ДобровоЛ Опубликовано 29 сентября, 2025 Share Опубликовано 29 сентября, 2025 22 години тому, gardener сказав: Не той тепер серпень шо колись був Та підгодовка серпнева якраз і ліпше тим , що її переробить лише літня бджола й при доброму взятку обніжки. Та й вона стимулює до пошуку медоносів. 23 години тому, yu1986ra сказав: В серпні вони ще самі носили, навіщо перебивати роботу сиропами? Для стимуляції теж непогано ж. Й нападів мало тоді. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
gardener Опубликовано 29 сентября, 2025 Share Опубликовано 29 сентября, 2025 17 годин тому, ромео сказав: Якщо білі рамки, то да... А так - то швидше клопіт, аніж радість. Бо маломедки із середини висмикнув, гніздо зсунув досередини - і все добре. А так меду ні в середніх толком, ні в крайніх Ніколи нічого не висмикував. Вісім рутівських рамок в корпусі, шо там ще висмикувати. Хіба якийсь слабачок на 3-4 рамках 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 29 сентября, 2025 Share Опубликовано 29 сентября, 2025 23 хвилини тому, ДобровоЛ сказав: Та підгодовка серпнева якраз і ліпше тим , що її переробить лише літня бджола й при доброму взятку обніжки. Та й вона стимулює до пошуку медоносів. Для стимуляції теж непогано ж. Й нападів мало тоді. Ні до чого вона не стимулює, заливають скільки є місця і сидять замість того щоб щось принести ззовні. В моїй місцевості стимуляція не потрібна або нічого не дає крім додаткового навантаження на грижі і геморої. 3 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 29 сентября, 2025 Share Опубликовано 29 сентября, 2025 Бджола на сиропі не зношується 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ДобровоЛ Опубликовано 29 сентября, 2025 Share Опубликовано 29 сентября, 2025 1 година тому, yu1986ra сказав: Ні до чого вона не стимулює, заливають скільки є місця і сидять замість того щоб щось принести ззовні. В моїй місцевості стимуляція не потрібна або нічого не дає крім додаткового навантаження на грижі і геморої. Та це чи не у вас же, якщо не помиляюся, золотарник дає солідний взяток? То вам і нічого їх годувати. А так як у мене на піску, нічого вже й немає. Хоча й саджу щороку чимало чого... 1 година тому, yu1986ra сказав: Бджола на сиропі не зношується Та ну ! Без обніжки їй гаплик швидко прийде. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
arki Опубликовано 29 сентября, 2025 Share Опубликовано 29 сентября, 2025 3 часа назад, yu1986ra сказал: В моїй місцевості стимуляція не потрібна або нічого не дає крім додаткового навантаження на грижі і геморої. на 100% погоджуюсь і ніколи не роблю стимуляції її і так вистачає то дурна робота 3 часа назад, yu1986ra сказал: Бджола на сиропі не зношується я теж це помітив і гарно зимує, навіть якщо з розрахунку на рамку по 2літра то теж все нормально. може більше і приведе до ізносу але не пребував. зношує бджолу не переробка сиропу а вигодування пізнього росплоду. 1 час назад, ДобровоЛ сказал: Та ну ! Без обніжки їй гаплик швидко прийде. навпаки, якщо припиниться в природі пилок то і припиниться вирощування росплоду і відповідно менше зносятся. тому в нас ще присутній різновіковий росплід що пилок ще є в природі. я вже писав що на своєму досвіді переконався що бджола що не бере участі у вигодуванні росплодо може до року прожити Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 29 сентября, 2025 Share Опубликовано 29 сентября, 2025 3 години тому, ДобровоЛ сказав: Та це чи не у вас же, якщо не помиляюся, золотарник дає солідний взяток? То вам і нічого їх годувати. А так як у мене на піску, нічого вже й немає. Хоча й саджу щороку чимало чого... Та ну ! Без обніжки їй гаплик швидко прийде. Солідний, то не в мене. Цьогоріч на золотарнику як зняв магазини з гречкою +7 кг залили. + Ще щось він виділяв паралельно з гречкою. Думаю років через 10-15 в добрий рік вже може бути товарний мед. В минулому році весь серпень бджоли носили по 300 г, постійно був пилок. Кращої стимуляції і не придумаєш, а розплоду було все менше і менше. До морозів як їм треба, то вони собі знайдуть пилку. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ДобровоЛ Опубликовано 30 сентября, 2025 Share Опубликовано 30 сентября, 2025 15 годин тому, arki сказав: навпаки, якщо припиниться в природі пилок то і припиниться вирощування росплоду і відповідно менше зносятся. тому в нас ще присутній різновіковий росплід що пилок ще є в природі. я вже писав що на своєму досвіді переконався що бджола що не бере участі у вигодуванні росплодо може до року прожити Та це вже ще років з 40 тому відомий науковець бджільництва нині покійний ХМАРА, автор ізоляторів, це доказував вслід за румунською дослідницею ( на жаль прізвище я запам"ятував). Але то все ДУРНИЦЯ !Медоносна бджола без сім"ї не виживе. А без розплоду яка ж то сім"я ?... Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Конструктор Опубликовано 30 сентября, 2025 Share Опубликовано 30 сентября, 2025 18 годин тому, yu1986ra сказав: Бджола на сиропі не зношується Я трохи іншої думки. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 30 сентября, 2025 Share Опубликовано 30 сентября, 2025 1 година тому, Конструктор сказав: Я трохи іншої думки. Весною по розвитку нема ніякої різниці чи сім'я переробила 4 л сиропу чи 20. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Конструктор Опубликовано 30 сентября, 2025 Share Опубликовано 30 сентября, 2025 26 хвилин тому, yu1986ra сказав: Весною по розвитку нема ніякої різниці чи сім'я переробила 4 л сиропу чи 20. Я не про весну. В 20р чи то в 21, частину пасіки після соняшнику з гнізда відкачав всі рамки що без розплоду і загадував цукром. Іншу частину не годував, в жовтні зібрав в зиму на меду. Ті що не годувалися виглядали сильнішими в зиму, не категорично але все ж сильніші. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
arki Опубликовано 30 сентября, 2025 Share Опубликовано 30 сентября, 2025 3 часа назад, ДобровоЛ сказал: Медоносна бджола без сім"ї не виживе. А без розплоду яка ж то сім"я ?... Ви так і не зрозуміли суті а вона заключається в тому щоб якомога більше продовжити життя серпневої бджоли а не бджіл тримати без сімї і росплоду і ці експерименти говорять про те що не переробка сиропу чи нектару зношує бджолу а саме вигодування росплоду 1 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
arki Опубликовано 30 сентября, 2025 Share Опубликовано 30 сентября, 2025 35 минут назад, Конструктор сказал: Ті що не годувалися виглядали сильнішими в зиму, не категорично але все ж сильніші. це добре що був один сонях а якби була гречка чи тим більше попала падь вони б мали плачівний вигляд після зими Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Конструктор Опубликовано 30 сентября, 2025 Share Опубликовано 30 сентября, 2025 6 хвилин тому, arki сказав: це добре що був один сонях а якби була гречка чи тим більше попала падь вони б мали плачівний вигляд після зими Там явно був не один соняшник, мабуть в більшій мірі соняшник, але і були меди які поступали в гніздо протягом сезону. В мене гречки майже не має, за падь не знаю. Вже 3.5 зим на меду, все добре. 1 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Bee.P Опубликовано 30 сентября, 2025 Share Опубликовано 30 сентября, 2025 Було пару раз , ото взяв гфс 42 , загодував ним в зиму , і рукам легше і бджолам , нажаль ціни вже не ті . Але є що згадать. 3 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ДобровоЛ Опубликовано 30 сентября, 2025 Share Опубликовано 30 сентября, 2025 5 годин тому, arki сказав: Ви так і не зрозуміли суті а вона заключається в тому щоб якомога більше продовжити життя серпневої бджоли а не бджіл тримати без сімї і росплоду і ці експерименти говорять про те що не переробка сиропу чи нектару зношує бджолу а саме вигодування росплоду Та ні ! Я все добре уяснив давним-давно і навіть дав вам посилання на учених авторів , деякі навіть й докторські захищали по цій темі, зокрема ота жіночка закордонна здається все-таки з Румунії, з якою так близько спілкувався особисто знайомий мені Петро Якович Хмара - автор і винахідник отого ознаменитого ізолятора і його теорії довгого життя бджоли без вигодування розплоду. Але й переробка цукру садить сім"ї, повірте, хоч і менше, але особливо, коли вони не мають вільного доступу до обніжки чи пепрги. Це вже підказує й мій багаторічний досвід близького спілкування з бджолами. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ДобровоЛ Опубликовано 30 сентября, 2025 Share Опубликовано 30 сентября, 2025 6 годин тому, Конструктор сказав: Я не про весну. В 20р чи то в 21, частину пасіки після соняшнику з гнізда відкачав всі рамки що без розплоду і загадував цукром. Іншу частину не годував, в жовтні зібрав в зиму на меду. Ті що не годувалися виглядали сильнішими в зиму, не категорично але все ж сильніші. Те ж саме й я спостерігав у себе. Але , здається теж у 20р., вперше після удачної соняшникової кочівлі на Чернігівщину, коли від кожної сім"ї скачав десь близько 30 літрів, залишив їх на соняху зимувати без жодного грама підгодівлі. І бджілки мої не лише "виглядали сильнішими в зиму ", а були такими й весною на старті й показали себе відмінно на акації. Так що згоден з вами, - переробка цукру теж добре садить бджолу,особливо без пилкового взятку, повірте. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Bee.P Опубликовано 30 сентября, 2025 Share Опубликовано 30 сентября, 2025 7 часов назад, Конструктор сказал: Я не про весну. В 20р чи то в 21, частину пасіки після соняшнику з гнізда відкачав всі рамки що без розплоду і загадував цукром. Іншу частину не годував, в жовтні зібрав в зиму на меду. Ті що не годувалися виглядали сильнішими в зиму, не категорично але все ж сильніші. Там в іншому прикол. Після соняха не треба спішити забирати весь мед , бо після соняха сімя ще трошки відновиться -нароститься якщо є мед у вулику , якщо після соняха все забрати і загодувати то пропадає цей момент відновлення , але як який рік по погоді в цей час . 2 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Конструктор Опубликовано 30 сентября, 2025 Share Опубликовано 30 сентября, 2025 29 хвилин тому, Bee.P сказав: Там в іншому прикол. Після соняха не треба спішити забирати весь мед , бо після соняха сімя ще трошки відновиться -нароститься якщо є мед у вулику , якщо після соняха все забрати і загодувати то пропадає цей момент відновлення , але як який рік по погоді в цей час . Так воно і є, ті що не чіпав можна сказати сиділи собі спокійно. А ці то качав, то годував, взятку не було, тай був в них постійний кіпіш. Іноді бджолам треба дати спокою і собі за одно. 2 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Bee.P Опубликовано 30 сентября, 2025 Share Опубликовано 30 сентября, 2025 Только что, Конструктор сказал: Так воно і є, ті що не чіпав можна сказати сиділи собі спокійно. А ці то качав, то годував, взятку не було, тай був в них постійний кіпіш. Ну і ще . Старий знайомий каже що качнув один точок перед соняхом десь за місяць , а другий точок не чіпав , то каже що той точок що не качав то приніс трохи соняху , а той точ що качнув то нічого не приніс щей просів . Має стаж десь 25+. От шо там в голові ??? Захотів пограти в ігру , от і сам себе надурив 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Конструктор Опубликовано 30 сентября, 2025 Share Опубликовано 30 сентября, 2025 11 хвилин тому, Bee.P сказав: Ну і ще . Старий знайомий каже що качнув один точок перед соняхом десь за місяць , а другий точок не чіпав , то каже що той точок що не качав то приніс трохи соняху , а той точ що качнув то нічого не приніс щей просів . Має стаж десь 25+. От шо там в голові ??? Захотів пограти в ігру , от і сам себе надурив Жадібність. Є такий і в мене такий: клієнтів багато, а меду не має продати, поїду висмикну по кілька рамок, скоро сонях, принесуть. Доречі це той що корпуса по дорозі погубив. Гнався на емоціїх, що бабла рубане. А в результаті і бджіл обдер і мед по дорозі розгубив, рамки потрощив. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Bee.P Опубликовано 30 сентября, 2025 Share Опубликовано 30 сентября, 2025 5 минут назад, Конструктор сказал: Жадібність. Є такий і в мене такий: клієнтів багато, а меду не має продати, поїду висмикну по кілька рамок, скоро сонях, принесуть. Доречі це той що корпуса по дорозі погубив. Гнався на емоціїх, що бабла рубане. А в результаті і бджіл обдер і мед по дорозі розгубив, рамки потрощив. В таких бджоли довго не живуть , гублять пасіку такі на етапі " різке масове розширення пасіки " . Бачив таких також . Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Конструктор Опубликовано 30 сентября, 2025 Share Опубликовано 30 сентября, 2025 9 хвилин тому, Bee.P сказав: В таких бджоли довго не живуть , гублять пасіку такі на етапі " різке масове розширення пасіки " . Бачив таких також . Цього року мав по лоніну робити разове розширення, ледь вговорив не робити на всіх, якось послухав то замучив не всю пасіку. Цього року купив кілька 6 рамочників, каже от з ними вже попре. 3 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Bee.P Опубликовано 30 сентября, 2025 Share Опубликовано 30 сентября, 2025 6 минут назад, Конструктор сказал: Цього року мав по лоніну робити разове розширення, ледь вговорив не робити на всіх, якось послухав то замучив не всю пасіку. Цього року купив кілька 6 рамочників, каже от з ними вже попре. 6 р прям панацея від всього . Наівність врятує світ. Але це не точно. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 1 октября, 2025 Share Опубликовано 1 октября, 2025 7 годин тому, Конструктор сказав: Цього року мав по лоніну робити разове розширення, ледь вговорив не робити на всіх, якось послухав то замучив не всю пасіку. Цього року купив кілька 6 рамочників, каже от з ними вже попре. А що в нього по Лоніну не вийшло? 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Рекомендуемые сообщения
Присоединяйтесь к обсуждению
Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.