Перейти к содержанию

Подогрев в ульях

sij

Рекомендуемые сообщения

Влад! В мене після таких тверджень складається враження, ніби я попав на іншу планету, де діють імші закони природи (фізики)
В любом деле должна быть точность и цель для чего это нужно, затраты, да бы не навредить. Проверено с практики.

опасный метод тем более когда повышена влажность

Та не дуже такий вже і небезпечний . Я я кось бачив навощувача у нас на форумі через банку з розсолом-ОТО точно небезпечно вкрай! Ще раз повторюсь НА КОЖНІЙ ланці буде 12 вольт! І тількі на кінцях більший потенціал. Ви згадайте на сиру ялинку гірлянди ставлять всі і якогось особливого ризику навіть від китайських гірлянд... Організувати безпечну розводку в зимовнику можливо запроста, та й на вулиці, впринципі, теж(у всіх же світло на вулиці світиться). Ще раз повторюсь, це коли нема потужного трансформатора. Доречі так можна уникнути падіння напруги на крайніх вуликах. І заощадити на товстих дротах, поскільки струм буде незначний(фактично струм одного нагрівача) то дріт можна взяти тонкий. Ну врешті кожному вибирать своє. Я так озвучив думку можливо комусь згодиться.

Кстати в качестве нагревательных элементов на 220 в можно использовать сегменты теплых полов. Я несколько лет назад положил их на кухне и они прекрасно работают. Они представляют собою металлические электродорожки, запаянные в полиэтиленовую основу. Только не знаю какова погрешность терморегулятора. На 12в, я так думаю, нагреватели будут слабые, не создадут требуемую температуру.
А еще есть пленочный, инфракрасный подогрев полов! :hi: Или Вы их и имели ввиду?

опасный метод тем более когда повышена влажность

Та не дуже такий вже і небезпечний . Я я кось бачив навощувача у нас на форумі через банку з розсолом-ОТО точно небезпечно вкрай! Ще раз повторюсь НА КОЖНІЙ ланці буде 12 вольт! І тількі на кінцях більший потенціал. Ви згадайте на сиру ялинку гірлянди ставлять всі і якогось особливого ризику навіть від китайських гірлянд... Організувати безпечну розводку в зимовнику можливо запроста, та й на вулиці, впринципі, теж(у всіх же світло на вулиці світиться). Ще раз повторюсь, це коли нема потужного трансформатора. Доречі так можна уникнути падіння напруги на крайніх вуликах. І заощадити на товстих дротах, поскільки струм буде незначний(фактично струм одного нагрівача) то дріт можна взяти тонкий. Ну врешті кожному вибирать своє. Я так озвучив думку можливо комусь згодиться.
Для тех кто слаб в электротехнике перед тем как применить померяйте тестером по отношению к земле. Уверяю это очень опасно. Это не китайская герлянда. Если не убедил, тогда Вам можно.

А еще есть пленочный, инфракрасный подогрев полов! Или Вы их и имели ввиду?

Спасибо, я этот и имел ввиду. :hi:

термодатчик повинен знаходитись в підрамковому просторі (під нижньою планкою рамки), і в вулику з бджолами, також тут має бути і нагрівач, теж в підрамковому просторі, нижче термодатчика, це головне,

Я такой способ встречаю впервые.

Я исходил из того, что пчелиная семья чувствует себя кофортно при температуре окружающей среды +24-25 градусов. Пчелы при этом свободно готовят соты матке под засев независимо от места их расположения в улье и матка свободно откладывает в них яйца, пчелы могут свободно поддерживать в зоне расплода требуемую температуру. Когда мы ставим термодатчик в пустой улей, то происходит и там нагревается воздух то мы как бы имитируем температуру наружного воздуха. Если мы поставим термодатчик в улей с пчелами да еще вниз над нагревателем, то мы будем контролировать температуру внизу улья. Но ведь теплый воздух поднимается вверх и мы не будем знать какая же температура выше. Этим самым мы можем перегреть пчел. Если нагреватели будут слабо греть, не создавать ту температуру о которой я говорю, то эффект от подогрева будет малоэффективным. проверено на практике. :IMHO1: А теперь вы Верес обоснуйте свою позицию.
якщо не використовувати нагрівачі великої потужності.

Если нагреватели слабые, то они не будут создавать температуру +25 градусов. А это неэффективно. :IMHO1:
Krim Pch6ol, (а також всім незгодним) важко мені довести Вам інше, нетаке, як в Вас, бачення цієї проблеми. Почну з методу, коли термодатчик знаходиться за межами вулика, - моделюєм ситуацію: регулятор настроєно на включення при < +10*С, при знижені t повітря за 10*, вмикається нагрівач, тсмпература в вулику починає зростати. Питання, до якої межі? Тут все залежить від двох факторів, це потужність нагрівача і втрат тепла вуликом, тим часом t повітря з зовні незмінилася, а нагрівач продовжує гріти, як терморегулятор зреагує? а ніяк, він міряє температуру вулиці," і промовчить", і якщо потужність підігріву перевищить втрати тепла вуликом - ЧІПСИ гарантовано! Тепер по Вашій моделі підігріву, вона наближено придатна,але не на всі 100%, а чому, недосконалість в тому, що ваш термодатчик знаходиться в порожньому вулику, да, в цьому вулику будем мати встановлену вами температуру, в той же час, в інших вуликах з бджолами температура буде іншою, бджолина сім'я теж виділяє тепло, тому сумарна величина тепла (температура) в вулику з бджолами при такій системі, терморегулятором не контролюється, тобто, регулювання буде не точним. Для прикладу , при обльоті сім'ї температура в підрамковому просторі зростає на 5- 8* С, яка буде реакція термодатчика в порожньому вулику? , ніякої реакції ми не побачим, адже в "його" вулику все в ннрмі!,

ось такі терморегулятори, цифровий, (не в сенсі цифрового відображення значення температури), живлення 5-30 в., точність 0,1*С. ток 5 а. плата 40* 45, отримав сьогодні.post-6108-1360062741_thumb.jpg

Тепер по Вашій моделі підігріву, вона наближено придатна,але не на всі 100%, а чому, недосконалість в тому, що ваш термодатчик знаходиться в порожньому вулику, да, в цьому вулику будем мати встановлену вами температуру, в той же час, в інших вуликах з бджолами температура буде іншою, бджолина сім'я теж виділяє тепло, тому сумарна величина тепла (температура) в вулику з бджолами при такій системі, терморегулятором не контролюється, тобто, регулювання буде не точним. Для прикладу , при обльоті сім'ї температура в підрамковому просторі зростає на 5- 8* С, яка буде реакція термодатчика в порожньому вулику? , ніякої реакції ми не побачим, адже в "його" вулику все в ннрмі!,

я же писал выше, что температура в пустом улье в +25 -это модель оптимальной летней температуры внешней среды. Так вот к вам вопрос. А какие процессы происходят летом в семьях когда на улице +25? И еще вы не ответили на вопрос целесообразности расположения датчика над нагревателем и на какую температуру должен быть настроен датчик? И еще. Я эти все моменты отрабатывал на практике с различными вариантами. А вы рассуждаете теоретически или практик? т
ось такі терморегулятори, цифровий, (не в сенсі цифрового відображення значення температури), живлення 5-30 в., точність 0,1*С. ток 5 а. плата 40* 45, отримав сьогодн

Какую нагрузку он может выдержать?

Какую нагрузку он может выдержать?
и где в каком месте улья (под, над в между рамками) его целесообразно поставить? Интересна также название, модель, маркировка, цена. Вот так поизучаем тему и появится ещё кой-чего. К примеру этот http://www.freetorg.com.ua/lead/termoregul...ra,1103719.html - среди преимуществ - плавное затухание и цена в 105 грн..

Если не убедил, тогда Вам можно.

Мені дійсно можна :umora: десь 25 років в електротехніці-електроніці і вуз радіоелектронікі якби дозволяють. Але в мене сімей нема стільки. Я з Вами згоден, що потенціал відносно землі буде рівній діючій напрузі. І розв`язати від мережі можливо. Поставивши трансформатор роздільний(я б так і робив доречі). якщо завязати тих же 19 вуликів по схемі з понижуючим трансформатором. то там струми вже будуть нівроку(при 12 вольтах) і відповідно провідники будуть нагріватися теж( я впевнений, що дріт мало хто розрахує вірний), тому нагрів цей більш відносно пожежонебезпечний аніж потенціал(ніхто якби не зобов`язує ходити по точку з під`єднаними до мережі нагрівачами- вимкніть та й ходіть якщо так необхідно) Знову наголошу, що хотів висловити думку про варіант живлення. В моєму варіанті теж є плюси. В життя можливо втілити будь що, якщо підійти технічно грамотно і буде все безпечно... :hi:

К примеру этот http://www.freetorg.com.ua/lead/termoregul...ra,1103719.html - среди преимуществ - плавное затухание и цена в 105 грн..

це якраз те, що вам треба, і ціна пристойна. телефонуйте вони все розкажуть
Знову наголошу, що хотів висловити думку про варіант живлення. В моєму варіанті теж є плюси. В життя можливо втілити будь що, якщо підійти технічно грамотно і буде все безпечно...

підтримую, все доступно і професійно роз'яснено, а небеспека підстерігає нас навіть коли лягаєм спати, то що нелягати?

Я эти все моменты отрабатывал на практике с различными вариантами. А вы рассуждаете теоретически или практик? т

я теж нелюблю бути голослівним, теорія це не моя, а Рибочкіна і Захарова, Курський універ, підтверджена їїхніми практичними дослідженнями, точніше навпаки спочатку вони експерементували, проводили дослідження, а потім систематизували результати і написали наукову роботу. Чому б їм невірити? Це практикують багато пасічників в нас і в Росії. Я теж 2 роки провів в спостереженнях з термометром і ручкою в руках, все працює, все підтверджується, навіть є можливість виведення з ройового стану, наголошую, в багатокорпусних! на що вони робили застереження, тому що рекомендаціїї їхні стосувалися лежаків. Якщо Вам цікаво почитати, в попередніх повідомленнях я давав зсилочку на джерело, там знайдете відповіді на свої питання. :az:

Я Вас не буду убеждать Федор согласился, это при нормальном раскладе 220В, а в аварийном 04 кВv, разницу чувствуете. Тогда действительно спать не будете спокойно. Удачи Вам.

К примеру этот http://www.freetorg.com.ua/lead/termoregul...ra,1103719.html - среди преимуществ - плавное затухание и цена в 105 грн..

це якраз те, що вам треба, і ціна пристойна. телефонуйте вони все розкажуть
Вже розказали. Це те що треба. Залишилось порадитись з Вами, колеги, в питанні місця встановлення чутливого елемента терморегулятора. Я так думаю, що над рамками, під положок так як зауважує Krim_pchеl, поріг відключення 40*С над рамками. А якщо над рамками 40*С то під рамкою на 300 мм де знаходиться обігрівач = 25*С? Головоломка, розвязати яку можливо тільки практичним, дослідним шляхом.
підтримую, все доступно і професійно роз'яснено, а небезпека підстерігає нас навіть коли лягаєм спати, то що нелягати?
Еееееееее! Не робота головна, а безпека.

Головоломка, розвязати яку можливо тільки практичним, дослідним шляхом

рекомендую по моєму варіанту, провірено, всі рекомендації базуються на такому розміщенні, Ставив в вулик два термометри, один під рамками, по ньому і виставляв температу в вулику (багатокорпуний) другий термометер під кришу, над рамками,і його покази завжди були меншими що з підігрівом,що без, пардон, якщо без підігріву то перед ранком над рамками тепліше, але як тільки бджола полетіла температура під рамками збільшується, .льоток в мене нижче рамок. :hi:

Якщо Вам цікаво почитати, в попередніх повідомленнях я давав зсилочку на джерело, там знайдете відповіді на свої питання.

Так я же вам задаю вопросы, а вы меня к какой-то ссылочке отсылаете.
як зауважує Krim_pchеl, поріг відключення 40*С над рамками

Вы что-то перепутали. я говорил о температуре 25 градусов в пустом улье.
виставляв температу в вулику

Так какую же температуру вы выставляли под рамками и какая температура была над рамками? Кстати вы не ответили по мощности терморегулятора. На какую нагрузку он рассчитан?

Так какую же температуру вы выставляли под рамками и какая температура была над рамками? Кстати вы не ответили по мощности терморегулятора. На какую нагрузку он рассчитан?

температуру виставляв як рекомендують в згадуваній публікації, з появою перших пилконосів -+30*, для попередження роїння -+32-34*, нарощування перед зимівлею -+30-32* зимівля (по Комісару) -+14*. Потужність в заказаному варіанті - 5а*24в=~120 вт. це максимум, мені треба до 20вт, це на транзисторі, якщо на симісторі то до 2кВт. :hi:
над рамками?

над рамками фіксував температуру на1-3* в догонку -меншу

Вы что-то перепутали. я говорил о температуре 25 градусов в пустом улье.
Перепрошую. Вышла оговорка. Ваши данные не подразумевает порог отключения 40*С - это мой вопрос после запятой, а надо было мне его с абзаца запустить... запускаю. Уважаемый форумчане! Многие читали, многие делали! Ваше мнение исходя из практических наработок. Вопрос: если тепло поднимается вверх то порог отключения 40*С над рамками гнездового корпуса - годится или нет? а ВЕРЕС приводит даннае которые противоречат этой аксиоме. По его данным:
рекомендую по моєму варіанту, провірено, всі рекомендації базуються на такому розміщенні, Ставив в вулик два термометри, один під рамками, по ньому і виставляв температу в вулику (багатокорпуний) другий термометер під кришу, над рамками,і його покази завжди були меншими що з підігрівом,що без, пардон, якщо без підігріву то перед ранком над рамками тепліше, але як тільки бджола полетіла температура під рамками збільшується, .льоток в мене нижче рамок. :hi:
Если так то 40*С много. Какой порог отключения, как его определили или определить? чтобы избежать перегрева? Считаю нужным проконтролировать весь градиент на рамке с подогревом. И ещё :IMHO1: самая важная температура расплода - как её измерить? нужен контактный термометр?

вы меня к какой-то ссылочке отсылаете

я нехотів Вас образити, подумав, що невірете мені, та захочете самі прочитати. :ax:
ВЕРЕС приводит даннае которые противоречат этой аксиоме.

в даному випадку ніхто нікому не протирічить, я ж недарма вказав - льоток нижче рамок, бджоли випаровуючи нектар женуть випари до льотка, ось і вся хитрість,значення вологості і тепла в зоні розплоду, (як в дуплі, це моя особиста теорія, непретендую на істину) :wave:

тоді за вашою логікою терморегулятори в системі опалення будинків мають бути на вулиці?

На комплексных котельных датчики стоят на улице и в зависимости от температуры наружного воздуха, задается температура теплоносителя.

Підігрів зимою - це круто, але мені більше до вподоби почуватися взимку спокійно, адже традиційні способи зимівлі відпрацьовані століттями. А якщо серйозно, то технічно зараз немає ніяких технічних проблем у застосуванні підігріву, а тим більше з бурхливим розвитком цифрових технологій. Вся біда в тому, що ніхто толком не знає як це ув'язати з потребами і можливостями бджолиної сім'ї, тому й позиція моя - мінімальний підігрів, при якому у сім'ї щє залишається можливість маневру. При потужності нагрівача 25-30 Вт і контролі температури в підрамковому просторі +30-34, у бджіл вже ніяких варіантів не залишається, крім тих, що ми вважаємо "правильними". І все ж я заохочую сміливців займатись цим, і нехай вам дістануться лаври, якщо науковці від них відмовляються. Підігрів завжди підкупає своєю простотою і уявною ефективністю.

Jivec перепрошую, ви в своєму повідомленні 189 не мене цитували трохи лишне видалили?

підтримую, все доступно і професійно роз'яснено, а небезпека підстерігає нас навіть коли лягаєм спати, то що нелягати?

Почитайте мої повідомлення, я часто ратую за безпеку! І причина в тому одна - я кожен день(окрім днів на точку) працюю з напругами які є смертельні(ремонтую радіоелектроніку-це основне моє заняття на даний момент). Тому в мене безпека вже на рівні підсвідомості. Є ще одна думка - підігрів зробити не власне у вулику, а подавати тепле повітря наприклад з одного обігрівача по трубах в теплообмінники. Це не настількі складно технічно реалізувати тим більше, що обмінні маси тепла не такі вже і глобальні. :hi:

Jivec перепрошую, ви в своєму повідомленні 189 не мене цитували трохи лишне видалили?

Почитайте мої повідомлення, я часто ратую за безпеку! І причина в тому одна - я кожен день(окрім днів на точку) працюю з напругами які є смертельні(ремонтую радіоелектроніку-це основне моє заняття на даний момент). Тому в мене безпека вже на рівні підсвідомості. Є ще одна думка - підігрів зробити не власне у вулику, а подавати тепле повітря наприклад з одного обігрівача по трубах в теплообмінники. Це не настількі складно технічно реалізувати тим більше, що обмінні маси тепла не такі вже і глобальні. :hi:
Федор это вы изобретаете велосипед . Самый лучший вариант один, согласно тригера Шмитта на три и напряжение 36 В там и I будет меньше и безопасно . И ульи не у всех однотипные. Но это очень дорого не втом смысле электрооборудование, а другие расходы тобеж каждому пасечнику + электрик. А где их набрать чтоб и с пчелами дружил и свое дело знал :)

температуру виставляв як рекомендують в згадуваній публікації, з появою перших пилконосів -+30*,

Я полагаю, что данная температура несколько высока, так как при отсутствии возможности приносить воду в улей может быть недостаток влажности, а это чревато последствиями для расплода.
для попередження роїння -+32-34*,

а это я полагаю совсем занадто, т.к. наоборот повышенная температура в улье является одним из факторов, способствующим роению.
зимівля (по Комісару) -+14*.

а здесь я так полагаю идет речь о высокотемпературной зимовке .Как мне известно уважаемый Александр Данилович не занимался электроподогревом на улице. Что касается статьи на которую давалась ссылка, то там имеется много спорных факторов. Зачем греть осенью для наращивания семей в зиму :dntknw: . Ведь мы наоборот говорим о том чтобы матки долго не сеяли. А по клещу это вообще бред(извиняюсь за такое выражение, но по другому не могу назвать). Что касается места расположения в улье термодатчика, то я остаюсь при своем мнении. :hi:

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...