Jump to content

Хвороба?

Recommended Posts

Доброго дня, спільното!

Сьогодні в на прильотці побачив кілька таких загиблих трудівниць.  Яка може бути причина? Це ж молода?

20200501_085657.jpeg

Колеги, допоможіть ідентифікувати хворобу.

На фото видно стан розплоду і тих личинок, що загинули. Коричневий колір, не тягнуться, рідина виходить тільки якщо проткнути личинку. Відчутного неприємного запаху також не помічено. Доросла бджола на вигляд здорова, але сім'я просіла, точніше не росте. 

По моїм прикидкам схоже на мішотчатий розплід. 

IMG_20200505_072701.jpg

IMG_20200505_072727.jpg

Ще одне фото 

IMG_20200505_072807.jpg

На фото видно стан розплоду і тих личинок, що загинули. Коричневий колір, не тягнуться, рідина виходить тільки якщо проткнути личинку. Відчутного неприємного запаху також не помічено. Доросла бджола на вигляд здорова, але сім'я просіла, точніше не росте. 
IMG_20200505_072701.thumb.jpg.bfca73b74b7b3a6da45c8f915acb86df.jpg
IMG_20200505_072727.thumb.jpg.02a9ac216119f062ceb9190324c5ab2f.jpg
Ще одне фото 
IMG_20200505_072807.thumb.jpg.dd8f3b54fb746da70333e7c0ecdf2476.jpg
Минулого року схоже було і в мене. Вилікував заміною матки.
  • Like 2

3 часа назад, СерП сказал:

IMG_20200505_072701.jpg

IMG_20200505_072727.jpg

Ще одне фото 

IMG_20200505_072807.jpg

Наглядний приклад пораження сімї актиноміцетами.Попросіте ветеринарів зробити посіви на мукор і фузаріум .:hi:

• Like 1

8 часов назад, СерП сказал:

IMG_20200505_072701.jpg

IMG_20200505_072727.jpg

Ще одне фото 

IMG_20200505_072807.jpg

І скільки таких сімей?

1 час назад, Пахомич сказал:

І скільки таких сімей?

Одна. 

35 минут назад, СерП сказал:

Одна. 

Схоже на гнилець, хоча для гнильців ще наче ранувато, вони зазвичай проявляються на початку червня. Якщо льоток та дно вулика у цятках клейкої "мазанини" від чистки гнилих комірок то гнилель 100%. Те що поки не воняє ні про що не свідчить, завоняє пізніше, коли бджли не зможуть справлятися з чисткою гнилих комірок.

Якщо така сім"я одна то краще не розбиратися що воно таке а закурити бджіл сіркою, все що у вулику спалити, вулик продезинфікувати перекисом водню або екоцидом. Чим раніше це зробите тим краще, бо як рознесете по пасіці буде біда.

Якщо хочете поексперементувати, перегоніть бджіл у новий вулик на вощину з заміною матки, тільки не витрушуйте сім"ю у новий вулик а заганяйте як рій через льоток, якщо є наприск то краще не трусити бджіл на сходи а змітати. Гнильцеві спори знаходяться у кормах і потрапляють до комірки від годувальниць, щоб розірвати замкнуте коло потрібно перервати процес годування личинок та змусити бджіл годувальниць поголодувати. Алгоритм простий - до моненту появи нового розплоду годувальниці повинні перетравити все що є в них у шлунку.

Іноді це спрацьовує й сім"я починає тягти вощину, частіше пересаджені у стерильні умови бджоли "стають на крило" і злітають.

• Like 1

38 минут назад, Ысч сказал:

Схоже на гнилець, хоча для гнильців ще наче ранувато, вони зазвичай проявляються на початку червня. Якщо льоток та дно вулика у цятках клейкої "мазанини" від чистки гнилих комірок то гнилель 100%. Те що поки не воняє ні про що не свідчить, завоняє пізніше, коли бджли не зможуть справлятися з чисткою гнилих комірок.

Якщо така сім"я одна то краще не розбиратися що воно таке а закурити бджіл сіркою, все що у вулику спалити, вулик продезинфікувати перекисом водню або екоцидом. Чим раніше це зробите тим краще, бо як рознесете по пасіці буде біда.

Якщо хочете поексперементувати, перегоніть бджіл у новий вулик на вощину з заміною матки, тільки не витрушуйте сім"ю у новий вулик а заганяйте як рій через льоток, якщо є наприск то краще не трусити бджіл на сходи а змітати. Гнильцеві спори знаходяться у кормах і потрапляють до комірки від годувальниць, щоб розірвати замкнуте коло потрібно перервати процес годування личинок та змусити бджіл годувальниць поголодувати. Алгоритм простий - до моненту появи нового розплоду годувальниці повинні перетравити все що є в них у шлунку.

Іноді це спрацьовує й сім"я починає тягти вощину, частіше пересаджені у стерильні умови бджоли "стають на крило" і злітають.

Сім'я вже "анульована". Не став ризикувати, та займатись лікуванням. 

Але все ж цікаво, що то було. Не гнилець, бо при гнильці личинка перетворюється у клійку, тягучу субстанцію. 

Все ж думаю, що це таки мішотчатий розплід, судячи з тієї інформації, що вдалось "нагуглити". 

• Like 2

1 час назад, СерП сказал:

Але все ж цікаво, що то було. Не гнилець, бо при гнильці личинка перетворюється у клійку, тягучу субстанцію. 

Все ж думаю, що це таки мішотчатий розплід, судячи з тієї інформації, що вдалось "нагуглити". 

Шкода ! Прекрасний був екземпляр для перевырки засобу.:hi:

Мішечкуватий розплід. Вірусне захворювання, не лікується. Часом появляється  весною і само зникає. Такі сім'ї  сильно не розширюйте. Якщо рамок забагато, краще скоротити. Можна давати сироп з добавкою Апімакса, або іншого препарату, що підвищує імунітет бджіл. Ніяких антибіотиків не давати, не допоможуть.

• Like 5

14 минут назад, пасічник сказал:

Мішечкуватий розплід. Вірусне захворювання, не лікується. Часом появляється  весною і само зникає. Такі сім'ї  сильно не розширюйте. Якщо рамок забагато, краще скоротити. Можна давати сироп з добавкою Апімакса, або іншого препарату, що підвищує імунітет бджіл. Ніяких антибіотиків не давати, не допоможуть.

матку треба міняти  це на гинитичному ривні мутація не устойчивісьть потомства друге питаня якшо вони десь його найшли то пасіці жопа  рамки на перетопку  и паяльною лампою вулика

12 часов назад, СерП сказал:

Вірне рішення. Природний відбір все одно зробив би своє діло.

• Like 1

14 часов назад, Пахомич сказал:

Шкода ! Прекрасний був екземпляр для перевырки засобу.:hi:

Якого засобу ? Просвітіть, може, не дай бог, на майбутнє знадобиться. 

46 минут назад, СерП сказал:

Якого засобу ? Просвітіть, може, не дай бог, на майбутнє знадобиться. 

Проти цвільових грибків. :hi:

Це мішок 100%. Сам мав неприємність з цією гидотою зустрітися. Перший рік я намагався лікувати єндоглюкіном та ще чимось і вроді як допомогло але наступного року майже половина минулорічних хворих знову дали рецидив. Коротше я псіхонув та знищів ті сім'ї, а вулики гарненько обсмалив паяльною лампою.

• Like 1
  • Sad 1

В 10.05.2020 в 20:08, Артем7 сказал:

Це мішок 100%. Сам мав неприємність з цією гидотою зустрітися. Перший рік я намагався лікувати єндоглюкіном та ще чимось і вроді як допомогло але наступного року майже половина минулорічних хворих знову дали рецидив. Коротше я псіхонув та знищів ті сім'ї, а вулики гарненько обсмалив паяльною лампою.

Можна не знищувати бджіл.Я застосовував перегін на вощину з заміною матки.Сім'ї звісно слабнуть, але якщо це зробити в травні, та об'єднати по дві то сонях дають на рівні інших.

І все таки прошу допомоги. На прильотці знову така картина. Що за хвороба?

1111.jpg

22222.jpg

Может не докорм - холода пришли . Если их пару штук то не чего страшного. 

недокорма точно нет, надеюсь на меньшее из зол - переохлаждение во время прошедшего похолодания...

В 15.05.2020 в 13:48, VETER сказал:

1111.jpg

22222.jpg

На другому фото дуже схоже на аскосфероз

• Like 2

В 03.05.2020 в 19:06, VETER сказал:

Доброго дня, спільното!

Сьогодні в на прильотці побачив кілька таких загиблих трудівниць.  Яка може бути причина?

https://beejournal.ru/konsultatsiya/1690-mikozy

В 03.05.2020 в 19:06, VETER сказал:

Доброго дня, спільното!

Сьогодні в на прильотці побачив кілька таких загиблих трудівниць.  Яка може бути причина? Це ж молода?

20200501_085657.jpeg

Мабудь ви не можите відрізнити де він ,а де вона. 

9 часов назад, kudla14 сказал:

Дякую, схоже на те(((

Буду працювати над цим.

12 минут назад, VETER сказал:

Дякую, схоже на те(((

Буду працювати над цим.

Не напрягайся з цим. То ж так просто.......

Береш за вуха.Піднімаєш. Відбускаєш. Якщо побігла-значить вона. Якщо побіг-то він.

• Like 1

В 15.05.2020 в 13:48, VETER сказал:

1111.jpg

22222.jpg

А на другому хвороба - матці гаплик:hi: