Перейти к содержанию

Роение

Петрович

Рекомендуемые сообщения

коли рій тільки вийшов (у той самий день) один маточник обовязково ж потрібно залишити, в іншому разі сімя без матки може залишитись, якщо ж вулик перевіряти на 2-3 день після того як рій вийшов, тоді матка вже має бігати і маточники усі зрізати разом з трутнем лишнім

коли виходить первак,у вулику залишаються не лише закриті і відкриті маточники,але і яйця в мисочках,які досить легко не помітити.... трутня вирізати не потрібно,хіба,що з будівельних рамок,бо він після виходу роїв допомагає підтримувати у вулику оптимальний температурний режим :hi:

Сьогодні робив огляд своїх сімей, і що мене здивувало 3 із 4 увійшли в ройовий стан. При чому одну сім'ю розділив пополам, і навіть це не допомогло. З весни дав кожному по 3-4 рамки вощини, одному вулику виготовив надставку (вся зкомплектована виключно з вощини) і навіть це не допомогло. Проблема в тому, що розширення пасіки не планую (зробив лише 1 відводок знайомому), а зараз якраз починиє цвісти буркун (2,5км від пасіки), тому ослаблювати сім'ї не хотілось б. Також проблема, бо усі дні на роботі, а на пасіці лише у вихідні. Як варіант думаю про заміну маток, але на це потрібно трохи часу. Тому є запитання до пасічників, як оптимально мені поступити? :hi: Сімї обсиджують 16-18 рамок (дадан) і то не дуже плотно (як для такої пори). У мене така ситуація в перший раз. Сімї такої сили я без проблем утримував в робочому стані минулі роки.

Сьогодні робив огляд своїх сімей, і що мене здивувало 3 із 4 увійшли в ройовий стан. При чому одну сім'ю розділив пополам, і навіть це не допомогло. З весни дав кожному по 3-4 рамки вощини, одному вулику виготовив надставку (вся зкомплектована виключно з вощини) і навіть це не допомогло. Проблема в тому, що розширення пасіки не планую (зробив лише 1 відводок знайомому), а зараз якраз починиє цвісти буркун (2,5км від пасіки), тому ослаблювати сім'ї не хотілось б. Також проблема, бо усі дні на роботі, а на пасіці лише у вихідні. Як варіант думаю про заміну маток, але на це потрібно трохи часу. Тому є запитання до пасічників, як оптимально мені поступити? :hi: Сімї обсиджують 16-18 рамок (дадан) і то не дуже плотно (як для такої пори). У мене така ситуація в перший раз. Сімї такої сили я без проблем утримував в робочому стані минулі роки.
Один знакомый старый пасичник делал ----просто возращал назад в семью рой предварительно отбирая матку .

Один знакомый старый пасичник делал ----просто возращал назад в семью рой предварительно отбирая матку .
або вирізати всі маточники - і вертати :IMHO1:

Я не проти так зробити, але всі дні на роботі і за пасікою немає кому наглянути. Рішив забрати матки з основних сімей у малі відводки (по 2 на дадан), а в основних сімях залишу лише по 1 маточнику (так точно не вирояться, тай на запас матка є).

Я не проти так зробити, але всі дні на роботі і за пасікою немає кому наглянути. Рішив забрати матки з основних сімей у малі відводки (по 2 на дадан), а в основних сімях залишу лише по 1 маточнику (так точно не вирояться, тай на запас матка є).

Нормально. Але залишитесь без весняного меду.

, а зараз якраз починиє цвісти буркун (2,5км від пасіки), тому ослаблювати сім'ї не хотілось б.

Мабуть на роїння вплинула дощова погода (це повсюдно у нас на Заході, судячи із повідомлень на Форумі). Але, якщо почав цвісти ріпак то роїння повинно припинитись. Думаю, якщо Ви уважно передивитесь рамки і знищите усі маточники (мабуть треба передивлюватись двічі, з інтервалом в три-чотири дні) то роїння припинеться.

, а зараз якраз починиє цвісти буркун (2,5км від пасіки), тому ослаблювати сім'ї не хотілось б.

Мабуть на роїння вплинула дощова погода (це повсюдно у нас на Заході, судячи із повідомлень на Форумі). Але, якщо почав цвісти ріпак то роїння повинно припинитись. Думаю, якщо Ви уважно передивитесь рамки і знищите усі маточники (мабуть треба передивлюватись двічі, з інтервалом в три-чотири дні) то роїння припинеться.
Можна попробувати такий метод: усі рамки з відкритим розплодом віддати сімям, які відроїлися або відводкам (без бджіл) вилучені рамки замінити на вощину лишити сімю без розплоду і меду.

усі рамки з відкритим розплодом віддати сімям, які відроїлися або відводкам

Можливо ви мали на увазі печатний розплід? Відкритий розплід навпаки завантажує бджіл роботою і відволікає від роїння :hi:

Цитата(Анатолій пасічник @ 16.5.2010, 17:20) усі рамки з відкритим розплодом віддати сімям, які відроїлися або відводкам Можливо ви мали на увазі печатний розплід? Відкритий розплід навпаки завантажує бджіл роботою і відволікає від роїння

Та ні Анатолій пасічник правильно каже. Залишати відкритий розплід в такій сім"ї неможна. Знов закладуть маточники. Робити треба саме так, як він пише. Підтверджую. Сам так роблю завжди, якщо вчасно попав: маточники запечатані, а рій ще не вийшов. І мед маю гарантовано, якщо це станеться перед початком медозбору. Наприклад після цих дощів піде акація. Думаю, що кілька сімей мені таки вдасться зловити на цьому. Я вже писав раніше, що дві сім"ї "зловив" таким чином ще під час цвітіння садів. Так от вони принесли по 7-8 меду (рут), правда ще не запечатали. Думав, що на каштані запечатають. Та не так сталося, як гадалосяю

• 2 weeks later...

у мене завал, після тих дощів сім'ї рояться, на цьому тижні вже два рої вертав, вчора стягнув рій з дерева на 6 кг, сам би не повірив як би не зважив...

• 2 weeks later...

Сьогодні рій сів на дуже високе дерево.Коли майже добрався до нього він раптом вирішив,що йому пора в дорогу.Мені залишилось лише провести його поглядом :ak: .Дивно,що сидів він не більше 20 хвилин :blink: Через пів години прибіг односельчанин і питає чи не хотів би я придбати роя :umora: Виявилось,що рій пролетів якихось сто метрів і знову привився... Отак нині купив собі свого ж роя :)

Отак нині купив собі свого ж роя

Сява, Ви що пачпорт мо перевірили у того роя? :umora:

І почім свої рої, в цьому році?

І почім свої рої, в цьому році?
По блату-за літр меду ;)

По блату-за літр меду

У мене цього року з роями проблем немає. Зароїлось тільки кілька сімей. В усіх їнших поміняв старих маток на молоді. Не рояться.

В ту суботу сидів на веранді лампичив електронавощювача з стабільним струмом і щось потрібно було вийти... виходжу прямо над головою на висоті метрів 4 на яблуні скинувся рій , тихенько так сидить, хоч вулики поряд з вікнами веранди. Чому не чув як виходили не зрозумію двері ж були навстожень відкриті. Я бігом драбину в руку, сітку на голову, воду в відро, ройовню в іншу руку і вперед. Загнав їх в ящик сидять жужать. Думаю що робити. Вулика лишнього нема (недавно тількі купив сімї бо основна пасіка лишилась на бАтьківщині ) . Ну шо робить загонить назад, не відпускати ж. Знайшов 2 матки одна правда така швидка була що знялася не встиг обприскати водою, а іншу посадив в маточник. Короче запустив назад і ту матку підсадив в маточнику . Повиривав всі маточники бо чув писк (і бачив) матку. Вчора їздив, бачив що відійшла в маточнику матка - не кормили. Працювати не стали ще . От дощі наробили...

Тижнів зо два тому у лісосмузі неподалік від дому поставив коробок з-під сигарет,обладнавши його 14-ма рамками--перший поверх 7 даданівських,на другому стільки ж на 230 мм.Часу відвідувати пастку не мав і оце тільки сьогодні трапилася нагода.Рій вселився!Але що за рій?! У дні коробка вигриз отвір з дециметр за розміром.З правого боку коробка ще одну дірку штурмують.Вже розміром з сірникову коробочку.Таким чином працюють на три льотки у трьох площинах.Бджіл дуже багато.Оскільки мешкають у холодочку і на протязі,трудяться як несамовиті.Питання--як іх у такому вигляді додому забрати цілими і здоровими?

Невже дійсно поселився в картонній коробці? :blink: Давали якийсь дашок?

вигляді додому забрати цілими і здоровими?

Я приміняв тюль, накинув на коробку тай у вулмк витрусив. Теж на скору руку ящичок збив, весь в щілинах.

Невже дійсно поселився в картонній коробці? :blink: Давали якийсь дашок?
Так,стандартна коробка.Плечики рамок з обох сторін довелося секатором підрізАти на 5мм,а так тара ніби спеціально для пасток робилася.Навіть надрамковий простір є у межах одного см. Дашок не робив.Склав по лініях згину,скріпив м"яким мідним дротом,натягнув на усе це підходящій поліетиленновий мішок.От його треба пошукати...Пробував використати мішки,що продаються під сміття,однак вони надто тонкі.Прорізав льоток і навколо нього гарно мастив клеєм ПВА,щоб плівка приклеїлась і бджоли під неї не попадали.

вигляді додому забрати цілими і здоровими?

Я приміняв тюль, накинув на коробку тай у вулмк витрусив. Теж на скору руку ящичок збив, весь в щілинах.
Тюль не проблема,у жінки розживуся.Не дасть так поцуплю.Спасибі за пораду :az:

Тюль не проблема,у жінки розживуся.Не дасть так поцуплю.
обережно тільки :umora:

Гарячая пора роения.

post-762-1276453729_thumb.jpg

post-762-1276453868_thumb.jpg

Тижнів зо два тому у лісосмузі неподалік від дому поставив коробок з-під сигарет,обладнавши його 14-ма рамками--перший поверх 7 даданівських,на другому стільки ж на 230 мм.Часу відвідувати пастку не мав і оце тільки сьогодні трапилася нагода.Рій вселився!Але що за рій?! У дні коробка вигриз отвір з дециметр за розміром.З правого боку коробка ще одну дірку штурмують.Вже розміром з сірникову коробочку.Таким чином працюють на три льотки у трьох площинах.Бджіл дуже багато.Оскільки мешкають у холодочку і на протязі,трудяться як несамовиті.Питання--як іх у такому вигляді додому забрати цілими і здоровими?

Знаю я ті ящики. Вмсокі і вузькі. Великі. Незручні. Може поменші використати? А я з сусідом разом повісили чотири роївні на деревах. Ні один цього року не залетів. А от в поржні вулики, в яких уже раніше жили бджоли залетіло вже три роя. Два на 8 даданівських рамок а один на 6-ь.

• Алёнка changed the title to Зароїлася?

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...