Перейти к содержанию

Роение

Петрович

Рекомендуемые сообщения

1 година тому, gardener сказав:

Хто на вишню, хто на яблуню:umora:

Мої ні вишні ні яблуні не хочуть, грушку сьогодні облюбували. :blink:

1 час назад, Стахановский сказал:

но количество маточников по низу рамки я думаю видно

блін, так вони ж зверху!!!:blink:

• 2 weeks later...

сибирь -тюмень - 2 роя пока что с 90 основных семей и зимовалых отводков ( в мае не роились)

был и третий - но назад в улей ушёл -передумал 

Мои пчёлки работают, а в посадке зашло два роя в ловушки, маточки полосатые рыжие, пересадил дал ващинки, сыты, на 5-6 рамочек. Поставил снова ловушки, погода дожди, грозы а следом идёт жара и полетят рои.

IMG_20190607_175823.jpg

А рої все летять тай летять:blink:. і щоразу все менші та менші. За останні два дні прилетіло 6 поройків в пусті вулики, усі як один розміром зо дві жмені. що із ними робити навіть не знаю. Самостійно вони  не розвинуться до зими. Попробував один обєднати із сімєю, перебили, частина повертається на старе місце, думав порозлітаються по сусідніх вуликах , так ні, кожного дня крутяться біля льотка, на ніч пропадають, так вже 3 дні.:hmm:

Я с ловушек таких ссыпаю по 2-3 а то и 4 в кучу. Провожу так называемое объединение "под рюмочку", драк замечено не было). На подсолнухе по 4-6 рамок товарного меда дают.

1 час назад, дьома сказал:

А рої все летять тай летять:blink:. і щоразу все менші та менші. За останні два дні прилетіло 6 поройків в пусті вулики, усі як один розміром зо дві жмені. що із ними робити навіть не знаю. Самостійно вони  не розвинуться до зими. Попробував один обєднати із сімєю, перебили, частина повертається на старе місце, думав порозлітаються по сусідніх вуликах , так ні, кожного дня крутяться біля льотка, на ніч пропадають, так вже 3 дні.:hmm:

Хороша річ для формуваня нуків . для обліту породистих неплідок

В минулі вихідні зробив два відводка  з сімьї в ройовому стані але пропустив один маточник і залишив стару матку. як результат вийшов рій .друга сімя  такаж картина але дії інші забрав матку в відводок, але через три дня вийшов  рій  але я його зібрав. але згадується коли мені було років 8 ми з бтьком ставили роївниці і було в нас два місця де завжди залітали рої. приіджаєш а там розвідниці через пару днів приїджаєш а там рій яка була в мене радість.  то ж коли відпускаю рої домаю завжди що може там таккий самий хлопчак радії. :ole_ole: але поки не купили бджоли далі діла з бджолами нейшло 

Цікавить питання: хто відіграє основну роль в роїнні: матка чи бджоли? Хто бажає відроїтись і змушує чи просить іншу сторону задовольнити його бажання. 

Чи все відбувається по взаємному "согласію"?

:hmm:

10 минут назад, ромео сказал:

хто відіграє основну роль в роїнні: матка чи бджоли?

Бджоли.

8 хвилин тому, Cfif сказав:

Бджоли.

Погоджуюсь,хоча досі бачив завжди консенсус.А цього року  в одній сім'ї спостерігаю нехарактерне явище.Бджоли хочуть роїтися, а матка ні.Вони і мисочок поназакладали і перестали доглядати матку і ганяють її на крайній рамці ,а вона вперто не кладе в мисочки.Червить окремими острівцями по гнізді.Причому це вже десь третя хвиля , що вона то поправиться, то знову меншає.Від цікавості не роблю ніяких дій, тільки з гнізда прибираю пергово-медові рамки на вощину ,які потроху відтягують. Надставки (2) підносять медом, тож чекаю ради спортивного інтересу.

5 минут назад, samitnyj сказал:
23 минуты назад, Cfif сказал:

Бджоли.

Погоджуюсь

А я сьогодні бачив отаке. Відкриваю вулик, чую спів матки. Ну, думаю, рій втік, прогавив... молодуха бігає...

Почав перебирати гніздо. Є маточники. Ройові... Запечатані. Але не старі... Знайшов "певицу". Матка з червоною міткою. Бігає і співає... Я так думаю, що вона просить бджіл приєднатись до рою...

...чи впрошує залишити її господаркою і передумати роїтись :hmm:

2 хвилини тому, ромео сказав:

Знайшов "певицу". Матка з червоною міткою. Бігає і співає... 

Завше думав, що співають молоді:ah:.

16 минут назад, Cfif сказал:

Бджоли.

Матка.:umora:

А если серьезно то:IMHO:в каждом конкретном случае все происходит по разному.

Пчелы сами по себе без матки не полетят роем.

В теме Весна-Лето я писал что увидел в улье в момент перед выходом роя.

Матка бегает пищит-Ой Боженьки щас мне прийдет пушистый зверек.Ой спасайся хто может.

Начинают все бегать,пищат.-Хата горит.Де мой чемодан?Чашку для чая надо бы захватить.Та это-ж не моя.Другая пчела себе-Где мой пинжак?

-Да на кой он тебе?Хвмтай шо можешь и полетели.:umora:

Но это перед выходом,а сама подготовка гораздо раньше.

Причины появления описаны раньше и не мной.

Я думаю что если матка не идет с роем,то жить ей недолго(соперница ее приговорит).Но следующий шаг это ей самой надо хватать чемодан или бегать очень шустро в толпе пчел(что наверное практически невозможно)чтоб успеть уничтожить сестер-конкурентов.

4 хвилини тому, ромео сказав:

Матка з червоною міткою. Бігає і співає...

Можу підтвердити Ваші слова. Дійсно минулорічна матка гарно співає. Також був в шоці. Коли придивився вона стала маленька, готувалась на виліт. Але передумала і працює дальше.

5 минут назад, Mihail-ves сказал:

Можу підтвердити Ваші слова. Дійсно минулорічна матка гарно співає. Також був в шоці. Коли придивився вона стала маленька, готувалась на виліт. Але передумала і працює дальше.

То виходить вона як молодуха - просить обрати її...:hmm:

Я схиляюсь до думки, що то вона просила бджіл летіти...

9 минут назад, samitnyj сказал:

Завше думав, що співають молоді:ah:.

Як виявилось, не тільки;)

6 хвилин тому, Mihail-ves сказав:

І що, навіть проміри не допомогли? :ah::umora:

В Wednesday, June 12, 2019 в 11:23, AVA сказал:

Хороша річ для формуваня нуків . для обліту породистих неплідок

Если рой выходил с плодной маткой то неплодку грохнут сразу.Если с неплодкой то 50/50.

Рой матку очень охраняет и не всегда принимают незваную гостью.

И это при всем том что роевая пчела до выхода роя в семье принимает любую матку без проблем. 

1 хвилину тому, ромео сказав:

Я схиляюсь до думки, що то вона просила бджіл летіти...

Як виявилось, не тільки;)

Спів маток -то, найперше, є виклик до дуелі.:IMHO:

1 минуту назад, ДобровоЛ сказал:

Ну і кого ж вона в даній ситуації викликає? :umora:

2 хвилини тому, Егор Юрьев сказав:

Если рой выходил с плодной маткой то неплодку грохнут сразу.Если с неплодкой то 50/50.

Рой матку очень охраняет и не всегда принимают незваную гостью.

И это при всем том что роевая пчела до выхода роя в семье принимает любую матку без проблем. 

Часто буває рої виходять з неплідками, яких аж кілька, якщо плідна відсутньою була у сівм"ї. :IMHO:

1 хвилину тому, ромео сказав:

Ну і кого ж вона в даній ситуації викликає? :umora:

А тих, що сидять у маточниках, яких там тримають бджоли..:IMHO:

7 минут назад, ромео сказал:

Я схиляюсь до думки, що то вона просила бджіл летіти..

Она это делал в стихотворной форме или в прозе??)))

Этак мы далеко пойдём)))

Матка даёт сигнал молодым в маточниках о том что рой еще не вышел, в улье есть матка и если им дорога жизнь - нужно ждать выхода роя завтра утром чтобы покинуть маточник. Всё.

15 минут назад, ромео сказал:

Матка з червоно мiткою...

Не то что поет.Орет как потерпевшая-Все пропало.Мне капец.Спасаемся.

Начинает матка,потом подключаются пчелы.Пищат как матка только чуть тише.С каждой секундой их становится все больше и в какой-то момент начинают вылетать из летка что ошпаренные.

6 минут назад, ДобровоЛ сказал:

Не всегда.

На дуэль или проверка наличия соперницы эоо другая картина.Матка идет по соту,останавливается и прижавшись к соту пищит и слушает.

А когда роится то бегает по рамке и пищит практически без пауз.

2 минуты назад, ДобровоЛ сказал:

А тих, що сидять у маточниках, яких там тримають бджоли..:IMHO:

2 минуты назад, Cfif сказал:

Матка даёт сигнал молодым в маточниках о том что рой еще не вышел, в улье есть матка и если им дорога жизнь - нужно ждать выхода роя завтра утром чтобы покинуть маточник. Всё.

Панове, почитайте парочку постів вище. Тут трохи інша ситуація. Нема поки що конкуренток, днів так із 7, мінімум. Маточники незрілі, день-два запечатані. Думаю, личинкам байдужі ті співи...

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...