ДобровоЛ Опубликовано 21 июня Автор Share Опубликовано 21 июня 19.06.2026 в 14:08, Bee.P сказав: Куди пертися ? Чого приїхали , ? Норм матеріал привезли з Нідер ? Ні ? То що Ви хочите почутии?? Видно що нікуди Ви на вкраїну не прїжєли Вибачайте. Матеріалу не привіз бо матководством не збирався займатися. А для себе маю плем"я від @Паланочка. Але то для себе і декого з ближніх. А в Україні я вже із початку травня й планую пока бути тут. Але маю проблеми - кліщ інцефальний вкусив. Тож лічуся антибіотиками.Качнув меду із своїх акацій без кочівлі. Десь близько 20 літрів від сім"ї. При цьому збільшив й пасіку вдвічі . Взяток виявився розбитий на два етапи. Спочатку зацвіли ті акації, що не попали під обмороження . Ну.а вже за тиждень і інші зацвіли на які я й не розраховував. 4 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ДобровоЛ Опубликовано 21 июня Автор Share Опубликовано 21 июня 19.06.2026 в 15:06, Oleksandr K. сказав: Широколиста відцвіла - навіть не помітив. Стабільно порожньо. Ночі холодні, вдень вітер північно-західний, прохолодно. Треба щоб піденно-західний, а нема Маток треба завтра фарбувати - отака думка. Прийшли білі маркери, улюблений колір туркменбаші Можливо, зроблю ще один підхід з вихователькою. Бо не всіх маток вдалося замінити Ну, вітри у мене й південно-західні були та й нічні температури ніби підходящі теж бували. Але я вирішив, що народна мудрість - то достояння вікове. Мама моя покійна говорила, що гроза на липу в період її цвітіння прибирає увесь медозбір. А му мнас ена Лівобережжі пройшла якраз страшенна гроза перед цвітінням липи, навіть із сильним градом. Та й страховку на мпричіп потрібно ж сплатити. Отож вирішив посидіти вдома.І як видно із вашого повідомлення м, не виключено, що й вгадав. та й вкачаний мед акаційний спробуйпродати. Своїм то й по 1200 за трилітрівку продаю й півлітру+"на пробу". Але ж на роботу й на посиділки нікуди не ходжу, тож і клієнтів катма... А дешевше рука не піднімається - у мене акація чиста, перше поле за 3 км, але й там ріпака не було. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ДобровоЛ Опубликовано 21 июня Автор Share Опубликовано 21 июня 20.06.2026 в 00:14, ромео сказав: Дасть Бог, липа допоможе! Зроїтися ? То я точно вже хоч одну ловушку на Сирець завезу, раніше ніяк не виходило.. Це як спортивна рибалка. Є там у мене мічений дуб в паковій зоні на садибі приватній , на який щороку раніше рої чіплялися. Видно, в якомусь сприятливому місці для них він росте... 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 21 июня Share Опубликовано 21 июня 3 години тому, arki сказав: видно всеж молода матка гине.... і що це дасть? тестувати хіба як нема росплоду бо як є росплід то буде більшість в росплоді і тест той буде не вірний Якщо не тестувати, то точно нічого не дасть. Так і будем казати, що матки від кліща гинуть. В мене цьогоріч десяток неплідок по різним сім'ях в кліточках загнулись. Всі пропали з голоду, бо в сім'ї була матка (маточника пропустив). Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 21 июня Share Опубликовано 21 июня 2 години тому, I dream of having honey сказав: На 1р згоден, але досвіду немає, чув що матка може схуднути і вилізти. В кліточку колись пробував, погано мед носять. Вилазять дрібні матки, якщо саморобний ізолятор з решітки Нікот (я вже перевірив). Носять чи не носять залежить не від розміру кліточки (ізолятора), а від того коли до медозбору матка була ізольована і в ройці сім'я чи ні Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 21 июня Share Опубликовано 21 июня 2 години тому, ДобровоЛ сказав: Матеріалу не привіз бо матководством не збирався займатися. А для себе маю плем"я від @Паланочка. Але то для себе і декого з ближніх. А в Україні я вже із початку травня й планую пока бути тут. Але маю проблеми - кліщ інцефальний вкусив. Тож лічуся антибіотиками.Качнув меду із своїх акацій без кочівлі. Десь близько 20 літрів від сім"ї. При цьому збільшив й пасіку вдвічі . Взяток виявився розбитий на два етапи. Спочатку зацвіли ті акації, що не попали під обмороження . Ну.а вже за тиждень і інші зацвіли на які я й не розраховував. Де ви того кліща відшукали на свою голову? 1 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 21 июня Share Опубликовано 21 июня 2 години тому, ДобровоЛ сказав: Зроїтися ? То я точно вже хоч одну ловушку на Сирець завезу, раніше ніяк не виходило.. Це як спортивна рибалка. Є там у мене мічений дуб в паковій зоні на садибі приватній , на який щороку раніше рої чіплялися. Видно, в якомусь сприятливому місці для них він росте... Там місце намолене 1 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
gardener Опубликовано 21 июня Share Опубликовано 21 июня Ходив тепер по пасіці, нічого липового не внюхав. Завтра попробую полизати. На вівторок грози малюють. Пане @ДобровоЛ може будете щикати, то шоби не дивувалися. 1 1 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
I dream of having honey Опубликовано 21 июня Share Опубликовано 21 июня 45 минут назад, yu1986ra сказал: Носять чи не носять залежить не від розміру кліточки (ізолятора), а від того коли до медозбору матка була ізольована Цікаво почути більш детально Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ромео Опубликовано 21 июня Share Опубликовано 21 июня От хоч якогось би взятку... не те щоб щось викачати, а просто око потішити... Трохи набридло вже в порожняк працювати... 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ДобровоЛ Опубликовано 21 июня Автор Share Опубликовано 21 июня 1 годину тому, yu1986ra сказав: Де ви того кліща відшукали на свою голову? Та на пасіці, будь він проклятий! Торік та ж історія була... Видно коти принесли. Я їм тут дискотеку влаштовую - у напівпідвальний гараж зробив два ілюмінатори для вентиляції і підставив трап для їх проходу. То особливо взимку збігаються з усього кутка - тепліше ж їм тут. . Правда, мишей з тих пір не бачу. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ДобровоЛ Опубликовано 21 июня Автор Share Опубликовано 21 июня 1 годину тому, gardener сказав: Ходив тепер по пасіці, нічого липового не внюхав. Завтра попробую полизати. На вівторок грози малюють. Пане @ДобровоЛ може будете щикати, то шоби не дивувалися. О! Це як раз те, про що я й говорив... Одна гроза під час цвітіння липи й пиши листи дрібним почерком. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
arki Опубликовано 21 июня Share Опубликовано 21 июня 2 часа назад, yu1986ra сказал: Якщо не тестувати, то точно нічого не дасть. тестувати кліща тре в росплоді. 2 часа назад, yu1986ra сказал: Так і будем казати, що матки від кліща гинуть. ну якщо я на свої очі бачив по кліщу на матках що загинули а в маточниках лишилося молочко то не від голоду ж вже... 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
arki Опубликовано 21 июня Share Опубликовано 21 июня 3 часа назад, yu1986ra сказал: (маточника пропустив). в мене такого не трапляється, було колись один раз коли починав матководити з тих пір кожну рамку перевіряю на маточники лише зі струсом бджоли 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 21 июня Share Опубликовано 21 июня 3 години тому, gardener сказав: Ходив тепер по пасіці, нічого липового не внюхав. Завтра попробую полизати. На вівторок грози малюють. Пане @ДобровоЛ може будете щикати, то шоби не дивувалися. Запаху нема ніякого, на вагах +0.2. Бджоли літали слабенько, на деяких вуликах з'явились мікро бороди. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 21 июня Share Опубликовано 21 июня 2 години тому, I dream of having honey сказав: Цікаво почути більш детально Матку в будь якій кліточці вони будуть чути. Головне щоб на період пікового приносу нектару у вулику вже не було відкритого розплоду. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 21 июня Share Опубликовано 21 июня 1 годину тому, ДобровоЛ сказав: Та на пасіці, будь він проклятий! Торік та ж історія була... Видно коти принесли. Я їм тут дискотеку влаштовую - у напівпідвальний гараж зробив два ілюмінатори для вентиляції і підставив трап для їх проходу. То особливо взимку збігаються з усього кутка - тепліше ж їм тут. . Правда, мишей з тих пір не бачу. То ви якийсь фартовий. Я раніше про енцифалітного тільки по телевізору чув, а вас він вже два рази вджмелив. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 21 июня Share Опубликовано 21 июня 35 хвилин тому, arki сказав: тестувати кліща тре в росплоді. ну якщо я на свої очі бачив по кліщу на матках що загинули а в маточниках лишилося молочко то не від голоду ж вже... Матки були дрібні, безкрилі, дефектні? В моїх двох останніх також лишилось молочко. Як виявилось матки в бігудях не завжди можуть розгризти маточник щоб мати до нього доступ. Мої всі точно загнулись з голоду (кліща я не бачив). Їх бджоли просто покинули. Як давав кілька бігудів в сім'ю, на другий-третій день 2 шт вони починали заліплювати воском. Хоч матки там цілком нормальні. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 21 июня Share Опубликовано 21 июня 41 хвилину тому, arki сказав: в мене такого не трапляється, було колись один раз коли починав матководити з тих пір кожну рамку перевіряю на маточники лише зі струсом бджоли Я також стараюсь перевіряти зі струсом. Видно ті матки чимось не сподобались. Пізніше вийшли і їх не прийняли за своїх. На каналі Пасіка сім'ї Скутар в якомусь весняному відер він наголошував, що матки в бігудях вмирали поки не почав давати трошки канді в бігуді. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ДобровоЛ Опубликовано 21 июня Автор Share Опубликовано 21 июня 39 хвилин тому, yu1986ra сказав: То ви якийсь фартовий. Я раніше про енцифалітного тільки по телевізору чув, а вас він вже два рази вджмелив. Навпаки - невдалий ! Бо це вже третій ! А перший вчепився ще у 1982-му, коли до трьох років на торпедних катерах на Балтиці після військової кафедри в Київському національному університеті ім. Т. Г. Шевченка три місяці під Батурином в лісі довелося проходити підготовку. І, сволота, в останній день перебування там вчепився.Доречі , табір і полігон був поряд із місцем , де стояла колись пасіка Петра Івановича Прокоповича - винахідника першого у світі рамкового вулика. Може 1 група крові на те вплинула. Бо в студентському гуртожитку у кімнаті з чотирьох чоловік клопи мене і ще одного з цією ж групою крові діставали. А решта тільки посміювалися із нас. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ДобровоЛ Опубликовано 21 июня Автор Share Опубликовано 21 июня 41 хвилину тому, yu1986ra сказав: Я також стараюсь перевіряти зі струсом. Видно ті матки чимось не сподобались. Пізніше вийшли і їх не прийняли за своїх. На каналі Пасіка сім'ї Скутар в якомусь весняному відер він наголошував, що матки в бігудях вмирали поки не почав давати трошки канді в бігуді. А я в бігуді завжди мед кладу - там навіть місце під це придумане. Бо матка, як тільки виходить із маточника, першим ділом накидається на мед. Ну, а вже потім у неї розбірки починаються. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ДобровоЛ Опубликовано 21 июня Автор Share Опубликовано 21 июня 58 хвилин тому, yu1986ra сказав: Матки були дрібні, безкрилі, дефектні? В моїх двох останніх також лишилось молочко. Як виявилось матки в бігудях не завжди можуть розгризти маточник щоб мати до нього доступ. Мої всі точно загнулись з голоду (кліща я не бачив). Їх бджоли просто покинули. Як давав кілька бігудів в сім'ю, на другий-третій день 2 шт вони починали заліплювати воском. Хоч матки там цілком нормальні. А не могло б бути, що вмерли вони через те, що ви маточники чіпали ще до 14-го дня ? Бо із 10-го до чотирнадцятого - то мертвий період, навіть й вулик відкривати не бажано. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 21 июня Share Опубликовано 21 июня 18 хвилин тому, ДобровоЛ сказав: Навпаки - невдалий ! Бо це вже третій ! А перший вчепився ще у 1982-му, коли до трьох років на торпедних катерах на Балтиці після військової кафедри в Київському національному університеті ім. Т. Г. Шевченка три місяці під Батурином в лісі довелося проходити підготовку. І, сволота, в останній день перебування там вчепився.Доречі , табір і полігон був поряд із місцем , де стояла колись пасіка Петра Івановича Прокоповича - винахідника першого у світі рамкового вулика. Може 1 група крові на те вплинула. Бо в студентському гуртожитку у кімнаті з чотирьох чоловік клопи мене і ще одного з цією ж групою крові діставали. А решта тільки посміювалися із нас. Я б на вашому місці періодично купував би лотерейні білети 15 хвилин тому, ДобровоЛ сказав: А я в бігуді завжди мед кладу - там навіть місце під це придумане. Бо матка, як тільки виходить із маточника, першим ділом накидається на мед. Ну, а вже потім у неї розбірки починаються. Я пробував давати канді, але з канді в мене окрема любов 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 21 июня Share Опубликовано 21 июня 11 хвилин тому, ДобровоЛ сказав: А не могло б бути, що вмерли вони через те, що ви маточники чіпали ще до 14-го дня ? Бо із 10-го до чотирнадцятого - то мертвий період, навіть й вулик відкривати не бажано. Якби так, то вмирали б в маточнику. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 21 июня Share Опубликовано 21 июня Натрапив на міжблогерський мортал комбат Пару місяців тому тут на форумі мені один дядько (що любить часто змінювати нікнейми) доводив, що цей дід ще той гуру в бджільництві. Бачу він ще й маркетолог від бога 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Рекомендуемые сообщения
Присоединяйтесь к обсуждению
Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.