через поганий зір, чи просто не знаю на що звертати увагу - розумію що там мають бути яєчка, але не бачив і раніше, хоча він точно був. Питання: чи можна визначити куди потрапила матка? В чому я вже "наплужив" і що робить зараз щоб не зіпсувати все остаточно. Коротше кажучи, вічне питання - що робить? :helpme: Буду вдячний за допомогу :hi:

Коротше кажучи, вічне питання - що робить?

У відводку - або переніс стару матку, або вже вийшла молода. По любому, коли маточники погризені, то там з маткою все буде гаразд. Стару матку одразу видно по засіву і по відбудові вощини. У сім'ї все ж потрібно впевнитись, чи є стара матка. Якщо її не має, почекай поки почнуть виходити матки з маточників. Якщо маточники не погризуть самі, то всі зайві видали. Якщо стара матка є і вона доброї якості, то видали всі маточники. Велика ймовірність, що після ослаблення і наявності взятку роїння припиниться.

Одноденного засіву я не бачив ніде, але я його в принципі не бачу - не знаю, чи через поганий зір, чи просто не знаю на що звертати увагу - розумію що там мають бути яєчка, але не бачив і раніше, хоча він точно був.

Це засів. Одноденний стоїть рівно і його важче побачити. Нахилений - це 2-й день, той що лежить - 3-й, з нього скоро вилупиться личинка. Правда на цьому фото очевидно засів за два дні. 100_5543.JPG А це рамочка мікронуклеуса, тут видно і яєчко і личинки різного віку :hi:100_3704.JPG

у меня такая одна егошинка есть, среди пчелиных ячеек мажет трута, причем видно как пчелы наспех ячейки пытаются расширить, они ко мне очень проблемно ехали, две матки погибли, а эта с проблемным севом никак рассеяться не могла, недели 2 ждал... видать репродуктивная система у нее таки пострадала, думал избавиться, а потом обратил внимание что пчела от нее серенькая практически без желтизны, так держу ее в 8-и рамочном корпусе и использую как материнку, уже вторую серию дочек вывел :ay:

Одноденного засіву я не бачив ніде, але я його в принципі не бачу - не знаю, чи через поганий зір, чи просто не знаю на що звертати увагу - розумію що там мають бути яєчка, але не бачив і раніше, хоча він точно був.

Це засів. Одноденний стоїть рівно і його важче побачити. Нахилений - це 2-й день, той що лежить - 3-й, з нього скоро вилупиться личинка. Правда на цьому фото очевидно засів за два дні. 100_5543.JPG А це рамочка мікронуклеуса, тут видно і яєчко і личинки різного віку :hi:100_3704.JPG
Не потрібно повязувати роботу матки в сімї і нуклеусі .в нуклеусі ніколи бджооли не виховають потомкім в тій кількості що їм дасть маткаю .Щоб було зрозуміло то кожна бджола може повісити на свою шию N - кількість яєць тому прирівнювати нуклеус і... думаю що не варто

А Ви впевненні, що то були ройові маточники? Чого б їх гризли, якщо ще рій не пішов? Хіба почався взяток і роїтися передумали
Отже, переглянув сьогодні знову ту сім'ї і відводок. Стару матку, яка пищала, точно переніс з відводком, вона там зараз червить, тому ніякий рій не міг піти. Скоріше всього точно передумали роїтися, бо пішов взяток з липи і гречки. В сім'ї зараз є нові незапечатані маточники. Мабуть Мико має рацію, не логічно було знищувати всі ройові, але я трохи зтормозив і взагалі боявся, щоб не пішов рій. Загрузив їх вощиною і сподіваюсь, сім'я змінила свої наміри.

nibond Mapet Дякую дуже :hi: Буду шукать засів. А як з відводком, треба його підсилювати печатним розплодом з старого вулика, чи поки з матками не розібрався хай так? І ще питання, якщо поміняти місцями вулики і льотна перелетить у відводок, у старому вулику може роїння припинитись? Чи краще не експериментувати? Липа все одно відцвіла майже... тепер поспішати нікуди.

А Ви впевненні, що то були ройові маточники? Чого б їх гризли, якщо ще рій не пішов? Хіба почався взяток і роїтися передумали
Отже, переглянув сьогодні знову ту сім'ї і відводок. Стару матку, яка пищала, точно переніс з відводком, вона там зараз червить, тому ніякий рій не міг піти. Скоріше всього точно передумали роїтися, бо пішов взяток з липи і гречки. В сім'ї зараз є нові незапечатані маточники. Мабуть Мико має рацію, не логічно було знищувати всі ройові, але я трохи зтормозив і взагалі боявся, щоб не пішов рій. Загрузив їх вощиною і сподіваюсь, сім'я змінила свої наміри.
кого вощиною? Сім'ю чи відводок з плідною маткою? Якщо вже є ройовий стан - вощина не допомагає.

Якщо вже є ройовий стан - вощина не допомагає.
ИМХО если дело было в тесноте, то должно помочь, только если нет взятка и поставить вощину, то она не поможет, а если дать подкормку думаю должно помочь, одной семье друга помогло КЛАЦ! Сейчас приобрел семью собравщуюся роиться, тесно им было в 12 рамках, доставил по 2 вощины с краев и дал подкорма 1.5 литра, посмотрю что будет через 3-4 дня, маточники все поудалял.

Коротше кажучи, вічне питання - що робить?

У відводку - або переніс стару матку, або вже вийшла молода. По любому, коли маточники погризені, то там з маткою все буде гаразд. Стару матку одразу видно по засіву і по відбудові вощини. У сім'ї все ж потрібно впевнитись, чи є стара матка. Якщо її не має, почекай поки почнуть виходити матки з маточників. Якщо маточники не погризуть самі, то всі зайві видали. Якщо стара матка є і вона доброї якості, то видали всі маточники. Велика ймовірність, що після ослаблення і наявності взятку роїння припиниться.
Думаю, поради мало чим допоможуть, якщо людина не знає "в лице" матку, або трутня ніколи не бачив. Пане Веледар, Вам треба просто знайти пасічника з досвідом, щоб дав Вам ази. Поради на форумі лише заплутають Вас. :IMHO1:

ромео Згоден, це було б найкраще. Але не маю пасічників серед друзів чи знайомих. А їхать десь вчиться не можу - роботи багато вдома. Якось розберусь, трутнів я, до речі, вже відрізняю від бджіл :ah:

ромео Згоден, Якось розберусь, :ah:
можна ще пiдручник купити про бджолярство :IMHO:

Добрий вечір шановні форумчани. Сьогодні з одного вулика в мене вийшов рій, при посадці його в вулик помітив дві матки.Прошу підказати чи так може бути чи мені так би мовити показалося.Дякую за відповідь

• Алёнка changed the title to Зароїлася?

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...