Сява Опубликовано 9 мая, 2010 Share Опубликовано 9 мая, 2010 коли рій тільки вийшов (у той самий день) один маточник обовязково ж потрібно залишити, в іншому разі сімя без матки може залишитись, якщо ж вулик перевіряти на 2-3 день після того як рій вийшов, тоді матка вже має бігати і маточники усі зрізати разом з трутнем лишнім ? коли виходить первак,у вулику залишаються не лише закриті і відкриті маточники,але і яйця в мисочках,які досить легко не помітити.... трутня вирізати не потрібно,хіба,що з будівельних рамок,бо він після виходу роїв допомагає підтримувати у вулику оптимальний температурний режим Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Deniel Опубликовано 10 мая, 2010 Share Опубликовано 10 мая, 2010 Сьогодні робив огляд своїх сімей, і що мене здивувало 3 із 4 увійшли в ройовий стан. При чому одну сім'ю розділив пополам, і навіть це не допомогло. З весни дав кожному по 3-4 рамки вощини, одному вулику виготовив надставку (вся зкомплектована виключно з вощини) і навіть це не допомогло. Проблема в тому, що розширення пасіки не планую (зробив лише 1 відводок знайомому), а зараз якраз починиє цвісти буркун (2,5км від пасіки), тому ослаблювати сім'ї не хотілось б. Також проблема, бо усі дні на роботі, а на пасіці лише у вихідні. Як варіант думаю про заміну маток, але на це потрібно трохи часу. Тому є запитання до пасічників, як оптимально мені поступити? Сімї обсиджують 16-18 рамок (дадан) і то не дуже плотно (як для такої пори). У мене така ситуація в перший раз. Сімї такої сили я без проблем утримував в робочому стані минулі роки. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
blek-269 Опубликовано 10 мая, 2010 Share Опубликовано 10 мая, 2010 Сьогодні робив огляд своїх сімей, і що мене здивувало 3 із 4 увійшли в ройовий стан. При чому одну сім'ю розділив пополам, і навіть це не допомогло. З весни дав кожному по 3-4 рамки вощини, одному вулику виготовив надставку (вся зкомплектована виключно з вощини) і навіть це не допомогло. Проблема в тому, що розширення пасіки не планую (зробив лише 1 відводок знайомому), а зараз якраз починиє цвісти буркун (2,5км від пасіки), тому ослаблювати сім'ї не хотілось б. Також проблема, бо усі дні на роботі, а на пасіці лише у вихідні. Як варіант думаю про заміну маток, але на це потрібно трохи часу. Тому є запитання до пасічників, як оптимально мені поступити? Сімї обсиджують 16-18 рамок (дадан) і то не дуже плотно (як для такої пори). У мене така ситуація в перший раз. Сімї такої сили я без проблем утримував в робочому стані минулі роки. Один знакомый старый пасичник делал ----просто возращал назад в семью рой предварительно отбирая матку . Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
skif Опубликовано 11 мая, 2010 Share Опубликовано 11 мая, 2010 Один знакомый старый пасичник делал ----просто возращал назад в семью рой предварительно отбирая матку . або вирізати всі маточники - і вертати Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Deniel Опубликовано 11 мая, 2010 Share Опубликовано 11 мая, 2010 Один знакомый старый пасичник делал ----просто возращал назад в семью рой предварительно отбирая матку . Я не проти так зробити, але всі дні на роботі і за пасікою немає кому наглянути. Рішив забрати матки з основних сімей у малі відводки (по 2 на дадан), а в основних сімях залишу лише по 1 маточнику (так точно не вирояться, тай на запас матка є). Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
владек Опубликовано 11 мая, 2010 Share Опубликовано 11 мая, 2010 Я не проти так зробити, але всі дні на роботі і за пасікою немає кому наглянути. Рішив забрати матки з основних сімей у малі відводки (по 2 на дадан), а в основних сімях залишу лише по 1 маточнику (так точно не вирояться, тай на запас матка є). ? Нормально. Але залишитесь без весняного меду. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
владек Опубликовано 11 мая, 2010 Share Опубликовано 11 мая, 2010 , а зараз якраз починиє цвісти буркун (2,5км від пасіки), тому ослаблювати сім'ї не хотілось б. ? Мабуть на роїння вплинула дощова погода (це повсюдно у нас на Заході, судячи із повідомлень на Форумі). Але, якщо почав цвісти ріпак то роїння повинно припинитись. Думаю, якщо Ви уважно передивитесь рамки і знищите усі маточники (мабуть треба передивлюватись двічі, з інтервалом в три-чотири дні) то роїння припинеться. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Anatoliypasichnyk Опубликовано 16 мая, 2010 Share Опубликовано 16 мая, 2010 , а зараз якраз починиє цвісти буркун (2,5км від пасіки), тому ослаблювати сім'ї не хотілось б. ? Мабуть на роїння вплинула дощова погода (це повсюдно у нас на Заході, судячи із повідомлень на Форумі). Але, якщо почав цвісти ріпак то роїння повинно припинитись. Думаю, якщо Ви уважно передивитесь рамки і знищите усі маточники (мабуть треба передивлюватись двічі, з інтервалом в три-чотири дні) то роїння припинеться. Можна попробувати такий метод: усі рамки з відкритим розплодом віддати сімям, які відроїлися або відводкам (без бджіл) вилучені рамки замінити на вощину лишити сімю без розплоду і меду. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Сява Опубликовано 16 мая, 2010 Share Опубликовано 16 мая, 2010 усі рамки з відкритим розплодом віддати сімям, які відроїлися або відводкам ? Можливо ви мали на увазі печатний розплід? Відкритий розплід навпаки завантажує бджіл роботою і відволікає від роїння Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
владек Опубликовано 16 мая, 2010 Share Опубликовано 16 мая, 2010 Цитата(Анатолій пасічник @ 16.5.2010, 17:20) усі рамки з відкритим розплодом віддати сімям, які відроїлися або відводкам Можливо ви мали на увазі печатний розплід? Відкритий розплід навпаки завантажує бджіл роботою і відволікає від роїння ? Та ні Анатолій пасічник правильно каже. Залишати відкритий розплід в такій сім"ї неможна. Знов закладуть маточники. Робити треба саме так, як він пише. Підтверджую. Сам так роблю завжди, якщо вчасно попав: маточники запечатані, а рій ще не вийшов. І мед маю гарантовано, якщо це станеться перед початком медозбору. Наприклад після цих дощів піде акація. Думаю, що кілька сімей мені таки вдасться зловити на цьому. Я вже писав раніше, що дві сім"ї "зловив" таким чином ще під час цвітіння садів. Так от вони принесли по 7-8 меду (рут), правда ще не запечатали. Думав, що на каштані запечатають. Та не так сталося, як гадалосяю Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
skif Опубликовано 28 мая, 2010 Share Опубликовано 28 мая, 2010 у мене завал, після тих дощів сім'ї рояться, на цьому тижні вже два рої вертав, вчора стягнув рій з дерева на 6 кг, сам би не повірив як би не зважив... Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Сява Опубликовано 7 июня, 2010 Share Опубликовано 7 июня, 2010 Сьогодні рій сів на дуже високе дерево.Коли майже добрався до нього він раптом вирішив,що йому пора в дорогу.Мені залишилось лише провести його поглядом .Дивно,що сидів він не більше 20 хвилин Через пів години прибіг односельчанин і питає чи не хотів би я придбати роя Виявилось,що рій пролетів якихось сто метрів і знову привився... Отак нині купив собі свого ж роя Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ded50 Опубликовано 8 июня, 2010 Share Опубликовано 8 июня, 2010 Отак нині купив собі свого ж роя ? Сява, Ви що пачпорт мо перевірили у того роя? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
аматор Опубликовано 8 июня, 2010 Share Опубликовано 8 июня, 2010 Отак нині купив собі свого ж роя ? І почім свої рої, в цьому році? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Сява Опубликовано 8 июня, 2010 Share Опубликовано 8 июня, 2010 Отак нині купив собі свого ж роя ? І почім свої рої, в цьому році? По блату-за літр меду Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
владек Опубликовано 10 июня, 2010 Share Опубликовано 10 июня, 2010 По блату-за літр меду ? У мене цього року з роями проблем немає. Зароїлось тільки кілька сімей. В усіх їнших поміняв старих маток на молоді. Не рояться. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Федір Опубликовано 10 июня, 2010 Share Опубликовано 10 июня, 2010 В ту суботу сидів на веранді лампичив електронавощювача з стабільним струмом і щось потрібно було вийти... виходжу прямо над головою на висоті метрів 4 на яблуні скинувся рій , тихенько так сидить, хоч вулики поряд з вікнами веранди. Чому не чув як виходили не зрозумію двері ж були навстожень відкриті. Я бігом драбину в руку, сітку на голову, воду в відро, ройовню в іншу руку і вперед. Загнав їх в ящик сидять жужать. Думаю що робити. Вулика лишнього нема (недавно тількі купив сімї бо основна пасіка лишилась на бАтьківщині ) . Ну шо робить загонить назад, не відпускати ж. Знайшов 2 матки одна правда така швидка була що знялася не встиг обприскати водою, а іншу посадив в маточник. Короче запустив назад і ту матку підсадив в маточнику . Повиривав всі маточники бо чув писк (і бачив) матку. Вчора їздив, бачив що відійшла в маточнику матка - не кормили. Працювати не стали ще . От дощі наробили... Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
hena Опубликовано 13 июня, 2010 Share Опубликовано 13 июня, 2010 Тижнів зо два тому у лісосмузі неподалік від дому поставив коробок з-під сигарет,обладнавши його 14-ма рамками--перший поверх 7 даданівських,на другому стільки ж на 230 мм.Часу відвідувати пастку не мав і оце тільки сьогодні трапилася нагода.Рій вселився!Але що за рій?! У дні коробка вигриз отвір з дециметр за розміром.З правого боку коробка ще одну дірку штурмують.Вже розміром з сірникову коробочку.Таким чином працюють на три льотки у трьох площинах.Бджіл дуже багато.Оскільки мешкають у холодочку і на протязі,трудяться як несамовиті.Питання--як іх у такому вигляді додому забрати цілими і здоровими? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Сява Опубликовано 13 июня, 2010 Share Опубликовано 13 июня, 2010 Невже дійсно поселився в картонній коробці? Давали якийсь дашок? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ded50 Опубликовано 13 июня, 2010 Share Опубликовано 13 июня, 2010 вигляді додому забрати цілими і здоровими? ? Я приміняв тюль, накинув на коробку тай у вулмк витрусив. Теж на скору руку ящичок збив, весь в щілинах. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
hena Опубликовано 13 июня, 2010 Share Опубликовано 13 июня, 2010 Невже дійсно поселився в картонній коробці? Давали якийсь дашок? Так,стандартна коробка.Плечики рамок з обох сторін довелося секатором підрізАти на 5мм,а так тара ніби спеціально для пасток робилася.Навіть надрамковий простір є у межах одного см. Дашок не робив.Склав по лініях згину,скріпив м"яким мідним дротом,натягнув на усе це підходящій поліетиленновий мішок.От його треба пошукати...Пробував використати мішки,що продаються під сміття,однак вони надто тонкі.Прорізав льоток і навколо нього гарно мастив клеєм ПВА,щоб плівка приклеїлась і бджоли під неї не попадали. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
hena Опубликовано 13 июня, 2010 Share Опубликовано 13 июня, 2010 вигляді додому забрати цілими і здоровими? ? Я приміняв тюль, накинув на коробку тай у вулмк витрусив. Теж на скору руку ящичок збив, весь в щілинах. Тюль не проблема,у жінки розживуся.Не дасть так поцуплю.Спасибі за пораду Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
skif Опубликовано 13 июня, 2010 Share Опубликовано 13 июня, 2010 Тюль не проблема,у жінки розживуся.Не дасть так поцуплю. обережно тільки Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
NVN Опубликовано 13 июня, 2010 Share Опубликовано 13 июня, 2010 Гарячая пора роения. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
владек Опубликовано 13 июня, 2010 Share Опубликовано 13 июня, 2010 Тижнів зо два тому у лісосмузі неподалік від дому поставив коробок з-під сигарет,обладнавши його 14-ма рамками--перший поверх 7 даданівських,на другому стільки ж на 230 мм.Часу відвідувати пастку не мав і оце тільки сьогодні трапилася нагода.Рій вселився!Але що за рій?! У дні коробка вигриз отвір з дециметр за розміром.З правого боку коробка ще одну дірку штурмують.Вже розміром з сірникову коробочку.Таким чином працюють на три льотки у трьох площинах.Бджіл дуже багато.Оскільки мешкають у холодочку і на протязі,трудяться як несамовиті.Питання--як іх у такому вигляді додому забрати цілими і здоровими? ? Знаю я ті ящики. Вмсокі і вузькі. Великі. Незручні. Може поменші використати? А я з сусідом разом повісили чотири роївні на деревах. Ні один цього року не залетів. А от в поржні вулики, в яких уже раніше жили бджоли залетіло вже три роя. Два на 8 даданівських рамок а один на 6-ь. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Рекомендуемые сообщения
Присоединяйтесь к обсуждению
Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.