Перейти к содержанию

Все для початківця

sij

Рекомендуемые сообщения

Вітаю, є питання, треба міняти корпуси містами? Тобто верхній на низ, а нижній на верх, я початківець а багатокорпусній системі, вуликів не багато, одна сімя другій корпус віддягнула, крита чирва і мед є , а в першому нижньому практично не тягне. І ще питання , третій корпус з вощиною ставиться на самий верх, чи в розріз між першим і другім, просто раніше були лежаки , перехожу на дадан.

2 години тому, СашаЖ сказав:

а в першому нижньому практично не тягне. 

В першому тягнуть неохоче

третій корпус з вощиною ставиться на самий верх, чи в розріз між першим і другім

Да, в розріз

просто раніше були лежаки , перехожу на дадан.

Можна порізати 300 стільники надвоє і вставити в рамки, для прискорення переходу. Я так робив

• 3 weeks later...

Доброго усім дня.

Чи можна зараз зробити відводок? Іде мабуть що основний у цьому році взяток, з ваточника. Одна сімя добре виросла вже на повний вулик, думав зробити гарний відводок, а їй натомість суші підставить, щоб носили медок. Чи краще дочекатись кінця взятку?

Хочу розширить пасіку, а скільки меду буде цього року не важливо.

1 час назад, Труть сказал:

Доброго усім дня.

Чи можна зараз зробити відводок? Іде мабуть що основний у цьому році взяток, з ваточника. Одна сімя добре виросла вже на повний вулик, думав зробити гарний відводок, а їй натомість суші підставить, щоб носили медок. Чи краще дочекатись кінця взятку?

Хочу розширить пасіку, а скільки меду буде цього року не важливо.

Можна.

• 1 month later...
28.05.2025 в 08:59, Волкотрубенко сказав:

Як варіант, також розглядав. Тільки більше мороки і гніздо не хочеться піднімати.

19.05.2025 в 13:51, SlooD сказав:

Є така дилема ....

Вже декілька років обслуговую 8 лежаків ) В цілому є все: рамки, інструмент, медогонка і т.д.

Але реклама вуликів з пінополістирола не дає спокою )

І два питання, що тривожать в першу чергу, це фінансове, але не купівля вуликів, а саме перехід під новий розмір рамок, нова медогонка і т.п..

Друге питаня - з лежаками все зрозуміло в плані обслуговування, то тут читаю магазини, верхні , нижні, добавив, прибрав і т.д. )))

Тому цікавить думка однодумців ) чи є сенс переходу на нову систему, і наскільки проблематичніше чи навпаки легше обслуговувати нові вулики?

Взагалі є сенс переходу?

Спробуйте придбати один з них. Попрацюйте хоч сезон з ними і все вам дійде через ваші ж руки.

Бо скільки людей то стільки й думок ви зустрінете - у кожного різні умови, навики та й здоров"я 

щоб тягати ті чи інші корпуси.:IMHO:

• 5 months later...

Всим бджолярам доброго здоровя, незнаю навіть з чого і почать... я Слава Богу списався в запас, 3 роки і 10 місяців в ЗСУ як один день ...

Моя пасіка мене нажаль не дочекалась загинули ( миші, кліщ, остаток зроїлися )  два роки мене чекали загинула одна родина, а третій рік став фатальний.  Починать буду все спочатку на весні хочу купить близько 30ти пакетів бажано карніку або карпатку і все майже з нуля, дуже багато міль та миші знищили рамок, майже всі корпуса ЄППС знищені навіть єсть  очеретяні корпуса які після мілі майже не пригодні, та Слава Богу що хоч сам повернувся з усима кінцівками, а там з божою помічу якось відновлюсь. Як пішов на війну пасіку толком не було кому передать тому сімї два роки були на двух корпусах ніхто їх ніразу не відкривав так і зимували...

Всих кого памятаю радий бачити, з новими учасниками форума радий буду познайомиця.

Доброго ранку .

По троху треба обживаця тому в планах поробить шось по типу днища на всю площу днища сітка, так само підкришник теж затягнутий сіткою, ціль зберігання медових рамок і суші в колонах по 3 - 4 корпуси шоб через сітку був сквозняк як захист від молі, друзі може в когось єсть опит зберіганя медових рамок таким чином. Яку сітку краще використать плетену чі просічно витяжну ? і якого розміру потрібна величина ячейки щоб не проходили воровки і щоб добрий був протяг - сквозняк.

3 хвилини тому, Віталій.В сказав:

Доброго ранку .

По троху треба обживаця тому в планах поробить шось по типу днища на всю площу днища сітка, так само підкришник теж затягнутий сіткою, ціль зберігання медових рамок і суші в колонах по 3 - 4 корпуси шоб через сітку був сквозняк як захист від молі, друзі може в когось єсть опит зберіганя медових рамок таким чином. Яку сітку краще використать плетену чі просічно витяжну ? і якого розміру потрібна величина ячейки щоб не проходили воровки і щоб добрий був протяг - сквозняк.

Як по мені то просіяно витяжна більш практична для днища.:IMHO:

2 години тому, Віталій.В сказав:

Доброго ранку .

В мене трохи схоже ситуація була. Мобілізація і пасіка фактично без догляду. Ще перший рік  протрималась (все надіявся що та війна не надовго) - але потім продав майже всі сіімї. Теж помаленьку зараз відновлюю пасіку...

Так от  - як продавав - то полишалось купа рамок - в тому числі і повномедні. Пару корпусів з медом і досі ще стоять - і нічого їм не сталось. А рецепт простий. Поставив корпуса один на оден - знизу пустий корпус і глухе дно і льток закритий, зверху пустий корпус і на картонку кілька таблеток які використовують для відлякування крота і довгоносиків в зерні. І наглухо зверху все закрити. Така процедура 2 рази на рік і рамки стоять неушкоджені.... Таблетки входять в контакт з киснем - виділяється якийсь газ - якось так...

3 часа назад, Бджолопотам сказал:

В мене трохи схоже ситуація була. Мобілізація і пасіка фактично без догляду. Ще перший рік  протрималась (все надіявся що та війна не надовго) - але потім продав майже всі сіімї. Теж помаленьку зараз відновлюю пасіку...

Так от  - як продавав - то полишалось купа рамок - в тому числі і повномедні. Пару корпусів з медом і досі ще стоять - і нічого їм не сталось. А рецепт простий. Поставив корпуса один на оден - знизу пустий корпус і глухе дно і льток закритий, зверху пустий корпус і на картонку кілька таблеток які використовують для відлякування крота і довгоносиків в зерні. І наглухо зверху все закрити. Така процедура 2 рази на рік і рамки стоять неушкоджені.... Таблетки входять в контакт з киснем - виділяється якийсь газ - якось так...

Ви раніше використовували ці таблетки ? віск як і мед здатний втримувать запахи як бджоли відносяця до кормових рамок збережені таким чином, особливо відводки або слабачки ???, а після досвіду в піхоті  слово газ мене не абияк бентежить.

5 часов назад, Конструктор сказал:

Як по мені то просіяно витяжна більш практична для днища.:IMHO:

Я раніше такою сіткою не користувався та щеж після 4х років перерви працювать з міліметрами тяжкувато уявляю розмір чарунки який більш підходящий для використання, підскажіть будьласка хто розумієця чарунки просічно-витяжна 2.8×8 мм  оцинковка бджола не пройде ?

Також цікавить сітка ткана який більш підходящий розмір чарунки ? на скільки я розумію 2,5х0,5 це чарунка 2,5х2,5товщина дроту 0,5мм, мене більш цікавить 3х0,5 напевно чарунка 3х3мм чі бджола в таку ячейку не пройде ???

6561169873_w640_h2048_tsink_8.png?fresh=1&PIMAGE_ID=6561169873

2 хвилини тому, Віталій.В сказав:

на скільки я розумію 2,5х0,5 це чарунка 2,5х2,5товщина дроту 0,5мм, мене більш цікавить 3х0,5 напевно чарунка 3х3мм чі бджола в таку ячейку не пройде ???

Так 2.5*2.5 дріт 0.5.

3*3 не пройде. На доні пилкозбірники ставлю 3.2*3.2 ніби не проходять, принаймні я не бачив.

6 хвилин тому, Віталій.В сказав:

підскажіть будьласка хто розумієця чарунки просічно-витяжна 2.8×8 мм  оцинковка бджола не пройде ?

Завтра подивлюсь який розмір. Я беру на заводі фрунзе, просто кажу на днище вуликів.

7 часов назад, Віталій.В сказал:

Доброго ранку .

Мені сквозняк не допоміг все одно була міль... :IMHO: ставив підкришник на піддон на нього корпуса і зверху також підкришник... зрозуміло щомолі було не так богато але була... 

сітка витяжна просічна оцінкована саме те :IMHO:

Плетена сітка чорна має декілька недоліків поперше вона легше псується по друге ржавіє. 

Я сітки також брав колись на Фрунзе також казав для вуликів...

21 хвилину тому, Віталій.В сказав:

підскажіть будьласка хто розумієця чарунки просічно-витяжна 2.8×8 мм  оцинковка бджола не пройде ?

Бджола не пролізе. Навіть голову не може просунути.

Брав тут, є шматки різної довжини від 0,5 до 3 м. Можна підібрати розмір щоб різалася майже без відходів.

https://perfo-setka.in.ua/ua/g87811226-setki-dlya-ulev

IMG_20230308_132951.thumb.jpg.5caf82ec49d588972597c1b83f446b59.jpg

4 години тому, Віталій.В сказав:

Ви раніше використовували ці таблетки ? віск як і мед здатний втримувать запахи як бджоли відносяця до кормових рамок збережені таким чином, особливо відводки або слабачки ???, а після досвіду в піхоті  слово газ мене не абияк бентежить.

Якщо його використовують для зерна, не думаю що там щось шкідливе.... Можна знайти інформацію більш детальну в інтернеті.

В 01.02.2026 в 16:14, Віталій.В сказал:

Препарат Джин при контакті з киснем утворюється газ фосфін період роспаду 12-48 годин залежності від вологісті повітря....Одне я б не ставив корпуса на зберігання біля бджіл і в приміщенні де може бути контакт із цим препаратом людей,а так це супер альтернатива тій самій сірці.Уже багато хто ним із пасічників користується

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...