Шульц Опубликовано 8 сентября, 2020 Share Опубликовано 8 сентября, 2020 26 хвилин тому, uam_63 сказав: А можна перелік цих вимог з якихось офіційних сайтів а то ми трохи про ,,суслика,, говорим. Я ж написав, що ходив до польського пасічника, який все то має. І він розповів мені всі вимоги, ще додам що ветслужба перевіряє все це раз на два роки. Мене не цікавили офіційні документи. Пан поводив мене по всіх приміщеннях все показав, все розповів, я звик довіряти людям тому офіційними документами не цікавився. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
uam_63 Опубликовано 8 сентября, 2020 Share Опубликовано 8 сентября, 2020 Я ж написав, що ходив до польського пасічника, який все то має. І він розповів мені всі вимоги, ще додам що ветслужба перевіряє все це раз на два роки. Мене не цікавили офіційні документи. Пан поводив мене по всіх приміщеннях все показав, все розповів, я звик довіряти людям тому офіційними документами не цікавився.Я ж не тому щоб вас замах.. хотів почитати що реально в людей вимагають щоб розуміти.Надіслано від мого SM-A520F, використовуючи Tapatalk 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Aleksandr Volniy Опубликовано 8 сентября, 2020 Share Опубликовано 8 сентября, 2020 1 час назад, SAN63 сказал: Пол, стены плитка. Проточная вода с умывальником, медогонка, стол для распечатки нержавейка. Колпак на голову, маска на фейс и погнали. Щодо самої будівлі - які розміри повинні бути скажімо приміщення для відкачки щоб там комфортно працювати? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
АнатолийМ Опубликовано 8 сентября, 2020 Share Опубликовано 8 сентября, 2020 44 хвилини тому, Aleksandr Volniy сказав: Щодо самої будівлі - які розміри повинні бути скажімо приміщення для відкачки щоб там комфортно працювати? У меня 6×3, работается комфортно. В помещении медогонка автомат, станок для распечатки сот( Гуслия), стол для распечатки сот, доп. стол для процеживания забруса. Всё из нерж. Стены обшиты ЮСБ, потолок тоже. На полу плитка. Рядом помещение для хранения мёда 6×2.5, в смежной стене проемчик для вёдер возле медогонки. Накачал 15 вёдер, в проем, а там по бочкам. Размеры помещений внутри. 3 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
uam_63 Опубликовано 8 сентября, 2020 Share Опубликовано 8 сентября, 2020 У меня 6×3, работается комфортно. В помещении медогонка автомат, станок для распечатки сот( Гуслия), стол для распечатки сот, доп. стол для процеживания забруса. Всё из нерж. Стены обшиты ЮСБ, потолок тоже. На полу плитка. Рядом помещение для хранения мёда 6×2.5, в смежной стене проемчик для вёдер возле медогонки. Накачал 15 вёдер, в проем, а там по бочкам. Размеры помещений внутри. Я звичайно не санстанція але до стін з ОСБ я б придерся якщо вони нічим незакриті , формальдегіт з них випаровується нормально.Надіслано від мого SM-A520F, використовуючи Tapatalk 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Mаксим Опубликовано 9 сентября, 2020 Share Опубликовано 9 сентября, 2020 7 часов назад, uam_63 сказал: Я звичайно не санстанція але до стін з ОСБ я б придерся якщо вони нічим незакриті , формальдегіт з них випаровується нормально. ОСБ - наше все, альтернативы по трем параметрам (цена, скорость возведения, удобство в работе с материалом) я не знаю. В плане требований по санэпиду, в случае острой необходимости ОСБ внутри помещений зашивается профильным листовым металлом. На пол лучше сразу предусмотреть плитку. Работать на голом бетонном полу очень неудобно - его крайне проблематично отмыть после работы - восковая крошка, мед, вода - все это превратится в грязное месиво вкупе с цементной пылью и цех по откачке превратится в сарай. 6 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
MaXUA123 Опубликовано 9 сентября, 2020 Share Опубликовано 9 сентября, 2020 Потрібно ще кімнату де можна заїхати машиною щоб завести корпуса, поряд кімната де скласти корпуси з медом, можливо відразу там ставити теплий пол. Відкачані корпуса потрібно десь складати. Між цими всима кімнатами потрібно щоб не було порогів, інакше рохлою не зможеш переміщати вантажі. І це все має бути непроникне для бджіл. Але це все коштуватимене не малі гроші. Навідь страшно подумати скільки це все може коштувати. 7 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
АнатолийМ Опубликовано 9 сентября, 2020 Share Опубликовано 9 сентября, 2020 8 годин тому, uam_63 сказав: Я звичайно не санстанція але до стін з ОСБ я б придерся якщо вони нічим незакриті , формальдегіт з них випаровується нормально. Надіслано від мого SM-A520F, використовуючи Tapatalk Вы правы..., но жестокая реальность. Думаю старые фанерные либо вообще сетчатые палатки в поле не более отвечают сан нормам. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Andruhan Опубликовано 9 сентября, 2020 Share Опубликовано 9 сентября, 2020 1 час назад, MaXUA123 сказал: Потрібно ще кімнату де можна заїхати машиною щоб завести корпуса, поряд кімната де скласти корпуси з медом, можливо відразу там ставити теплий пол. Відкачані корпуса потрібно десь складати. Між цими всима кімнатами потрібно щоб не було порогів, інакше рохлою не зможеш переміщати вантажі. І це все має бути непроникне для бджіл. Але це все коштуватимене не малі гроші. Навідь страшно подумати скільки це все може коштувати. Ещё добавлю, в комнате, где будет откачка, пол, как на общепитовских кухнях- с уклоном и трапиками для стока воды. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
asaltan Опубликовано 9 сентября, 2020 Share Опубликовано 9 сентября, 2020 08.09.2020 в 10:43, Aleksandr Volniy сказав: Хочу побудувати цех для відкачування меду,максимально наближений до всих сан.норм Може спитати у тих, хто буде контролювати - Держпродспоживслужби? 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
MaXUA123 Опубликовано 9 сентября, 2020 Share Опубликовано 9 сентября, 2020 31 хвилину тому, asaltan сказав: Може спитати у тих, хто буде контролювати - Держпродспоживслужби? Вибачаюсь що не по темі, цього року мав нещастя в питанні потрави бджіл мати справу з даною організацією по вертикалі від району до Києва - склалося враження, що крім збирати дань вони нічого не вміють і не хочуть вміти. 7 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
asaltan Опубликовано 9 сентября, 2020 Share Опубликовано 9 сентября, 2020 14 хвилин тому, MaXUA123 сказав: крім збирати дань вони нічого не вміють і не хочуть вміти Але основні документи під рукою у них повинні бути. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Aleksandr Volniy Опубликовано 9 сентября, 2020 Share Опубликовано 9 сентября, 2020 10 часов назад, MaXUA123 сказал: Вибачаюсь що не по темі, цього року мав нещастя в питанні потрави бджіл мати справу з даною організацією по вертикалі від району до Києва - склалося враження, що крім збирати дань вони нічого не вміють і не хочуть вміти. Нажаль це поки що так Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Aleksandr Volniy Опубликовано 9 сентября, 2020 Share Опубликовано 9 сентября, 2020 9 часов назад, asaltan сказал: Але основні документи під рукою у них повинні бути. Я вибачаюсь ,але Ви сам почув що сказав? Не хочу багато писати і нікого ображати, я думаю на форумі є такі пасічники яким приходилось навпаки консультувати таких "професіоналів".Нажаль "контролери" крім як "срубить бабок" більш ні нащо не здатні. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
asaltan Опубликовано 9 сентября, 2020 Share Опубликовано 9 сентября, 2020 42 хвилини тому, Aleksandr Volniy сказав: Нажаль "контролери" крім як "срубить бабок" більш ні нащо не здатні. І все-таки про документи спитайте у них. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
MaXUA123 Опубликовано 10 сентября, 2020 Share Опубликовано 10 сентября, 2020 Ще варіант почитати книжку Руденка Є. В. "Пчеловодство: просто и понятно" чи може якісь інші. Там полюбому будуть вимоги по санітарії. Можна також спробувати самому розібратись в НААСР. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Брониславович Опубликовано 11 сентября, 2020 Share Опубликовано 11 сентября, 2020 19 часов назад, MaXUA123 сказал: Ще варіант почитати книжку Руденка Є. В. "Пчеловодство: просто и понятно" чи може якісь інші. Там полюбому будуть вимоги по санітарії. Можна також спробувати самому розібратись в НААСР. Что то можно взять и тут https://www.honeyprice.ua/blog/veterinarno-sanitarnye-trebovaniya-k-obektam-po-proizvodstvu-meda/ 1 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Николай S Опубликовано 22 сентября, 2020 Автор Share Опубликовано 22 сентября, 2020 08.09.2020 в 19:40, Ю.М. сказав: ...розділити проблему на технічну, технологічну і санітарно-гігієнічну, які пов"язані між собою. Досвід показує,.... частину питань вже пробували обговорювати....можливо варто об"єднати теми: 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Ю.М. Опубликовано 27 октября, 2020 Share Опубликовано 27 октября, 2020 Мало не щодня отримую дзвінки по обладнанню для пасік 300+. І відразу задаю питання, на якій рамці пасіка, з яким обладнанням працюєте, в якому регіоні і які плани. По ходу розмови виявляється що в більшості нема приміщення, нема розуміння технологічності процесу (мова про відкачування меду) і нема сформованих планів на кілька років вперед, що й не дивно... Два нещодавніх приклади. 1.Пасіка 200+, меду вдосталь, стоїть саморобне обладнання досить продуктивне - роторна медогонка, пристрій для обрізки, а приміщення - без стелі і глиняна долівка... Не встигають... 2. 150+. Шикарне приміщення, цех для відкачування меду -стіни з плиткою, долівка з ухилом і водяним стоком, обладнання польське, турецьке, наше, з великим запасом. Але!!! На вході сходи до 1 м і троє дверей по 90см. шириною! Запитую, як будуть корпуси носити, а бочки тягати? Щось придумають. Питання: Навіщо ставити продуктивне обладнання, якщо ні до нього, ні від нього немає доступу? Коли людина щось будує, вона, як мінімум консультується у архітектора (спеціаліста). Коли планує ставити обладнання також потрібно прорахувати маршрут вантажів, продуктивність обладнання, накопичення сировини та готової продукції, навантаження на руки, ноги, механізми, кількість робітників та їхні фізіологічні потреби і т.д. і т.п. Інформації буде на цілу методичку, якщо підтримаєте. 8 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Ю.М. Опубликовано 27 октября, 2020 Share Опубликовано 27 октября, 2020 Математичний розрахунок. Не бачу нічого дивного в наведених вище прикладах. Наша галузь дуже стрімко розвивається. А враховуючи сезонність ці темпи динамічні і незворотні, бо помилки вже не можна поправити в цьому сезоні! Тут і крах великих проектів і прихід та відхід нових пасічників, і повна анархія з цінами. Але рахувати потрібно, і виграє той, хто має чіткий план на сезон і може його дотримуватись. Розрахунки базових приміщень для отримання продукції (не тільки меду) базуються на основі кількості вуликів, середній врожайності і відстані та варіантів доставки до базових приміщень (цеху). Поки що не будемо розглядати мобільний цех чи робоче місце не пасіці, це окрема тема. Отже за основу беремо кількість продукції (корпусів, рамок), які можна доставити протягом дня на базу. Далі йдуть варіанти: 1. Відбір, доставка, розвантаження, обід, відкачування меду. Протягом світлового дня. 2. Відбір, доставка, відпочинок. Відкачування вночі або наступного дня. 3. Відбір, доставка - одна бригада. Відкачування - друга. Робота конвеєром, безперервна. Найбільша продуктивність досягається при певній спеціалізації працівників, тобто третій варіант. При цьому на пасіці буде працювати пасічник, а з обладнанням - оператор. Ми це бачимо на відео, де в цеху працюють найняті люди (на жаль не завжди "дружать" з обладнанням). Вибір варіанту залежить від кількості вуликів, кількості продукції, кількості і професійності працівників. Рекомендація (умовна) 50-100 вуликів - 1й варіант, 200-500 - 2 й, більше - третій. Для розвантаження бажано мати окреме приміщення, здатне прийняти 2-денний запас продукції. Мати зручний підїзд транспорту, гаражні ворота, бетонну гладку підлогу, можливість підігріву і широкі двері до цеху відкачки меду. Корпуси назад не повинні повертатися! Зворотний рух створить тісноту і безлад. Обов"язково мати засоби транспортування корпусів- піддони, візки, роклу . Корпуси не можна піднімати вище 1,5 метра! Площа приміщення враховує проходи, зону доступу до дверей та приладів освітлення та обігріву. При наявності системи обігріву не ставити корпуси впритул до стін. Приміщення має бути захищене від перегріву сонцем. Вікна (при наявності) обладнані "шлюзом" для зльоту бджіл. Краще коли приміщення темне і герметичне для комах і шкідників. Далі буде. Що не так - поправляйте!. 5 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Artem71 Опубликовано 27 октября, 2020 Share Опубликовано 27 октября, 2020 В 11.09.2020 в 08:26, Брониславович сказал: Что то можно взять и тут https://www.honeyprice.ua/blog/veterinarno-sanitarnye-trebovaniya-k-obektam-po-proizvodstvu-meda/ Документом, устанавливающим ветеринарно-санитарные правила по содержанию и эксплуатации мощностей (объектов), приема, переработки, хранения и транспортировки продуктов пчеловодства, является приказ Минагрополитики от 08.08.2012 № 491 «Об утверждении Ветеринарно-санитарных требований для мощностей (объектов) по производству продуктов пчеловодства». Специалисты утверждают: хотя этот документ был принят не так давно, но, к сожалению, он больше описывает требования к мощностям по переработке продукции пчеловодства, чем к малым производителям первичной продукции. Сейчас специалисты готовят новую редакцию этого нормативно-правового акта, чтобы учесть и прописать требования именно для малых производителей продукции пчеловодства. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Конструктор Опубликовано 28 октября, 2020 Share Опубликовано 28 октября, 2020 21 годину тому, Ю.М. сказав: Мало не щодня отримую дзвінки по обладнанню для пасік 300+. І відразу задаю питання, на якій рамці пасіка, з яким обладнанням працюєте, в якому регіоні і які плани. По ходу розмови виявляється що в більшості нема приміщення, нема розуміння технологічності процесу (мова про відкачування меду) і нема сформованих планів на кілька років вперед, що й не дивно... Два нещодавніх приклади. 1.Пасіка 200+, меду вдосталь, стоїть саморобне обладнання досить продуктивне - роторна медогонка, пристрій для обрізки, а приміщення - без стелі і глиняна долівка... Не встигають... 2. 150+. Шикарне приміщення, цех для відкачування меду -стіни з плиткою, долівка з ухилом і водяним стоком, обладнання польське, турецьке, наше, з великим запасом. Але!!! На вході сходи до 1 м і троє дверей по 90см. шириною! Запитую, як будуть корпуси носити, а бочки тягати? Щось придумають. Питання: Навіщо ставити продуктивне обладнання, якщо ні до нього, ні від нього немає доступу? Коли людина щось будує, вона, як мінімум консультується у архітектора (спеціаліста). Коли планує ставити обладнання також потрібно прорахувати маршрут вантажів, продуктивність обладнання, накопичення сировини та готової продукції, навантаження на руки, ноги, механізми, кількість робітників та їхні фізіологічні потреби і т.д. і т.п. Інформації буде на цілу методичку, якщо підтримаєте. Думаю така інформація буде корисна багатьом пасічникам , особливо хто утримує 100 і більше сімей, або планує утримувати. Особисто мені цікаво. Дуже не люблю переробляти те , що можна було б зробити зразу , так як треба. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Николай S Опубликовано 28 октября, 2020 Автор Share Опубликовано 28 октября, 2020 14 годин тому, Ю.М. сказав: Математичний розрахунок. Не бачу нічого дивного в наведених вище прикладах. Наша галузь дуже стрімко розвивається. А враховуючи сезонність ці темпи динамічні і незворотні, бо помилки вже не можна поправити в цьому сезоні! Тут і крах великих проектів і прихід та відхід нових пасічників, і повна анархія з цінами. Але рахувати потрібно, і виграє той, хто має чіткий план на сезон і може його дотримуватись. Розрахунки базових приміщень для отримання продукції (не тільки меду) базуються на основі кількості вуликів, середній врожайності і відстані та варіантів доставки до базових приміщень (цеху). Поки що не будемо розглядати мобільний цех чи робоче місце не пасіці, це окрема тема. Отже за основу беремо кількість продукції (корпусів, рамок), які можна доставити протягом дня на базу. Далі йдуть варіанти: 1. Відбір, доставка, розвантаження, обід, відкачування меду. Протягом світлового дня. 2. Відбір, доставка, відпочинок. Відкачування вночі або наступного дня. 3. Відбір, доставка - одна бригада. Відкачування - друга. Робота конвеєром, безперервна. Найбільша продуктивність досягається при певній спеціалізації працівників, тобто третій варіант. При цьому на пасіці буде працювати пасічник, а з обладнанням - оператор. Ми це бачимо на відео, де в цеху працюють найняті люди (на жаль не завжди "дружать" з обладнанням). Вибір варіанту залежить від кількості вуликів, кількості продукції, кількості і професійності працівників. Рекомендація (умовна) 50-100 вуликів - 1й варіант, 200-500 - 2 й, більше - третій. Для розвантаження бажано мати окреме приміщення, здатне прийняти 2-денний запас продукції. Мати зручний підїзд транспорту, гаражні ворота, бетонну гладку підлогу, можливість підігріву і широкі двері до цеху відкачки меду. Корпуси назад не повинні повертатися! Зворотний рух створить тісноту і безлад. Обов"язково мати засоби транспортування корпусів- піддони, візки, роклу . Корпуси не можна піднімати вище 1,5 метра! Площа приміщення враховує проходи, зону доступу до дверей та приладів освітлення та обігріву. При наявності системи обігріву не ставити корпуси впритул до стін. Приміщення має бути захищене від перегріву сонцем. Вікна (при наявності) обладнані "шлюзом" для зльоту бджіл. Краще коли приміщення темне і герметичне для комах і шкідників. Далі буде. Що не так - поправляйте!. Звісно поправим, в приміщенні для прийому в зимовий час мають зберігатися всі медові корпуси з сушиною і авто яким їх возимо, тому розмір потрібно робити відразу і з перспективою розвитку а це значно більше ніж 2-денний запас продукції 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Гурович Опубликовано 28 октября, 2020 Share Опубликовано 28 октября, 2020 2 часа назад, Николай S сказал: Звісно поправим, в приміщенні для прийому в зимовий час мають зберігатися всі медові корпуси з сушиною і авто яким їх возимо, тому розмір потрібно робити відразу і з перспективою розвитку а це значно більше ніж 2-денний запас продукції Если у Вас 200 ульев - тогда да. Если 500 и более - нужно сотохранилище. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Конструктор Опубликовано 28 октября, 2020 Share Опубликовано 28 октября, 2020 20 годин тому, Ю.М. сказав: Далі йдуть варіанти: 1. Відбір, доставка, розвантаження, обід, відкачування меду. Протягом світлового дня. 2. Відбір, доставка, відпочинок. Відкачування вночі або наступного дня. 3. Відбір, доставка - одна бригада. Відкачування - друга. Робота конвеєром, безперервна. 128 кочових сімей обслуговува схоже як в 1 і 2 варіанті. В цьому році : з ранку відбір 40 магазинів (переважно у двох) , доставка розвантаження , обід і невеликий відпочинок , відкачка (переважно одна людина). В минулому році : 2-3 відбори в день по 40 магазинів, доставка розвантаження,потім перевезення пасіки на стаціонар після чого приступали до відкачки. є і + і - В обох випадках все було ускладнено підїзним шляхом, тому перевозив легковим причіпом по 40шт . оскільки відкачка проводиться в не пристосованому приміщенні розвантаження в ручну. З плюсів що бочки з медом і відкачанні магазини залишаються в тому ж приміщення на подальше зберігання. В подальшому планую зробити таке приміщення в якому можна було б : відкачувати мед, там же і його зберігати (мабуть тільки через стінку , щоб при потребі можна було б забезпечити належну темпаратуру для зберігання), також хочу щоб всі відкачанні магазини залишались на зберігання в цьому ж приміщенні , термокамера для розігріву магазинів , механічне розвантаження і завантаження магазинів на автомобіль. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Рекомендуемые сообщения
Присоединяйтесь к обсуждению
Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.