ромео Опубликовано 12 марта, 2024 Share Опубликовано 12 марта, 2024 Була така тема. Але вона вже в архіві... тому нова Свого часу, коли переходив з лежаків на корпусні, то постав вибір конструкції вулика. На той час на слуху були Паливоди - рогаті. Всім відома конструкція цього вулика. Кришка в нього не виступає від "тіла" вулика - немає козирків. Зробив і я за таким самим принципом декілька вуликів... Пройшло декілька років (5-7) і тепер можна з впевненістю сказати, що це найбільш невдала конструкція кришки. Якщо вулики зимують на вулиці, то проживуть вони недовго. Волога стікає по корпусу, крізь щілини потрапляє всередину вулика, з усім набором проблем як для бджіл, так і для стінок. Якщо корпуси ще можуть якось просохнути, то у днища шансів нема. Вони вже всі струхнявіли в тих місцях, де стікає волога... треба викидати... Тому надалі робив кришки обов`язково з козирками 4 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Svan Опубликовано 12 марта, 2024 Share Опубликовано 12 марта, 2024 Коли таких вуликів небагато, то проблема легко вирішується додатковими кусочками шиферу. Адже площа цієї кришки досить невелика. Але розумію, що для великоїх пасіки носитися з цими шиферинами буде незручно. Якщо ж їх не більше десятка, то все просто. 4 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 21 марта, 2024 Share Опубликовано 21 марта, 2024 12.03.2024 в 10:11, Svan сказав: Коли таких вуликів небагато, то проблема легко вирішується додатковими кусочками шиферу. Адже площа цієї кришки досить невелика. Але розумію, що для великоїх пасіки носитися з цими шиферинами буде незручно. Якщо ж їх не більше десятка, то все просто. Ці дахи дуже зручні для кочівлі, але на зиму це лажа повна. Я їх зібрав в ряд і накрив плівкою на зиму. Сухо, вода затекла тільки в один вулик. Добре в кого по 4 стоять на піддонах і шифером накрити. 5 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
пасічник Ігор Опубликовано 7 января, 2025 Share Опубликовано 7 января, 2025 Я потребую поради !!! Яку товщину оцинковки брати на кришу вуликів ? А то я давно цим не займався й трохи підзабув !(((( Пасіка кочова, вулики один на одне ставлю. Вибачте , колеги,що питання не за темою! Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
пасічник Ігор Опубликовано 7 января, 2025 Share Опубликовано 7 января, 2025 3 часа назад, igor сказал: В темі про ціну меду різноманітна тематика закони про бджільництво,система вуликів оформлення вет паспорта і багато іншого. Одне питання де рада форуму чому не слідкують за цим? Звернувся сюди ,бо тема''Криша улья'' заархівована й зробити пост там не зміг, потрібної інформації не знайшов ! І я ж вибачився перед колегами! Хто знає підкажіть , хто не знає - не сваріться !!! Без кришок - не буде вуликів, не буде вуликів- не буде куди бджіл садити, - не буде бджіл- не буде меду, не буде меду- ні про що буде балакати і в цій гілці !!!)))))) 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
asaltan Опубликовано 7 января, 2025 Share Опубликовано 7 января, 2025 54 хвилини тому, пасічник Ігор сказав: Звернувся сюди ,бо тема''Криша улья'' заархівована й зробити пост там не зміг Так, здається, можна самому відкрити потрібну тобі тему, а модератор підправить, якщо що не так. 1 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
koste Опубликовано 7 января, 2025 Share Опубликовано 7 января, 2025 10 часов назад, пасічник Ігор сказал: Я потребую поради !!! Яку товщину оцинковки брати на кришу вуликів ? А то я давно цим не займався й трохи підзабув !(((( Пасіка кочова, вулики один на одне ставлю. Вибачте , колеги,що питання не за темою! Я использую алюминиевый лист АМЦ 0,5мм . Можно и оцинкований лист 0,3-0,5мм. Толще ненужно. С временем цынковый слой от перевозок и царапания другим ульем повреждается, и начинает ржаветь . Но на это нужно время, и года перевозок . 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Пчеломучитель_ua Опубликовано 7 января, 2025 Share Опубликовано 7 января, 2025 В мене вся пасіка на таких дашках. Кочую, 3-4 перевозки на сезон. 1 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
пасічник Ігор Опубликовано 8 января, 2025 Share Опубликовано 8 января, 2025 Дякую, хлопці!!! За мішки навіть не подумав. Дійсно , на даний час це найдешевший варіант та дашки не так нагріваються.Хоча я б перед використанням на вулику їх простірнув би в воді, бо , коли в них зерно закладають то йде й отрута від мишви. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
koste Опубликовано 8 января, 2025 Share Опубликовано 8 января, 2025 3 часа назад, пасічник Ігор сказал: Дякую, хлопці!!! За мішки навіть не подумав. Дійсно , на даний час це найдешевший варіант та дашки не так нагріваються.Хоча я б перед використанням на вулику їх простірнув би в воді, бо , коли в них зерно закладають то йде й отрута від мишви. Ещё начали использовать банеры ,для крыш ульев . Но не знаю как они себя ведут . Просто сверху накрываю ,они при холоде в местах сгиба постепенно переламываются . Но колеги используют для крыш . 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
siverit Опубликовано 9 января, 2025 Share Опубликовано 9 января, 2025 В 08.01.2025 в 08:10, пасічник Ігор сказал: Дякую, хлопці!!! За мішки навіть не подумав. Дійсно , на даний час це найдешевший варіант та дашки не так нагріваються.Хоча я б перед використанням на вулику їх простірнув би в воді, бо , коли в них зерно закладають то йде й отрута від мишви. За отруту звідки знаєте? На елеваторі де я працював у мішки отруту не клали бо миша в мішку помирає від вуглекислого газу що виділяє зерно він же і консервант Кришки криті таким матеріалом маю вже 10 років. Коли кочував то було і дірки протирались, для стаціонара на відмінно. Але під низ димаря приліпив кружок якогось текстолиту Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Павлович Опубликовано 9 января, 2025 Share Опубликовано 9 января, 2025 12.03.2024 в 09:36, ромео сказав: Тому надалі робив кришки обов`язково з козирками Абсолютно правильно. Треба ж розуміти, що коли і для чого робиться. А не механічно копіювати. Паливода зробив вулика для кочівлі, для медозбору на пакетних бджолах. Вулик просто прекрасний для цих задач - він дешевий і зручний для роботи. Він дуже компактний, тому їх перевозити значно дешевше. Дуже гарний вулик, розумний чоловік його зробив, кращого для таких цілей мабуть і не придумаєш уже. І криша без виступів - саме для транспортування. А не для того, щоб захищати стінки від опадів. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Павлович Опубликовано 9 января, 2025 Share Опубликовано 9 января, 2025 07.01.2025 в 13:56, пасічник Ігор сказав: Я потребую поради !!! Яку товщину оцинковки брати на кришу вуликів ? А то я давно цим не займався й трохи підзабув !(((( Пасіка кочова, вулики один на одне ставлю. Вибачте , колеги,що питання не за темою! А це вже як ваш гаманець дозволить. Товще- краще, але дорожче. Оцинковка міліметрова майже вічно стоятиме. Якщо не ставити на криші зверху вулики - то можна алюміній тонкий 0,3 чи 0,5 . Але він слабий, з вуликом зверху прорветься, бо з дна можуть шляпки цвяхів стирчати чи шурупів. Тому щоб ставити зверху - беріть тільки залізо. Мінімум 0,5 буде достатньо. Або оцинковку або чорне, тільки фарбувати чорне треба. Якщо залізо не зовсім китайське, то добре і довго без оцинковки стоїть крашене, бо воно там майже завжди сухе, головне щоб під нього ніде не підтікало. Але оцинковка краще, але знову ж гроші. Фарбу можна і якусь саморобну заколотити щоб дешевше. Але це все рахувати треба. І зверху виклали відео про поліетилен - знов таки, прекрасно. Слідкувати лише щоб цвяхи з дна не торчали і не рвали. Дешево і сердито. Так що що для вас найдешевше - з того і робіть. А може вам для краси у садку - то вулик з очерету чи соломи під дашком з дранки виглядає просто бомбезно. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
koste Опубликовано 9 января, 2025 Share Опубликовано 9 января, 2025 1 час назад, Павлович сказал: Абсолютно правильно. Треба ж розуміти, що коли і для чого робиться. А не механічно копіювати. Паливода зробив вулика для кочівлі, для медозбору на пакетних бджолах. Вулик просто прекрасний для цих задач - він дешевий і зручний для роботи. Він дуже компактний, тому їх перевозити значно дешевше. Дуже гарний вулик, розумний чоловік його зробив, кращого для таких цілей мабуть і не придумаєш уже. І криша без виступів - саме для транспортування. А не для того, щоб захищати стінки від опадів. Я бы не сказал что улей Поливоды именно для улицы . Просто потому что торец древесины впитывает больше воды . От этого больше трескается ,коробится и разрушается . Так что как то так . 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Павлович Опубликовано 9 января, 2025 Share Опубликовано 9 января, 2025 10 хвилин тому, koste сказав: Я бы не сказал что улей Поливоды именно для улицы . Просто потому что торец древесины впитывает больше воды . От этого больше трескается ,коробится и разрушается . Так что как то так . Можу лише процитувати свій пост на який ви відповідаєте. Мабуть ви його не прочитали. 1 година тому, Павлович сказав: Треба ж розуміти, що коли і для чого робиться. ... Паливода зробив вулика для кочівлі, для медозбору на пакетних бджолах. 1 година тому, Павлович сказав: Дуже гарний вулик, розумний чоловік його зробив, кращого для таких цілей мабуть і не придумаєш уже. Ще додам: цей вулик для промислової пасіки робився. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
koste Опубликовано 11 января, 2025 Share Опубликовано 11 января, 2025 В 09.01.2025 в 17:27, Павлович сказал: Ще додам: цей вулик для промислової пасіки робився. Цели то понятно ,но получилось что получилось . В 09.01.2025 в 17:27, Павлович сказал: Можу лише процитувати свій пост на який ви відповідаєте. Мабуть ви його не прочитали Наоборот и изложил свое мнение этой конструкции . Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Павлович Опубликовано 11 января, 2025 Share Опубликовано 11 января, 2025 1 година тому, koste сказав: Наоборот и изложил свое мнение этой конструкции . На промисловій пасіці вулик має окупитись за 3 роки. І всім начхати що там з ним буде далі. Бо думати що буде далі - дорожче ніж спалити його і взяти новий. Ви всерйоз вважаєте, що він згниє швидше і не встигне окупитись? Ваш підхід абсолютно невірний до цього питання. Якщо ви обговорюєте якість вулика, якого винайшов промисловий пасічник для промислової пасіки, то ви повинні або сам бути промисловим пасічником, або, принаймні, намагатись думати критеріями промислового пасічника. Ви кажете торці вологу впитують... Задумайтесь над тим, чому Паливода їх навіть не фарбує ніколи, ті вулики. Або хоч би торці. Та ще з неструганих дощок "плаваючої" товщини їх клепає. Коли зрозумієте чому - тоді і все інше зрозумієте. Бо поки що ви головного не розумієте - ви мислите і оцінюєте якимись власними критеріями, і навіть не намагаєтесь напружитись і подумати: а чого хотів пасічник який це придумав, які цілі він мав, які свої проблеми він вирішив і як? Чому я тут можу навчитись, що зрозуміти? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Ivan Ivanovich Опубликовано 11 января, 2025 Share Опубликовано 11 января, 2025 В 07.01.2025 в 13:56, пасічник Ігор сказал: Я потребую поради !!! Яку товщину оцинковки брати на кришу вуликів ? А то я давно цим не займався й трохи підзабув !(((( Пасіка кочова, вулики один на одне ставлю. Вибачте , колеги,що питання не за темою! У мене біля 200 кришок покритих оцинковкою. Перші кришки крив оцинковкою 0,55мм, в подальшому перейшов на 0,4мм. За 14 років використання, різниці не бачу. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
koste Опубликовано 11 января, 2025 Share Опубликовано 11 января, 2025 7 часов назад, Павлович сказал: На промисловій пасіці вулик має окупитись за 3 роки. І всім начхати що там з ним буде далі. Бо думати що буде далі - дорожче ніж спалити його і взяти новий. Ви всерйоз вважаєте, що він згниє швидше і не встигне окупитись? Ваш підхід абсолютно невірний до цього питання. Якщо ви обговорюєте якість вулика, якого винайшов промисловий пасічник для промислової пасіки, то ви повинні або сам бути промисловим пасічником, або, принаймні, намагатись думати критеріями промислового пасічника. Ви кажете торці вологу впитують... Задумайтесь над тим, чому Паливода їх навіть не фарбує ніколи, ті вулики. Або хоч би торці. Та ще з неструганих дощок "плаваючої" товщини їх клепає. Коли зрозумієте чому - тоді і все інше зрозумієте. Бо поки що ви головного не розумієте - ви мислите і оцінюєте якимись власними критеріями, і навіть не намагаєтесь напружитись і подумати: а чого хотів пасічник який це придумав, які цілі він мав, які свої проблеми він вирішив і як? Чому я тут можу навчитись, що зрозуміти? Три года это не срок для улья. В том и дело что не начхать. А даже ремонтируют . Несмотря на то что это требует времени, а это в свою очередь денег . Любой деревянный улей прослужит три года. Цели Поливоды известны ,дешовый простой ... Но у этой конструкции много мелочей ,которые требуют затрат времени и усложняют конструкцыю улья . А именно это рога . Крыша у улья Поливоды и в сравнению примеру в США где крыша это кусок фанеры . Причём корпус Рута можно сделать тоже не с струганой доски . Так как нету фальцев и рогов долампочки толщины . 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Павлович Опубликовано 11 января, 2025 Share Опубликовано 11 января, 2025 1 година тому, koste сказав: Три года это не срок для улья. ... Любой деревянный улей прослужит три года. І буде повністю амортизований. Що і треба було зробити за мінімальну початкову ціну. Профіт! 1 година тому, koste сказав: А даже ремонтируют . Несмотря на то что это требует времени, а это в свою очередь денег . Ціна його на цей момент = 0грн. Якщо вклавши ще зовсім трішки можна отримати ще кілька років експлуатації і немає більш вигідного зайняття, то можна ще трішки заробити і на цьому. Профіт! 1 година тому, koste сказав: Цели Поливоды известны ,дешовый простой ... Максимально ефективне втілення ідеї дешевизни і простоти. Конструктор на відмінно виконав техзавдання. Ви не зможете зробити дешевше і простіше з такого примітивного матеріалу і на такій примітивній технологічній базі. Достатньо ножовки, фальцгобеля, молотка, косинця, рулетки і гвіздків. Це навіть не столярування, це плотницька робота! Профіт! 1 година тому, koste сказав: Но у этой конструкции много мелочей ,которые требуют затрат времени и усложняют конструкцыю улья . А именно это рога . Нічогісінько ви не розумієте у конструюванні. Ці роги при кочівлі заміняють фальці- не дають зсуватись корпусам. Якщо ви поставите корпус на діагональ і станете зверху, то одразу зрозумієте різницю між корпусом з рогами і корпусом без ріг. І ціна цьому чотири реєчки, які все одно залишаються в обрізках при обпилюванні дошки в ширину + 8 гвіздків. Крім того перекривається щілина між двома стінками що робить непотрібним будь-які виборки для з'єднання стінок корпуса, достатньо простого торцювання дошок. І робить абсолютно невибагливим вулик до коробління стінок. В результаті його можна зліпити навіть з сирої дошки. Чотири профіта в одному! 1 година тому, koste сказав: Крыша у улья Поливоды и в сравнению примеру в США где крыша это кусок фанеры Штатівська значно дорожча. Туди аж кусок фанери треба. Його ще купити треба. А тут просто обрізки дощок від виготовлення корпусів. Тобто з дров. Що дорожче, фанера чи дрова? Наприклад тут на 8хв. 30 сек гарно видно кришку. Чистий профіт! 1 година тому, koste сказав: Причём корпус Рута можно сделать тоже не с струганой доски Можна і фортепіано з неструганої дошки зробити. Можна, тільки не можна. Ви столярувати хоч колись пробували? Власними руками? Корпуса Рута, ще починаючи з моменту як їх зробив сам Рут, робляться з з'єднанням стінок у замок. Як ви собі уявляєте з'єднання в замок з неструганої дошки? У якої навіть товщина з одного краю може відрізнятись від товщини з іншого краю??? Як столяр столяру, скажу вам так: чистий профіт! 1 година тому, koste сказав: Так как нету фальцев и рогов долампочки толщины . Як ви впевнено це кажете - просто любо-дорого слухати. Товщини дошки у вулику Паливоди до лампочки саме і лише тому, що там є роги! Вони щілину перекривають на стику стінок корпуса. І саме тому ми можем зістикувати дві стінки абсолютно незважаючи на те, якої вони товщини. Та хай хоч на сантиметр там у них різниця. Просто торцюєм дошки в розмір і з'єднуєм їх будь-якої товщини. Саме тому, що з'єднання закриваєм просто рогом. А у Рута там з'єднання замок. Ви коли небудь пробували з'єднати в замок 2 дошки, у кожної з яких нерівномірна товщина? Ну і до кучі вони ще наприклад пожолоблені? Ну тобто з дошок, про які вам у будь-якій столярці скажуть, що їх хіба що у пічці спалити? Спробуйте, я гарантую вам незабутні до кінця життя враження. Так от: лише і тільки ріг дозволяє з такого нікчемного матеріалу виліпити якщо не цукерку, то хоч щось путнє, що працює і приносить дохід. Той ріг і є основна деталь у корпусі, зліпленого з усякого лайна. Профіт! P.S. Глянув і сам у відео і побачив що там не просто з неструганої дошки корпуса, вони взагалі з напівобрізної... 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
koste Опубликовано 11 января, 2025 Share Опубликовано 11 января, 2025 16 минут назад, Павлович сказал: Штатівська значно дорожча. Да прям . 20 минут назад, Павлович сказал: Ви не зможете зробити дешевше і простіше з такого примітивного матеріалу і на такій примітивній технологічній базі. Достатньо ножовки, фальцгобеля, молотка, косинця, рулетки і гвіздків. Це навіть не столярування, це плотницька робота! Профіт! Можно сделать дешевле . Бесфальцевый Рутовский корпус это просто ящик . Даже с обрезками делать ничего ненужно . Нету желания доказывать ... Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Павлович Опубликовано 11 января, 2025 Share Опубликовано 11 января, 2025 13 хвилин тому, koste сказав: Да прям Ну так і назвіть ціну фанери з доставкою з вашого відео. Порахуємо. Ціна дров - Полтава. Купить колотые дрова. Есть метровка. 5 скм 950 грн. Це ще дорого, я вам скажу. 13 хвилин тому, koste сказав: Можно сделать дешевле . Бесфальцевый Рутовский корпус это просто ящик . Даже с обрезками делать ничего ненужно . Дуже, дуже хотів би побачити якщо не відео виготовлення, то хоч би на словах опис з обгрунтуванням і навіть не з розрахунком ціни, а хоч би з аргументацією за рахунок чого саме там буде дешевше. 13 хвилин тому, koste сказав: Нету желания доказывать ... А, аргументів не буде. Ну шопадєлать. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
koste Опубликовано 11 января, 2025 Share Опубликовано 11 января, 2025 Тут не тема конструкцый ульев ,преемущества и недостатки . И все это отнимает кучу времени . Интересно звони . Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Павлович Опубликовано 11 января, 2025 Share Опубликовано 11 января, 2025 12.03.2024 в 09:36, ромео сказав: Кришка в нього не виступає від "тіла" вулика - немає козирків. 12.03.2024 в 09:36, ромео сказав: Волога стікає по корпусу, крізь щілини потрапляє всередину вулика, з усім набором проблем як для бджіл, так і для стінок. 12.03.2024 в 09:36, ромео сказав: Тому надалі робив кришки обов`язково з козирками Криша у вулика не виступає за корпус з головною метою - щоб при перевезення ставити вулики впритул, вони тоді як моноліт стають і ще може і зайвий ряд влізе у машину. Якщо не перевозитесь, то вам на це байдуже і можете робити з козирками. А якшо перевозитесь, то краще заведіть кусок плівки тільки цупкенької, щоб під власною вагою не сильно прогиналась, і щоб виступала за стінки вулика сантиметрів на 5 у сторони. І кладіть її під кришку. Буде як парасолька і багато по стінкам не тектиме. А в машині при перевезенні воно просто притиснеться до вулика і все. Можна і гніздо нею накривати, а можна і окрему завести, по бажанню. Воно під сонцем обсипеться, звичайно, але сезон протримається. Як компроміс згодиться. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
gardener Опубликовано 11 января, 2025 Share Опубликовано 11 января, 2025 54 хвилини тому, koste сказав: Бесфальцевый Рутовский корпус это просто ящик . ше й без дна 1 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Рекомендуемые сообщения
Присоединяйтесь к обсуждению
Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.