Jump to content

Дуже цікаво для початківця

Recommended Posts

На форумі дуже багато різної інформації, яку іноді не завжди легко ув`язати в одне ціле, більш зрозуміле, а особливо початківцям. Тому прошу поважних та досвдчених пасічників, розглянути та висловити свої міркування стосовно наступного: - маю у зиму в одному вулику(лежак на 20р.), через глуху перегородку, сімю та відводок від неї. - у кінці лютого утеплюю та додаю поверх гнізда під утеплення пет. плівку. - після обльоту(сподіваюсь 10-15березня), скорочую, пересаджую у новий вулик через не глуху перегородку(для придбання одного запаху, отвори у перегородці 0,2мм), та починаю стимулювати матку по 0.3л. цукрового сиропу з добавками що дня. - при досягненні сили у сім`ях по 9рамок та цвітінні садів, ставлю надставку(на 145) та даю у надставку на відбудову рамки. - орієнтовно 3-5го травня(починається взяток із оз.ріпаку) формую медовик, забравши одну матку+2р. печатного на виході + ввесь відкритий розплод. Другу матку +2р. печатного +2медові. Через три дні перевіряю на наявність матошників та даю підрізану рамку з одноденним засівом. - після закінчення взятку з оз. ріпаку ділю медовик на пів льоту роздавши по одному матошнику(сподіваюсь якраз вже на виході). Та формую дві сімї помічниці поділивши решту маточників. - нарощую 4 сімї до головного взятку. - в зиму помічниць як відводки через глуху перегородку з основними сім`ями. Тобто в зиму йтиме 4 сімї і 2 відводки. Скажіть, чи не дуже я насмішу Бога, розповівши йому про такі свої плани. :ah:

маю у зиму в одному вулику(лежак на 20р.), через глуху перегородку, сімю та відводок від неї. .... Тобто в зиму йтиме 4 сімї і 2 відводки.
Тобто за сезон чисельність пасіки можливо примножити на три? Мене (як початківця) ця тема теж цікавить... :ah:

На форумі дуже багато різної інформації, яку іноді не завжди легко ув`язати в одне ціле, більш зрозуміле, а особливо початківцям. ,Тому прошу поважних та досвдчених пасічників розглянути та висловити свої міркування стосовно наступного: - маю у зиму в одному вулику(лежак на 20р.), через глуху перегородку, сімю та відводок від неї. - у кінці лютого утеплюю та додаю поверх гнізда під утеплення пет. плівку. - після обльоту(сподіваюсь 10-15березня), скорочую, пересаджую у новий вулик через не глуху перегородку(для придбання одного запаху, отвори у перегородці 0,2мм), та починаю стимулювати матку по 0.3л. цукрового сиропу з добавками що дня. - при досягненні сили у сім`ях по 9рамок та цвітінні садів, ставлю надставку(на 145) та даю у надставку на відбудову рамки. - орієнтовно 3-5го травня(починається взяток із оз.ріпаку) формую медовик, забравши одну матку+2р. печатного на виході + ввесь відкритий розплод. Другу матку +2р. печатного +2медові. Через три дні перевіряю на наявність матошників та даю підрізану рамку з одноденним засівом. - після закінчення взятку з оз. ріпаку ділю медовик на пів льоту роздавши по одному матошнику(сподіваюсь якраз вже на виході). Та формую дві сімї помічниці поділивши решту маточників. - нарощую 4 сімї до головного взятку. - в зиму помічниць як відводки через глуху перегородку з основними сім`ями. Тобто в зиму йтиме 4 сімї і 2 відводки. Скажіть, чи не дуже я насмішу Бога, розповівши йому про такі свої плани. :ah:
Дуже дякую тому, хто заникав, повідомлення подалі від тих, до кого, йдеться у зверненні.
Тому прошу поважних та досвдчених пасічників розглянути та висловити свої міркування стосовно наступного:

staslife7, Збільшення пасіки в 3-є це реально, але щодо 4-х сімей на головний взяток з зимувалої сімї і відводка... У Вас коли головний взяток?

staslife7, Збільшення пасіки в 3-є це реально, але щодо 4-х сімей на головний взяток з зимувалої сімї і відводка... У Вас коли головний взяток?
з соняшника, приблизно 5-10.07, але коли насіють гречки, то десь з перших чисел шостого місяця вже йде гречка.

staslife7, я пока без ответа но с вопросом к вам :) почему именно так вы решили расширить пасеку? какая мотивация вас движет? ЗЫ. и под решением и под мотивацией ни какой "воды" я не подразумеваю, хочу понять ход ваших мыслей. :hi:

staslife7, я пока без ответа но с вопросом к вам :) почему именно так вы решили расширить пасеку? какая мотивация вас движет? ЗЫ. и под решением и под мотивацией ни какой "воды" я не подразумеваю, хочу понять ход ваших мыслей. :hi:
Цель, не расширение. Цель, озимый рапс 100га перед носом(250-300м.), а это не плохой ранний(начало мая) взяток, хоть и не всем нравящегося меда. После создания медовика(отбора маток) невольно добавляется два отводка. После окончания взятка с рапса, будет безвзяточное(ну или слабое на взяток) окно, медовик может уйти в роевое состояние. Как следствие делаем противороевой отводок, предварительно, еще при взятке, выводим маточники. Ну, а уж если вывелись матки(маточники) то почему не сформировать отводки для маток-помошниц, чтоб нароститься, пусть не к гречке, так хоть на подсолнух. Ну вот, как то так. :IMHO1:

чи не дуже я насмішу Бога

Ні, у Вас так багато помилок, що не до сміху. Спішите дуже. Та й взагалі, таке детальне планування річ невдячна. Матінька природа (погода) може внести свої корективи.
після обльоту(сподіваюсь 10-15березня)

Для Сумщини рано... Майже на місяць забігли наперед. :IMHO1:
- при досягненні сили у сім`ях по 9рамок та цвітінні садів, ставлю надставку(на 145) та даю у надставку на відбудову рамки. - орієнтовно 3-5го травня(починається взяток із оз.ріпаку) формую медовик,

При цвітінні садів ще бувають приморозки. Є сумнів що до освоєння наставки сім"єю в 9 рамок. Та й хворобу можете підхопити. Сади, за даними багаторічними, починають квітнути 7 травня. Ви взяли занадто велику поправку на "глобальне потепління". :IMHO1: Медовик 3-5го травня це щось нове. В цей час відходять зимові бджоли. Підкормкою не досягнете сили медовика. :IMHO1: В мене сім"ї виходять з зимівлі в середньому на 13-14 рамках 435х300, та я не наважуюсь їх називати медовиками. Просто сильна сім"я. При бажанні в кінці травня з неї можна зробити медовик під цвіт акації.

Дуже вдячний за відгук. Та дозвольте хочаб посперечатись :ah:

Матінька природа (погода) може внести свої корективи
Оце я і назвав "насмішити Бога"
Для Сумщини рано... Майже на місяць забігли наперед.
Та і це, залежить від погоди. Але мабуть Ви маєте рацію, треба зробити поправку... :ah:
Є сумнів що до освоєння наставки сім"єю в 9 рамок.
При об`єднанні двох сімей, навіть при заборі певної кількості рамок з матками, це буде що найменше 12-14рамок, а не 9.
Та й хворобу можете підхопити.
:blink: Яку? Якщо вжити всіх можливих заходів від переохолодження гнізда під час похолодань.
Сади, за даними багаторічними, починають квітнути 7 травня. Ви взяли занадто велику поправку на "глобальне потепління".
Якщо так, то взяток з оз. ріпаку не реальний? Я знаю, що де хто з форумчан навіть з клена бере.
Медовик 3-5го травня це щось нове. В цей час відходять зимові бджоли. Підкормкою не досягнете сили медовика.
Добре, назовем його не "медовик", а в порівнянні з іншими, не об`єднаними сім`ями, "сильна сім`я"
В мене сім"ї виходять з зимівлі в середньому на 13-14 рамках 435х300, та я не наважуюсь їх називати медовиками. Просто сильна сім"я. При бажанні в кінці травня з неї можна зробити медовик під цвіт акації.
А якщо Ви робите з 2-ох сімей одну то у Вас хіба не буде 20рамок? :dntknw: Дякую. :hi:

В этой схеме есть слабые места: - После отбора маток и объединения семей часто случается, что семья совсем не работает пока не появится плодная матка ( на это надо минимум 12 дней вывод НМ + 10 на облет ). С рапсом можно пролететь полностью. Отводки без летных пчел подсядут, матки снизят яйцекладку, в целом через 20 дней пчел будет меньше чем в случае простого развития. Если семья без матки включится в работу пчелы сработаются на медосборе... Совет начинающим - при небольшом количестве пчел все усилия направляйте на получение меда, пыльцы, прополиса и отстройку соторамок. Отводки делать из расчета - один отводок от двух семей, он будет сильный и это не снижает силу основных семей. Маток надо приобретать у опытных пчеловодов ( лучше плодных ). Если семьи приобретались с матками не понятного происхождения, заменить их на племенных. Полученные от реализации продуктов пчеловодства средства рекомендую, по возможности, вкладывать в развитие пасеки. :hi::IMHO1:

В этой схеме есть слабые места: - После отбора маток и объединения семей часто случается, что семья совсем не работает пока не появится плодная матка ( на это надо минимум 12 дней вывод НМ + 10 на облет ). С рапсом можно пролететь полностью. Отводки без летных пчел подсядут, матки снизят яйцекладку, в целом через 20 дней пчел будет меньше чем в случае простого развития. Если семья без матки включится в работу пчелы сработаются на медосборе... Совет начинающим - при небольшом количестве пчел все усилия направляйте на получение меда, пыльцы, прополиса и отстройку соторамок. Отводки делать из расчета - один отводок от двух семей, он будет сильный и это не снижает силу основных семей. Маток надо приобретать у опытных пчеловодов ( лучше плодных ). Если семьи приобретались с матками не понятного происхождения, заменить их на племенных. Полученные от реализации продуктов пчеловодства средства рекомендую, по возможности, вкладывать в развитие пасеки. :hi::IMHO1:
Ну, оце вже схоже на відповідь з гарною порадою. Дякую. :hi: Шкода 100га ріпаку. Що ж, використаю його як стимулятор. :IMHO1:

Совет начинающим - при небольшом количестве пчел все усилия направляйте на получение меда, пыльцы, прополиса и отстройку соторамок. Отводки делать из расчета - один отводок от двух семей, он будет сильный и это не снижает силу основных семей.
Це справжня хороша порада. Якщо сімейства сильні, можна і один відводок з вулика зробити, який до завершення сезону "вийде в люди". Щодо ріпаку, у мене наприклад в цю пору (початок-середина травня) бджоли саме розвиваються і ділити їх чи забирати матку якось рука не піднімається, бо потім на гречці нічого не буде. Збільшувати можна також покупними пакетами і ловити рої - найдешевший і досить цікавий спосіб. PS Ріпак як стимулятор піде, але меду можна взяти.

Брониславович, как всегда все правильно и толково расписал. Я хотел вас staslife7 к этой мысли подвести. При наличии малого кол-ва семей их надо стараться максимально развить. Маток или купить или заменить на хороших, за старушек не держаться. Отводок лучше один, он будет толковый. И результат года Вас порадует. Прибавлением семей хоть и не х3, но на одну добротную сильную к осени семью (а там смотри и рой какой попадется). Так и меда-пыльцы возьмете от сильных основных семей.

Скажіть, чи не дуже я насмішу Бога, розповівши йому про такі свої плани.

:hi: Прям Наполеон!!!!!!!!! :ay: Хоча когда начинал тоже так планировал, и ничего в етом плохого нет... :az:

PS Ріпак як стимулятор піде.
Що Ви маєте на увазі під
але меду можна взяти
Маєте план? ;) Чи взяти пару літрів, щоб медогонку промити? :umora:
Маток или купить или заменить на хороших, за старушек не держаться.
Матки цього року, одна рідна, інша куплена.
Прям Наполеон!!!!!!!!! Хоча когда начинал тоже так планировал, и ничего в етом плохого нет...
Це вірно підмічено! Чим більше плануєш, то хоч щось отримаєш. ;)

Це вірно підмічено! Чим більше плануєш, то хоч щось отримаєш.

Та да план должен быть - даже если вы его исполните на половину ето уже не плохой результат!!! Надо Вам прикупить плодные матки, тогда все возможно может чето и получится!!! :az:

PS Ріпак як стимулятор піде.
Що Ви маєте на увазі під
але меду можна взяти
Маєте план? ;)
Чи взяти пару літрів, щоб медогонку промити? :umora:
Нє, план не курю. :umora: З ріпаку сильні сім'ї, які добре перезимували дають 5-7 або і 10 л, залежно також від погоди і стану самого ріпаку. Минулої весни з 10 нормальних сімей я отримав 70 л. В лежаках тут проблемка - мед розкиданий, розплоду відкритого багато. Кажуть, напіврамковий вулик для цього саме те. Наступного сезону побачу на практиці. (За цитати вибачаюсь, щось надто наплутано)

В лежаках тут проблемка - мед розкиданий, розплоду відкритого багато. Кажуть, напіврамковий вулик для цього саме те. Наступного сезону побачу на практиці.
А якщо Ганеманівську використати у лежаку, щоб розплод від меду відділити :IMHO1:
Надо Вам прикупить плодные матки, тогда все возможно может чето и получится!!!
Славко, а навіщо маток підкупляти, якщо бджіл мало :dntknw::az:

А якщо Ганеманівську використати у лежаку, щоб розплод від меду відділити

В таком случае можно будет даже откачать медку... :hi:

Славко, а навіщо маток підкупляти, якщо бджіл мало opr06K94.gif az.gif
Вот ето и себья спросите зачем Вам разширять пасеку если пчел мало??? :dntknw: Семьи ослабнут и не принесут не то что меду, может и не успеют нарастить силу максимальную для зимовки... :IMHO1:

В таком случае можно будет даже откачать медку... :hi:
А якщо з обльоту користуватись підігрівом сімей(банка з під пива + пісок +лампа від холодильника15В) Чи це варто робити тільки для сильно слабих сімей? :ah:

З моїми лежаками для цього треба окремо гратися. Ширина там коливається від 44 до 45,5 мм - збірна команда лежаків-дідів. Хоча там, де це вдалося, ефект відчутний. Підігрівом я не займався. Кажуть, це негативно впливає на імунітет бджіл, вони виходять ніби незагартовані. А що скажуть досвідчені?

А якщо з обльоту користуватись підігрівом сімей(банка з під пива + пісок +лампа від холодильника15В)

Лампа от холодильника 220В, а для подогрева желательно использовать пониженное напряжение и через трансформатор в целях безопасности.

А якщо з обльоту користуватись підігрівом сімей(банка з під пива + пісок +лампа від холодильника15В)

Лампа от холодильника 220В, а для подогрева желательно использовать пониженное напряжение и через трансформатор в целях безопасности.
Та хоч би що. Сама ідея з підігрівом, має право на життя? Чи
Підігрівом я не займався. Кажуть, це негативно впливає на імунітет бджіл, вони виходять ніби незагартовані.
А що всеж таки скажуть досвідченіші за мене?

Сама ідея з підігрівом, має право на життя?

А здесь читали? http://tochok.info/forum/index.php?showtopic=2206

• Алёнка changed the title to Дуже цікаво для початківця

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...