Олексій Івженко Опубликовано 4 февраля, 2013 Share Опубликовано 4 февраля, 2013 Всіх вітаю! Хочу приєднатися до дискусії про користь підігріву бджолиного гнізда та технічне виконання цього складного завдання. Рекомендую зацікавленим перечитати Єськова "Мікроклімат бджолинного вулика і його регулювання", це робота в якій по цьому питанню все висвітлюється по науковому, тому пропоную і дискусію вести на відповідному рівні: 1.-це параметри мікроклімату (температура) а не взяте зі стелі з категорії "я так думаю"; 2.-контроль і стабільність заданого мікроклімату (технічна сторома медалі) Підтримую повністю і пропоную висказати думки стосовно режиму температур для післяобльотного ранньовесняного підігріву. На жаль Еськова поки що не маю змоги прочитати. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ВЕРЕС Опубликовано 4 февраля, 2013 Share Опубликовано 4 февраля, 2013 На жаль Еськова поки що не маю змоги прочитати. ? В Єськова про це непрочитаєте, він доводить лише те, що на життя і розвиток бджіл теппературний режим має значний вплив, і використання додаткового підігріву гнізда позитивно впливає на бджіл, я скачав його з сайту Тернопільських пасічників, нажаль точніше непам?ятаю, шукайте по назві книги "Микроклимат пчелиного улья и его регулирование" (я так і знайшов). А про температурний режим можна почитати в Рибочкіна і Захарова, зсилочку на витяг з їхньої праці можна знайти в моїх попередніх повідомленнях, зробив би це зараз але,(ще освоїв це чудо "вражескої техніки"), незнаю як пропоную висказати ? al-bee.siteedit.su/page14/1/10/ зсилка на Рибочкіна... Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Любомир Опубликовано 4 февраля, 2013 Share Опубликовано 4 февраля, 2013 только год делаем. Делаем из нержавейки,можно мыть, стирать и чистить, где ржавчина? Покажите фото! По мусору есть проблема, но стекло ложить не надо!!! Прошу Вашої поради щодо застосування обігрівачів вуликів. 1.Чи можна їх під*єднавши паралельно в мережу напругою 12 В та розмістивши під рамками включити і не виключати цілодобово? Тобто без регулятора. 2. Є можливість встановити на зовні термостат який буде вкл/викл мережу 12 В при заданій зовнішній температурі. Вдень при заданій на термостаті температурі він вимкне коло, а на ніч при зниженні - включить. Дякую. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ВЕРЕС Опубликовано 4 февраля, 2013 Share Опубликовано 4 февраля, 2013 без регулятора ? встановити на зовні термостат ? якщо Ви хочете підтримувати певу температуру в вулику, (а це і є головна задача підігріву) то датчик керування терморегулятором треба монтувати в вулику, і запропонований (на фото) прилад треба росмістити в вулику, це перша порада. Друга. Такий термодатчик зможе контролювати з точністю + - ~2*С, є в мене така ф...я, включає газкотел, настроїти її на потрібну температуру це великий г.....й. І накінець по першому пункту Вашого питання, категоричне - НІ! Після такого використання підігріву ви прєднаєтеся до групи скептиків,які твердять,що ел/підігрів це ",. чому?тому, що нам потрібна певна температура, ане просто гріти Так давайте выражаться пристойно (литературно) что бы не удалять Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Любомир Опубликовано 4 февраля, 2013 Share Опубликовано 4 февраля, 2013 Після такого використання підігріву ви прєднаєтеся до групи скептиків,які твердять,що ел/підігрів це "хрєнь",. чому?тому, що нам потрібна певна температура, ане просто гріти Це що ? на кожен вулик термостат? Переконали. Приєднуюсь до групи Може Ю.М. щось інше порадить. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ВЕРЕС Опубликовано 4 февраля, 2013 Share Опубликовано 4 февраля, 2013 Це що ? на кожен вулик термостат? ? Ні. можна один , але терморегулятор в вулику, схема підключення має бути такою, щоб він керував всіма, тобто нагрівачами в усіх вуликах. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Любомир Опубликовано 4 февраля, 2013 Share Опубликовано 4 февраля, 2013 Це що ? на кожен вулик термостат? ? Ні. можна один , але терморегулятор в вулику, схема підключення має бути такою, щоб він керував всіма, тобто нагрівачами в усіх вуликах. Спасибі. Допер. Задана температура буде у вулику - внутрішня, а не зовнішня. ОК! Фига се... Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Бортник Опубликовано 4 февраля, 2013 Share Опубликовано 4 февраля, 2013 Прошу Вашої поради щодо застосування обігрівачів вуликів ← 1.Чи можна їх під*єднавши паралельно в мережу напругою 12 В та розмістивши під рамками включити і не виключати цілодобово? ← Можна, навіть довше 2. Є можливість встановити на зовні термостат ← Термостат - там треба дивитися параметри. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ВЕРЕС Опубликовано 4 февраля, 2013 Share Опубликовано 4 февраля, 2013 дивитися параметри. ? параметри не вирішують де його встановлювати, головне , середовище в якому виконується регулювання температури - там і має бути терморегулятор, або його датчик Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Бортник Опубликовано 4 февраля, 2013 Share Опубликовано 4 февраля, 2013 параметри не вирішують де його встановлювати ← Я мав на увазі щоб комутуюча апаратура в регуляторі витримала навантаження. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Влад_ Опубликовано 4 февраля, 2013 Share Опубликовано 4 февраля, 2013 дивитися параметри. ? параметри не вирішують де його встановлювати, сдесь Вы очень ошибаетесь, тем более если он один на всех. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Фомич Опубликовано 4 февраля, 2013 Share Опубликовано 4 февраля, 2013 якщо Ви хочете підтримувати певу температуру в вулику, (а це і є головна задача підігріву) ? ВЕРЕС, я с Вами не согласен. Главная задача подогрева, это оказать помощь пчелам в поддержании нужной температуры. Не мы должны поддерживать температуру, а пчелы. Наша задача частично компенсировать потерю тепла ульем. Для этого надо включать подогрев только в определенное время, т.е. при похолодании. Можно предусмотреть двух-ступенчатую регулировку температуры, а вернее двух-ступенчатую регулировку мощности обогревателя. Термодатчик контролирует температуру наружного воздуха. Терморегулятор использовать только промышленного образца с высокой степенью надежности. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ВЕРЕС Опубликовано 4 февраля, 2013 Share Опубликовано 4 февраля, 2013 параметри не вирішують де його встановлювати ? Я мав на увазі щоб комутуюча апаратура в регуляторі витримала навантаження. pardon, Термодатчик контролирует температуру наружного воздуха. ? і після цього ми дивуємся, що ел/підігрів це "хрєнь, тоді за вашою логікою терморегулятори в системі опалення будинків мають бути на вулиці? Последнее предупреждение , буду удалять , прописывайте нормальной лексикой 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
krim_pchel Опубликовано 4 февраля, 2013 Share Опубликовано 4 февраля, 2013 У меня система электроподогрева запитывалась от 220в. Терморегулято я ставил в пустой улей, где также стоял нагревательный элемент. Это был ртутный терморегулятор, которые раньше продавались в магазинах медтехники, с очень высокой точностью регулировки. я уже не помню сколько+-. Настроен он был на температуру внутри пустого улья +25градусов.В связи с тем, что он был маломощный, а нагрузка в цепи нагревателей большая, то я для включения цепи использовал электромагнитный пускатель. Цепь питания катушки пускателя запитывалась через терморегулятор. Так вот когда открывал улья с подогревом и без подогрева, то была видна большая разница . Там где не было подогрева пчелы обсиживали рамки в полуклубе, а с подогревом как летом. подогрев включал в начале марта. В это время включал поилку с подогревом. Пчелы даже при температуре наружного воздуха 5-8 градусов тучей летали на поилку. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ВЕРЕС Опубликовано 4 февраля, 2013 Share Опубликовано 4 февраля, 2013 У меня система электроподогрева запитывалась от 220в. Терморегулято я ставил в пустой улей, где также стоял нагревательный элемент. Это был ртутный терморегулятор, которые раньше продавались в магазинах медтехники, с очень высокой точностью регулировки. я уже не помню сколько+-. Настроен он был на температуру внутри пустого улья +25градусов.В связи с тем, что он был маломощный, а нагрузка в цепи нагревателей большая, то я для включения цепи использовал электромагнитный пускатель. Цепь питания катушки пускателя запитывалась через терморегулятор. Так вот когда открывал улья с подогревом и без подогрева, то была видна большая разница . Там где не было подогрева пчелы обсиживали рамки в полуклубе, а с подогревом как летом. подогрев включал в начале марта. В это время включал поилку с подогревом. Пчелы даже при температуре наружного воздуха 5-8 градусов тучей летали на поилку. погоджуюся по електросхемі, але чому датчик в пустий вулик? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Фомич Опубликовано 4 февраля, 2013 Share Опубликовано 4 февраля, 2013 Терморегулято я ставил в пустой улей, где также стоял нагревательный элемент. ? Как вариант использования обогрева, заслуживает внимания Я такой способ встречаю впервые. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Федір Опубликовано 4 февраля, 2013 Share Опубликовано 4 февраля, 2013 одна думка може кому згодиться. Щоб не використовувати трансформатор можна зєднати обігрівачі послідовно(як в ялинковій гірлянді) і подати 220в. При робочій напрузі 12в на один обігрівач, в такий ланцюжок можна ставити 19 вуликів. по безпеці це звичайно неахті але на кожну ланку(обігрівач) припаде 12в при загальному потенціалі 220в. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
nibond Опубликовано 4 февраля, 2013 Share Опубликовано 4 февраля, 2013 Главная задача подогрева, это оказать помощь пчелам в поддержании нужной температуры. Не мы должны поддерживать температуру, а пчелы. Наша задача частично компенсировать потерю тепла ульем. Для этого надо включать подогрев только в определенное время, т.е. при похолодании. ...................... Термодатчик контролирует температуру наружного воздуха. ? Підтримую, це вірна філософія і розуміння біології бджолиної сім'ї. Датчик в середині вулика якщо й потрібен, то тільки для аварійного відключення в разі перегріву. Але цього ніколи не станеться, якщо не використовувати нагрівачі великої потужності. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ВЕРЕС Опубликовано 5 февраля, 2013 Share Опубликовано 5 февраля, 2013 blek269, прошу вибачення за ненормативну лексику (запозичив в одному з повідомлень "старожилів" форума, думав і мені дозволено) Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Влад_ Опубликовано 5 февраля, 2013 Share Опубликовано 5 февраля, 2013 одна думка може кому згодиться. Щоб не використовувати трансформатор можна зєднати обігрівачі послідовно(як в ялинковій гірлянді) і подати 220в. При робочій напрузі 12в на один обігрівач, в такий ланцюжок можна ставити 19 вуликів. по безпеці це звичайно неахті але на кожну ланку(обігрівач) припаде 12в при загальному потенціалі 220в. А это очень опасный метод тем более когда повышена влажность. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ВЕРЕС Опубликовано 5 февраля, 2013 Share Опубликовано 5 февраля, 2013 А тепер як кажуть ,по справі, тобто, по електропідігріву. Щоб несперечатися і не доводити (доведене не мною), я тут не вчитель, а ви не учні, рішення кожний приймає сам, оцінка буде потім,пропоную, прихильникам підігріву розділитися на дві групи. Перша,(звичайно, це умовно), в цій групі, ті хто притримується того, що термодатчик повинен знаходитись в підрамковому просторі (під нижньою планкою рамки), і в вулику з бджолами, також тут має бути і нагрівач, теж в підрамковому просторі, нижче термодатчика, це головне, те, як підключати нагрівачі це вже інша наука, електротехніка, можна по різному, (послідовно, паралельно, змішано) залежить від умов, павда як і завжди, є переваги і недоліки в кожному із вказаних способів з'єднань. Ось такі на мій погляд головні умови по облаштуванню ел/підігріву, звичайно з дотриманням рекомендованих температурних показників, я зараховую себе до першої групи. Хто непогоджується з такими вимогами до облаштування підігріву, має інше уявлення цього процесу, формулюйте, об'єднуйтеся в іншу групу. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Влад_ Опубликовано 5 февраля, 2013 Share Опубликовано 5 февраля, 2013 параметри не вирішують де його встановлювати ? Я мав на увазі щоб комутуюча апаратура в регуляторі витримала навантаження. pardon, Термодатчик контролирует температуру наружного воздуха. ? і після цього ми дивуємся, що ел/підігрів це "хрєнь, тоді за вашою логікою терморегулятори в системі опалення будинків мають бути на вулиці? Есть и такие и даже очень экономны Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ВЕРЕС Опубликовано 5 февраля, 2013 Share Опубликовано 5 февраля, 2013 Влад! В мене після таких тверджень складається враження, ніби я попав на іншу планету, де діють імші закони природи (фізики) Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
krim_pchel Опубликовано 5 февраля, 2013 Share Опубликовано 5 февраля, 2013 термодатчик повинен знаходитись в підрамковому просторі (під нижньою планкою рамки), і в вулику з бджолами, також тут має бути і нагрівач, теж в підрамковому просторі, нижче термодатчика, це головне, ? Я такой способ встречаю впервые. ? Я исходил из того, что пчелиная семья чувствует себя кофортно при температуре окружающей среды +24-25 градусов. Пчелы при этом свободно готовят соты матке под засев независимо от места их расположения в улье и матка свободно откладывает в них яйца, пчелы могут свободно поддерживать в зоне расплода требуемую температуру. Когда мы ставим термодатчик в пустой улей, то происходит и там нагревается воздух то мы как бы имитируем температуру наружного воздуха. Если мы поставим термодатчик в улей с пчелами да еще вниз над нагревателем, то мы будем контролировать температуру внизу улья. Но ведь теплый воздух поднимается вверх и мы не будем знать какая же температура выше. Этим самым мы можем перегреть пчел. Если нагреватели будут слабо греть, не создавать ту температуру о которой я говорю, то эффект от подогрева будет малоэффективным. проверено на практике. А теперь вы Верес обоснуйте свою позицию. якщо не використовувати нагрівачі великої потужності. ? Если нагреватели слабые, то они не будут создавать температуру +25 градусов. А это неэффективно. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
krim_pchel Опубликовано 5 февраля, 2013 Share Опубликовано 5 февраля, 2013 Кстати в качестве нагревательных элементов на 220 в можно использовать сегменты теплых полов. Я несколько лет назад положил их на кухне и они прекрасно работают. Они представляют собою металлические электродорожки, запаянные в полиэтиленовую основу. Только не знаю какова погрешность терморегулятора. На 12в, я так думаю, нагреватели будут слабые, не создадут требуемую температуру. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Рекомендуемые сообщения
Присоединяйтесь к обсуждению
Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.