Перейти к содержанию

Розмір пасіки: кількість\рентабельність\навантаження

Рекомендуемые сообщения

11 минут назад, Barabash_a_v сказал:

Після обльоту мене цікавить тільки одне, чи достатньо в них в рамках меду. Більше до середини квітня там взагалі майже не має, що робити і дивитись. Проблемних їх зазвичай менше 5% які потребують втручання. А так перший огляд потрібно 1-2 хв. кришу зняв, плівку зняв, корма глянув зверху.З центра гнізда 1 рамку дістав, є розплід - Все, до середини квітня там білше нічого дивитись не потрібно. ІМХО

Я чищу днища, міняю тканину на плівку, дивлюсь де немає перги додаю рамку з пергою, де недостатньо меду додаю рамку меду, ставлю заставні. Це все не біля вулика лежить. Щоб відібрати і принести на це теж час витрачається. За 15 с все зробити не вдається. 

2 хвилини тому, Burkun сказав:

Я чищу днища, міняю тканину на плівку, дивлюсь де немає перги додаю рамку з пергою, де недостатньо меду додаю рамку меду, ставлю заставні. Це все не біля вулика лежить. Щоб відібрати і принести на це теж час витрачається. За 15 с все зробити не вдається. 

Це все має бути у вулику... тоді і час роботи буде короткий;)

2 минуты назад, Burkun сказал:

Попробуйте не делать этого на 2-3 уликах, будете удивлены, что ваши действия не увеличивают выход товарного меда

2 минуты назад, mitar2007 сказал:

Попробуйте не делать этого на 2-3 уликах, будете удивлены, что ваши действия не увеличивают выход товарного меда

Можливо, але в книгах написано що це краще робити. Раніше вумні дядьки книги писали.

5 минут назад, ромео сказал:

Це все має бути у вулику... тоді і час роботи буде короткий;)

Взимку воно в вулику не потрібне, а само по собі воно в вулику не з'являється. Якщо воно там є то час на нього потрачений раніше. А воно тоді там не потрібне.

3 минуты назад, Burkun сказал:

Можливо, але в книгах написано що це краще робити. Раніше вумні дядьки книги писали.

"вумні дядки" у яких було 30 вуликів, а в частини ніколи і пасік не були, бо були керівниками "парторгами" чи "комсоргами" в свій час.

Ці "вумні космонавти" ще досі статті пишуть лекції читають і всяку лабуду просувають.

1 минуту назад, Wladimir_K сказал:

"вумні дядки" у яких було 30 вуликів.

Ці "вумні космонавти" ще досі статті пишуть лекції читають і всяку лабуду просувають.

Я не про тих дядьків. Тих давно вже немає в живих. Я пишу що раніше, а не зараз.

4 минуты назад, Wladimir_K сказал:

"вумні дядки" у яких було 30 вуликів, а в частини ніколи і пасік не були, бо були керівниками "парторгами" чи "комсоргами" в свій час.

Чого лише один Кашковський стоїть)).

17 хвилин тому, Burkun сказав:

Взимку воно в вулику не потрібне, а само по собі воно в вулику не з'являється. Якщо воно там є то час на нього потрачений раніше. А воно тоді там не потрібне.

І корм?

Только что, ромео сказал:

І корм?

А весною навіщо в першу чергу корма перевіряєте якщо вони там повинні були бути вже до зими? 

1 час назад, mitar2007 сказал:

Раньше в зиму ужимал, весной ещё ужимал, потом по рамочке расширял. Сейчас зимуют на 10 рамках (рут), весной расширение корпус вверх.

Мої зимують на 24-х рамках дадан. Ніяких весняних розширень. заглядань, чистки, контролю меду...

Вперше підхожу до вуликів з першим пилком рапсу. Чи не можна сім'ю поділить.

Роздача полосок не в щот.

Я - самий лінивий пасічник! :ae:

• Подобається 1
  • Ха-Ха 1
  • Здивований 1

13 минут назад, Burkun сказал:

А весною навіщо в першу чергу корма перевіряєте якщо вони там повинні були бути вже до зими? 

Якщо є сумніви по кормам то можна просто вулик ззаду одною рукою підняти, і зразу стає зрозуміло все.

Всі сімї не перевіряються спеціально на корми , якщо візуально зверху видно що з верху рамок порожні комірки то можна перевірити , спочатку підвантажити вулик , якщо легенький то дати с запасу повномедку , і бігом закрив.

2 минуты назад, Neanderthalensis сказал:

Мої зимують на 24-х рамках дадан. Ніяких весняних розширень. заглядань, чистки, контролю меду...

Вперше підхожу до вуликів з першим пилком рапсу. Чи не можна сім'ю поділить.

Роздача полосок не в щот.

Я - самий лінивий пасічник! :ae:

В мене так сусід по кочовці робив, два рази був на пасіці , весною для того щоб порахувати скільки живих осталось , і осінью щоб якщо є мед то забрати :umora:. А .. ну ще полоски ставив в вересні тим хто мед приніс. :umora:.

Бджоли в нього вже закінчились, лишень вулики лишились . А мав 150.

Це я про 

5 минут назад, Neanderthalensis сказал:

зимують на 24-х рамках дадан. Ніяких весняних розширень. заглядань, чистки, контролю меду...

48 хвилин тому, Burkun сказав:

Окей. По переліку.

Плівка із зими у вулику... лежить на рамках складена в декілька разів, щоб не закривала вентиляцію

Пергу підставляти не потрібно - бо це не дає видимого ефекту до першої обніжки

Кормом забезпечено із осені з великим запасом... якщо одна на сотню потребує, то це не вщот...

Заставні - з осені з двох сторін...

Ну все...

А, утеплення. Наскладав на візочок, привіз поміж рядами і просто кладу зверху - нікуди бігати не треба

2 минуты назад, B 740 сказал:

Якщо є сумніви по кормам то можна просто вулик ззаду одною рукою підняти, і зразу стає зрозуміло все.

Всі сімї не перевіряються спеціально на корми , якщо візуально зверху видно що з верху рамок порожні комірки то можна перевірити , спочатку підвантажити вулик , якщо легенький то дати с запасу повномедку , і бігом закрив.

Я так ніколи не робив і робити не буду. Це не мій стиль. Підняттям корпусу нічого не зрозуміло. Зрозуміти можна тільки на взятку коли корпус залитий а коли ні. Якщо є можливість побачити очима для чого мені щось ззаду підіймати? Щоб на сайті чи в фейсбуці написати як за 15 с пасіку всю оглянути? Я цим не займаюсь. Фактичним оглядом я оцінюю і кількість кормів, і якість щоб не було закаменілого меду, якість стільників, скільки де розплоду. Для мене не тільки є в цьому необхідність щоб достовірно знати ситуацію але і цікаво. Мені подобається оглядати рамки. В кого бджільництво виключно як заробляння грошей то їм і на вулики зверху не дуже хочеться дивитися. Тільки на мед який витікає з медогонки. Бджільництво при якому я не зможу заглянути до вулика мені не цікаве. Я таким бджільництвом займатись не збираюсь. 

2 минуты назад, Burkun сказал:

Я так ніколи не робив і робити не буду. Це не мій стиль. Підняттям корпусу нічого не зрозуміло. Зрозуміти можна тільки на взятку коли корпус залитий а коли ні. Якщо є можливість побачити очима для чого мені щось ззаду підіймати? Щоб на сайті чи в фейсбуці написати як за 15 с пасіку всю оглянути? Я цим не займаюсь. Фактичним оглядом я оцінюю і кількість кормів, і якість щоб не було закаменілого меду, якість стільників, скільки де розплоду. Для мене не тільки є в цьому необхідність щоб достовірно знати ситуацію але і цікаво. Мені подобається оглядати рамки. В кого бджільництво виключно як заробляння грошей то їм і на вулики зверху не дуже хочеться дивитися. Тільки на мед який витікає з медогонки. Бджільництво при якому я не зможу заглянути до вулика мені не цікаве. Я таким бджільництвом займатись не збираюсь. 

Як появиться нуклеусний парк на 200+ маткомість , тоді зовсім другий підхід , і погляд до роботи .  Тусовання рамок з ліва на право то не робота , то так , аби шо .

2 минуты назад, B 740 сказал:

В мене так сусід по кочовці робив, два рази був на пасіці , весною для того щоб порахувати скільки живих осталось , і осінью щоб якщо є мед то забрати :umora:. А .. ну ще полоски ставив в вересні тим хто мед приніс. :umora:.

Бджоли в нього вже закінчились, лишень вулики лишились . А мав 150.

Це я про 

Якщо не враховувути втрати від кліща в тому році, про що я писав і жалівся заздалегідь, що кліщ заїдає, пан Ромео має пам'ятати, ми спілкувались, то за 5 років не було жодної втрати жодної сім'ї. Жодної обісраної сім'ї.

То, що він робив щось схоже, не означає, що він робив то саме.

7 минут назад, Neanderthalensis сказал:

Якщо не враховувути втрати від кліща в тому році, про що я писав і жалівся заздалегідь, що кліщ заїдає, пан Ромео має пам'ятати, ми спілкувались, то за 5 років не було жодної втрати жодної сім'ї. Жодної обісраної сім'ї.

То, що він робив щось схоже, не означає, що він робив то саме.

Так і є. Головне при такій системі то кліщ. Через те і написав що він давав полоски тільки тим що принесли мед. Жмотське відношення мав.

11 минут назад, ромео сказал:

Окей. По переліку.

Плівка із зими у вулику... лежить на рамках складена в декілька разів, щоб не закривала вентиляцію

Пергу підставляти не потрібно - бо це не дає видимого ефекту до першої обніжки

Кормом забезпечено із осені з великим запасом... якщо одна на сотню потребує, то це не вщот...

Заставні - з осені з двох сторін...

Ну все...

А, утеплення. Наскладав на візочок, привіз поміж рядами і просто кладу зверху - нікуди бігати не треба

Плівка цілий рік знаходиться у вулику? В мене тільки ранньою весною. Якщо перги в гнізді немає то вона потрібна. Бувають рамки без перги взагалі. Перший пилок може бути а погоди за її добуванням може не бути. Досить тривалий час. Те що перга у гнізді не потрібна дилетантська несерйозна заява. Перга потрібна навіть влітку. І при виводі маток обов'язково. Кормом забезпеченість в зиму не завжди з запасом, це більше виключення. Особливо коли не загодовуються цукром. Деякі вулики бувають з натягом. Всім однаково не достається. Але восени тасую рамки як колоду карт щоб всім вистачило. Тому за 8 хв не вдається сформувати. Заставні з осені перестав ставити бо часто бджоли зміщуються до заставної з центру, гніздо "гуляє", а якщо об'єднані слабаки і дві матки то клуб буває роздвоюється. Не побачив переваг заставних в зиму. Якщо сила недостатня тоді ставлю на зиму.

16 минут назад, B 740 сказал:

Як появиться нуклеусний парк на 200+ маткомість , тоді зовсім другий підхід , і погляд до роботи .  Тусовання рамок з ліва на право то не робота , то так , аби шо .

Таких намірів в мене немає. Але точно знаю що з матками поверхневим оглядом займатися це невдячна справа. 

10 минут назад, B 740 сказал:

Так і є. Головне при такій системі то кліщ. Через те і написав що він давав полоски тільки тим що принесли мед. Жмотське відношення мав.

Саме так, кліщ зараза. Тому я змінив систему обробки проти кліща. І як раз коли в прошлому році кліщ буяв у всіх, в мене його було по мінімуму. Далі перероблю під дим-пушку. Перемога буде за нами.:umora:

3 минуты назад, Neanderthalensis сказал:

Саме так, кліщ зараза. Тому я змінив систему обробки проти кліща. І як раз коли в прошлому році кліщ буяв у всіх, в мене його було по мінімуму. Далі перероблю під дим-пушку. Перемога буде за нами.:umora:

То скільки того диму треба на такий великий обєм гнізда ( 24 р) ? Яка ефективність буде.?

Прикольно 24 рамки  гніздо ,  матка ніби в кругосвітній  подорожі живе. :umora:.

Живе своїм життям , а там десь в другому кінці вулика і дочки ( нові матки) вже виросли , а вона не знає, поки зустрінуться то вже осінь:umora:. Так разом мабуть і зимують , щоб скучно не було.

5 минут назад, B 740 сказал:

То скільки того диму треба на такий великий обєм гнізда ( 24 р) ? Яка ефективність буде.?

Біс його зна. Побачим. Не понравиться ще щось надумаю. 

7 минут назад, B 740 сказал:

Живе своїм життям , а там десь в другому кінці вулика і дочки ( нові матки) вже виросли , а вона не знає, поки зустрінуться то вже осінь:umora:. Так разом мабуть і зимують , щоб скучно не було.

:umora:

Ні, такого не бувало ще. Є деякі особливості поведінки, проте їх дії абсолютно логічні. Іноді удивляють.

Кажуть, що бджоли по меду поступово пересуваються. Так от сім'я сіла в зиму десь внизу. Десь меж корпусами. Зверху її зовсім не видно. А я ж попервах переживаю, бігаю, заглядаю кожен тиждень. А тут бац, вона вже вся наверху. заподліцо з верхніми рамками. Мороз на дворі -22. Вони здійснили марш-кидок на цілу рамку. Потім з'сувалося що це звичайна поведінка.

13 минут назад, Neanderthalensis сказал:

Так от сім'я сіла в зиму десь внизу.

Ну так блище їм на перекур виходити;)

14 минут назад, Neanderthalensis сказал:

А тут бац, вона вже вся наверху. заподліцо з верхніми рамками. Мороз на дворі -22

Так в такий мороз на перекур ніхто і не ходить , якось терплять:umora:

1 минуту назад, B 740 сказал:

Ну так блище їм на перекур виходити;)

Не завжди так, можуть і зверху клубом сісти. На результат зимівлі це ніяк не впливає.

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...