Перейти к содержанию

Розмір пасіки: кількість\рентабельність\навантаження

Рекомендуемые сообщения

38 хвилин тому, Wladimir_K сказав:

Один день це близько 1 т. 

Тут ще ж потрібно багато чого уточнити:

Скільки людей працює? І скільки часу?

Пасіка стаціонарна, чи кочова (якщо кочова то відстань і дорога теж має значення) ?

Спосіб відбору рамок? Спосіб розпечатки? Медогонка?

9 годин тому, _kos_ сказав:

А взагалі розмова була скільки реально можна утримувати пасічнику вихідного дня, який повний тиждень зайнятий на основній роботі, без помічників, тобто всі роботи на одні руки.

Це ви вже доповнюєте проблему "заднім числом"...

спочатку було так

13 годин тому, _kos_ сказав:

От дійсно не повірю, це ж які вихідні треба мати, щоб обійти 71-100 сімей?

Під словом обійти можна розуміти багато значень... 

А, взагалі, якщо буквально, то обійти за день можна і більше, і не один раз... :)

12 минут назад, ромео сказал:

спочатку було так

А, взагалі, якщо буквально, то обійти за день можна і більше, і не один раз... :)

Тю. А я подумав шо під словом "обійти 71-100 сімей" на пасічницькому форумі малося наувазі саме "утримувати" 71-100 сімей...

А воно оказується це були різні речі. Прикольно. :hmm:

13 часов назад, Николай77 сказал:

Ні це найти матку, перехувати всіх трутнів, перекласти всі рамки з ліва направо і навпаки три рази:umora:

Скільки годин в день Вам потрібно щоб передивитись 50 сімей?

• ромео changed the title to Розмір пасіки: кількість\рентабельність\навантаження
14 часов назад, Николай77 сказал:

Ну це в кого як. Ви вважаєте що за день неможна передивитись 50 сімей? Є знайомий який поки матку в вулику не побаче вулик не закриє. Може ви тоже так.

Раскажите экспортёрам что можете и больше :rofl: , пусть тогда на добавку помимо ,получения мёда ,пыльцы ,прополис ,маточное молочко, скажет что нужно больше семей держать . А то с мёда они хотят достойную цену .:umora:

14 часов назад, ромео сказал:

Можна і більше...;)

вся справа в технології

Правельно, нужно розширятся .:rofl:  А после продать за 20гр .

Добра приказка е : Чого бiднi бо дурнi ,а дурнi  що бiднi .;)

13 часов назад, _kos_ сказал:

У вихідні і понад 100, в осінньо-зимовий період це можливо, а в активний сезон на одні руки це байки для початківців.

Вы пробовали? А если пробовали и не получилось, то значит плохо пробовали

2 години тому, Burkun сказав:

Скільки годин в день Вам потрібно щоб передивитись 50 сімей?

Годин 6-7.

2 часа назад, koste сказал:

Раскажите экспортёрам что можете и больше :rofl: , пусть тогда на добавку помимо ,получения мёда ,пыльцы ,прополис ,маточное молочко, скажет что нужно больше семей держать . А то с мёда они хотят достойную цену .:umora:

Правельно, нужно розширятся .:rofl:  А после продать за 20гр .

Це не впливає на ціну. На ціну впливає загальний обсяг в Україні і врожай по всьому світі 

4 години тому, ромео сказав:

спочатку було так

:ah:

10.03.2024 в 22:20, Николай77 сказав:

Так як працюю і вихідні проводжу на пасіці. Так сказати пасіка вихідного дня. Тобто мед не основний дохід.

А потім з'явився помічник і відпустка на відкачку, якось не зовсім вихідного дня.

13 годин тому, Николай77 сказав:

Мед качаю з одним помічником. ......................................... на цец час беру ввдпустку

4 години тому, ромео сказав:

Якщо займатись спортом а не бджолами, то можна. :)

7 минут назад, Николай77 сказал:

Годин 6-7.

7,5-8,5 хвилин на огляд одного вулика. Яку роботу Ви проводите у вулику? 

З бджільми море індивідуальних факторів які впливають на кількість сімей які можливо утримувати "за вихідні."

І ціль утримувати чи максимально використати потенціал кожної бджолородини - це різні поняття, у всякому разі для мене.

Якщо стаціонар та вулики стоять "на городі", біля хати в якій постійно проживаєш, з нормальною матеріальною базою сотню потянути сотню можливо. При цьому прийдеться майже весь вільний від основної роботи час присвячувати ремеслу. 

А якщо точок на відстані, та ще потрібно кочувати і 50 буде не просто. Не все зводиться до огляду сімей, є купа попутньої роботи і часу на неї тратиться куда більше ніж на огляд сімей. 

Якщо людина працює в будні дні по найму, в вихідні працює на пасіці, у відпустці працює на пасіці то часу щоб просто жити немає. Для чого людині зароблені гроші (чи зараз грошІ) якщо немає часу щоб їх витрачати? Для поповнення енергетичних запасів організму щоб працювати без вихідних і відпусток? Чим таке життя відрізняється від рабства?

6 хвилин тому, Burkun сказав:

Чесно кажучі можна зняти потолочену і вже побачити стан сім'ї. Чи потрібно ставити суш чи вощину. Достатньо передивитись крайні три рамки і визначити що потрібно робити. Якщо сімя в ройовому стані зразу ділю навпіл не шукаючи матку.

11 годин тому, yu1986ra сказав:
18 годин тому, _kos_ сказав:

Крадуть ті що у державного корита, та ще й як крадуть, що "попереднікам" і не снилось.

Не заздріть:rofl:

Дуже смішно і головне вчасно, особливо тим хто на передовій без військового забезпечення, на якому розкрадаються кошти.

1 минуту назад, Николай77 сказал:

Чесно кажучі можна зняти потолочену і вже побачити стан сім'ї. Чи потрібно ставити суш чи вощину. Достатньо передивитись крайні три рамки і визначити що потрібно робити. Якщо сімя в ройовому стані зразу ділю навпіл не шукаючи матку.

Може в когось так получається. В мене ні. Поділ навпіл сім'ї в ройовому стані не позбавляє бджіл ройового стану. Частина сім'ї з маткою може відроїтися якщо ройовий стан не в початковій стадії. 

4 хвилини тому, Burkun сказав:

Може в когось так получається. В мене ні. Поділ навпіл сім'ї в ройовому стані не позбавляє бджіл ройового стану. Частина сім'ї з маткою може відроїтися якщо ройовий стан не в початковій стадії. 

Чесно коли була пасіка 20 -30 сімей дуже переживав  коли втік рій. Зараз втік тай втік. Ще будучи дитиною з батьком ставили роївні і яка радість була коли влітав рій. Може і зараз якийсь хлопчак радіє коли зловить мого роя. Все поиходить з роками.

20 хвилин тому, Burkun сказав:

Більше скажу колись купляв бджоли і пасічник уже у віці сказав можеш вибирати любу крім однієї бо то рекортсмен дала 110кг.меду На наступний рік зусрілись він розпитав як бджоли я спитав що там ваш рекортсмен на що він відповів що сімя була дуже сильна і ввійшла в ройовий стан він її поділив то потім з кожного вулика вийшло по рою.

1 минуту назад, Николай77 сказал:

Чесно коли була пасіка 20 -30 сімей дуже переживав  коли втік рій. Зараз втік тай втік. Ще будучи дитиною з батьком ставили роївні і яка радість була коли влітав рій. Може і зараз якийсь хлопчак радіє коли зловить мого роя. Все поиходить з роками.

Огляд 50 вуликів за 6 годин це називається пасіка на самообслуговуванні. Майже без догляду. Якщо бджоли не рійливі то можна і позитивний результат мати з таким підходом. Підставити додаткові рамки щоб було куди носити нектар. Можна і цим обмежитись. Як замінити маток за 8 хв я не знаю. 

4 хвилини тому, Burkun сказав:

Огляд 50 вуликів за 6 годин це називається пасіка на самообслуговуванні. Майже без догляду. Якщо бджоли не рійливі то можна і позитивний результат мати з таким підходом. Підставити додаткові рамки щоб було куди носити нектар. Можна і цим обмежитись. Як замінити маток за 8 хв я не знаю. 

Цікаво скільки ж тоді у Вас часу іде на огляд однієї сім'ї?

55 минут назад, Burkun сказал:

Окремі взагалі не дивлюсь. Бджоли достатньо є розплід і молода матка. Потребують огляду проблемні впершу чергу. 

Просто "дідам всі стереотипи потрібно ламати". Добре, що працюють по старому і вчать інших то ще трохи менше меду.

Що далі шукати?

Правда "дідам це заважає" бізнес втрачають тому все районування хочуть назад впарити і іншу "дичину".

55 минут назад, _kos_ сказал:

:ah:

А потім з'явився помічник і відпустка на відкачку, якось не зовсім вихідного дня.

Якщо займатись спортом а не бджолами, то можна. :)

А що відпустка не рахується. Мед саме під час відпустки і відкачую в основі.

5 минут назад, Николай77 сказал:

Цікаво скільки ж тоді у Вас часу іде на огляд однієї сім'ї?

В залежності в яку пору року. Весною, літом чи восени. Є напад чи немає. Бризкає дощ періодично чи ні. Але 50 в день я не зроблю навіть при ідеальних умовах. 

Ходжу на роботу з 8 до 17, тримаю 20-23 вулика лежака які дістались від батька. Останні роки пішли напряги, так як помічників на відкачку вже не залишилось майже(розїхались, повмирали) Предивлятись маю час тільки на вихідих, і щоб якісно передивитись потрібен цілий день, після якого хочеться здохнути ввечері =)))) За сезон накачую десь +-1800 кг.  Затрати в рік не більше 8 тис, з яких десь 4 йде на бензин. Прибуток вроді як і є, але часу займає догреця, самому важкувато, так як єще робота то в огороді, то по господарству. Вже навіть приходять думки, а на кой воно мені потрібно, що немає ні вихідного ні прохідного. Як декотрі дивлять по 50 сімей за день для мене загадка. Якщо цим займатись як основним видом діяльності то можливо тримати до 100 сімей, батько був пасічником в колгоспі і тримав 60 колгоспних та до 40 своїх, і часу вже особо не хватало йому навіть на рибалку їздити.

17 минут назад, Wladimir_K сказал:

Окремі взагалі не дивлюсь. Бджоли достатньо є розплід і молода матка.

Що далі шукати?

А зараз після обльоту теж не дивитесь? В ройову пору не дивитесь? Наявність кормів в зиму не оцінюєте? Стару суш не міняєте? Маток не міняєте? Молодих на засів не перевіряєте? Якщо йде взяток то ніхто у вулики не дивиться взагалі.

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...