msgarry Опубликовано 21 февраля, 2025 Share Опубликовано 21 февраля, 2025 Для повторної перетопки буду використовувати решето з якогось комбайна чи хз чого. Мерва з брудом буде прижиматись нижче верхнього крану. Товщина сітки там 3 мм,а от з розміром отвору ще не вирішив. Є оцинкована з отвором 12×2 мм, або чорна з круглим отвором 3 мм. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
msgarry Опубликовано 21 февраля, 2025 Share Опубликовано 21 февраля, 2025 4 минуты назад, Конструктор сказал: Це як я зрозумів знизу боржуйка + бочка. Бочка нерж, чи звичайна? Рамки як поштучно, чи касету робити будете? Бочка звичайна майже нова, буржуйка з старої бочки. Верх буржуйки підігнув всередину, верхня бочка сідає дуже плотно. Ніде не коптить та гарна тяга, труба 200мм. За касету поки не вирішив, але поки мабуть не буду робити. Бо мабуть треба буде ще десь ті касети з рамками полоскати. Я думаю через кожні 2-5 заправок прижимати мерву ситом нижче верхнього крану. А там хз як воно буде. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Конструктор Опубликовано 21 февраля, 2025 Share Опубликовано 21 февраля, 2025 3 хвилини тому, msgarry сказав: Бочка звичайна майже нова, буржуйка з старої бочки. Верх буржуйки підігнув всередину, верхня бочка сідає дуже плотно. Ніде не коптить та гарна тяга, труба 200мм. За касету поки не вирішив, але поки мабуть не буду робити. Бо мабуть треба буде ще десь ті касети з рамками полоскати. Я думаю через кожні 2-5 заправок прижимати мерву ситом нижче верхнього крану. А там хз як воно буде. Кажуть що від чорного металу віск буде темним, але вище на фото віск гарний. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
msgarry Опубликовано 21 февраля, 2025 Share Опубликовано 21 февраля, 2025 28 минут назад, Конструктор сказал: Кажуть що від чорного металу віск буде темним, але вище на фото віск гарний. Бочка харчова, емалірована зсередини. Через те що налив воду емаль не згоріла. Та і мішав держаком від граблів. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 21 февраля, 2025 Share Опубликовано 21 февраля, 2025 1 годину тому, msgarry сказав: Бочка звичайна майже нова, буржуйка з старої бочки. Верх буржуйки підігнув всередину, верхня бочка сідає дуже плотно. Ніде не коптить та гарна тяга, труба 200мм. За касету поки не вирішив, але поки мабуть не буду робити. Бо мабуть треба буде ще десь ті касети з рамками полоскати. Я думаю через кожні 2-5 заправок прижимати мерву ситом нижче верхнього крану. А там хз як воно буде. Касету з рамками або рамку (якщо поштучно) треба оббивати від залишків мерви. Рамку ще більш-менш можна оббити, касету не вийде - тільки полоскати в іншій посудині, яку також треба мити. Взагалі, для таких справ треба посуда з продовгуватим дзеркалом води. Таку ємність можна гріти з однієї сторони. Там буде активне кипіння, а з іншої сторони ні. Якщо рамки/касети полоскати там де кипить, то мерва збігає в інший бік і рамки виходять чисті. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
msgarry Опубликовано 27 февраля, 2025 Share Опубликовано 27 февраля, 2025 Сьогодні в комплект до бочки-воскотопки зробив рукомийник- воскопресс 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 27 февраля, 2025 Share Опубликовано 27 февраля, 2025 3 години тому, msgarry сказав: Сьогодні в комплект до бочки-воскотопки зробив рукомийник- воскопресс Виглядає стрьомно Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
msgarry Опубликовано 28 февраля, 2025 Share Опубликовано 28 февраля, 2025 Все там нормально, треба лише закріплятити до землі або стіни. Роботи з виготовлення на 20 хвилин, а 10 кг воску видавив вже. В бочкі розварюю десь 15 рамок, обстукую об бочку- рамки чистенькі полоскати не треба. Лише після кожної партії рамок треба вибирати мерву в мішок і віджимати. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Апіслав Лучанський Опубликовано 5 марта, 2025 Share Опубликовано 5 марта, 2025 Потрібна порада. Виварюю віск у великій каструлі, сушнину кладу в мішок з під цукру, швидко й просто, але вихід слабуватий. Хочу зробити сітку зверху до цієї каструлі замість мішка. Яку порадите сітку, звісно н/ж краще але дорого, як щодо оцинковки і який розмір ячейки? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 5 марта, 2025 Share Опубликовано 5 марта, 2025 3 години тому, Апіслав Лучанський сказав: Потрібна порада. Виварюю віск у великій каструлі, сушнину кладу в мішок з під цукру, швидко й просто, але вихід слабуватий. Хочу зробити сітку зверху до цієї каструлі замість мішка. Яку порадите сітку, звісно н/ж краще але дорого, як щодо оцинковки і який розмір ячейки? Не морочте собі голови. Щоб воно працювало, то треба по 15-20 рамок відварити, накривати сіткою, збирати віск (його весь не збереш), діставати мерву. Це море часу і я сумніваюсь, що вихід сильно збільшиться. Я пробував. Сітка ПВС 3,2*8мм оцинковка. 50-80 рамок за раз. В мерві оком видно багато краплинок воску. Віск потребує повторної переробки, бо багато сміття випливає поміж стінкою бака і каркасом який тримає сітку. Це тупиковий метод 4 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
msgarry Опубликовано 5 марта, 2025 Share Опубликовано 5 марта, 2025 Я в своїй бочкі в варив рамки. Потім вибирав мерву в мішок і давив лисицею з рукомийника.нанаступного дня знову прополоскав рамки в чистій воді і закинув мішок мерви виварюватися на 2-3 години. Вийшло ще десь 1,5 кг воску. Потім перетопив все разом. Вихід з 90 даданів та 40 рутів 18 кг, а це 150 гр з рамки. Мерву все ж трохи не доварив з одного боку твердий мішок з іншого як мелена кава. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Апіслав Лучанський Опубликовано 6 марта, 2025 Share Опубликовано 6 марта, 2025 18 часов назад, yu1986ra сказал: Не морочте собі голови. Щоб воно працювало, то треба по 15-20 рамок відварити, накривати сіткою, збирати віск (його весь не збереш), діставати мерву. Це море часу і я сумніваюсь, що вихід сильно збільшиться. Я пробував. Сітка ПВС 3,2*8мм оцинковка. 50-80 рамок за раз. В мерві оком видно багато краплинок воску. Віск потребує повторної переробки, бо багато сміття випливає поміж стінкою бака і каркасом який тримає сітку. Це тупиковий метод може ви й праві, але цей спосіб мені подобається своєю простотою - раз виварив і забувся (я ледачий пасічник ). мені здається, що через сітку буде кращий вихід ніж з мішка і більше сушнини можна покласти за один захід. і в мене трохи по іншому, я в каструлю кладу обрізки суші і накриваю сіткою. 11 часов назад, msgarry сказал: Я в своїй бочкі в варив рамки. Потім вибирав мерву в мішок і давив лисицею з рукомийника.нанаступного дня знову прополоскав рамки в чистій воді і закинув мішок мерви виварюватися на 2-3 години. Вийшло ще десь 1,5 кг воску. Потім перетопив все разом. Вихід з 90 даданів та 40 рутів 18 кг, а це 150 гр з рамки. Мерву все ж трохи не доварив з одного боку твердий мішок з іншого як мелена кава. лисиця мені не зайшла, дуже багато мороки та й приміщення нема де можна тьопатися воском. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 6 марта, 2025 Share Опубликовано 6 марта, 2025 15 годин тому, msgarry сказав: Я в своїй бочкі в варив рамки. Потім вибирав мерву в мішок і давив лисицею з рукомийника.нанаступного дня знову прополоскав рамки в чистій воді і закинув мішок мерви виварюватися на 2-3 години. Вийшло ще десь 1,5 кг воску. Потім перетопив все разом. Вихід з 90 даданів та 40 рутів 18 кг, а це 150 гр з рамки. Мерву все ж трохи не доварив з одного боку твердий мішок з іншого як мелена кава. 138г якщо бути точним Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 6 марта, 2025 Share Опубликовано 6 марта, 2025 4 години тому, Апіслав Лучанський сказав: може ви й праві, але цей спосіб мені подобається своєю простотою - раз виварив і забувся (я ледачий пасічник ). мені здається, що через сітку буде кращий вихід ніж з мішка і більше сушнини можна покласти за один захід. і в мене трохи по іншому, я в каструлю кладу обрізки суші і накриваю сіткою. лисиця мені не зайшла, дуже багато мороки та й приміщення нема де можна тьопатися воском. Вихід з сітки і мішка буде однаковий. Там мерва збивається до купи і не дає воску вийти. Мішок ви можете ще якось поштурхати, перемішати мерву. В сітці такого не зробиш. Якщо вже дуже хочеться через мішок, то спочатку варіть мерву. Кілька разів підкидаючи соти. Потім черпаком мерву в мішок. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Термообработчик Опубликовано 6 марта, 2025 Share Опубликовано 6 марта, 2025 Моє обладнання. Як це робилось "во врємя оно", коли не було центріфуг та інших космічних апаратів. Двокамерна ванна ємністью понад 100 л, перегородка не доходить до дна на одну третину. Нагріваю на дровяній печі, але біля дна встановлені два ТЕНи, які при потребі можна вмикати. Рамка суші промивається в одній половині та за допомогою гачка одразу протягується під перегородкою на іншу, де вода відносно чиста та витягується назовні. При накопиченні восково-мерв'яної суміші вона зливається в воскопрес "Кулакова", в якому є ТЕН для підігріву. І так до наповнення пресу. За одну загрузку преса віджимаю 33 даданівських. Все зроблено з нержавійки. Товщина металу стакана преса, прижимного блина та верхньої хрестовини, в якій закріплена гвинтова пара - 10 мм. Робилось давно на заказ, зараз контактів того чоловіка нема. Щоб зробити такий прес, особливо зігнути округлий стакан, потрібно потужнє промислове обладнання. Як будуть працювати ті воскопреси Кулакова які є в продажу, з товщиною металу стакана щось біля 2 мм, та з величезними отворами, я не знаю. Дуже сумніваюсь. Бо як слід надавити в них навряд вийде. Якось так. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Апіслав Лучанський Опубликовано 12 марта, 2025 Share Опубликовано 12 марта, 2025 В 06.03.2025 в 16:53, yu1986ra сказал: Вихід з сітки і мішка буде однаковий. Там мерва збивається до купи і не дає воску вийти. Мішок ви можете ще якось поштурхати, перемішати мерву. В сітці такого не зробиш. Якщо вже дуже хочеться через мішок, то спочатку варіть мерву. Кілька разів підкидаючи соти. Потім черпаком мерву в мішок. пробував обидва варіанти. коли кидав в мішок розварену мерву вихід був набагато гірший, ніж коли кидаєш в мішок сушнину. на мою думку якраз розварена мерва збивається до купи і заважає виходу воску. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 12 марта, 2025 Share Опубликовано 12 марта, 2025 13 хвилин тому, Апіслав Лучанський сказав: пробував обидва варіанти. коли кидав в мішок розварену мерву вихід був набагато гірший, ніж коли кидаєш в мішок сушнину. на мою думку якраз розварена мерва збивається до купи і заважає виходу воску. Просто якщо спочатку розварити, то мерви в мішок можна кринути значно більше. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Апіслав Лучанський Опубликовано 12 марта, 2025 Share Опубликовано 12 марта, 2025 2 часа назад, yu1986ra сказал: Просто якщо спочатку розварити, то мерви в мішок можна кринути значно більше. от я на те й купився Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 1 июля, 2025 Share Опубликовано 1 июля, 2025 Хтось бачив в роботі подібний Прес на домкратах? Є якісь переваги над гвинтовим? Підшукую собі варіанти для швидкого віджиму. Тут підкупає велика чаша на 20 л. Можна буде влити відразу відро мерви. Зараз працюю малим гвинтовим пресом для соку, максимальне завантаження 7-8 л. Працювати їм це справжня мука. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Ворон Опубликовано 1 июля, 2025 Share Опубликовано 1 июля, 2025 1 година тому, yu1986ra сказав: Хтось бачив в роботі подібний Прес на домкратах? Є якісь переваги над гвинтовим? Підшукую собі варіанти для швидкого віджиму. Тут підкупає велика чаша на 20 л. Можна буде влити відразу відро мерви. Зараз працюю малим гвинтовим пресом для соку, максимальне завантаження 7-8 л. Працювати їм це справжня мука. Мій брат має подібний, але він зроблений з чорного металу, зверху гвинт, знизу під чашою 5т домкрат, спочатку тисне гвинтом, потім дожимає домкратом, використовує для віджиму соку. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Сергій-апі Опубликовано 1 июля, 2025 Share Опубликовано 1 июля, 2025 1 годину тому, yu1986ra сказав: Підшукую собі варіанти для швидкого віджиму. Тут підкупає велика чаша на 20 л. Можна буде влити відразу відро мерви. Зараз працюю малим гвинтовим пресом для соку, максимальне завантаження 7-8 л. Працювати їм це справжня мука. Маю гвинторий великий, можна тиснути так, що мерва через мішок і чашу буде вилазити. Правда мішок з мервою бажано раз-два перекинути, бо в середині мішка гірше віджимає. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 1 июля, 2025 Share Опубликовано 1 июля, 2025 9 годин тому, Ворон сказав: Мій брат має подібний, але він зроблений з чорного металу, зверху гвинт, знизу під чашою 5т домкрат, спочатку тисне гвинтом, потім дожимає домкратом, використовує для віджиму соку. Такі в продажу є, але ще на 1000 дорожчі. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 1 июля, 2025 Share Опубликовано 1 июля, 2025 9 годин тому, Сергій-апі сказав: Маю гвинторий великий, можна тиснути так, що мерва через мішок і чашу буде вилазити. Правда мішок з мервою бажано раз-два перекинути, бо в середині мішка гірше віджимає. Та я і в своєму малому часто мішок по два рази трусив, то закусить, то перекосить. Набрид він мені. Один фіг віджимав так собі, бо ж я поспішав. Віск дешевий, я не чекаю поки остання крапля впаде. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Рекомендуемые сообщения
Присоединяйтесь к обсуждению
Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.