staslife7 Posted November 15, 2011 Share Posted November 15, 2011 На форумі дуже багато різної інформації, яку іноді не завжди легко ув`язати в одне ціле, більш зрозуміле, а особливо початківцям. Тому прошу поважних та досвдчених пасічників, розглянути та висловити свої міркування стосовно наступного: - маю у зиму в одному вулику(лежак на 20р.), через глуху перегородку, сімю та відводок від неї. - у кінці лютого утеплюю та додаю поверх гнізда під утеплення пет. плівку. - після обльоту(сподіваюсь 10-15березня), скорочую, пересаджую у новий вулик через не глуху перегородку(для придбання одного запаху, отвори у перегородці 0,2мм), та починаю стимулювати матку по 0.3л. цукрового сиропу з добавками що дня. - при досягненні сили у сім`ях по 9рамок та цвітінні садів, ставлю надставку(на 145) та даю у надставку на відбудову рамки. - орієнтовно 3-5го травня(починається взяток із оз.ріпаку) формую медовик, забравши одну матку+2р. печатного на виході + ввесь відкритий розплод. Другу матку +2р. печатного +2медові. Через три дні перевіряю на наявність матошників та даю підрізану рамку з одноденним засівом. - після закінчення взятку з оз. ріпаку ділю медовик на пів льоту роздавши по одному матошнику(сподіваюсь якраз вже на виході). Та формую дві сімї помічниці поділивши решту маточників. - нарощую 4 сімї до головного взятку. - в зиму помічниць як відводки через глуху перегородку з основними сім`ями. Тобто в зиму йтиме 4 сімї і 2 відводки. Скажіть, чи не дуже я насмішу Бога, розповівши йому про такі свої плани. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirohlebkr Posted November 15, 2011 Share Posted November 15, 2011 маю у зиму в одному вулику(лежак на 20р.), через глуху перегородку, сімю та відводок від неї. .... Тобто в зиму йтиме 4 сімї і 2 відводки. Тобто за сезон чисельність пасіки можливо примножити на три? Мене (як початківця) ця тема теж цікавить... Link to comment Share on other sites More sharing options...
staslife7 Posted November 15, 2011 Author Share Posted November 15, 2011 На форумі дуже багато різної інформації, яку іноді не завжди легко ув`язати в одне ціле, більш зрозуміле, а особливо початківцям. ,Тому прошу поважних та досвдчених пасічників розглянути та висловити свої міркування стосовно наступного: - маю у зиму в одному вулику(лежак на 20р.), через глуху перегородку, сімю та відводок від неї. - у кінці лютого утеплюю та додаю поверх гнізда під утеплення пет. плівку. - після обльоту(сподіваюсь 10-15березня), скорочую, пересаджую у новий вулик через не глуху перегородку(для придбання одного запаху, отвори у перегородці 0,2мм), та починаю стимулювати матку по 0.3л. цукрового сиропу з добавками що дня. - при досягненні сили у сім`ях по 9рамок та цвітінні садів, ставлю надставку(на 145) та даю у надставку на відбудову рамки. - орієнтовно 3-5го травня(починається взяток із оз.ріпаку) формую медовик, забравши одну матку+2р. печатного на виході + ввесь відкритий розплод. Другу матку +2р. печатного +2медові. Через три дні перевіряю на наявність матошників та даю підрізану рамку з одноденним засівом. - після закінчення взятку з оз. ріпаку ділю медовик на пів льоту роздавши по одному матошнику(сподіваюсь якраз вже на виході). Та формую дві сімї помічниці поділивши решту маточників. - нарощую 4 сімї до головного взятку. - в зиму помічниць як відводки через глуху перегородку з основними сім`ями. Тобто в зиму йтиме 4 сімї і 2 відводки. Скажіть, чи не дуже я насмішу Бога, розповівши йому про такі свої плани. Дуже дякую тому, хто заникав, повідомлення подалі від тих, до кого, йдеться у зверненні.Тому прошу поважних та досвдчених пасічників розглянути та висловити свої міркування стосовно наступного: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrovych61 Posted November 15, 2011 Share Posted November 15, 2011 staslife7, Збільшення пасіки в 3-є це реально, але щодо 4-х сімей на головний взяток з зимувалої сімї і відводка... У Вас коли головний взяток? Link to comment Share on other sites More sharing options...
staslife7 Posted November 15, 2011 Author Share Posted November 15, 2011 staslife7, Збільшення пасіки в 3-є це реально, але щодо 4-х сімей на головний взяток з зимувалої сімї і відводка... У Вас коли головний взяток? з соняшника, приблизно 5-10.07, але коли насіють гречки, то десь з перших чисел шостого місяця вже йде гречка. Link to comment Share on other sites More sharing options...
А.В.В.(Владимир) Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 staslife7, я пока без ответа но с вопросом к вам почему именно так вы решили расширить пасеку? какая мотивация вас движет? ЗЫ. и под решением и под мотивацией ни какой "воды" я не подразумеваю, хочу понять ход ваших мыслей. Link to comment Share on other sites More sharing options...
staslife7 Posted November 16, 2011 Author Share Posted November 16, 2011 staslife7, я пока без ответа но с вопросом к вам почему именно так вы решили расширить пасеку? какая мотивация вас движет? ЗЫ. и под решением и под мотивацией ни какой "воды" я не подразумеваю, хочу понять ход ваших мыслей. Цель, не расширение. Цель, озимый рапс 100га перед носом(250-300м.), а это не плохой ранний(начало мая) взяток, хоть и не всем нравящегося меда. После создания медовика(отбора маток) невольно добавляется два отводка. После окончания взятка с рапса, будет безвзяточное(ну или слабое на взяток) окно, медовик может уйти в роевое состояние. Как следствие делаем противороевой отводок, предварительно, еще при взятке, выводим маточники. Ну, а уж если вывелись матки(маточники) то почему не сформировать отводки для маток-помошниц, чтоб нароститься, пусть не к гречке, так хоть на подсолнух. Ну вот, как то так. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Петрович 49 Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 чи не дуже я насмішу Бога ? Ні, у Вас так багато помилок, що не до сміху. Спішите дуже. Та й взагалі, таке детальне планування річ невдячна. Матінька природа (погода) може внести свої корективи. після обльоту(сподіваюсь 10-15березня) ? Для Сумщини рано... Майже на місяць забігли наперед. - при досягненні сили у сім`ях по 9рамок та цвітінні садів, ставлю надставку(на 145) та даю у надставку на відбудову рамки. - орієнтовно 3-5го травня(починається взяток із оз.ріпаку) формую медовик, ? При цвітінні садів ще бувають приморозки. Є сумнів що до освоєння наставки сім"єю в 9 рамок. Та й хворобу можете підхопити. Сади, за даними багаторічними, починають квітнути 7 травня. Ви взяли занадто велику поправку на "глобальне потепління". Медовик 3-5го травня це щось нове. В цей час відходять зимові бджоли. Підкормкою не досягнете сили медовика. В мене сім"ї виходять з зимівлі в середньому на 13-14 рамках 435х300, та я не наважуюсь їх називати медовиками. Просто сильна сім"я. При бажанні в кінці травня з неї можна зробити медовик під цвіт акації. Link to comment Share on other sites More sharing options...
staslife7 Posted November 16, 2011 Author Share Posted November 16, 2011 Дуже вдячний за відгук. Та дозвольте хочаб посперечатись Матінька природа (погода) може внести свої корективиОце я і назвав "насмішити Бога" Для Сумщини рано... Майже на місяць забігли наперед. Та і це, залежить від погоди. Але мабуть Ви маєте рацію, треба зробити поправку... Є сумнів що до освоєння наставки сім"єю в 9 рамок. При об`єднанні двох сімей, навіть при заборі певної кількості рамок з матками, це буде що найменше 12-14рамок, а не 9. Та й хворобу можете підхопити. Яку? Якщо вжити всіх можливих заходів від переохолодження гнізда під час похолодань. Сади, за даними багаторічними, починають квітнути 7 травня. Ви взяли занадто велику поправку на "глобальне потепління".Якщо так, то взяток з оз. ріпаку не реальний? Я знаю, що де хто з форумчан навіть з клена бере. Медовик 3-5го травня це щось нове. В цей час відходять зимові бджоли. Підкормкою не досягнете сили медовика. Добре, назовем його не "медовик", а в порівнянні з іншими, не об`єднаними сім`ями, "сильна сім`я" В мене сім"ї виходять з зимівлі в середньому на 13-14 рамках 435х300, та я не наважуюсь їх називати медовиками. Просто сильна сім"я. При бажанні в кінці травня з неї можна зробити медовик під цвіт акації. А якщо Ви робите з 2-ох сімей одну то у Вас хіба не буде 20рамок? Дякую. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Брониславович Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 В этой схеме есть слабые места: - После отбора маток и объединения семей часто случается, что семья совсем не работает пока не появится плодная матка ( на это надо минимум 12 дней вывод НМ + 10 на облет ). С рапсом можно пролететь полностью. Отводки без летных пчел подсядут, матки снизят яйцекладку, в целом через 20 дней пчел будет меньше чем в случае простого развития. Если семья без матки включится в работу пчелы сработаются на медосборе... Совет начинающим - при небольшом количестве пчел все усилия направляйте на получение меда, пыльцы, прополиса и отстройку соторамок. Отводки делать из расчета - один отводок от двух семей, он будет сильный и это не снижает силу основных семей. Маток надо приобретать у опытных пчеловодов ( лучше плодных ). Если семьи приобретались с матками не понятного происхождения, заменить их на племенных. Полученные от реализации продуктов пчеловодства средства рекомендую, по возможности, вкладывать в развитие пасеки. Link to comment Share on other sites More sharing options...
staslife7 Posted November 16, 2011 Author Share Posted November 16, 2011 В этой схеме есть слабые места: - После отбора маток и объединения семей часто случается, что семья совсем не работает пока не появится плодная матка ( на это надо минимум 12 дней вывод НМ + 10 на облет ). С рапсом можно пролететь полностью. Отводки без летных пчел подсядут, матки снизят яйцекладку, в целом через 20 дней пчел будет меньше чем в случае простого развития. Если семья без матки включится в работу пчелы сработаются на медосборе... Совет начинающим - при небольшом количестве пчел все усилия направляйте на получение меда, пыльцы, прополиса и отстройку соторамок. Отводки делать из расчета - один отводок от двух семей, он будет сильный и это не снижает силу основных семей. Маток надо приобретать у опытных пчеловодов ( лучше плодных ). Если семьи приобретались с матками не понятного происхождения, заменить их на племенных. Полученные от реализации продуктов пчеловодства средства рекомендую, по возможности, вкладывать в развитие пасеки. Ну, оце вже схоже на відповідь з гарною порадою. Дякую. Шкода 100га ріпаку. Що ж, використаю його як стимулятор. Link to comment Share on other sites More sharing options...
гигиги Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 Совет начинающим - при небольшом количестве пчел все усилия направляйте на получение меда, пыльцы, прополиса и отстройку соторамок. Отводки делать из расчета - один отводок от двух семей, он будет сильный и это не снижает силу основных семей. Це справжня хороша порада. Якщо сімейства сильні, можна і один відводок з вулика зробити, який до завершення сезону "вийде в люди". Щодо ріпаку, у мене наприклад в цю пору (початок-середина травня) бджоли саме розвиваються і ділити їх чи забирати матку якось рука не піднімається, бо потім на гречці нічого не буде. Збільшувати можна також покупними пакетами і ловити рої - найдешевший і досить цікавий спосіб. PS Ріпак як стимулятор піде, але меду можна взяти. Link to comment Share on other sites More sharing options...
А.В.В.(Владимир) Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 Брониславович, как всегда все правильно и толково расписал. Я хотел вас staslife7 к этой мысли подвести. При наличии малого кол-ва семей их надо стараться максимально развить. Маток или купить или заменить на хороших, за старушек не держаться. Отводок лучше один, он будет толковый. И результат года Вас порадует. Прибавлением семей хоть и не х3, но на одну добротную сильную к осени семью (а там смотри и рой какой попадется). Так и меда-пыльцы возьмете от сильных основных семей. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slavik Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 Скажіть, чи не дуже я насмішу Бога, розповівши йому про такі свої плани. ? Прям Наполеон!!!!!!!!! Хоча когда начинал тоже так планировал, и ничего в етом плохого нет... Link to comment Share on other sites More sharing options...
staslife7 Posted November 16, 2011 Author Share Posted November 16, 2011 PS Ріпак як стимулятор піде.Що Ви маєте на увазі під але меду можна взятиМаєте план? Чи взяти пару літрів, щоб медогонку промити? Маток или купить или заменить на хороших, за старушек не держаться.Матки цього року, одна рідна, інша куплена. Прям Наполеон!!!!!!!!! Хоча когда начинал тоже так планировал, и ничего в етом плохого нет... Це вірно підмічено! Чим більше плануєш, то хоч щось отримаєш. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slavik Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 Це вірно підмічено! Чим більше плануєш, то хоч щось отримаєш. ? Та да план должен быть - даже если вы его исполните на половину ето уже не плохой результат!!! Надо Вам прикупить плодные матки, тогда все возможно может чето и получится!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
гигиги Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 PS Ріпак як стимулятор піде.Що Ви маєте на увазі під але меду можна взятиМаєте план? Чи взяти пару літрів, щоб медогонку промити? Нє, план не курю. З ріпаку сильні сім'ї, які добре перезимували дають 5-7 або і 10 л, залежно також від погоди і стану самого ріпаку. Минулої весни з 10 нормальних сімей я отримав 70 л. В лежаках тут проблемка - мед розкиданий, розплоду відкритого багато. Кажуть, напіврамковий вулик для цього саме те. Наступного сезону побачу на практиці. (За цитати вибачаюсь, щось надто наплутано) Link to comment Share on other sites More sharing options...
staslife7 Posted November 16, 2011 Author Share Posted November 16, 2011 В лежаках тут проблемка - мед розкиданий, розплоду відкритого багато. Кажуть, напіврамковий вулик для цього саме те. Наступного сезону побачу на практиці.А якщо Ганеманівську використати у лежаку, щоб розплод від меду відділити Надо Вам прикупить плодные матки, тогда все возможно может чето и получится!!! Славко, а навіщо маток підкупляти, якщо бджіл мало Link to comment Share on other sites More sharing options...
Бортник Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 А якщо Ганеманівську використати у лежаку, щоб розплод від меду відділити ← В таком случае можно будет даже откачать медку... Link to comment Share on other sites More sharing options...
slavik Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 Славко, а навіщо маток підкупляти, якщо бджіл мало opr06K94.gif az.gif Вот ето и себья спросите зачем Вам разширять пасеку если пчел мало??? Семьи ослабнут и не принесут не то что меду, может и не успеют нарастить силу максимальную для зимовки... Link to comment Share on other sites More sharing options...
staslife7 Posted November 16, 2011 Author Share Posted November 16, 2011 А якщо Ганеманівську використати у лежаку, щоб розплод від меду відділити ? В таком случае можно будет даже откачать медку... А якщо з обльоту користуватись підігрівом сімей(банка з під пива + пісок +лампа від холодильника15В) Чи це варто робити тільки для сильно слабих сімей? Link to comment Share on other sites More sharing options...
гигиги Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 А якщо Ганеманівську використати у лежаку, щоб розплод від меду відділити З моїми лежаками для цього треба окремо гратися. Ширина там коливається від 44 до 45,5 мм - збірна команда лежаків-дідів. Хоча там, де це вдалося, ефект відчутний. Підігрівом я не займався. Кажуть, це негативно впливає на імунітет бджіл, вони виходять ніби незагартовані. А що скажуть досвідчені? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Фомич Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 А якщо з обльоту користуватись підігрівом сімей(банка з під пива + пісок +лампа від холодильника15В) ? Лампа от холодильника 220В, а для подогрева желательно использовать пониженное напряжение и через трансформатор в целях безопасности. Link to comment Share on other sites More sharing options...
staslife7 Posted November 16, 2011 Author Share Posted November 16, 2011 А якщо з обльоту користуватись підігрівом сімей(банка з під пива + пісок +лампа від холодильника15В) ? Лампа от холодильника 220В, а для подогрева желательно использовать пониженное напряжение и через трансформатор в целях безопасности. Та хоч би що. Сама ідея з підігрівом, має право на життя? ЧиПідігрівом я не займався. Кажуть, це негативно впливає на імунітет бджіл, вони виходять ніби незагартовані. А що всеж таки скажуть досвідченіші за мене? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Фомич Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 Сама ідея з підігрівом, має право на життя? ? А здесь читали? http://tochok.info/forum/index.php?showtopic=2206 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.