slavik Posted December 30, 2011 Share Posted December 30, 2011 mr. alur, Вам насоветовали не мало как хороших так и плохиг приемов, збили Вас с орентации как поступить правильно... Но ничего до весны есть время принять правильное решение.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
staslife7 Posted December 30, 2011 Author Share Posted December 30, 2011 А назвіть хтось прикмети у вулику, орієнтуючись на які, треба підсилювати сім`ю за рахунок іншої маточки? Невже сама матка не може збільшити яйцекладку при наявності всього необхідного у гнізді?(якщо пасічник підсилює, то вважається що все є) staslife7, понимаете советы идут исходя из поставленных вопросов, конечно же в просто сильной семье, есть корма, пчелы полируют ячейки, матка добавляет темпов и к акации и так отводки сами просятся ,а то рои будут. А вот в этом случае как-бы не совсем подсиление, скорее перебалансировка сил, к определенному периоду используем силу 2-х маток для создания максимального кол-ва именно летной пчелы, а для этого уже печатный расплод минимум за 12 дней до взятка перебрасываем в "медовик", а из медовика открытый - в помошницу, тем самым освобождая пчел от воспитания расплода. Пойдет акация, есть рабочая пчела и достаточно места = пару корпусов акации (а то и больше смотря как даст и как семья сработает). При таких телодвижениях имея 2 средних семьи по весне, можно взять акации. Если с зимовки обе семьи выйдут сильными, то их достаточно дополнительно простимулировать, перед взятком отобрать голодных ртов (или изолировать маток) и обе семьи возьмут акации. Тут как-бы действительно по ситуации надо ориентироваться. Добре. А якщо, під час заміни старих маток на молодих, зробити так 15______.pdf та ще й у сусіда забрати вибракованих. Link to comment Share on other sites More sharing options...
staslife7 Posted December 30, 2011 Author Share Posted December 30, 2011 Наступної весни від такої кількості маток можно буде через день забирати не по одній рамці з засівом Link to comment Share on other sites More sharing options...
Сирота Микола Posted December 30, 2011 Share Posted December 30, 2011 А якщо, під час заміни старих маток на молодих, зробити так ? Щось мало віриться в таку методу - як попробуєте, то розкажіть про результат Link to comment Share on other sites More sharing options...
staslife7 Posted December 30, 2011 Author Share Posted December 30, 2011 А якщо, під час заміни старих маток на молодих, зробити так ? Щось мало віриться в таку методу - як попробуєте, то розкажіть про результат Та це ж не я, це книжка А.С. Забоенко "Современная энциклопедия пчеловодства", таке пише. Link to comment Share on other sites More sharing options...
staslife7 Posted December 30, 2011 Author Share Posted December 30, 2011 І чому б не спробувати? Вибракованих маток не під каблук, а в стакан і ...(далі по темі) Link to comment Share on other sites More sharing options...
blek-269 Posted December 30, 2011 Share Posted December 30, 2011 І чому б не спробувати? Вибракованих маток не під каблук ? Он Вам надо этот некондиция , только время потерять и трутов наплодить таких же , хотя дело ваше , потом поймёте Link to comment Share on other sites More sharing options...
staslife7 Posted December 30, 2011 Author Share Posted December 30, 2011 І чому б не спробувати? Вибракованих маток не під каблук ? Он Вам надо этот некондиция , только время потерять и трутов наплодить таких же , хотя дело ваше , потом поймёте Є такі, що міняють маток через рік, або навіть кожного року, а є і такі, що мають 5-ти річних маток. То ж матки у віці 2-3 років, не така вже й некондиція Link to comment Share on other sites More sharing options...
гигиги Posted December 30, 2011 Share Posted December 30, 2011 Є такі, що міняють маток через рік, або навіть кожного року, а є і такі, що мають 5-ти річних маток. То ж матки у віці 2-3 років, не така вже й некондиція П'ятирічна - це мабуть якась унікальна, яку не кожний рік зустрінеш. У мене звичайні дворняжки в основному на третій рік вже втрачають форму, трута плодять, рояться. Матку на другий рік можна відсаджувати у відводок для розширення. Наступного року її ліквідувати. Це найпростіший спосіб. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ромео Posted December 30, 2011 Share Posted December 30, 2011 'staslife7' '30.12.2011, 15:55' І чому б не спробувати? Вибракованих маток не під каблук, а в стакан і ...(далі по темі) А для кращого взаємопоніманія капнути пару крапель самогоночки, щоб дружба була міцніша. Link to comment Share on other sites More sharing options...
staslife7 Posted December 30, 2011 Author Share Posted December 30, 2011 'staslife7' '30.12.2011, 15:55' І чому б не спробувати? Вибракованих маток не під каблук, а в стакан і ...(далі по темі) А для кращого взаємопоніманія капнути пару крапель самогоночки, щоб дружба була міцніша. Мона і так , та навіть якщо з 15шт. останеться половина, то теж не погано Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pasha_max Posted January 3, 2012 Share Posted January 3, 2012 А які сімї у вас на київщині 2 квітня? Наскільки я знаю ваш клімат, то ще гніздо напевно не поновиться після зими. На мою думку медовики на акацію реальні тільки з застосуванням зимуючих відводків. А ранні відводки - це не реально. ? Вы в принципе сформулировали то о чем я и хотел сказать . Не стоит торопиться имея малое кол во семей, т.к. можно остаться вообще без ничего. Я бы все таки выравнивал семьи, увеличивал кол-во семей, а далее б уже экспериментировал. + ДО 15го апреля где то, у нас реально еще прохладно, а по ночам так я вообще молчу. И я не думаю что получится без последствий 2го! апреля отобрать 3 рамки печатного и не покалечить основную семью А вот в этом случае как-бы не совсем подсиление, скорее перебалансировка сил, к определенному периоду используем силу 2-х маток для создания максимального кол-ва именно летной пчелы, а для этого уже печатный расплод минимум за 12 дней до взятка перебрасываем в "медовик", а из медовика открытый - в помошницу, тем самым освобождая пчел от воспитания расплода. Пойдет акация, есть рабочая пчела и достаточно места = пару корпусов акации (а то и больше смотря как даст и как семья сработает). ? Как по мне самый реальный вариант. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Петрович 49 Posted March 20, 2012 Share Posted March 20, 2012 після обльоту(сподіваюсь 10-15березня), скорочую, пересаджую у новий вулик ? Як перший пункт Вашого плану? Можливо з датою обльоту все гаразд, та далі прогноз не дуже сприятливий. Справжнє тепло після пасхи. Успіхів! PS: В моєму садку ще снігу по коліна. Link to comment Share on other sites More sharing options...
staslife7 Posted March 27, 2012 Author Share Posted March 27, 2012 після обльоту(сподіваюсь 10-15березня), скорочую, пересаджую у новий вулик ? Як перший пункт Вашого плану? Можливо з датою обльоту все гаразд, та далі прогноз не дуже сприятливий. Справжнє тепло після пасхи. Успіхів! PS: В моєму садку ще снігу по коліна. Поки що все іде майже за планом. Піде пилок, почну стимулюючу підгодівлю. Та тільки погодка щось не туди поверта... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pasha_max Posted April 11, 2012 Share Posted April 11, 2012 И я не думаю что получится без последствий 2го! апреля отобрать 3 рамки печатного и не покалечить основную семью ? Интересно что скажут сейчас) + ДО 15го апреля где то, у нас реально еще прохладно, а по ночам так я вообще молчу. ? Так что там с тремя рамками печатного?)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
staslife7 Posted April 11, 2012 Author Share Posted April 11, 2012 И я не думаю что получится без последствий 2го! апреля отобрать 3 рамки печатного и не покалечить основную семью ? Интересно что скажут сейчас) + ДО 15го апреля где то, у нас реально еще прохладно, а по ночам так я вообще молчу. ? Так что там с тремя рамками печатного?)) mr. alur, мабуть вже зрозумів, що не 2го! апреля отобрать 3 рамки печатного , а 2го травня. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Віталій Овчарук Posted April 11, 2012 Share Posted April 11, 2012 Интересно что скажут сейчас) я так понимаю мне нужно что то сказать? это моя первая весна с пчелами, облет был где то с 13-17марта, сила семьи 6рамок печатный расплод был на 2х рамках размером 100Х100мм, поскольку погода была плохой больше осмотров с тех пор не делал, подкормил пару раз медом, может(если погода даст) в эту субботу гляну как там поживают. на истину не претендую, мне нес кем посоветоваться, по этому обращаюсь на форум..... а вот хочу узнать когда можно весной делать отводок на приобретенную матку, под эту дату буду искать и договаривается о приобретении ее. ..... прочитанного и увиденного в фильмах недостаточно иногда нужен индивидуальный подход и исходя из Ваших данных, а еще после такой информации.... Минулорічних плідних Місько не продає, а запис на червень вже закритий. Зараз можете записатися тільки з липня. До того ж наші погодні умови часто сильно збивають терміни поставки перших маток від Міська. ....я 100% решил не идти на деление семьи ранней весной, и в будущем тоже от этого буду избегать. В планах на этот год постараться максимально больше собрать информации, то есть буду следить за развитием, количеством расплода, и когда будет роение в пчелиных семьях, конечно же с какой силой семьи подойду к медосбору с акации, также стоит понаблюдать за окружающей природой а также высадить в окружающую среду деревья и растения. Мысли работать с матками помощницами пока меня не покинули, просто готовится к этому буду еще с лета. Планирую в зиму подготовить 4 сильных семьи семьи и 2небольших отводка. Ловушки уже готовы попытаю счастье в ловли роев. Самое главное матки у Місько уже заказаны обещали на начало июля прислать. К тому времени у меня будет достаточно информации чтобы составить планы на следующий год. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pasha_max Posted April 12, 2012 Share Posted April 12, 2012 Все грамотно - так держать! Как прийдут матки не торопитесь, посоветуйтесь насчет подсадки - почитайте. Я первый раз как делал смену маток на чистопородных - лишился 2 из 4, было обидно. Это потом уже вычитал, что смену крови часто воспринимают в штыки, делают тихую смену итп. На следующую замену маток был уже готов - купил изоляторы рамочные с мелкой сеткой, что б пчела не проходила и делал подсадку матки на печатный на выходе. Прием был 100% Мысли работать с матками помощницами пока меня не покинули, просто готовится к этому буду еще с лета. ? Как по мне то правильное решение - для раннего медосбора с акации самое то На этот сезон выделил 6 семей именно для подсиления основных 8ми к вывозу на акацию. Вот еще не определился выравнивать ли семьи за 2 недели до вывоза по кол-ву печатного или нет. Link to comment Share on other sites More sharing options...
staslife7 Posted April 12, 2012 Author Share Posted April 12, 2012 На этот сезон выделил 6 семей именно для подсиления основных 8ми к вывозу на акацию. Вот еще не определился выравнивать ли семьи за 2 недели до вывоза по кол-ву печатного или нет. Паша, я правильно зрозумів, ці 6 сімей зимували? Ти їх спланував для підсилення ще з осені? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pasha_max Posted April 12, 2012 Share Posted April 12, 2012 Да, все семьи зимовали, кол-во в 6 шт. нарисовалось после зимовки, которая прошла удачно - 8шт. становится на мой прицеп отсюда и танцую. Тоесть кол во в 8 семей было в данном случае константой, а остальное как зима покажет, но на подсиление. Link to comment Share on other sites More sharing options...
staslife7 Posted April 24, 2012 Author Share Posted April 24, 2012 Шановні колеги, підкажіть як правильно вчинити в моїй ситуації. Дві сімї через перегородку(лежак на 22р.) наберуть десь за тиждень достатньо сили щоб зайняти увесь простір. Потрібно розширятись. Та згідно мого плану потрібно ставити надставку на відбудову. Чи не ризикую я одною з маток? Перегородка між сім`ями не глуха(отвори є на 2мм.), запах один. На рамки кожного гнізда планую покласти ган. решітки, а потім магазин з вощиною. А як при цьому підняти 1 - 2 рамки з розплодом у магазин для кращого освоєння? І найголовніше питання. Як і коли з цього вулика забрати маток з відкритим розплодом,(щоб звільнити бджіл від робіт на розплоді, на взяток з оз. ріпаку), а на місто дати по рамці з яйцями для виводу молодих маток? Чи може відбір маток навпаки загальмує взяток? P.S. Ріпак, на око, почне цвісти десь 8-го травня. Link to comment Share on other sites More sharing options...
staslife7 Posted April 25, 2012 Author Share Posted April 25, 2012 Шановні колеги, підкажіть як правильно вчинити в моїй ситуації. Дві сімї через перегородку(лежак на 22р.) наберуть десь за тиждень достатньо сили щоб зайняти увесь простір. Потрібно розширятись. Та згідно мого плану потрібно ставити надставку на відбудову. Чи не ризикую я одною з маток? Перегородка між сім`ями не глуха(отвори є на 2мм.), запах один. На рамки кожного гнізда планую покласти ган. решітки, а потім магазин з вощиною. А як при цьому підняти 1 - 2 рамки з розплодом у магазин для кращого освоєння? І найголовніше питання. Як і коли з цього вулика забрати маток з відкритим розплодом,(щоб звільнити бджіл від робіт на розплоді, на взяток з оз. ріпаку), а на місто дати по рамці з яйцями для виводу молодих маток? Чи може відбір маток навпаки загальмує взяток? P.S. Ріпак, на око, почне цвісти десь 8-го травня. Агов! Народ! Ви що, всі картошку садите? Чи нічого сказати? Link to comment Share on other sites More sharing options...
гигиги Posted April 25, 2012 Share Posted April 25, 2012 Та бояться мабуть відповідальності. В цій справі все надто індивідуально. Мені й самому цікаво. Я не претендую на істину, але думаю, не треба відразу перекривати все решіткою, а покласти якийсь щиток, щоб закривав кілька рамок центральних, а решту з печатним розплодом підняти в надставку. Тільки так туди бджіл заманити, а матка не перейде. Чи варто забирати маток? Я б не забирав, тому що сім'ї ослабнуть до наступного взятка. Міняти маток краще в безвзятковий період, коли вони можуть захотіти роїтися. Зауваження приймаються. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kochut Posted April 25, 2012 Share Posted April 25, 2012 Шановні колеги, підкажіть як правильно вчинити в моїй ситуації. Дві сімї через перегородку(лежак на 22р.) наберуть десь за тиждень достатньо сили щоб зайняти увесь простір. Потрібно розширятись. Та згідно мого плану потрібно ставити надставку на відбудову. Чи не ризикую я одною з маток? Перегородка між сім`ями не глуха(отвори є на 2мм.), запах один. На рамки кожного гнізда планую покласти ган. решітки, а потім магазин з вощиною. А як при цьому підняти 1 - 2 рамки з розплодом у магазин для кращого освоєння? І найголовніше питання. Як і коли з цього вулика забрати маток з відкритим розплодом,(щоб звільнити бджіл від робіт на розплоді, на взяток з оз. ріпаку), а на місто дати по рамці з яйцями для виводу молодих маток? Чи може відбір маток навпаки загальмує взяток? P.S. Ріпак, на око, почне цвісти десь 8-го травня. Треба переживати щоб не увійшли в ройовий стан.Я б через пару днів забрав одну матку і кілька рамок у відводок, забрав перегородку і поставив магазин. Там буде стільки бджоли що вистачить і на мед і на розплод Link to comment Share on other sites More sharing options...
staslife7 Posted April 25, 2012 Author Share Posted April 25, 2012 Да. Не густо. Але й на тому дякую! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.