Перейти к содержанию

Роение

Петрович

Рекомендуемые сообщения

Раджу: забрати весь !!! розплід а взамін дати суш. За три дні сім"я буде працювати на медозбір.

Мені радили навпаки дати спочатку рамочку розплоду на догляд, потім ще - щоб завантажити масу молодої бджоли роботою. :dntknw:

Раджу: забрати весь !!! розплід а взамін дати суш. За три дні сім"я буде працювати на медозбір.

Мені радили навпаки дати спочатку рамочку розплоду на догляд, потім ще - щоб завантажити масу молодої бджоли роботою. :dntknw:
Я пішов трошки іншим шляхом, хоча він похожий на пораду Mapeta. Оскільки особливих ознак роїння (бджоли висять гронами, не тягнуть вощину, мала яйцекладка матки, поганий льот бджіл) в поведінці бджіл не виявлялось, а були лише потягнуті маточники (причому дуже похожі на свищеві), можливо тихої заміни. Тому я рішив засіткувати матку на 6 рамках під червління з краю гнізда, а в основному гнізді позривав маточноки. Результатом пока довольний. Маточників на засіткованих рамках пока не зустрічав. От в цій ситуації і виліз черговий недолік лежака. Бджоли різко обмежили матку в червлінні і получилась маса незайнятою роботою молодої бджоли. У вулику з надставкою такого не було.

заглядаю під нижнії корпус у сильної сімьї - висять гарні грони - значить планірують на дуба полізти- то я на відводок кладу зверху сітку, ставлю зверху пустий корпус, ставлю туди рамки 3-5 шт, в сильній сімьї знаходжу матку, відставляю її в сторінку і витрушую бджолу із нижнього корпуса у відводок, на кутку сітку трошки загибаю шоб обмінювались потихеньку бджолою, закриваю відводок зверху дном з відкритим льотком шоб злетіла льотна бджола, все- вони об"эднуються- відводок підсилюється бджолою яка б могла вилитіти з роєм від сильної сім"ї

Мені радили навпаки дати спочатку рамочку розплоду на догляд, потім ще - щоб завантажити масу молодої бджоли роботою.

Коли буде хоч одна рамка з розплодом не погасите ройового настрою (переважно, хоча допускаю, що є і винятки). А молода нехай медок приймає та догори носить.

От в цій ситуації і виліз черговий недолік лежака. Бджоли різко обмежили матку в червлінні і получилась маса незайнятою роботою молодої бджоли.

При чем здесь лежак? Отбирай мед вовремя, давай сушь или вощину и все будет :ay: Я лично наблюдал рои огромных размеров, выходящих из ульев с надставками... :hi:

При чем здесь лежак?

А чё отбирать? Если нечего. Даже нет отбелённой суши. Новой тянуть не хотят. Сегодня смотрел, маточников куча. Две рамки из несколько оставленными кинул в нуклеусный ящик. В углах за заставной кучи пчелы. Все остальные сорвал где нашол. Теперь подожду несколько дней. Но думаю этот процэс остановить трудно. По крайней мере для меня. Потому как за мой скромный стаж рои не удирали. Хотя могу ошибиться, в прошлом году по моему ушло немного.

При чем здесь лежак?

А чё отбирать? Если нечего. Даже нет отбелённой суши. Новой тянуть не хотят. Сегодня смотрел, маточников куча. Две рамки из несколько оставленными кинул в нуклеусный ящик. В углах за заставной кучи пчелы. Все остальные сорвал где нашол. Теперь подожду несколько дней. Но думаю этот процэс остановить трудно. По крайней мере для меня. Потому как за мой скромный стаж рои не удирали. Хотя могу ошибиться, в прошлом году по моему ушло немного.
У Вас потсолнечник цветет? есть семьи сильно работающие на взятке? если да то после того как выломаете маточники проведите обмен летной пчелой с активно работающей семьей и роевое состояние как рукой снимет :ay:

На меня :IMHO1: забрать мед если таковой имеется ,печатный рассплод ,а на место отобраных поставить сушь ,а если есть подерживающий взяток можно и вощину ,а то могут погрызть хотя кто знает :dntknw:

Як що э хоть невеликий взяток (а зараз починае квiтувати сояшник)я користуюсь методом описаним в УП2007/04 Володымира Репки стаття "ОБМАН РОЯ"спрацевуе нормально. ПРошлий рiк з 7 ми сiмей одна не пiддалась а остальнi забули про роiння

Як що э хоть невеликий взяток (а зараз починае квiтувати сояшник)я користуюсь методом описаним в УП2007/04 Володымира Репки стаття "ОБМАН РОЯ"спрацевуе нормально. ПРошлий рiк з 7 ми сiмей одна не пiддалась а остальнi забули про роiння

Прохання коротко описати спосіб.Дякую.

Попробую.Пiд обiд ройову сiмю вiдставляем в сторону так шоб удобно переставляти рамки.а на мiсце сiмi ставим порожнiй вулик у вулик ставимо 4-6 вощин навпроти летка потiм робимо сходни(я прибиваю кусок материи степлером до летка)i виймаем рамки iструшуем бджiл на сходнi. рамки ставим так шоб бiля вощини були наймолодшi личинки iтак далi старшi потiм печатний i cтiльники для меду. маточники зриваем бджоли потихеньку заходят увулик i якщо операцiя вдалась на другий день сiмю невзнаете.Я позавчора так однiй робив то мотаються як скаженi.

Попробую.Пiд обiд ройову сiмю вiдставляем в сторону так шоб удобно переставляти рамки.а на мiсце сiмi ставим порожнiй вулик у вулик ставимо 4-6 вощин навпроти летка потiм робимо сходни(я прибиваю кусок материи степлером до летка)i виймаем рамки iструшуем бджiл на сходнi. рамки ставим так шоб бiля вощини були наймолодшi личинки iтак далi старшi потiм печатний i cтiльники для меду. маточники зриваем бджоли потихеньку заходят увулик i якщо операцiя вдалась на другий день сiмю невзнаете.Я позавчора так однiй робив то мотаються як скаженi.
Я так зрозумів,що у вулик повертаємо старе гніздо,тільки через одну рамку ставимо вощину?

Не хотел я увеличения поголовъя. Но вчера сделал раздел. Немного не так. Оставил одну рамку с маточником в одном улье, и другую с маточником в другой улей, при этом матку не искал. Расплод поделил пополам по три рамки. Потом из двух рамок срусил из роевого улья пчелу, расплод вернул чистым. Вся пчела сидевшая по углам вернулась на рамки. И в новом соданом улье тож началось новоселье. Итог надо будет почмотреть.

Не хотел я увеличения поголовъя. Но вчера сделал раздел. Немного не так. Оставил одну рамку с маточником в одном улье, и другую с маточником в другой улей, при этом матку не искал. Расплод поделил пополам по три рамки. Потом из двух рамок срусил из роевого улья пчелу, расплод вернул чистым. Вся пчела сидевшая по углам вернулась на рамки. И в новом соданом улье тож началось новоселье. Итог надо будет почмотреть.

Тобто Ви не знаєте де матка стара. Якщо вона залишилась у старому вулику то будете мати рій.

Якщо вона залишилась у старому вулику то будете мати рій.

Так i буде.Там де матка ,не треба було залишати маточник.Крiм того вулик з маткою треба поставити в iнше мiсце,щоб злетiли льотнi бджоли,iнакше буде рiй.

Залетів 6 рій ;) знайшов благодетеля у якого 57 сімей за 1.5 км від мене ,який відпускае рої, передав йому запрошення, треба вгостити медовухой та показати рої може щось почне робиті бо жаба заїсть, вийти с токой зіми і так роскидатись.

Якщо вона залишилась у старому вулику то будете мати рій.

Да скорей всего. Но какойто парадокс. Вчера тщательно прсмотрел оба улья матки не нашол. А в тселённом к вечеру висела борода. Ну если услежу будет хорошо, не услежу, так и будет.

Залетів 6 рій ;) знайшов благодетеля у якого 57 сімей за 1.5 км від мене ,який відпускае рої, передав йому запрошення, треба вгостити медовухой та показати рої може щось почне робиті бо жаба заїсть, вийти с токой зіми і так роскидатись.
Може він займається благодійністью, тоді треба допогти з реалізацією меду. А якщо ні тоді вгостити медовухою. :az:

Може він займається благодійністью, тоді треба допогти з реалізацією меду. А якщо ні тоді вгостити медовухою. :az:

Да скорей всего. Но какойто парадокс. Вчера тщательно прсмотрел оба улья матки не нашол. А в тселённом к вечеру висела борода. Ну если услежу будет хорошо, не услежу, так и будет.
Может жарко вот пчёлы и вышли наружу--такое наблюдал у себя не раз в нуках 100% маток там нет --просто пчелы много,а рамок мало да леток прикрыт на 1-2 пчелы вот они и выходят что бы температурный режим был в норме, а по утру всё становится по местам.

Я за свою короткую практику(4ГОда) ни поймал ни одного роя даже чесно признатся невидел этого действия но две ловушки поставил в этом году еще не проверял.

Вчера проверил ловушки в одной был рой :ole_ole: на 6рамок и сидели они там уже около месяца начала выходить молодая пчела.чуства такое как поймал большую рыбину.первый рас поставил и сразу поймал.

первый рас поставил и сразу поймал.

поздравляю!!!

чуства такое как поймал большую рыбину.первый рас поставил и сразу поймал.

Удачного кльова і надалі! :az:

post-1609-1278957161_thumb.jpgЩе один бродячий рій що поселився у вулику.Стільники відбудовані по розмірах рамки,а якість матки просто супер :ay:

Ще один бродячий рій що поселився у вулику.Стільники відбудовані по розмірах рамки,а якість матки просто супер

Хороший рій, і рівненько так будують соти :ay:

• Алёнка changed the title to Зароїлася?

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...