wind Posted May 3, 2020 Share Posted May 3, 2020 Доброго дня, спільното! Сьогодні в на прильотці побачив кілька таких загиблих трудівниць. Яка може бути причина? Це ж молода? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
СерП Posted May 5, 2020 Share Posted May 5, 2020 Колеги, допоможіть ідентифікувати хворобу. На фото видно стан розплоду і тих личинок, що загинули. Коричневий колір, не тягнуться, рідина виходить тільки якщо проткнути личинку. Відчутного неприємного запаху також не помічено. Доросла бджола на вигляд здорова, але сім'я просіла, точніше не росте. По моїм прикидкам схоже на мішотчатий розплід. Ще одне фото Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Вадим Попов Posted May 5, 2020 Share Posted May 5, 2020 Колеги, допоможіть ідентифікувати хворобу. На фото видно стан розплоду і тих личинок, що загинули. Коричневий колір, не тягнуться, рідина виходить тільки якщо проткнути личинку. Відчутного неприємного запаху також не помічено. Доросла бджола на вигляд здорова, але сім'я просіла, точніше не росте. По моїм прикидкам схоже на мішотчатий розплід. Ще одне фото Минулого року схоже було і в мене. Вилікував заміною матки. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Пахомич Posted May 5, 2020 Share Posted May 5, 2020 3 часа назад, СерП сказал: Колеги, допоможіть ідентифікувати хворобу. На фото видно стан розплоду і тих личинок, що загинули. Коричневий колір, не тягнуться, рідина виходить тільки якщо проткнути личинку. Відчутного неприємного запаху також не помічено. Доросла бджола на вигляд здорова, але сім'я просіла, точніше не росте. По моїм прикидкам схоже на мішотчатий розплід. Ще одне фото Наглядний приклад пораження сімї актиноміцетами.Попросіте ветеринарів зробити посіви на мукор і фузаріум . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Пахомич Posted May 5, 2020 Share Posted May 5, 2020 8 часов назад, СерП сказал: Колеги, допоможіть ідентифікувати хворобу. На фото видно стан розплоду і тих личинок, що загинули. Коричневий колір, не тягнуться, рідина виходить тільки якщо проткнути личинку. Відчутного неприємного запаху також не помічено. Доросла бджола на вигляд здорова, але сім'я просіла, точніше не росте. По моїм прикидкам схоже на мішотчатий розплід. Ще одне фото І скільки таких сімей? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
СерП Posted May 5, 2020 Share Posted May 5, 2020 1 час назад, Пахомич сказал: І скільки таких сімей? Одна. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ысч Posted May 5, 2020 Share Posted May 5, 2020 35 минут назад, СерП сказал: Одна. Схоже на гнилець, хоча для гнильців ще наче ранувато, вони зазвичай проявляються на початку червня. Якщо льоток та дно вулика у цятках клейкої "мазанини" від чистки гнилих комірок то гнилель 100%. Те що поки не воняє ні про що не свідчить, завоняє пізніше, коли бджли не зможуть справлятися з чисткою гнилих комірок. Якщо така сім"я одна то краще не розбиратися що воно таке а закурити бджіл сіркою, все що у вулику спалити, вулик продезинфікувати перекисом водню або екоцидом. Чим раніше це зробите тим краще, бо як рознесете по пасіці буде біда. Якщо хочете поексперементувати, перегоніть бджіл у новий вулик на вощину з заміною матки, тільки не витрушуйте сім"ю у новий вулик а заганяйте як рій через льоток, якщо є наприск то краще не трусити бджіл на сходи а змітати. Гнильцеві спори знаходяться у кормах і потрапляють до комірки від годувальниць, щоб розірвати замкнуте коло потрібно перервати процес годування личинок та змусити бджіл годувальниць поголодувати. Алгоритм простий - до моненту появи нового розплоду годувальниці повинні перетравити все що є в них у шлунку. Іноді це спрацьовує й сім"я починає тягти вощину, частіше пересаджені у стерильні умови бджоли "стають на крило" і злітають. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
СерП Posted May 5, 2020 Share Posted May 5, 2020 38 минут назад, Ысч сказал: Схоже на гнилець, хоча для гнильців ще наче ранувато, вони зазвичай проявляються на початку червня. Якщо льоток та дно вулика у цятках клейкої "мазанини" від чистки гнилих комірок то гнилель 100%. Те що поки не воняє ні про що не свідчить, завоняє пізніше, коли бджли не зможуть справлятися з чисткою гнилих комірок. Якщо така сім"я одна то краще не розбиратися що воно таке а закурити бджіл сіркою, все що у вулику спалити, вулик продезинфікувати перекисом водню або екоцидом. Чим раніше це зробите тим краще, бо як рознесете по пасіці буде біда. Якщо хочете поексперементувати, перегоніть бджіл у новий вулик на вощину з заміною матки, тільки не витрушуйте сім"ю у новий вулик а заганяйте як рій через льоток, якщо є наприск то краще не трусити бджіл на сходи а змітати. Гнильцеві спори знаходяться у кормах і потрапляють до комірки від годувальниць, щоб розірвати замкнуте коло потрібно перервати процес годування личинок та змусити бджіл годувальниць поголодувати. Алгоритм простий - до моненту появи нового розплоду годувальниці повинні перетравити все що є в них у шлунку. Іноді це спрацьовує й сім"я починає тягти вощину, частіше пересаджені у стерильні умови бджоли "стають на крило" і злітають. Сім'я вже "анульована". Не став ризикувати, та займатись лікуванням. Але все ж цікаво, що то було. Не гнилець, бо при гнильці личинка перетворюється у клійку, тягучу субстанцію. Все ж думаю, що це таки мішотчатий розплід, судячи з тієї інформації, що вдалось "нагуглити". 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Пахомич Posted May 5, 2020 Share Posted May 5, 2020 1 час назад, СерП сказал: Сім'я вже "анульована". Не став ризикувати, та займатись лікуванням. Але все ж цікаво, що то було. Не гнилець, бо при гнильці личинка перетворюється у клійку, тягучу субстанцію. Все ж думаю, що це таки мішотчатий розплід, судячи з тієї інформації, що вдалось "нагуглити". Шкода ! Прекрасний був екземпляр для перевырки засобу. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
пасічник Posted May 5, 2020 Share Posted May 5, 2020 Мішечкуватий розплід. Вірусне захворювання, не лікується. Часом появляється весною і само зникає. Такі сім'ї сильно не розширюйте. Якщо рамок забагато, краще скоротити. Можна давати сироп з добавкою Апімакса, або іншого препарату, що підвищує імунітет бджіл. Ніяких антибіотиків не давати, не допоможуть. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
віталік волошин Posted May 5, 2020 Share Posted May 5, 2020 14 минут назад, пасічник сказал: Мішечкуватий розплід. Вірусне захворювання, не лікується. Часом появляється весною і само зникає. Такі сім'ї сильно не розширюйте. Якщо рамок забагато, краще скоротити. Можна давати сироп з добавкою Апімакса, або іншого препарату, що підвищує імунітет бджіл. Ніяких антибіотиків не давати, не допоможуть. матку треба міняти це на гинитичному ривні мутація не устойчивісьть потомства друге питаня якшо вони десь його найшли то пасіці жопа рамки на перетопку и паяльною лампою вулика Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ысч Posted May 6, 2020 Share Posted May 6, 2020 12 часов назад, СерП сказал: Сім'я вже "анульована". Не став ризикувати, та займатись лікуванням. Вірне рішення. Природний відбір все одно зробив би своє діло. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
СерП Posted May 6, 2020 Share Posted May 6, 2020 14 часов назад, Пахомич сказал: Шкода ! Прекрасний був екземпляр для перевырки засобу. Якого засобу ? Просвітіть, може, не дай бог, на майбутнє знадобиться. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Пахомич Posted May 6, 2020 Share Posted May 6, 2020 46 минут назад, СерП сказал: Якого засобу ? Просвітіть, може, не дай бог, на майбутнє знадобиться. Проти цвільових грибків. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Артем7 Posted May 10, 2020 Share Posted May 10, 2020 Це мішок 100%. Сам мав неприємність з цією гидотою зустрітися. Перший рік я намагався лікувати єндоглюкіном та ще чимось і вроді як допомогло але наступного року майже половина минулорічних хворих знову дали рецидив. Коротше я псіхонув та знищів ті сім'ї, а вулики гарненько обсмалив паяльною лампою. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Нико150376 Posted May 14, 2020 Share Posted May 14, 2020 В 10.05.2020 в 20:08, Артем7 сказал: Це мішок 100%. Сам мав неприємність з цією гидотою зустрітися. Перший рік я намагався лікувати єндоглюкіном та ще чимось і вроді як допомогло але наступного року майже половина минулорічних хворих знову дали рецидив. Коротше я псіхонув та знищів ті сім'ї, а вулики гарненько обсмалив паяльною лампою. Можна не знищувати бджіл.Я застосовував перегін на вощину з заміною матки.Сім'ї звісно слабнуть, але якщо це зробити в травні, та об'єднати по дві то сонях дають на рівні інших. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted May 15, 2020 Author Share Posted May 15, 2020 І все таки прошу допомоги. На прильотці знову така картина. Що за хвороба? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mixaskm Posted May 15, 2020 Share Posted May 15, 2020 Может не докорм - холода пришли . Если их пару штук то не чего страшного. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted May 15, 2020 Author Share Posted May 15, 2020 недокорма точно нет, надеюсь на меньшее из зол - переохлаждение во время прошедшего похолодания... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Петр Павлович Posted May 16, 2020 Share Posted May 16, 2020 В 15.05.2020 в 13:48, VETER сказал: І все таки прошу допомоги. На прильотці знову така картина. Що за хвороба? На другому фото дуже схоже на аскосфероз 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kudla14 Posted May 17, 2020 Share Posted May 17, 2020 В 03.05.2020 в 19:06, VETER сказал: Доброго дня, спільното! Сьогодні в на прильотці побачив кілька таких загиблих трудівниць. Яка може бути причина? https://beejournal.ru/konsultatsiya/1690-mikozy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Пахомич Posted May 17, 2020 Share Posted May 17, 2020 В 03.05.2020 в 19:06, VETER сказал: Доброго дня, спільното! Сьогодні в на прильотці побачив кілька таких загиблих трудівниць. Яка може бути причина? Це ж молода? Мабудь ви не можите відрізнити де він ,а де вона. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted May 17, 2020 Author Share Posted May 17, 2020 9 часов назад, kudla14 сказал: https://beejournal.ru/konsultatsiya/1690-mikozy Дякую, схоже на те((( Буду працювати над цим. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Маркіян Posted May 17, 2020 Share Posted May 17, 2020 12 минут назад, VETER сказал: Дякую, схоже на те((( Буду працювати над цим. Не напрягайся з цим. То ж так просто....... Береш за вуха.Піднімаєш. Відбускаєш. Якщо побігла-значить вона. Якщо побіг-то він. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Пахомич Posted May 18, 2020 Share Posted May 18, 2020 В 15.05.2020 в 13:48, VETER сказал: І все таки прошу допомоги. На прильотці знову така картина. Що за хвороба? А на другому хвороба - матці гаплик Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts