asot Опубликовано 2 июля, 2022 Share Опубликовано 2 июля, 2022 1 час назад, AntonUa сказал: второго прошло время + появился сомнительны засев. Я теж після первака оставив 1 матку їхню і не дивився туда 10 днів ,оказалось матка пропала і начали трутовіти - розбив їх по пасіці ,а тим шо злетіли дав вощину і неплодку ,облетілась,працюють ,пізніше підсилю і підуть в зиму 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ДобровоЛ Опубликовано 2 июля, 2022 Share Опубликовано 2 июля, 2022 12 годин тому, AntonUa сказав: Через неделю узнаю точно, сеяла матка пчелиный расплод или все же посев был трутовки. Антоне , навіть й не сумнівайтеся - так як ви описали сіють точно трутівки. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Ворон Опубликовано 2 июля, 2022 Share Опубликовано 2 июля, 2022 1 година тому, ДобровоЛ сказав: Антоне , навіть й не сумнівайтеся - так як ви описали сіють точно трутівки. Надія завжди помирає останьою, любий досвід, на вагу золота. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
AntonUa Опубликовано 9 июля, 2022 Share Опубликовано 9 июля, 2022 В 01.07.2022 в 16:28, AntonUa сказал: Помогите пожалуйста понять, где я промахнулся. Ситуация такая. Семья из семьи вышел рой ( когда точно не знал). Перебрал семью. Нашел молодую матку, после этого удалил все маточники. Раз в 5-6 дней проверял на засев, его небыло. 24.06. появился засев. Но он был странным, то одно яйцо четко по центру ячейки, то два яйца, то яйцо под стенкой. Решил поставить рамку с расплодом разного возраста. Итог. На рамке потянули маточнике, а из семьи опять вышел рой. Шо я сделал не по фен-шую? Не смотря на то что, дождь то идёт, то нет. Глянул я эту семью. Итог печальный. Засев таки трутовый. От маточника, который я оставлял и следа нет. Пересмотрел все рамки. Молодой матки тоже нет. Но уже есть маточники на трутневом засев . Вот и что с этой семьёй делать. Струсить ее где-то подальше от основных семей. Или же через газету сверху поставить слабую семьи. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Oleksandr K. Опубликовано 9 июля, 2022 Share Опубликовано 9 июля, 2022 1 година тому, AntonUa сказав: Не смотря на то что, дождь то идёт, то нет. Глянул я эту семью. Итог печальный. Засев таки трутовый. От маточника, который я оставлял и следа нет. Пересмотрел все рамки. Молодой матки тоже нет. Но уже есть маточники на трутневом засев . Вот и что с этой семьёй делать. Струсить ее где-то подальше от основных семей. Или же через газету сверху поставить слабую семьи. Рамки заберіть, в поставте сім'ю в темне холодне місце (на деякий час), потім об'єднайте через газету. Я об'єдную через сітку, в темне місце не заносячи 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
AntonUa Опубликовано 9 июля, 2022 Share Опубликовано 9 июля, 2022 8 минут назад, Олександр Коваль сказал: Рамки заберіть, в поставте сім'ю в темне холодне місце (на деякий час), потім об'єднайте через газету. Я об'єдную через сітку, в темне місце не заносячи У меня пасека стоит в тени густого сада. Вы объединяет трутовку с нормальной семьёй или наоборот? 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ДобровоЛ Опубликовано 9 июля, 2022 Share Опубликовано 9 июля, 2022 1 годину тому, AntonUa сказав: Не смотря на то что, дождь то идёт, то нет. Глянул я эту семью. Итог печальный. Засев таки трутовый. От маточника, который я оставлял и следа нет. Пересмотрел все рамки. Молодой матки тоже нет. Но уже есть маточники на трутневом засев . Вот и что с этой семьёй делать. Струсить ее где-то подальше от основных семей. Или же через газету сверху поставить слабую семьи. @AntonUa , Антоне, я ж тобі писав, що то точно трутовочний посів. А маточник який був - розгризений з боку чи може все ж таки матка там вийшла? По поведінці бджіл можна визначити її наявність. Матка молода нищить лише печатні маточники , незапечатані вона не зачіпає. А молоду матку найти не так то й просто. Вона могла б бути й на обльоті у той момент, коли ви оглядали сім'ю. А може де й ховатися між планками рамок. У мене якось була одна така вже мічена, яку я бачив за сезон лише тоді, коли мітив... Так що у бджільництві винятків значно більше, ніж у англійській мові. Цитата моя. Тож не поспішай. Все одно постав пару рамок засіяних з інших сімей для контролю та щоб не збільшувалося трутівок . Ну, а якщо переконаєшся, що матки немає, ліпше приєднай до іншої слабої сім'ї з хорошою маткою. Для цього до тієї сім'ї підстав широку дощечку перед льотком з розривом см 2-3 (я використовую рознос з їдальні). Ту віддаль робочі бджоли успішно минають, а трутівкам то ніяк перешкоду ту не подолати. Обприскай обидві сім'ї з Росинки водичкою з добавленням м'ятної олії чи ішої пахучої настоянки (в аптеці є) і висип трутову сім'ю на дошку, поставлену трохи під вуглом вгору до льотка, скористайся щіткою та димарем для підганяння до льотка. А вулик трутівки тимчасово прибери з пасіки на тиждень. Матку у сім'ї перед цим все ж на всякий випадок на пару днів посади під ковпачок. Успіхів тобі ! 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Oleksandr K. Опубликовано 9 июля, 2022 Share Опубликовано 9 июля, 2022 53 хвилини тому, AntonUa сказав: У меня пасека стоит в тени густого сада. Вы объединяет трутовку с нормальной семьёй или наоборот? ставлю зверху нормальну, в мене є запас відводків з облітаними дочками від правильних мам. Життя навчило, що запас треба завжди мати 1 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
AntonUa Опубликовано 9 июля, 2022 Share Опубликовано 9 июля, 2022 3 минуты назад, ДобровоЛ сказал: @AntonUa , Антоне, я ж тобі писав, що то точно трутовочний посів. А маточник який був - розгризений з боку чи може все ж таки матка там вийшла? По поведінці бджіл можна визначити її наявність. Матка молода нищить лише печатні маточники , незапечатані вона не зачіпає. А молоду матку найти не так то й просто. Вона могла б бути й на обльоті у той момент, коли ви оглядали сім'ю. А може де й ховатися між планками рамок. У мене якось була одна така вже мічена, яку я бачив за сезон лише тоді, коли мітив... Так що у бджільництві винятків значно більше, ніж у англійській мові. Цитата моя. Тож не поспішай. Все одно постав пару рамок засіяних з інших сімей для контролю та щоб не збільшувалося трутівок . Ну, а якщо переконаєшся, що матки немає, ліпше приєднай до іншої слабої сім'ї з хорошою маткою. Для цього до тієї сім'ї підстав широку дощечку перед льотком з розривом см 2-3 (я використовую рознос з їдальні). Ту віддаль робочі бджоли успішно минають, а трутівкам то ніяк перешкоду ту не подолати. Обприскай обидві сім'ї з Росинки водичкою з добавленням м'ятної олії чи ішої пахучої настоянки (в аптеці є) і висип трутову сім'ю на дошку, поставлену трохи під вуглом вгору до льотка, скористайся щіткою та димарем для підганяння до льотка. А вулик трутівки тимчасово прибери з пасіки на тиждень. Матку у сім'ї перед цим все ж на всякий випадок на пару днів посади під ковпачок. Успіхів тобі ! Матки точно нет, так как сегодня при осмотре нашел и мисочки с двумя личинками и запечатанный маточник на горбатом росплоде. Ладно, буду что-то сегодня делать, так как на пасеку смогу потом приехать только через 2 неделе. Фигово, когда пасекой можно заниматься, только на выходных. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ДобровоЛ Опубликовано 9 июля, 2022 Share Опубликовано 9 июля, 2022 20 годин тому, AntonUa сказав: Матки точно нет, так как сегодня при осмотре нашел и мисочки с двумя личинками и запечатанный маточник на горбатом росплоде. Ладно, буду что-то сегодня делать, так как на пасеку смогу потом приехать только через 2 неделе. Фигово, когда пасекой можно заниматься, только на выходных. Переходьте на пенсію ! У брата 80 бджолородин, а ще теж працює головним інженером .... 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Mihail-ves Опубликовано 9 июля, 2022 Share Опубликовано 9 июля, 2022 Цього року одна сімейка (вихователька) "відпустила" роя в сусідній вулик. У цій сімї молода матка не вернулась з обльоту, і звісно я не доглядів і вони стали трутовками. Почали сіяти і навіть появилась личинка. Нічого не захотів мудрувати, просто забрав засіяні рамки і підсадив плідну матку з випуском через канді. Зараз вони вже носять мед. Але мені легше, матки вільні є завжди. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ДобровоЛ Опубликовано 10 июля, 2022 Share Опубликовано 10 июля, 2022 15 годин тому, Mihail-ves сказав: Цього року одна сімейка (вихователька) "відпустила" роя в сусідній вулик. У цій сімї молода матка не вернулась з обльоту, і звісно я не доглядів і вони стали трутовками. Почали сіяти і навіть появилась личинка. Нічого не захотів мудрувати, просто забрав засіяні рамки і підсадив плідну матку з випуском через канді. Зараз вони вже носять мед. Але мені легше, матки вільні є завжди. Казали колись у нас, що багатому та вдачливому й сам нечистий люльку качає ! 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
SlooD Опубликовано 19 мая, 2025 Share Опубликовано 19 мая, 2025 Є така дилема .... Вже декілька років обслуговую 8 лежаків ) В цілому є все: рамки, інструмент, медогонка і т.д. Але реклама вуликів з пінополістирола не дає спокою ) І два питання, що тривожать в першу чергу, це фінансове, але не купівля вуликів, а саме перехід під новий розмір рамок, нова медогонка і т.п.. Друге питаня - з лежаками все зрозуміло в плані обслуговування, то тут читаю магазини, верхні , нижні, добавив, прибрав і т.д. ))) Тому цікавить думка однодумців ) чи є сенс переходу на нову систему, і наскільки проблематичніше чи навпаки легше обслуговувати нові вулики? Взагалі є сенс переходу? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
....... Опубликовано 19 мая, 2025 Share Опубликовано 19 мая, 2025 17 минут назад, SlooD сказал: Є така дилема .... Вже декілька років обслуговую 8 лежаків ) В цілому є все: рамки, інструмент, медогонка і т.д. Але реклама вуликів з пінополістирола не дає спокою ) І два питання, що тривожать в першу чергу, це фінансове, але не купівля вуликів, а саме перехід під новий розмір рамок, нова медогонка і т.п.. Друге питаня - з лежаками все зрозуміло в плані обслуговування, то тут читаю магазини, верхні , нижні, добавив, прибрав і т.д. ))) Тому цікавить думка однодумців ) чи є сенс переходу на нову систему, і наскільки проблематичніше чи навпаки легше обслуговувати нові вулики? Взагалі є сенс переходу? Переходять під конкретні цілі і технологію,підбирають під свою мидоносну базу,породу.А не рекламу,меду у вас фактично буде однаково що в лижаку що в ,,модному вулику,,поки не навчитеся працювати із бджолами..Воно саме прийде коли доростите але може і не прийти.Все залежить тільки від вас.Хочеться купіть як що нікуди гроші дівати,нічого не зміниться просто картинка для очей.. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Апіслав Лучанський Опубликовано 20 мая, 2025 Share Опубликовано 20 мая, 2025 В 19.05.2025 в 14:51, SlooD сказал: Є така дилема .... Вже декілька років обслуговую 8 лежаків ) В цілому є все: рамки, інструмент, медогонка і т.д. Але реклама вуликів з пінополістирола не дає спокою ) І два питання, що тривожать в першу чергу, це фінансове, але не купівля вуликів, а саме перехід під новий розмір рамок, нова медогонка і т.п.. Друге питаня - з лежаками все зрозуміло в плані обслуговування, то тут читаю магазини, верхні , нижні, добавив, прибрав і т.д. ))) Тому цікавить думка однодумців ) чи є сенс переходу на нову систему, і наскільки проблематичніше чи навпаки легше обслуговувати нові вулики? Взагалі є сенс переходу? Придбавши двохкорпусні вулики ППС на рамку 435*300, Ви сильно систему не поміняєте і все обладнання та рамки залишаться ті що й були. Отримаєте два плюси - менше ройки, легше відбирати медові рамки (вони у верхньому корпусі) і один мінус - піднімання корпусів. А магазини можна добавляти поступово, якщо вони вам потрібні. Попробуєте на одному вулику, якщо сподобається переведете всю пасіку. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
SlooD Опубликовано 23 мая, 2025 Share Опубликовано 23 мая, 2025 Апіслав Лучанський Дуже дякую за рекомендацію. Ще питання, яких виробників рекомендуєте по придбанню вуликів? Багато читав, деяких хвалять, деяких не дуже. Хотілось рекомендацію з практики колег ) Дякую. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Апіслав Лучанський Опубликовано 26 мая, 2025 Share Опубликовано 26 мая, 2025 В 23.05.2025 в 12:09, SlooD сказал: Апіслав Лучанський Дуже дякую за рекомендацію. Ще питання, яких виробників рекомендуєте по придбанню вуликів? Багато читав, деяких хвалять, деяких не дуже. Хотілось рекомендацію з практики колег ) Дякую. Виробників не порекомендую, бо купував в одного і дуже давно. Фірменні якісні і дорожчі, у приватників дешевше але якість лотерея. Питайте в тих, хто постійно купує вулики ППУ, ППС. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ZhAN78 Опубликовано 26 мая, 2025 Share Опубликовано 26 мая, 2025 19.05.2025 в 14:51, SlooD сказав: Є така дилема .... Вже декілька років обслуговую 8 лежаків ) В цілому є все: рамки, інструмент, медогонка і т.д. Але реклама вуликів з пінополістирола не дає спокою ) І два питання, що тривожать в першу чергу, це фінансове, але не купівля вуликів, а саме перехід під новий розмір рамок, нова медогонка і т.п.. Друге питаня - з лежаками все зрозуміло в плані обслуговування, то тут читаю магазини, верхні , нижні, добавив, прибрав і т.д. ))) Тому цікавить думка однодумців ) чи є сенс переходу на нову систему, і наскільки проблематичніше чи навпаки легше обслуговувати нові вулики? Взагалі є сенс переходу? Пінополістирол тепліший, швидше йде розвиток, кинув зверху 4 магазини і свалив в армію на три роки, тільки кожної веснт як була змога магазини повні забрав а пусті поставив (так звісно не варто робити ) але вони мене зрозуміли а з лежаками довше гратися. А на рахунок медогонки то якщо у вас даданівська рамка а візьмете магазин на 145 ту, то просто по дві в касету і нічого не міняйте. 2 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Волкотрубенко Опубликовано 27 мая, 2025 Share Опубликовано 27 мая, 2025 Як краще зробити? Є деякі сімейки (ройки) в одному корпусі тісно, треба ставити другий. Тільки сушнини не багато. Поставити, наприклад, в другий по чотири п'ять рамок і залишити пустоту? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Вадім Полтава Опубликовано 27 мая, 2025 Share Опубликовано 27 мая, 2025 3 минуты назад, Волкотрубенко сказал: Поставити, наприклад, в другий по чотири п'ять рамок і залишити пустоту? Та можна. Рамки збоку, потім заставну. Під пустотою між корпусами плівку. 2 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
gardener Опубликовано 27 мая, 2025 Share Опубликовано 27 мая, 2025 9 хвилин тому, Вадім Полтава сказав: Та можна. Рамки збоку, потім заставну. Під пустотою між корпусами плівку. Я так весною робив. Ставив в другий корпус 2 маломедки і заставну. Під пустотою плівку і утеплення. Потім добавив ше по дві. Потім як трохи потепліло перед черговим похолоданням добивав рамками і ставив першим корпусом. Казав Пахомич шо заб'ють пергою, а там - суцільний розплід 3 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Волкотрубенко Опубликовано 27 мая, 2025 Share Опубликовано 27 мая, 2025 Дякую! Думаю, зараз не замерзнуть, і заставних не маю. Отже спробую. В перший поставлю дві вощини а медові дві заберу на верх і рамки три -чотири суші. Якщо почнуть в пустоті язики тягнути, то буду кутати. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Олександр К Опубликовано 28 мая, 2025 Share Опубликовано 28 мая, 2025 8 часов назад, Волкотрубенко сказал: Дякую! Думаю, зараз не замерзнуть, і заставних не маю. Отже спробую. В перший поставлю дві вощини а медові дві заберу на верх і рамки три -чотири суші. Якщо почнуть в пустоті язики тягнути, то буду кутати. Якщо буде взяток то почнуть . Можна перекинути частину наверх типу було в одному корпусі 10 рамок поставили другий та рамки поділили по 5 в кожен корпус + те що добавили. Вийде вузьковисоке гніздо та збоку дві заставні або навіть кусок картона і все а потім розширяти рівно до повних. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Волкотрубенко Опубликовано 28 мая, 2025 Share Опубликовано 28 мая, 2025 1 час назад, Олександр К сказал: Якщо буде взяток то почнуть . Можна перекинути частину наверх типу було в одному корпусі 10 рамок поставили другий та рамки поділили по 5 в кожен корпус + те що добавили. Вийде вузьковисоке гніздо та збоку дві заставні або навіть кусок картона і все а потім розширяти рівно до повних. Як варіант, також розглядав. Тільки більше мороки і гніздо не хочеться піднімати. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Олександр К Опубликовано 29 мая, 2025 Share Опубликовано 29 мая, 2025 В 28.05.2025 в 09:59, Волкотрубенко сказал: Як варіант, також розглядав. Тільки більше мороки і гніздо не хочеться піднімати. Якщо матка має змогу то кладе яйце у верхній частині корпуса... це добре видно на 145-х рамках в двох корпусах якщо дно сітка.... то мабуть гніздо треба все залишити внизу а зверху кинути мед і ті рамки що планується дати на розширення. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Рекомендуемые сообщения
Присоединяйтесь к обсуждению
Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.