yu1986ra Опубликовано 22 августа, 2023 Share Опубликовано 22 августа, 2023 4 години тому, Винодел сказав: Даванням сиропу намагавсь створити у бджіл іллюзію нектарного взятку, вуглеводні корми в нуклеусах були. А таке нектарування(привеси під час квітування гречки) для вашої місцевості звичайне? Перевозили товарища ще 30 вул. то сонях квітуе поодиноко. Знову бадьорий з 4-ї години. Привесу ледь-ледь ,грам 50, за останні три дні. Важко сказати, в мене ще не було таких сильних сімей. Раніше 50 кг за сезон давали рекордні вулики. В цьому році склались виключні умови для гречаного меду. Багато зірок зійшлось на цій гречці: складний рельєф місцевості, посуха на посів пізньої гречки, добрі дощі в критичний для рослин момент не дали всохнути, прохолодна температура все літо, гречка виділяла до 16-ї години, запас тари і т.д. і т.п.. Сім років катаю вулики на гречку - це вперше такий вихлоп. Але + далеко не у всіх такий. На батьковому (умови більш-менш однакові) точку по гречці лиш трохи більше 30 кг. В минулому році (дуже вдалому) в мене сім'я + відводок дали 40 кг гречки. Але це був дуже вдалий рік, зазвичай значно менше. Зараз ще нектарує гречка на торфу, що літом дуже постраждала від посухи. Доречі, сьогодні завіз десяток магів на точок з вагами. На вагах + 0,00 кг. Надіюсь, це ''припадок'' даної сім'ї (хоч верхній магазин був лиш на половину залитий . Слабкі сім'ї яким минулого тижня не дав магазин (було мало бджіл) - вже допечатують свою тару. Бджіл стало ще менше, але поки норм. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ДобровоЛ Опубликовано 22 августа, 2023 Автор Share Опубликовано 22 августа, 2023 6 годин тому, Винодел сказав: Даванням сиропу намагавсь створити у бджіл іллюзію нектарного взятку, вуглеводні корми в нуклеусах були. А таке нектарування(привеси під час квітування гречки) для вашої місцевості звичайне? Перевозили товарища ще 30 вул. то сонях квітуе поодиноко. Знову бадьорий з 4-ї години. Привесу ледь-ледь ,грам 50, за останні три дні. Дивіться, бо при такому взятку вони у вас і підірватися можуть... 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ДобровоЛ Опубликовано 22 августа, 2023 Автор Share Опубликовано 22 августа, 2023 21.08.2023 в 14:59, Винодел сказав: Після акації, для стимуляції розвитку відводків, концентрований(більше 50%) нектар в природі бджоли,начебто ,не беруть. А в соняховому та й і в інших нектарах невже більша водність при отаких температурах, як он на Херсонщині (+42 !). Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Винодел Опубликовано 23 августа, 2023 Share Опубликовано 23 августа, 2023 Товарищ відзвітувався цьогорічними здобутками- соняха16,5т, на сім., що залишились після весняної продажі по 80. Поздоровив з вдалим сезоном. Мої успіши скромні-2,3т. Можу похвалитись тим, що приемно попасічникував на гречці в Роменському р-ні Сумської. З друзякою та сином з'їздили 5 разів, вантажівка зробила один рейс(80 л дізельного пального), бус с причем і без 5разів по 55-58л дізеля за рейс, це до мене, компаньйон їде ще 100км. Меду надбали гречано-соняшникового, в роздріб продавати не на один рік хвате. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 24 августа, 2023 Share Опубликовано 24 августа, 2023 8 годин тому, Винодел сказав: Товарищ відзвітувався цьогорічними здобутками- соняха16,5т, на сім., що залишились після весняної продажі по 80. Поздоровив з вдалим сезоном. Мої успіши скромні-2,3т. Можу похвалитись тим, що приемно попасічникував на гречці в Роменському р-ні Сумської. З друзякою та сином з'їздили 5 разів, вантажівка зробила один рейс(80 л дізельного пального), бус с причем і без 5разів по 55-58л дізеля за рейс, це до мене, компаньйон їде ще 100км. Меду надбали гречано-соняшникового, в роздріб продавати не на один рік хвате. З такими цінами на пальне, кочівля на великі дистанції це мед тільки вроздріб. Ви ж казали, що ще пізній сонях є? 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Mаксим Опубликовано 24 августа, 2023 Share Опубликовано 24 августа, 2023 1 час назад, yu1986ra сказал: Ви ж казали, що ще пізній сонях є? Ще ніколи в моєму житті не було толку з пізнього соняшника. Натомість від нього самі проблеми, пасіка вчасно не повертається на місце зимівлі, тому таке: -всі роботи по відбору і відкачці останнього меду з крайніх рамок в гніздовому корпусі відкладаються -відтак ревізія, скорочення і за потреби складання сімей в зиму відкладаються -лікування сімей відкладається через можливість забруднення меду з пункту один -загодівля в зиму відкладається через пункт один -літня льотна бджола замість того, щоб переробляти цукор в зимові корми, літає на пізній соняшник без толку, бо він толком не виділяє, натомість підносить пилок, який в кінці серпня шкодить, бо стимулює матку на пізній розплід. А по фіналу, коли дійде черга переробляти цукор, літня льотна зношена і починаємо зношувати зимню. Їй жировий запас набирати, а вона цукор переробляє. Я вже мовчу про критичність часу на всі маніпуляції, а вони звалюються одночасно на голову, якщо пасіка була на пізньому соняшнику, і пашеш як проклятий з нападами, бо треба встигнути. Пізній соняшник-зло для бджіл і пасічника. 1 1 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Гурович Опубликовано 24 августа, 2023 Share Опубликовано 24 августа, 2023 2 часа назад, Mаксим сказал: Ще ніколи в моєму житті не було толку з пізнього соняшника. Натомість від нього самі проблеми, пасіка вчасно не повертається на місце зимівлі, тому таке: -всі роботи по відбору і відкачці останнього меду з крайніх рамок в гніздовому корпусі відкладаються -відтак ревізія, скорочення і за потреби складання сімей в зиму відкладаються -лікування сімей відкладається через можливість забруднення меду з пункту один -загодівля в зиму відкладається через пункт один -літня льотна бджола замість того, щоб переробляти цукор в зимові корми, літає на пізній соняшник без толку, бо він толком не виділяє, натомість підносить пилок, який в кінці серпня шкодить, бо стимулює матку на пізній розплід. А по фіналу, коли дійде черга переробляти цукор, літня льотна зношена і починаємо зношувати зимню. Їй жировий запас набирати, а вона цукор переробляє. Я вже мовчу про критичність часу на всі маніпуляції, а вони звалюються одночасно на голову, якщо пасіка була на пізньому соняшнику, і пашеш як проклятий з нападами, бо треба встигнути. Пізній соняшник-зло для бджіл і пасічника. А якщо пізній сонях рахувати як закорм в зиму - то все вище перечислене відпадає саме по собі. 4 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Конструктор Опубликовано 24 августа, 2023 Share Опубликовано 24 августа, 2023 33 хвилини тому, Гурович сказав: А якщо пізній сонях рахувати як закорм в зиму - то все вище перечислене відпадає саме по собі. Так і є , крім обробки від кліща. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Mаксим Опубликовано 24 августа, 2023 Share Опубликовано 24 августа, 2023 1 час назад, Гурович сказал: А якщо пізній сонях рахувати як закорм в зиму - то все вище перечислене відпадає саме по собі. По-перше пізній не виділяє через прохолодні ночі. По-друге бджоли не заповнять ним 6-8 центральних розплідних рамок через наявність розплоду. Розплід вийде, рамки порожні, голодна смерть. Заповнити центральні рамки, що зайняті розплодом, можна лише залповими дозами сиропу протягом тижня-двох, поки той розплід виходить і сироп бджоли заливають в комірки, а матка не встигає. А для цього треба, щоб більше у вулику місця не було, де складати. От у мене, наприклад, скорочено до 7-8 рамок, 8-10 кг цукру заливаю, складати немає куди, порожніх рамок немає у вулику, от і заливають гніздо вщент. Тоді я спокійний. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Конструктор Опубликовано 24 августа, 2023 Share Опубликовано 24 августа, 2023 19 хвилин тому, Mаксим сказав: По-перше пізній не виділяє через прохолодні ночі. По-друге бджоли не заповнять ним 6-8 центральних розплідних рамок через наявність розплоду. Розплід вийде, рамки порожні, голодна смерть. Заповнити центральні рамки, що зайняті розплодом, можна лише залповими дозами сиропу протягом тижня-двох, поки той розплід виходить і сироп бджоли заливають в комірки, а матка не встигає. А для цього треба, щоб більше у вулику місця не було, де складати. От у мене, наприклад, скорочено до 7-8 рамок, 8-10 кг цукру заливаю, складати немає куди, порожніх рамок немає у вулику, от і заливають гніздо вщент. Тоді я спокійний. У вас рамка 230 і зимуєте в одному корпусі? В мене гніздовий 10р×300 , минулого року перший раз зимував на медові , без заготівлі цукром і вийшло досить не погано, цей рік теж буду без цукру , буде видно можливо того року мені повезло. Раніше завжди годував. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Mаксим Опубликовано 24 августа, 2023 Share Опубликовано 24 августа, 2023 2 минуты назад, Конструктор сказал: У вас рамка 230 і зимуєте в одному корпусі? Саме так. 7-8 рамок рута пускаю в зиму у сильних сімей. Більше рамок у вулику немає, лише заставна. Максимальний вихід по меду з сім'ї, максимальна натрамбованість кормів у гнізді, жодних необсиждених потікших запліснявілих рамок навесні, жодного скорочення навесні. Жодних пустих рамок по центру клубу після останнього розплоду - впевненість у тому, що кормів вистачить до садків наступного року. 4 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Ворон Опубликовано 24 августа, 2023 Share Опубликовано 24 августа, 2023 5 хвилин тому, Mаксим сказав: Саме так. 7-8 рамок рута пускаю в зиму у сильних сімей. Більше рамок у вулику немає, лише заставна. Максимальний вихід по меду з сім'ї, максимальна натрамбованість кормів у гнізді, жодних необсиждених потікших запліснявілих рамок навесні, жодного скорочення навесні. Жодних пустих рамок по центру клубу після останнього розплоду - впевненість у тому, що кормів вистачить до садків наступного року. Я Зимую в двох корпусах, Куках, верхній повномедний, нижній маломедки, проблем непобачив. 3 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Конструктор Опубликовано 24 августа, 2023 Share Опубликовано 24 августа, 2023 8 хвилин тому, Mаксим сказав: Саме так. 7-8 рамок рута пускаю в зиму у сильних сімей. Більше рамок у вулику немає, лише заставна. Максимальний вихід по меду з сім'ї, максимальна натрамбованість кормів у гнізді, жодних необсиждених потікших запліснявілих рамок навесні, жодного скорочення навесні. Жодних пустих рамок по центру клубу після останнього розплоду - впевненість у тому, що кормів вистачить до садків наступного року. Тоді на одному корпусі вам без загодівлі ніяк. В мене 300р і то чесно кажучи якщо не годувати то на 10р кормів в зиму малувато, тому заготовив по 1 додатковій повномедній рамці. 3 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Гурович Опубликовано 24 августа, 2023 Share Опубликовано 24 августа, 2023 1 час назад, Mаксим сказал: По-перше пізній не виділяє через прохолодні ночі. По-друге бджоли не заповнять ним 6-8 центральних розплідних рамок через наявність розплоду. Розплід вийде, рамки порожні, голодна смерть. Заповнити центральні рамки, що зайняті розплодом, можна лише залповими дозами сиропу протягом тижня-двох, поки той розплід виходить і сироп бджоли заливають в комірки, а матка не встигає. А для цього треба, щоб більше у вулику місця не було, де складати. От у мене, наприклад, скорочено до 7-8 рамок, 8-10 кг цукру заливаю, складати немає куди, порожніх рамок немає у вулику, от і заливають гніздо вщент. Тоді я спокійний. А поставити ще один корпус наверх і повністю заповнити його ніяк? Щоб не думати про пусті рамки в середині гнізда. 2 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Mаксим Опубликовано 24 августа, 2023 Share Опубликовано 24 августа, 2023 33 минуты назад, Гурович сказал: А поставити ще один корпус наверх і повністю заповнити його ніяк? Щоб не думати про пусті рамки в середині гнізда. Не знаю як у Вас, а мої бджоли понесуть все одно на розплідні рамки в перший корпус і тільки потім почнуть носити в верхній. І поки я верхній зроблю повним, витрачу не 8-10 кг цукру, як зараз, а 25-30, як американці або канадці, які зимують на двох корпусах. Та й нафіга карніці два корпуси в зиму? Це ж не італійка 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Гурович Опубликовано 24 августа, 2023 Share Опубликовано 24 августа, 2023 1 час назад, Mаксим сказал: Не знаю як у Вас, а мої бджоли понесуть все одно на розплідні рамки в перший корпус і тільки потім почнуть носити в верхній. Це одна з причин по яких карніки у мене на пасіці більше нема. 4 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Bee.P Опубликовано 24 августа, 2023 Share Опубликовано 24 августа, 2023 Карніка для лежака - ідеальна. І на слабкі взятки. І то ще треба її нормальну найти , 3 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Blum Опубликовано 24 августа, 2023 Share Опубликовано 24 августа, 2023 4 часа назад, Mаксим сказал: Саме так. 7-8 рамок рута пускаю в зиму у сильних сімей. Більше рамок у вулику немає, лише заставна. Максимальний вихід по меду з сім'ї, максимальна натрамбованість кормів у гнізді, жодних необсиждених потікших запліснявілих рамок навесні, жодного скорочення навесні. Жодних пустих рамок по центру клубу після останнього розплоду - впевненість у тому, що кормів вистачить до садків наступного року. Цікавить, чи перестраховуєтесь Ви на випадок нестачі кормів зимою, кладучи канді і в яких обсягах? 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 24 августа, 2023 Share Опубликовано 24 августа, 2023 4 години тому, Mаксим сказав: Саме так. 7-8 рамок рута пускаю в зиму у сильних сімей. Більше рамок у вулику немає, лише заставна. Максимальний вихід по меду з сім'ї, максимальна натрамбованість кормів у гнізді, жодних необсиждених потікших запліснявілих рамок навесні, жодного скорочення навесні. Жодних пустих рамок по центру клубу після останнього розплоду - впевненість у тому, що кормів вистачить до садків наступного року. Також зимую на 1 руті. В цьому році скорочувати не хочу (надіюсь з бджолами все буде норм), ні перед, ні після закорму. Схиляюсь до думки, що складання гнізд на руті це перевитрата ресурсу спини пасічника. Краще вже дати зайвих 3-5 кг цукру. 3 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 24 августа, 2023 Share Опубликовано 24 августа, 2023 Їздив сьогодні по гречаних полях між точками - буріють, Пахнуть, гудуть (бджіл багато, на перельоті краще не стояти). Точки ще пахнуть медом (якийсь принос є), але літ бджіл вже млявий, не такий ''агресивний'' як на доброму взятку. Контрольний вулик вже четвертий день працює в 0 або легкий мінус. Завтра почну ставити видалячі. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Mаксим Опубликовано 24 августа, 2023 Share Опубликовано 24 августа, 2023 12 минут назад, Blum сказал: Цікавить, чи перестраховуєтесь Ви на випадок нестачі кормів зимою, кладучи канді і в яких обсягах? Ще жодного разу не було, щоб мої бджоли не дотягнули до садків. Жодного. Аварійне канді зимою не практикую зовсім, немає потреби. Колись робив білкове канді і давав у березні, поки немає пилку, і то лише задля білку. Вуглеводів завжди вистачає. Сиропом у мене затрамбовані на зиму завжди настільки, що просто перестають брати. Білкове канді з часом замінив на соєву муку і з того часу канді у моєму бджільництві відсутнє як таке. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Mаксим Опубликовано 24 августа, 2023 Share Опубликовано 24 августа, 2023 18 минут назад, yu1986ra сказал: Також зимую на 1 руті. В цьому році скорочувати не хочу (надіюсь з бджолами все буде норм), ні перед, ні після закорму. Схиляюсь до думки, що складання гнізд на руті це перевитрата ресурсу спини пасічника. Краще вже дати зайвих 3-5 кг цукру. Прийшов до цього років з 15 тому і з того часу тільки так. На час останньої викачки соняшника маю в першому корпусі в середньому 7-8 рамок розплоду і 2-3 повномедні. Забираю на відкачку медові. У вулику залишаються лише розплідні. Зпихую під одну стінку. Під іншу кидаю заставну. Розплідні рамки по центру майже без меду, сам розплід, ближче на края з'являється мед до половини з розплодом. Складання в зиму завершено. Залповими дозами заливаю сиропом (8-10 кг цукру) протягом тижня-двох + дим-пушка рази 3-4. Бджоли готові до зимівлі. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 24 августа, 2023 Share Опубликовано 24 августа, 2023 1 година тому, Mаксим сказав: Прийшов до цього років з 15 тому і з того часу тільки так. На час останньої викачки соняшника маю в першому корпусі в середньому 7-8 рамок розплоду і 2-3 повномедні. Забираю на відкачку медові. У вулику залишаються лише розплідні. Зпихую під одну стінку. Під іншу кидаю заставну. Розплідні рамки по центру майже без меду, сам розплід, ближче на края з'являється мед до половини з розплодом. Складання в зиму завершено. Залповими дозами заливаю сиропом (8-10 кг цукру) протягом тижня-двох + дим-пушка рази 3-4. Бджоли готові до зимівлі. Я ще, звісно, гляну що там з бджолами (бо ще не відкачався), але планую зробити те ж саме тільки без скорочення (бо заставні в мене пінопластові - згризуть, та й не охота рамки туди-сюди носити). Коли починаєте закорм? 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Mаксим Опубликовано 24 августа, 2023 Share Опубликовано 24 августа, 2023 4 минуты назад, yu1986ra сказал: Коли починаєте закорм? Коли як, починаю зазвичай в проміжку між 25 серпня і 5 вересня. Коротше, напочатку вересня в середньому. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Mаксим Опубликовано 24 августа, 2023 Share Опубликовано 24 августа, 2023 6 минут назад, yu1986ra сказал: не охота рамки туди-сюди носити Ну в мене туди-сюди поносити ще по 2-3 повномедні рамки з першого корпусу, вільні від розплоду,- то до тони меду. Пару днів роботи непогано оплачуються. Або можна і з іншого кута зору подивитися: 2-3 рамки повномедні з гніздового корпусу відсотків на 80 окуплять цукор на те гніздо зимове. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Рекомендуемые сообщения
Присоединяйтесь к обсуждению
Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.