Перейти к содержанию

ТРУТОВКИ ТА ГОРБАТИЙ РОЗПЛІД

pav

Рекомендуемые сообщения

а не можуть матку "завалити", коли вона ще не червить а їм підставити чужий засів?

Честно скажу :dntknw: , не давно ставил одно дневку , так как матка не червила , а должна , приехал через 3 дня всё гут :ole_ole: , делал такие манипуляции не раз Подставлять надо дней через 8-9 дней после выхода матки :IMHO1:

а не можуть матку "завалити", коли вона ще не червить а їм підставити чужий засів?

Ще й як можуть, якщо матка не плідна, то запах свіжої черви призводить до того, що її вб‘ють і тут же закладуть маточники. Звичайно якщо матка уже облетілася, але ще не червить то інший випадок, молода плідна матка може деякий час не червити.

'Алексей Василинич' '5.7.2011, 9:42' 10.06.2011 року на печатних маточниках сформував відводок (1 кормова, 4 печатний розплід, 3 маточника). Огляд 25.06.11 та 04.07.11 матки чи засіву не виявив. Підскажіть чи струтніла вже сімя, і чи можна їм підкласти відкритий часів чи матку (я новачок з таким ще не зустрічався.)
Струтневіла і осиротіла (а у Вас саме це) це різні речі. До трутівки Вам ще далеко. Якщо формували на печатаних маточниках, то матка мала б вже сіяти. Поставте рамку молодняку. П.С. А, взагалі-то, відсутність матки можна почути по звуку сім'ї та поведінці бджіл.

Звичайно якщо матка уже облетілася, але ще не червить то інший випадок, молода плідна матка може деякий час не червити.

"деякий час"-это сколько?

10.06.2011 року на печатних маточниках сформував відводок (1 кормова, 4 печатний розплід, 3 маточника). Огляд 25.06.11 та 04.07.11 матки чи засіву не виявив. Підскажіть чи струтніла вже сімя, і чи можна їм підкласти відкритий часів чи матку (я новачок з таким ще не зустрічався.) sad.gif

Якщо навіть тількищо запечатаний, то вийти мала орієнтовно 17-го. Ще днів 5-6 на дозрівання і спарювання, це 23-тє... Але це при умові хорошої погоди. Від тоді пройшло 13 днів. Тож по-любе контрольку треба ставити. Я ставлю через 2 тижні після виходу матки(якщо її не бачив). Якщо матка пропала - потягнуть маточники, якщо є, то має бути плідна і відкритий розплід сприятливо впливає на початок кладки. ПС.
Ще днів 5-6 на дозрівання і спарювання

і приблизно стільки ж після спарювання до відкладки.

щиро дякую за поради.

• 5 months later...

Не виправляйте с-трутівку, витрушуючи бджіл. НЕ №23. Сенчук. Він описує спосіб виправлення трутівок голодом, з додаванням плідної матки і 2-3 рамок молодого розплоду через 2 дні. Цей спосіб вже згадувався тут колегами. Дуже діє. У своїй практиці застосовую голод до с-трутівок яких виявив запізно. Якщо трутівка тільки починає сіяти, ставлю у сім"ю 2-3 рамки молодого розплоду з плідною маткою чи зрілий маточник, що є на цей день. Також діє.

через 2 дні.

А чи не замало?

через 2 дні.

А чи не замало?
Більше - почнуть вмирати з голоду.

Більше - почнуть вмирати з голоду.

Я не зовсім в курсі. А що льоток треба закривати?

Закривати і заносити до холодного підвалу(як рій), щоб вони добре проголодалися.

Закривати і заносити до холодного підвалу(як рій), щоб вони добре проголодалися.
Так, якщо ви вдома. А на скільки? Тут треба дивитися, як довго сім"я трутівка. У нас так мало часу.

Слобода, ну я вже при 25-ти трутівок не схильний виправляти такими часозатратними методами... :) А взагалі виправляв без всяких занесень у підвал - писав про це. Колега пробував виправляти методом Єгошиних(матка в глухий ізолятор з рамкою розплоду на виході) - працює :ay: .

Слобода, ну я вже при 25-ти трутівок не схильний виправляти такими часозатратними методами... :) А взагалі виправляв без всяких занесень у підвал - писав про це. Колега пробував виправляти методом Єгошиних(матка в глухий ізолятор з рамкою розплоду на виході) - працює :ay: .
Згоден. Тільки застосовуючм його, треба бути уважним до мурах. Я робив так, і при наступному огляді мені стало не добре.

Цитата(Маркіян @ 18.12.2011, 21:41) Я не зовсім в курсі. А що льоток треба закривати? Закривати і заносити до холодного підвалу(як рій), щоб вони добре проголодалися.

Проконсультувався із знайомим досвідченим пасічником. Він каже що нікуди таку сім"ю не заносить а тримає тиждень без рамок з відкритим льотком і тільки через три дні зриває відбудовані язики. Прийом маток 100%. От тільки сім"я сильно слабшає.

Проконсультувався із знайомим досвідченим пасічником. Він каже що нікуди таку сім"ю не заносить а тримає тиждень без рамок з відкритим льотком і тільки через три дні зриває відбудовані язики. Прийом маток 100%. От тільки сім"я сильно слабшає.

Мова йшла про теорію, я теж нікуди не заношу і вже тепер нічого не підсаджую - без рамок в кут пасіки - хай розлітаються, а на їх місце або відводок з вуликом, або сусідню сім"ю підсуваю. Та в мене і підвала до цієї осені не було... ;)

хай розлітаються, а на їх місце або відводок з вуликом, або сусідню сім"ю підсуваю. Та в мене і підвала до цієї осені не було... ;)
Якщо ми говоримо про методи виправлення, то хай розлітаються в серпні, а то й і в липні. А як що це червень, чому б не застосувати один із наведених методів. Як ви думаєте шановні?

Якщо ми говоримо про методи виправлення, то хай розлітаються в серпні, а то й і в липні. А як що це червень, чому б не застосувати один із наведених методів. Як ви думаєте шановні?

Та напевно Ви праві! Я просто в червні ніколи трутівки не мав - кінець липня - серпень. А в червні, коли ще пів-сезону попереду і є умови(і резервні матки), тож звичайно що є зміст спробувати. :hi:

Исправлять трутовку или ее ликвидировать, присоединив к соседке? Если посчитать деньги (время) надо присоединять. Если есть время и деньги на плодную матку и желание стать более продвинутым в этом вопросе тогда пытаемся исправить... :IMHO1:

• 1 month later...
Сколько нужно времени семье без матки, чтобы там появились пчелы-трутовки? Можно ли подсадить в семью с трутовками матку? Как эти семьи расформировывать, кроме классического "вытряхнуть пчел"? Объединять можно?
Внас есть школа бжільництва ,дослідна пасіка і інститут бжильництва.Один з працівників інституту мині розповів як просто виправить сімю трутовку.Підставить в трутовку 2,3 рамки откритого росплода бжола відтяне свіщиві маточники. Маточники удали і підсади матку. :az:

Підставить в трутовку 2,3 рамки откритого росплода бжола відтяне свіщиві маточники. Маточники удали і підсади матку. az.gif

Спитайто того чоловіка скільки разів він так робив? Фокус в тому, що якщо вже трутівки будуть сіяти, то маточників ніхто не потягне. Мало того, навіть підставлені маточники повигризають... :hi:

Внас есть школа бжільництва ,дослідна пасіка і інститут бжильництва.Один з працівників інституту мині розповів як просто виправить сімю трутовку.Підставить в трутовку 2,3 рамки откритого росплода бжола відтяне свіщиві маточники. Маточники удали і підсади матку. :az:
А чи Ви поцікавились на якій посаді цей так би мовити "працівник". Може звичайний техпрацівник. Якщо викладач, то ОЙ ГОРЕ, ГОРЕ!!!

Фокус в тому, що якщо вже трутівки будуть сіяти, то маточників ніхто не потягне.

В своей практике один раз таким способом восстанавливал отводок, в котором не прижилась матка, на на славу хозяйничали трутовки! Маток не принимали... На вытряхивание в кущах никак не реагировали!!! Постановка открытого самого молодого расплода в трутовочную семью провоцирует пчел расходовать молочко на выкармливание личинок, следствием чего является угнетение развития яичников... Когда потянули маточники - сорвал их и подставил маточник "на выходе". Всё получилось великолепным образом!
Если посчитать деньги (время) надо присоединять.

Так точно! :smile: Но сын ошибок трудных, опыт который! Только так и наберёшься :IMHO1: P.S. у Комиссара есть где-то об этом...

На вытряхивание в кущах никак не реагировали!!!
Если посчитать деньги (время) надо присоединять.

Так точно! :smile: Но сын ошибок трудных, опыт который! Только так и наберёшься :IMHO1: P.S. у Комиссара есть где-то об этом...
Надо разделять, опыт (знания) или деньги ( время ). :dntknw: Отставил в кусты, а на следующий день, если что осталось, дал открытый. Молодые пчелы работают в другом улье, а остатки не трудового населения, включая трутовок, трудятся над сохранением рода своего. :ay: И овцы целы и волки сыты. :az:

В своей практике один раз таким способом восстанавливал отводок, в котором не прижилась матка, на на славу хозяйничали трутовки! Маток не принимали... На вытряхивание в кущах никак не реагировали!!!

Ну раз таке може получитися... :smile: А просте витряхування і не допоможе. Треба на їх місце відводок з маткою, краще під ковпаком ставити. А вулик з трутівками залишав відставленим без рамок... До-речі, колега минулого року методом Єгошина(матка на рамці з розплодом на виході в глухому ізоляторі) трутівку таки виправив без всяких маніпуляцій.

• ДобровоЛ changed the title to ТРУТОВКИ ТА ГОРБАТИЙ РОЗПЛІД

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...