Jump to content

Дуже цікаво для початківця

Recommended Posts

Я первый раз как делал смену маток на чистопородных
скажите у кого покупали чистопородных маток карпатки? как они по злобливости?
купил изоляторы рамочные с мелкой сеткой, что б пчела не проходила и делал подсадку матки на печатный на выходе
тут можно подробней, вопрос на печатном когда изолируете рамку всю пчелу стряхиваете и пускаете матку, тогда кто будет матку кормить и расплод греть пока выйдет печатный, я вот думал отнести улей в сторону чтобы слетела вся летная пчела убрать с гнезда весь открытый расплод и подсаживать матку в клеточке

Необходима рамка с расплодом на выходе. Всю пчелу стряхиваю. Новая выходит на глазах и сразу принимает матку без вопросов - через пару дней когда выходит практически вся пчела с рамки, извлекаю ее из изолятора и ставлю обратно в улик, просто обращаю внимание на наличие корма сверху рамки. Это делал именно при смене породы. Т.к. не всегда новую кровь хорошо принимают. Насчет приема - видно сразу, пчелы кормят через сетку. и еще я так понимаю плюс в том, что матка начервит в освободившиеся ячейки. Но это мое ИМХО . Маток брал у Виталия Машики - матками доволен. По злобливости -рядом школа, жалоб нет. Летом работаю только в накомарнике иногда, когда совсем жарко - без футболки, но бывает изредка и получаю в таких случаях, т.к. пчел раздражают волосы на руках и груди)

я вот думал отнести улей в сторону чтобы слетела вся летная пчела убрать с гнезда весь открытый расплод и подсаживать матку в клеточке

Мне кажется, что подобным методом вы ослабите семью. :IMHO1: Или вы будете делить? Куда летная слетит?

Мне кажется, что подобным методом вы ослабите семью. Или вы будете делить? Куда летная слетит?

Я іменно так і зробив. Одну мамку забрав у інший вулик з 5 р. розплоду і ще пару зтрусив. Вся льотна повернулась на старе місто, де вже було витягнуто глуху роздільну. Відводок дійсно трішечки ослаб, але ж інший значно посилився і очікую, що з ріпаку щось набере. У відводку крайню рамку добре попирскав з росинки водою, а на другий день уже пішла в льот молода бджола. Тому він з ріпаку мені медку не принесе, але сам повинен нароститись. :IMHO1: До речі, той сильніший сидить на 22 р. і зверху магазин з рамками на 145. Лишається трішки почекати результату.

Мне кажется, что подобным методом вы ослабите семью. :IMHO1: Или вы будете делить? Куда летная слетит?
Да я понимаю что ослабляю семью, летом взяток слабый и семьи сильные не нужны, мысли такие: у меня сейчас 2 семьи с прошлогодними матками от них делаю 3 маленьких отводка для новых маток отбираю печатный, стряхиваю пчелу, отношу в сторону через пару часов с отводока слетит летная пчела(или ее там станет значительно меньше) дальше думаю стоит поступить как Вы говорили помещаю матку в рамочный изолятор жду пока выйдет пчела. Эти маленькие отводки постепенно подсиливаю печатным с основных семей (задача пустить их сильными в зиму). Поскольку матки пришлют только где то в июле и к тому времени семьи полюбому войдут в роевое состояние от них беру отводки с молодыми матками и после в зиму соединю с материнской (то что от нее останется). в общем пока как то так, в зиму хочу уйти с 3 сильными семьями и 2 семьями поменьше они будут как матки помощницы на весну. Если будет время выведу 2 матки от привезенных и сменю всю кровь в этом году для следующего сезона.

Из того, что вы написали - не вижу смысла помещать матку в рамочный изолятор. Отводки с молодой пчелой охотно приймут матку. Подсадить можно в клеточке. Просто вы писали -

я вот думал отнести улей в сторону чтобы слетела вся летная пчела убрать с гнезда весь открытый расплод и подсаживать матку в клеточке

А куда слетит и про конкретно планы не написали.

• 3 months later...
Тобто в зиму йтиме 4 сімї і 2 відводки. Скажіть, чи не дуже я насмішу Бога, розповівши йому про такі свої плани.

Шановні, вважаю що саме час розповісти про результати сезону. Що із запланованого вдалося? Де були збої? Власна оцінка свїх дій...

Тобто в зиму йтиме 4 сімї і 2 відводки.

По результатах, май же все сходиться, а по діях та їх послідовності - ні. Було дві сім`ї - в зиму йде чотири + один відводок. Сім`ї добавив у різний спосіб. Упіймав рій у травні, при тихій заміні, щоб зберегти матку, зробив на ній відводок, а там де планували тиху, чомусь ніяк не могли два місяці вивести собі мамку. Тому звернувся до Андрія Сумчанина, і він наділив мене не однією, а двома плідними матками. Мовляв як не примуть першу, то буде ще одна, а як примуть, то другу викинеш :ak: Ага. Щас. Прийшлось віддати її у відводок який формував на матошник у поміч вивести мамку. Медку взяв за сезон, з чуть -чуть, чотири бідони молочні на 38 літрів (126літрів). Був і ріпак, і гірчиця, і сонях з гречкою цвіли в спеку. Найдовше і найстабільніше виручав луг. Пасіка на стаціонарі. Зимуватиму знов на вулиці. Зараз загодовую цукровим сиропом і почитую Метролога лекції про його шкідливість ;)

Зараз загодовую цукровим сиропом і почитую Метролога лекції про його шкідливість

І до чого дійшли? Взяв вас Метролог своєю демагогією, чи ні? :umora:

І до чого дійшли? Взяв вас Метролог своєю демагогією, чи ні?

З острахом, але годую :umora: Мед забрав же, а зимувати треба...

І до чого дійшли? Взяв вас Метролог своєю демагогією, чи ні?

З острахом, але годую :umora: Мед забрав же, а зимувати треба...
А для чого було стільки меду забирати, щоб зимувати на сиропі ? Тим паче у Вас так луги квітували, а це не ріпак чи сонях. Я б зимував на меду.:IMHO:

А для чого було стільки меду забирати, щоб зимувати на сиропі ? Тим паче у Вас так луги квітували, а це не ріпак чи сонях. Я б зимував на меду.

А я і не говорю що 100% зимую на цукровому сиропі. Але більшість, намагаюсь замінити. Так спокійніше зимою. І ще рік на рік не схожий, тому іноді і на меду можно пустити в зиму. Наприклад у цьому році, вигоріла гречка, та й сонях швидко перестав виділяти, і вже з кінця липня взятку не було. Тому який мед у серпні носили, не відомо. А от у товариша, за 18км від мене, ще 6 вересня відкачував надлишки.

А для чого було стільки меду забирати, щоб зимувати на сиропі ?

який мед у серпні носили, не відомо.

Якщо попаде багато паді, навряд перезимують на такому меду, от на мене краще та надійніше на цукровому сиропі. Тай ніхто вас не заставляє годувати цукром, зимуйте на меду. Велике значення має хто в якім регіоні живе. :IMHO1::hi:

А для чого було стільки меду забирати, щоб зимувати на сиропі ?

який мед у серпні носили, не відомо.

Якщо попаде багато паді, навряд перезимують на такому меду, от на мене краще та надійніше на цукровому сиропі. Тай ніхто вас не заставляє годувати цукром, зимуйте на меду. Велике значення має хто в якім регіоні живе. :IMHO1::hi:
Та і я ж про те саме...

• 2 weeks later...
Зараз загодовую цукровим сиропом і почитую Метролога лекції про його шкідливість

Я поважаю думку Метролога, як і бдь кого іншого. В підкормці сиропом є свої + і свої-. Не буду повторюватись... Знаю думку Андрія Сумчанина. Лише зверну увагу на економічний бік питання. На мій погляд, нема сенсу відкачувати соняшниковий мед, здавати його по10-12 гр./кг, а потім закормлювати бджіл цукром. Зайвий клопіт, особливо для пасічників вихідного дня. Інша річ, коли пасіка маленька і мед розходиться по родичах і знайомих...

Я поважаю думку Метролога, як і бдь кого іншого. В підкормці сиропом є свої + і свої-. Не буду повторюватись... Знаю думку Андрія Сумчанина. Лише зверну увагу на економічний бік питання. На мій погляд, нема сенсу відкачувати соняшниковий мед, здавати його по10-12 гр./кг, а потім закормлювати бджіл цукром. Зайвий клопіт, особливо для пасічників вихідного дня. Інша річ, коли пасіка маленька і мед розходиться по родичах і знайомих...
А у мене родичів та знайомих багато ;) Планую навіть збільшити кількість сімей. :wave:

Тут вопрос конечно инересин :ah: Я уважаю каждого , ну если посмотреть с его колокольни , то вопрос станет сам и даст ответ :hi:

Тут вопрос конечно инересин Я уважаю каждого , ну если посмотреть с его колокольни , то вопрос станет сам и даст ответ

Хлопці, пропоную не про шановного Метролога, не про загодівлю цукром чи ще чимось, а про плани початківців на зиму. Як хто планує перезимувати? З якою силою сімей? В якому вулику? Можливо через перегородку. Можливо ......... А вже потім, весною, для народу і для себе - підвести підсумки і зробити висновки... По меншій мірі - це буде відповідати темі. :hi: Додам. Бажано почути плани ПОЧАТКІВЦІВ!!! А критику і оцінку вже більш досвідчених БДЖОЛЯРІВ! ;)

Чем ближе зимовка, тем больше мандраж! :dntknw: Вроде пока все нормально движется, а все равно как-то.......... :hi:

Чем ближе зимовка, тем больше мандраж! :dntknw: Вроде пока все нормально движется, а все равно как-то.......... :hi:
Я минулої зими також спав не спокійно :Jumpy: , а вони перезимували без проблем. :ole_ole: Тому раджу виконати максимально якісно осінні роботи(запас кормів, обробка від кліща, формування гнізда...), подбати про гарну вентиляцію і :az: спокійно зимувати ;)

Я минулої зими також спав не спокійно :Jumpy: , а вони перезимували без проблем. :ole_ole: Тому раджу виконати максимально якісно осінні роботи(запас кормів, обробка від кліща, формування гнізда...), подбати про гарну вентиляцію і :az: спокійно зимувати ;)
Честно говоря, меня беспокоит одна семья, и кормов достаточно и гнездо сократил(восемь полных рамок), носят обножку как угорелые, а в гнездо лезть не охота, они все рамки сверху такими перемычками заделали :blink: восковыми... Вот меня перга и беспокоит!! :hi:

восемь полных рамок

Повних чим? Медом? Чи Ви мали на увазі як обсижують бджоли? Якщо у Вас є розплід, то в середині гнізда, після виходу розплоду, будуть порожні чарунки. Які в свою чергу зваблять бджіл зформувати саме там зимовий клуб. І при зимівлі клуб швидко підніметься вгору, а вже чи піде в бік до меду, чи розділиться в різні боки, чи буде голодувати - питання. Тому краще, :IMHO: обережно переглянути зараз гніздо.

14-09-2012р. робив огляд всіх 4 сімей (Бровари).... так в кожній сім"ї є на долоню свіжого засіву. Із-за засіву нічого не скорочував. Поставив полоски проти кліща... Сподіваюсь, що до середини жовтня буде більш-менш тепло. годую цукровим сиропом. п.с. до речі дуже багато грибів в лісі. Минулого року грибів було зовсім мало.

п.с. до речі дуже багато грибів в лісі. Минулого року грибів було зовсім мало.

Буде хороша зима.

п.с. до речі дуже багато грибів в лісі. Минулого року грибів було зовсім мало.

Ага, тільки більшість червивих. Мабуть черва грибна також як і наші бджоли - відчувають гарну зиму, і червлять, і червлять... :umora:

14-09-2012р. робив огляд всіх 4 сімей (Бровари).... так в кожній сім"ї є на долоню свіжого засіву. Із-за засіву нічого не скорочував. Поставив полоски проти кліща... Сподіваюсь, що до середини жовтня буде більш-менш тепло. годую цукровим сиропом. п.с. до речі дуже багато грибів в лісі. Минулого року грибів було зовсім мало.
У меня по 2-3 рамки с расплодом,больше всего червят бакфаст F1,немки думают что в рай попали :umora: ,а вот УС всё в меру,с чувством и расстановкой,видать курс молодого бойца на неньке усвоили :umora: ! П.С. грибов и унас достаточно,особенно красивы мухоморы целыми полянами :umora: .

• Алёнка changed the title to Дуже цікаво для початківця

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...