Перейти к содержанию

Роение

Петрович

Рекомендуемые сообщения

Чому? Як є вулик - садіть у той вулик рій на місце того відводка, а відводок витрушуйте на східці перед вуликом

ДякуюMapet, Так і зробив. Відніс вулик метрів за 10 за тин вітрусив усе, вулик змістив на 3метри від того місця де стояв. Що творилось не передати. Ну слава богу все втихомирилось. Потім глянув то частина бджіл причепилась під прилётком на вулику Тамтеж відводок матка почала сіяти неділі дві назад. Видно потихенько пролізли. То це чудово підсилився відводок. Короче пока все ОК. завтра побачу чи остаточно прижились.

• 4 months later...

Шановний п.surovyj колись бачив Ваше повідомлення (можливо помиляюсь) про те що ставите на дно ганеманівську гратку. У зв"язку з цим (бо сам збираюсь це використовувати) маю запитання відносно поведінки бджіл. 1) Припустімо: сім"я зароїлася. Вилетів рій. Матка не вийшла (до речі, в яких межах повинні бути розміри гратки, щоб дісно надійно не вийшла матка?). Рій повернувся. 2) Яка далі поведінка сім"ї? : а) чи будуть знищені закладені маточники? б) чи будуть бджоли активно відбудовувати вощину і носити мед, чи їхня активність залишиться у нормі?

1) Припустімо: сім"я зароїлася. Вилетів рій. Матка не вийшла (до речі, в яких межах повинні бути розміри гратки, щоб дісно надійно не вийшла матка?).

Для этой цели как раз подойдет решетка от изолятора Хмары - никакая матка не сможет сквозь него пройти. :IMHO1:

Для этой цели как раз подойдет решетка от изолятора Хмары - никакая матка не сможет сквозь него пройти

А все-таки хочеться знати розміри. Бо коли будеш купляти гратку в магазині то в різних виробників розміри трохи відрізняються. Маю в себе такі.

Для этой цели как раз подойдет решетка от изолятора Хмары -

Для этой цели вряд ли подойдет изолятор. т.к. немного погодя рой уйдет с молодой маточкой. :IMHO1: Разделительную решетку ,для этой цели,нужно ставить на леток :IMHO1: Экономия решетки и невозможность пройти любым маткам не молодам не старым. Маточники разгрызут не сразу ,а когда пойдет взяток , а до этого будут дурковать. :IMHO1:

А все-таки хочеться знати розміри. Бо коли будеш купляти гратку в магазині то в різних виробників розміри трохи відрізняються. Маю в себе такі.

Завтра собираюсь побывать на пасеке и произведу измерения, если не забуду... :ah:
Для этой цели вряд ли подойдет изолятор. т.к. немного погодя рой уйдет с молодой маточкой.

Не изолятор, а только решетка от него. Через решетку в изоляторе Хмары не пройдет никакая матка, даже неполноценная. Факт.
Разделительную решетку ,для этой цели,нужно ставить на леток

А почему нельзя поставить между нижним корпусом и дном?

А почему нельзя поставить между нижним корпусом и дном?

Можно поставить просто
Экономия решетки

Экономия решетки

Ну тогда понятно. :) На больших пасеках каждая копейка на счету, это ясно.

1) Припустімо: сім"я зароїлася. Вилетів рій. Матка не вийшла (до речі, в яких межах повинні бути розміри гратки, щоб дісно надійно не вийшла матка?).

Для этой цели как раз подойдет решетка от изолятора Хмары - никакая матка не сможет сквозь него пройти. :IMHO1:
Жаль моя уже покойная :) ато бы я и фото предоставил. Матка, кстати вполне нормальная была.

Маточники разгрызут не сразу ,а когда пойдет взяток , а до этого будут дурковать.

В цьому місці неясно. Що означає: "розгризуть не одразу". А може з деяких і матки повиходять. Тоді стара повбиває молодих, як більш сильна. Чи ні? Якщо всетаки переможе стара, то сім"я повернеться у робочий стан. Я думаю, це станеться приблизно на два тиждні швидше ніж тоді коли б пішов рій і облітувалась молода матка. Тобто маємо чистий виграш в часі.

Маточники разгрызут не сразу ,а когда пойдет взяток , а до этого будут дурковать.

В цьому місці неясно. Що означає: "розгризуть не одразу". А може з деяких і матки повиходять. Тоді стара повбиває молодих, як більш сильна. Чи ні? Якщо всетаки переможе стара, то сім"я повернеться у робочий стан. Я думаю, це станеться приблизно на два тиждні швидше ніж тоді коли б пішов рій і облітувалась молода матка. Тобто маємо чистий виграш в часі.
1. Пчелы не дают матке грызть маточники, а сама молодая не торопится выходить. Ждет когда бегающая не уйдет с роем. 2 Если все же молодая вышла с маточника и погибла в объятиях своей родительницы, то остались другие маточники и даже свежезаложеные. Семья выйдет с роевого состояния т.е позволит матке уничтожить всех юных соперниц (разгрызть маточники, наверное и пчелы ей помогают), лишь тогда когда их общественный разум осознает необходимость работать. Этому способствуют ослабление семьи (маточка в период ройки мало сеет) и увеличение медосбора. :IMHO1:

а сама молодая не торопится выходить.

Её пчелы не выпускают из маточника.

а сама молодая не торопится выходить.

Может и так , но не зря они поют в маточниках подгоняя на выход. Раз поют значит знают , что их ждет на выходе.

Все правильно. Матки в улье погоды не делают. За них все решают пчелы. А при встрече молодой и старой матки почти всегда побеждает молодая. По этому при соединении семей с молодой и старой, последнюю можно не отыскивать.

Все правильно. Матки в улье погоды не делают. За них все решают пчелы. А при встрече молодой и старой матки почти всегда побеждает молодая. По этому при соединении семей с молодой и старой, последнюю можно не отыскивать.
У меня так не получается :blink: надо отыскивать :IMHO1:

• 5 weeks later...

Дещо про протиройові прийоми :

________________________.doc

• 3 weeks later...
Если кто знает посоветуйте! Как снимать , ловить , пересаживать рои ясно как божий день, об этом много написано и прочитано, осталось попробовать. Но как извлеч рой поселившийся в дупле дерева??? Теперь подробнее, у моего друга вышел рой и прямиком в дупло рядом стоявшей старой акации . Отверстие в древисине диаметром сантиметров 10, над землёй метра 4. Как теперь его от туда добыть?
Я виймав рій з фундамента деревяного будинка, виготовив з тонкої фанери прямокутник розміром 20х35 см.на нього набив трикутником реєчки розміром 10х10х10х10 см. в одній стороні трикутника зробив прохід для одної-двох бджіл, скраю фанери просвелив отвір діаметром 20 мм на реєчки набив дрібну металеву сітку прибив пристрій до підвали будинку на щілину, через яку залітали бджоли. Верх трикутника направив верх під кутом 45 градусів. У ранці бджоли вилітають через верх трикутника в поле а повертаються знажодять засіткований отвір на якому вони вісять роєм стільки, поки не вийдуть усі.головне щоб не було ще розплоду, якщо не вийде матка тоді роєві слід дати маточник або матку. Пристрій виконаний по принципу удалітєля бджіл пасічника Єгошина Ратмира із Сумської області. Бажаю успіху...

• 2 weeks later...
Пристрій виконаний по принципу удалітєля бджіл пасічника Єгошина Ратмира із Сумської області.

Типу "Квебек" :umora:

• 4 weeks later...
Пристрій виконаний по принципу удалітєля бджіл пасічника Єгошина Ратмира із Сумської області.

Типу "Квебек" :umora:
Так.

• 1 month later...

Думаю, що прийшла пора знову звернутись до цієї теми. Он Скіф повідомляє, що має першого роя. Мене, слава Господу, таке щастя обійшло стороною. Чи надовго? Бо в суботу одна сильна сім"я так облітувалась, що аж гуділо все. А подивитись не було як. Займався городом. Отож пропоную обговорити: " як хто ловить рої?". Я маю звичайну коробку для 4-х рамок даданівських, меншу на 5-ь рамок делонівських з ручками (зроблені зі шнура, щоб легко підвішувати на гак). Рамки-суш збризкую 0,5 літрами сиропу та впритул вішаю до роя. Все. Йду займатись своїми справами. За годину приходжу дивитись. За багато років лише 2 рази бджоли не зайшли до коробки. Закриваю кришкою і знімаю з дерева.

Думаю, що прийшла пора знову звернутись до цієї теми. Он Скіф повідомляє, що має першого роя. Мене, слава Господу, таке щастя обійшло стороною. Чи надовго? Бо в суботу одна сильна сім"я так облітувалась, що аж гуділо все. А подивитись не було як. Займався городом. Отож пропоную обговорити: " як хто ловить рої?". Я маю звичайну коробку для 4-х рамок даданівських, меншу на 5-ь рамок делонівських з ручками (зроблені зі шнура, щоб легко підвішувати на гак). Рамки-суш збризкую 0,5 літрами сиропу та впритул вішаю до роя. Все. Йду займатись своїми справами. За годину приходжу дивитись. За багато років лише 2 рази бджоли не зайшли до коробки. Закриваю кришкою і знімаю з дерева.
у мене рійниця зроблена з кори дерева, завтра виставлю фото... ловлю так - чекаю поки рій всадиться на дереві добре (злетиться), потім обризкую їх водою добре, якщо рій у клубі гарному то можна рійницю підставити і струсити в ящик, як ні (розтягнувся по дереву), тоді рійницю ставлю над роєм і знизу димарем помаленько заганюю їх в середину. Коли більшість в середині рійницю вішаю збоку, вони самі вже злітаються. Рій у холодне темне приміщення, вечером висапати де треба :) вулик перевірити, маточники позрізати, залишити тільки один найгарніший, якщо рій зсипатиму у новий вулик, тоді дати їм рамку з розплодом.

вулик перевірити, маточники позрізати, залишити тільки один найгарніший, якщо рій зсипатиму у новий вулик, тоді дати їм рамку з розплодом.

Посадка роя, то також окрема тема для обговорення.

маточники позрізати, залишити тільки один найгарніший

У такому випадку бджоли часто закладають ще декілька свищевих маточників на відкритому розплоді і з часом ще може вийти один рій.Я вирізаю усі маточники коли молода матка уже співає по вулику.Залишати один маточник більш рисковано :IMHO1:

у мене рійниця зроблена з кори дерева, завтра виставлю фото...
3 варіанти рійниць, один з них - це моя (3-тя) :ah:

post-792-1273392863_thumb.jpg

post-792-1273392873_thumb.jpg

post-792-1273392885_thumb.jpg

post-792-1273392900_thumb.jpg

post-792-1273392921_thumb.jpg

post-792-1273392937_thumb.jpg

post-792-1273392948_thumb.jpg

маточники позрізати, залишити тільки один найгарніший

У такому випадку бджоли часто закладають ще декілька свищевих маточників на відкритому розплоді і з часом ще може вийти один рій.Я вирізаю усі маточники коли молода матка уже співає по вулику.Залишати один маточник більш рисковано :IMHO1:
коли рій тільки вийшов (у той самий день) один маточник обовязково ж потрібно залишити, в іншому разі сімя без матки може залишитись, якщо ж вулик перевіряти на 2-3 день після того як рій вийшов, тоді матка вже має бігати і маточники усі зрізати разом з трутнем лишнім :IMHO1:

• Алёнка changed the title to Зароїлася?

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...