Перейти к содержанию

Весна/Літо 2018

ДобровоЛ

Рекомендуемые сообщения

4 години тому, miro сказав:

у вас там снігу нема, а в мене все ще біло  в снігу, а бджоли носять пилок, я б сфотографував но бігти до хати за айфоном, вибачте но то катастрофічно не просто , адже пасіка знаходиться на гористості, зараз як йду в низ то як на лижах їду, при тому черевики або гумові чоботи мають протектори типу ДТ-74:umora:,а все одно їде

Так що, пане  Михайле, чекаємо на поїздку за пакетами до вас? Ну, а заодно,  чекатиму  й на цікаву подорож, що теж є великим плюсом!   :):az:

3 години тому, Ksenya сказав:

І я тільки з заздрістю читаю,  як у людей обльоти проходять:(. Сьогодні були поодинокі вильоти,  але про повноцінний обліт поки що тільки мрію. 

Оксано! Та у вас же обльоти , по ідеї, повинні бути раніше наших днів на 20!:hmm:

2 години тому, shersand сказав:

Не расстраивайтесь, я живу гораздо южнее и у меня тоже кроме баков никто из ульев не высовывается (этим видно подпирает на задний проход). Хотя снега практически не осталось, остальные сидят в клубах и в ус не дуют...

Та ні, - я про "прохід".  У них він міцніший за інших. Просто, звернув увагу, що баки буває навіть і при +9С чи +10С спокійно літають за взятком. У всякому разі - мої. А цього не спостерігав ніколи ні в УС, а ні в карпаток.:IMHO:

4 години тому, ромео сказав:

Приймайте і мене в цю тему.:wave:

Сонячно весь день, +11. Мої політали. Всі в строю.

Не скажу, що був супер-обліт, але кришки вуликів рябі. Швиденько після 15ої проконтролював десяток сімей. Результат - відмінний. Проте у 4 (в тому числі і та, що про неї згадував - прожора) ПОВНІСТЮ не було меду. Уявляєте по 7-8 рамок, майже повномедних схряцали в нуль!!! Якби не підкладав, кому кульки, кому рамки, то загнулися б ще давно. У інших ситуація кардинально інша: меду ще, принаймні, половина із зимових запасів.

В одній є три маточники запечатаних.:blink: Матка також ходить. Дивина.

Звідси відповідь на питання: Чи потрібно контролювати корма в ході зимівлі? Чи дотримуватись принципу: Закормив восени(чи дав повномедні рамки) і спи спокійно?

Моя відповідь: Контроль потрібен при будь-яких вхідних. Бо, як показує практика, навіть повномедні рамки не гарантують 100% результату.

Завтра починаю сезон. :af:

Ввечері за обліт 50грам не гріх...:)

Доповню ваш пост.  подібна ситуація. найсильніша сімя  місцеві 9 рамок в зиму + через переголодку на 3 рамках запасна матка. Усі рамки повномедні загнулись усі. Що сімя що відводок.  Вижерли все під ноль. Теж  за них навіть не переживав  бо кормів і пчоли було досить. Тож на рахунок контролю корму варто  перевірять   бо так як ви    кажете повномедні рамки не гарантують 100% результату.  

був в'ялий обліт при температурі +6 частково сонячно не сподівався на це і не був готовий тому прийшлось вживати екстрені заходи 

IMG_0284.thumb.JPG.76a1db52908c941158752458a239f468.JPG

6 годин тому, bosik2017 сказав:

Доповню ваш пост.  подібна ситуація. найсильніша сімя  місцеві 9 рамок в зиму + через переголодку на 3 рамках запасна матка. Усі рамки повномедні загнулись усі. Що сімя що відводок.  Вижерли все під ноль. Теж  за них навіть не переживав  бо кормів і пчоли було досить. Тож на рахунок контролю корму варто  перевірять   бо так як ви    кажете повномедні рамки не гарантують 100% результату.

Було в мене кілька сімей пешеца, дві зимівлі поспіль до обльоту з'їдали практично 99% корму. Минулим літом замінив матки на інші лінії і не шкодую, бо мабуть цю затяжну зимівлю вони не пережили б.

45 хвилин тому, Seos сказав:

Було в мене кілька сімей пешеца, дві зимівлі поспіль до обльоту з'їдали практично 99% корму. Минулим літом замінив матки на інші лінії і не шкодую, бо мабуть цю затяжну зимівлю вони не пережили б.

Раз виїдали весь корм, значить був ранній розплід, інколи це не від породи залежить, а від інших факторів. У мене є такі, що за розплід ще навіть недумають, є з розплодом раннім і ще мають багато кормів, а є такі, що все вже в нуль виїли, порода одна і та ж.

Слабенько,але кому припекло політали.

IMG_20180310_150937.jpg

7 годин тому, ДобровоЛ сказав:

Оксано! Та у вас же обльоти , по ідеї, повинні бути раніше наших днів на 20!:hmm:

так і було, але літали ті бджоли що на південь і в затишку. Такі літали у нас 3 лютого. Всі інші сидять і ще напевно з тиждень точно не полетять, якщо не розійдуться тумани та хмари. Ось вчора було майже 9 градусів, але сирість та хмаро-туман  і ніхто з вулика добровільно не вилітає. Обіцяють сьогодні після обіду сонце, будем надіятись.

Південа сторона і.у мене потроху літали вчора. Сьогодні хотів попідкидати ще по одній рамці годівниці щоб почати бджолам наливати в них воду. Завжди роблю так, в одну рамку годівницю кладу білковий корм, в іншу наливаю воду

04DBE9C2-84A5-469E-9B2B-2DF105BB6D55.jpeg

7945D9D3-353A-4ED4-9211-E78BAE7CFD07.jpeg

1 година тому, davolodya сказав:

Раз виїдали весь корм, значить був ранній розплід, інколи це не від породи залежить, а від інших факторів. У мене є такі, що за розплід ще навіть недумають, є з розплодом раннім і ще мають багато кормів, а є такі, що все вже в нуль виїли, порода одна і та ж.

Як один із варіантів можливий, але це був не мій випадок. Бджіл із зими не виходило більше, ніж ішло і розплоду було так, як і в решти. Цікавості ради, зимою перевіряв ці сім'ї на тепло над клубом - все було нормально. А коли брав до рук корпус, щоб почистить дно, то на вагу він був зовсім порожній. Першу зимівлю думав, що загодував їх мало, на другу посадив на максимально повномедні рамки, результат був тойже - вони по своїх апетитах перевершили бакфаст чи не вдвічі, який, як на мене з'їдає більше, ніж того хотілось би. І, знайомий, у якого я брав ці матки, теж запримітив за ними непомірні апетити.

1 час назад, davolodya сказал:

є з розплодом раннім і ще мають багато кормів, а є такі, що все вже в нуль виїли, порода одна і та ж.

Все зависит от матки. При весенней ревизии не раз обращал внимание, что расплод размещен по разному. В некоторых семьях матка сеет на 3-4 рамках спереди рамки, как правило в этих семьях меда остается много. Другие сеют на  на 1-2 рамках пятаки большие,  в этих всегда меда остается мало.

2 часа назад, davolodya сказал:

Раз виїдали весь корм, значить був ранній розплід, інколи це не від породи залежить, а від інших факторів. 

Не факт. В одній справді багато розплоду: майже по піврамки печатного (на 2 рамках), а в іншій п'ятачок, а меду нема зовсім.

3 часа назад, Seos сказал:

Було в мене кілька сімей пешеца, дві зимівлі поспіль до обльоту з'їдали практично 99% корму. 

Так кажуть, що карніка дуже економна бджола...:hmm:

Зараз =9,Хмарно, карпатки почали носити пилок. Карніка і мої дворняжки поки сидять тихо лише вилітають поодинокі комахи.

3 хвилини тому, ромео сказав:

Не факт. В одній справді багато розплоду: майже по піврамки печатного (на 2 рамках), а в іншій п'ятачок, а меду нема зовсім.

А Ви неприпускаєте, що той маленький п'ятачок за зиму може бути вже 2-3 рази? 

В моїх деяких сім'ях розплід з'явився на Різдво, якраз в них з кормом проблема, виїли підчисту, довелося міняти рамки

20 хвилин тому, ромео сказав:

Так кажуть, що карніка дуже економна бджола...:hmm:

Так, це вірно, всі карніки, що були в мене дуже економні. Як правило після обльоту меду залишається ще на одну зимівлю+. А от ця, як виключення з правила, при чому це була не одна матка, а кілька від одної материнки.

43 минуты назад, ромео сказал:

Так кажуть, що карніка дуже економна бджола

В мене також -5 сімей, і все карніка. Запаси були достатні, аналогічні сімї місцевих зїли тільки половину. Взагалі в моїх знайомих дуже великий відхід сімей, морози в нас були до -26, а в зимівниках в нас не принято зимувати.

7 хвилин тому, Дикий степ сказав:

В мене також -5 сімей, і все карніка. Запаси були достатні, аналогічні сімї місцевих зїли тільки половину. Взагалі в моїх знайомих дуже великий відхід сімей, морози в нас були до -26, а в зимівниках в нас не принято зимувати.

у нас морози протримались два повноцінних тижні, в мене на пасіці більшість карніка із зими вийшла на відмінно вся, карпатка на відмінно, чотири бдж на пасіці підсіли в силі через безрозплідний період в середині липня , невдала заміна маток, але карнікою і її зимівлею задоволений підмору мало, але всіх розумію чому розчаровує карніка і гфс, які завдали в зимівлі збитків, тому ефект mukola-s по відношенню до ГФС зайняв перше місце, ефект Дикий степ до карніки, поки-що аутсайдер

до всіх раніше заяв хочу сказати, дайте обєктивність, скажіть в деталях все, а тоді робіть висновки, ну хоча б ,щоб нетак смішно було

Мене не карніка розчарувала, просто понадіявся на економну зимівлю. Я знав що вони після Нового Року заклали розплід, тому винен я що не проконтролював корми. Тут же читав у когось, що минулі роки карніка підсіювала після Нового Року - і все нормально. Тому так і вийшло. Взагалі , зробив висновок, що самі адекватні люди на форумі - це "медовики". Пакетчики і маткарі за свою породу як кажуть - "пасть порву". Краще не чіпати)))))

26 минут назад, miro сказал:

до всіх раніше заяв хочу сказати, дайте обєктивність, скажіть в деталях все, а тоді робіть висновки, ну хоча б ,щоб нетак смішно було

16 минут назад, Дикий степ сказал:

Взагалі , зробив висновок, що самі адекватні люди на форумі - це "медовики". Пакетчики і маткарі за свою породу як кажуть - "пасть порву". Краще не чіпати)))))

Влюбой неудаче-виноват пасечник .Пчела ни при чем.Будучи адекватным нужно уметь и зерна отделять.И аыводы во всеуслышание делать -тоже ответственность нужно иметь.Я не думаю, что тут найдется много людей ,которые имеют право сказать -моей вины  в неудаче)если она бывает) нет.Если и найдутся -то не совсем скромные ,а может быть не все понимают.

Подскажите, у меня первий раз такое семья пошла в зиму на 7 рамках, сейчас ставлю наверх холстиков клеенку, визуально пчели намного больше, где взялась пчела?

P80311-122122.jpg

12 минут назад, hirurg сказал:

Подскажите, у меня первий раз такое семья пошла в зиму на 7 рамках, сейчас ставлю наверх холстиков клеенку, визуально пчели намного больше, где взялась пчела?

P80311-122122.jpg

Три пчелы сверху ползают.Как можно говорить за визуально?В зиму шла в клубе,сейчас расплод -расползлась.Может они там вообще  вверху рамок сидят.Как можно делать выводы без разборки гнезда?Попозже весной будете спрашивать куда пчела девалась.

Так я разбирал расплод на трех рамках, рамки пчелой обсижени, кормов правда мало... просто такая картина только в етой семье, все остальние нормально расплода по ладони на двух рамках и кормов куча, а єта просто какаято не стандартная

55 хвилин тому, hirurg сказав:

Так я разбирал расплод на трех рамках, рамки пчелой обсижени, кормов правда мало... просто такая картина только в етой семье, все остальние нормально расплода по ладони на двух рамках и кормов куча, а єта просто какаято не стандартная

все нормально, клуб після зимівлі розпався ,бджола увійшла в активний стан, корма підїли бо є розплід, те що поставили канді все добре, лише зараз нівякому разі не розширяйте гніздо, гарно утепліть , навіть усуньте сітчасте дно якщо таке є, і дайте їм спокій мінімум на два тижня.

переважно після масових обльотів через три тижня наступає тепло для ідеальної огляду-ревізії і , як казав мій колєга пасічник Микола Васильович, якому вже 75, начинають лізти перші трутні в окремих сімях, то є признак .........чого ........,чого......., ні не вірно , рої ще не підуть:umora:, то значить жи там немає матки:(

Заархивировано

Эта тема находится в архиве и закрыта для дальнейших ответов.

• Создать...