Burkun Опубликовано 12 марта, 2024 Share Опубликовано 12 марта, 2024 11 минут назад, Barabash_a_v сказал: Після обльоту мене цікавить тільки одне, чи достатньо в них в рамках меду. Більше до середини квітня там взагалі майже не має, що робити і дивитись. Проблемних їх зазвичай менше 5% які потребують втручання. А так перший огляд потрібно 1-2 хв. кришу зняв, плівку зняв, корма глянув зверху.З центра гнізда 1 рамку дістав, є розплід - Все, до середини квітня там білше нічого дивитись не потрібно. ІМХО Я чищу днища, міняю тканину на плівку, дивлюсь де немає перги додаю рамку з пергою, де недостатньо меду додаю рамку меду, ставлю заставні. Це все не біля вулика лежить. Щоб відібрати і принести на це теж час витрачається. За 15 с все зробити не вдається. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ромео Опубликовано 12 марта, 2024 Share Опубликовано 12 марта, 2024 2 хвилини тому, Burkun сказав: Я чищу днища, міняю тканину на плівку, дивлюсь де немає перги додаю рамку з пергою, де недостатньо меду додаю рамку меду, ставлю заставні. Це все не біля вулика лежить. Щоб відібрати і принести на це теж час витрачається. За 15 с все зробити не вдається. Це все має бути у вулику... тоді і час роботи буде короткий 4 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
mitar2007 Опубликовано 12 марта, 2024 Share Опубликовано 12 марта, 2024 2 минуты назад, Burkun сказал: Я чищу днища, міняю тканину на плівку, дивлюсь де немає перги додаю рамку з пергою, де недостатньо меду додаю рамку меду, ставлю заставні. Це все не біля вулика лежить. Щоб відібрати і принести на це теж час витрачається. За 15 с все зробити не вдається. Попробуйте не делать этого на 2-3 уликах, будете удивлены, что ваши действия не увеличивают выход товарного меда 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Burkun Опубликовано 12 марта, 2024 Share Опубликовано 12 марта, 2024 2 минуты назад, mitar2007 сказал: Попробуйте не делать этого на 2-3 уликах, будете удивлены, что ваши действия не увеличивают выход товарного меда Можливо, але в книгах написано що це краще робити. Раніше вумні дядьки книги писали. 1 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Burkun Опубликовано 12 марта, 2024 Share Опубликовано 12 марта, 2024 5 минут назад, ромео сказал: Це все має бути у вулику... тоді і час роботи буде короткий Взимку воно в вулику не потрібне, а само по собі воно в вулику не з'являється. Якщо воно там є то час на нього потрачений раніше. А воно тоді там не потрібне. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Wladimir_K Опубликовано 12 марта, 2024 Share Опубликовано 12 марта, 2024 3 минуты назад, Burkun сказал: Можливо, але в книгах написано що це краще робити. Раніше вумні дядьки книги писали. "вумні дядки" у яких було 30 вуликів, а в частини ніколи і пасік не були, бо були керівниками "парторгами" чи "комсоргами" в свій час. Ці "вумні космонавти" ще досі статті пишуть лекції читають і всяку лабуду просувають. 4 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Burkun Опубликовано 12 марта, 2024 Share Опубликовано 12 марта, 2024 1 минуту назад, Wladimir_K сказал: "вумні дядки" у яких було 30 вуликів. Ці "вумні космонавти" ще досі статті пишуть лекції читають і всяку лабуду просувають. Я не про тих дядьків. Тих давно вже немає в живих. Я пишу що раніше, а не зараз. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
цыганок Опубликовано 12 марта, 2024 Share Опубликовано 12 марта, 2024 4 минуты назад, Wladimir_K сказал: "вумні дядки" у яких було 30 вуликів, а в частини ніколи і пасік не були, бо були керівниками "парторгами" чи "комсоргами" в свій час. Ці "вумні космонавти" ще досі статті пишуть лекції читають і всяку лабуду просувають. Чого лише один Кашковський стоїть)). Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ромео Опубликовано 12 марта, 2024 Share Опубликовано 12 марта, 2024 17 хвилин тому, Burkun сказав: Взимку воно в вулику не потрібне, а само по собі воно в вулику не з'являється. Якщо воно там є то час на нього потрачений раніше. А воно тоді там не потрібне. І корм? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Burkun Опубликовано 12 марта, 2024 Share Опубликовано 12 марта, 2024 Только что, ромео сказал: І корм? А весною навіщо в першу чергу корма перевіряєте якщо вони там повинні були бути вже до зими? 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Neanderthalensis Опубликовано 12 марта, 2024 Share Опубликовано 12 марта, 2024 1 час назад, mitar2007 сказал: Раньше в зиму ужимал, весной ещё ужимал, потом по рамочке расширял. Сейчас зимуют на 10 рамках (рут), весной расширение корпус вверх. Мої зимують на 24-х рамках дадан. Ніяких весняних розширень. заглядань, чистки, контролю меду... Вперше підхожу до вуликів з першим пилком рапсу. Чи не можна сім'ю поділить. Роздача полосок не в щот. Я - самий лінивий пасічник! 1 1 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Bee.P Опубликовано 12 марта, 2024 Share Опубликовано 12 марта, 2024 13 минут назад, Burkun сказал: А весною навіщо в першу чергу корма перевіряєте якщо вони там повинні були бути вже до зими? Якщо є сумніви по кормам то можна просто вулик ззаду одною рукою підняти, і зразу стає зрозуміло все. Всі сімї не перевіряються спеціально на корми , якщо візуально зверху видно що з верху рамок порожні комірки то можна перевірити , спочатку підвантажити вулик , якщо легенький то дати с запасу повномедку , і бігом закрив. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Bee.P Опубликовано 12 марта, 2024 Share Опубликовано 12 марта, 2024 2 минуты назад, Neanderthalensis сказал: Мої зимують на 24-х рамках дадан. Ніяких весняних розширень. заглядань, чистки, контролю меду... Вперше підхожу до вуликів з першим пилком рапсу. Чи не можна сім'ю поділить. Роздача полосок не в щот. Я - самий лінивий пасічник! В мене так сусід по кочовці робив, два рази був на пасіці , весною для того щоб порахувати скільки живих осталось , і осінью щоб якщо є мед то забрати . А .. ну ще полоски ставив в вересні тим хто мед приніс. . Бджоли в нього вже закінчились, лишень вулики лишились . А мав 150. Це я про 5 минут назад, Neanderthalensis сказал: зимують на 24-х рамках дадан. Ніяких весняних розширень. заглядань, чистки, контролю меду... 3 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ромео Опубликовано 12 марта, 2024 Share Опубликовано 12 марта, 2024 48 хвилин тому, Burkun сказав: Я чищу днища, міняю тканину на плівку, дивлюсь де немає перги додаю рамку з пергою, де недостатньо меду додаю рамку меду, ставлю заставні. Це все не біля вулика лежить. Щоб відібрати і принести на це теж час витрачається. За 15 с все зробити не вдається. Окей. По переліку. Плівка із зими у вулику... лежить на рамках складена в декілька разів, щоб не закривала вентиляцію Пергу підставляти не потрібно - бо це не дає видимого ефекту до першої обніжки Кормом забезпечено із осені з великим запасом... якщо одна на сотню потребує, то це не вщот... Заставні - з осені з двох сторін... Ну все... А, утеплення. Наскладав на візочок, привіз поміж рядами і просто кладу зверху - нікуди бігати не треба 3 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Burkun Опубликовано 12 марта, 2024 Share Опубликовано 12 марта, 2024 2 минуты назад, B 740 сказал: Якщо є сумніви по кормам то можна просто вулик ззаду одною рукою підняти, і зразу стає зрозуміло все. Всі сімї не перевіряються спеціально на корми , якщо візуально зверху видно що з верху рамок порожні комірки то можна перевірити , спочатку підвантажити вулик , якщо легенький то дати с запасу повномедку , і бігом закрив. Я так ніколи не робив і робити не буду. Це не мій стиль. Підняттям корпусу нічого не зрозуміло. Зрозуміти можна тільки на взятку коли корпус залитий а коли ні. Якщо є можливість побачити очима для чого мені щось ззаду підіймати? Щоб на сайті чи в фейсбуці написати як за 15 с пасіку всю оглянути? Я цим не займаюсь. Фактичним оглядом я оцінюю і кількість кормів, і якість щоб не було закаменілого меду, якість стільників, скільки де розплоду. Для мене не тільки є в цьому необхідність щоб достовірно знати ситуацію але і цікаво. Мені подобається оглядати рамки. В кого бджільництво виключно як заробляння грошей то їм і на вулики зверху не дуже хочеться дивитися. Тільки на мед який витікає з медогонки. Бджільництво при якому я не зможу заглянути до вулика мені не цікаве. Я таким бджільництвом займатись не збираюсь. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Bee.P Опубликовано 12 марта, 2024 Share Опубликовано 12 марта, 2024 2 минуты назад, Burkun сказал: Я так ніколи не робив і робити не буду. Це не мій стиль. Підняттям корпусу нічого не зрозуміло. Зрозуміти можна тільки на взятку коли корпус залитий а коли ні. Якщо є можливість побачити очима для чого мені щось ззаду підіймати? Щоб на сайті чи в фейсбуці написати як за 15 с пасіку всю оглянути? Я цим не займаюсь. Фактичним оглядом я оцінюю і кількість кормів, і якість щоб не було закаменілого меду, якість стільників, скільки де розплоду. Для мене не тільки є в цьому необхідність щоб достовірно знати ситуацію але і цікаво. Мені подобається оглядати рамки. В кого бджільництво виключно як заробляння грошей то їм і на вулики зверху не дуже хочеться дивитися. Тільки на мед який витікає з медогонки. Бджільництво при якому я не зможу заглянути до вулика мені не цікаве. Я таким бджільництвом займатись не збираюсь. Як появиться нуклеусний парк на 200+ маткомість , тоді зовсім другий підхід , і погляд до роботи . Тусовання рамок з ліва на право то не робота , то так , аби шо . 4 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Neanderthalensis Опубликовано 12 марта, 2024 Share Опубликовано 12 марта, 2024 2 минуты назад, B 740 сказал: В мене так сусід по кочовці робив, два рази був на пасіці , весною для того щоб порахувати скільки живих осталось , і осінью щоб якщо є мед то забрати . А .. ну ще полоски ставив в вересні тим хто мед приніс. . Бджоли в нього вже закінчились, лишень вулики лишились . А мав 150. Це я про Якщо не враховувути втрати від кліща в тому році, про що я писав і жалівся заздалегідь, що кліщ заїдає, пан Ромео має пам'ятати, ми спілкувались, то за 5 років не було жодної втрати жодної сім'ї. Жодної обісраної сім'ї. То, що він робив щось схоже, не означає, що він робив то саме. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Bee.P Опубликовано 12 марта, 2024 Share Опубликовано 12 марта, 2024 7 минут назад, Neanderthalensis сказал: Якщо не враховувути втрати від кліща в тому році, про що я писав і жалівся заздалегідь, що кліщ заїдає, пан Ромео має пам'ятати, ми спілкувались, то за 5 років не було жодної втрати жодної сім'ї. Жодної обісраної сім'ї. То, що він робив щось схоже, не означає, що він робив то саме. Так і є. Головне при такій системі то кліщ. Через те і написав що він давав полоски тільки тим що принесли мед. Жмотське відношення мав. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Burkun Опубликовано 12 марта, 2024 Share Опубликовано 12 марта, 2024 11 минут назад, ромео сказал: Окей. По переліку. Плівка із зими у вулику... лежить на рамках складена в декілька разів, щоб не закривала вентиляцію Пергу підставляти не потрібно - бо це не дає видимого ефекту до першої обніжки Кормом забезпечено із осені з великим запасом... якщо одна на сотню потребує, то це не вщот... Заставні - з осені з двох сторін... Ну все... А, утеплення. Наскладав на візочок, привіз поміж рядами і просто кладу зверху - нікуди бігати не треба Плівка цілий рік знаходиться у вулику? В мене тільки ранньою весною. Якщо перги в гнізді немає то вона потрібна. Бувають рамки без перги взагалі. Перший пилок може бути а погоди за її добуванням може не бути. Досить тривалий час. Те що перга у гнізді не потрібна дилетантська несерйозна заява. Перга потрібна навіть влітку. І при виводі маток обов'язково. Кормом забезпеченість в зиму не завжди з запасом, це більше виключення. Особливо коли не загодовуються цукром. Деякі вулики бувають з натягом. Всім однаково не достається. Але восени тасую рамки як колоду карт щоб всім вистачило. Тому за 8 хв не вдається сформувати. Заставні з осені перестав ставити бо часто бджоли зміщуються до заставної з центру, гніздо "гуляє", а якщо об'єднані слабаки і дві матки то клуб буває роздвоюється. Не побачив переваг заставних в зиму. Якщо сила недостатня тоді ставлю на зиму. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Burkun Опубликовано 12 марта, 2024 Share Опубликовано 12 марта, 2024 16 минут назад, B 740 сказал: Як появиться нуклеусний парк на 200+ маткомість , тоді зовсім другий підхід , і погляд до роботи . Тусовання рамок з ліва на право то не робота , то так , аби шо . Таких намірів в мене немає. Але точно знаю що з матками поверхневим оглядом займатися це невдячна справа. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Neanderthalensis Опубликовано 12 марта, 2024 Share Опубликовано 12 марта, 2024 10 минут назад, B 740 сказал: Так і є. Головне при такій системі то кліщ. Через те і написав що він давав полоски тільки тим що принесли мед. Жмотське відношення мав. Саме так, кліщ зараза. Тому я змінив систему обробки проти кліща. І як раз коли в прошлому році кліщ буяв у всіх, в мене його було по мінімуму. Далі перероблю під дим-пушку. Перемога буде за нами. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Bee.P Опубликовано 12 марта, 2024 Share Опубликовано 12 марта, 2024 3 минуты назад, Neanderthalensis сказал: Саме так, кліщ зараза. Тому я змінив систему обробки проти кліща. І як раз коли в прошлому році кліщ буяв у всіх, в мене його було по мінімуму. Далі перероблю під дим-пушку. Перемога буде за нами. То скільки того диму треба на такий великий обєм гнізда ( 24 р) ? Яка ефективність буде.? Прикольно 24 рамки гніздо , матка ніби в кругосвітній подорожі живе. . Живе своїм життям , а там десь в другому кінці вулика і дочки ( нові матки) вже виросли , а вона не знає, поки зустрінуться то вже осінь. Так разом мабуть і зимують , щоб скучно не було. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Neanderthalensis Опубликовано 12 марта, 2024 Share Опубликовано 12 марта, 2024 5 минут назад, B 740 сказал: То скільки того диму треба на такий великий обєм гнізда ( 24 р) ? Яка ефективність буде.? Біс його зна. Побачим. Не понравиться ще щось надумаю. 7 минут назад, B 740 сказал: Живе своїм життям , а там десь в другому кінці вулика і дочки ( нові матки) вже виросли , а вона не знає, поки зустрінуться то вже осінь. Так разом мабуть і зимують , щоб скучно не було. Ні, такого не бувало ще. Є деякі особливості поведінки, проте їх дії абсолютно логічні. Іноді удивляють. Кажуть, що бджоли по меду поступово пересуваються. Так от сім'я сіла в зиму десь внизу. Десь меж корпусами. Зверху її зовсім не видно. А я ж попервах переживаю, бігаю, заглядаю кожен тиждень. А тут бац, вона вже вся наверху. заподліцо з верхніми рамками. Мороз на дворі -22. Вони здійснили марш-кидок на цілу рамку. Потім з'сувалося що це звичайна поведінка. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Bee.P Опубликовано 12 марта, 2024 Share Опубликовано 12 марта, 2024 13 минут назад, Neanderthalensis сказал: Так от сім'я сіла в зиму десь внизу. Ну так блище їм на перекур виходити 14 минут назад, Neanderthalensis сказал: А тут бац, вона вже вся наверху. заподліцо з верхніми рамками. Мороз на дворі -22 Так в такий мороз на перекур ніхто і не ходить , якось терплять 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Neanderthalensis Опубликовано 12 марта, 2024 Share Опубликовано 12 марта, 2024 1 минуту назад, B 740 сказал: Ну так блище їм на перекур виходити Не завжди так, можуть і зверху клубом сісти. На результат зимівлі це ніяк не впливає. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Рекомендуемые сообщения
Присоединяйтесь к обсуждению
Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.