Jump to content

1,5 га під медоноси

Даринка
 Share

Recommended Posts

Паньство 

Таке питання 

Перед пасікою є ділянка 1,5 га під медоносну базу. Постало питання вибору рослини на наступний рік. Фацелія вже була - прикольно, але трохи затратно, і якщо вчасно не подіскувати - потім довго і нудно боротися з бур'янами. 

Еспарцет (відповідно, і всякі сіно-кормові культури) теж ні. Його косити треба, а нема кому :umora: Та й взяток щось сумнівний... 

Цього року був сонях. Вийшли на нуль після здачі насіння :unsure:

В ідеалі, потрібна якась трав'яниста багаторічна рослина, що не потребує частого скошування та/або дискування. Або взагалі обходиться без цього. Поки подивляюся на мордовник.

Знаю, що мені щас може прилетіти типу "не мороч людям голову - сади кукурудзу", але я вже це чула :umora: Потрібна реальна порада по темі.

А то відберуть в мене земельку і віддадуть якомусь латифундисту-кукурузянику. А я не хо... Її і так довкола повно :(

• Like 2

31 хвилину тому, Даринка сказав:

В ідеалі, потрібна якась трав'яниста багаторічна рослина, що не потребує частого скошування та/або дискування. Або взагалі обходиться без цього. Поки подивляюся на мордовник.

Гречка? хоча, мабуть, це та сама фацелія з точки зору проблем бур"янів та обробітку. 

• Like 1
  • Thanks 1

Думаю найкраще підійде головатень , російською мордовнік (крутай). Лікарська  двохрічна рослна, перший рік розетка на другий плодоносить, сильний медонос. При згодовуванні зелені коровам підвищує жирність молока до 4,5%. Висівається в рядки 50Х50 см. посіяти раз і вистарчить на 15 років , насіння висипалось і проросло. Головне що рослина не карантина.:hi:

• Like 1
  • Thanks 1

1 час назад, Sanich сказал:

Гречка? хоча, мабуть, це та сама фацелія з точки зору проблем бур"янів та обробітку. 

Теж так подумала, тому цей варіант і відпав. 

Плюс обмолот і примхи нектаровиділення :)

1 час назад, Пахомич сказал:

Думаю найкраще підійде головатень , російською мордовнік (крутай). Лікарська  двохрічна рослна, перший рік розетка на другий плодоносить, сильний медонос. При згодовуванні зелені коровам підвищує жирність молока до 4,5%. Висівається в рядки 50Х50 см. посіяти раз і вистарчить на 15 років , насіння висипалось і проросло. Головне що рослина не карантина.:hi:

Поки в мене теж цей варіант (наразі єдиний) на прикметі. Хотілося почути підтвердження правильності ходу мислі і, можливо, ще якісь варіанти. 

Дякую :)

11 минут назад, Даринка сказал:

Картофель или клубника... :) А если серьезно как вариант горчица.

• Thanks 1

2 часа назад, Даринка сказал:

Паньство 

Таке питання 

Перед пасікою є ділянка 1,5 га під медоносну базу. Постало питання вибору рослини на наступний рік. Фацелія вже була - прикольно, але трохи затратно, і якщо вчасно не подіскувати - потім довго і нудно боротися з бур'янами. 

Еспарцет (відповідно, і всякі сіно-кормові культури) теж ні. Його косити треба, а нема кому :umora: Та й взяток щось сумнівний... 

Цього року був сонях. Вийшли на нуль після здачі насіння :unsure:

Знаю, що мені щас може прилетіти типу "не мороч людям голову - сади кукурудзу", але я вже це чула :umora: Потрібна реальна порада по темі.

А то відберуть в мене земельку і віддадуть якомусь латифундисту-кукурузянику. А я не хо... Її і так довкола повно :(

В природі чомусь нема постійнийних медоносів . кожен рік щось виділяєтся і дає нектар хорошо. друге зовсім несходе

Якщо земля переводится в полудикий стан ,обробка мінімум дісковка для підсіву

Тому підібрать щось одне думаю невийде , тут посів полосами чи в перемішку ну прийдется  сіять декілька медоносів .щоб щось угадать

Думаю перший рік від такої культури типу експарцету все рівно необійтися. потрібен покров інакше після соняха .

а це значить була пахота , бурьян незаглушить і перевисти участок в медонос без обробки

• Thanks 1

Синяк з фацелією. Перший рік фацелія далі синяк. Тільки потім коли потрібно знову окультурювати земельну ділянку то треба звернути увагу що синяк ядовитий для худоби... 

• Like 2
  • Thanks 1

Ще є варіант він правда більш затратний посадіть малину
Аргументую :
В мене є чотири рядка який сорт не знаю ,але це та польска що зрізається на зиму ,росте висотою до 1.8 метра плодоносить що капець починає цьвісти га початку липня і до вересня бджоли по ній табунами ходять.
Малину можна і не збирати нехай на землю падає. Посадити можна рядками з шериною 1.5 метра дальше вона сама заросте.
Плюси.
По нектаровиділенню думаю вона переплюне всі можливі медоноси.
Садити кожен рік не потрібно, розростається і росте як пирий (якщо ще хто знає що це) принаймі в мене.
Мінуси .
Багато роботи при посадці ,хоча якщо по троху то можна засадити.
Купити саджанці але якщо знайти де її вирощують є в нас такі села можна взагалі безоплатно накопати її не шкодують.
Перший рік та і потім щоб нормально рости особливо на початку літа потребує поливу .

Надіслано від мого SM-A520F, використовуючи Tapatalk

• Like 2
  • Thanks 3

А, можливо, ще такий варіант. Фацелія,  буркун однорічний, буркун дворічний і синяк.

• Thanks 1

Так, хороший варіант, а я б поділив на частини, одна - фацелія і синяк, друга - фацелія і мордовник шароголовий.  На кілька років буде дуже добре, але, бажано після осипання насіння робити боронування або легеньке фрезерування ...Та ще й лишки насіння мордовника можна продати...

• Thanks 1

19 годин тому, yurasaver сказав:

Синяк з фацелією. Перший рік фацелія далі синяк. Тільки потім коли потрібно знову окультурювати земельну ділянку то треба звернути увагу що синяк ядовитий для худоби... 

А ви сіяли хоча б раз фацелію та бачили які бур"яни по ній можуть вродити? 

• Like 2

1 минуту назад, Sanich сказал:

А ви сіяли хоча б раз фацелію та бачили які бур"яни по ній можуть вродити? 

сіяв, а ще й косив, а ще й насіння продаю..... Тому і потрібно підсівати  синяк, щоб в подальшому синяк на 2 на 3 рік завоював територію далі буде самосівом..... 

• Like 2

50 хвилин тому, yurasaver сказав:

сіяв, а ще й косив, а ще й насіння продаю..... Тому і потрібно підсівати  синяк, щоб в подальшому синяк на 2 на 3 рік завоював територію далі буде самосівом..... 

Якщо є вільна земля можна бавитись,інакше шкірка не вартує вичинки.:IMHO:

• Like 2

Все вищеперераховане - потребує обробітку землі, бо заглушиться щирицями/лободами. Так щоб раз і не паритися, засадити чимось багаторічним і швидкорослим на кшталт акації ІМХО. Але це якщо земля своя, а так то будь який варіант підійде - і фацелія, і синяк, і все інше доведеться обробляти. Як варіант - ваточник, якщо набридне обробляти і закинете - жодний кукурузник не ризикне зайняти:umora:

• Like 2
  • Haha 2

Синяк і фацелія, це перший  рік.А потім Ви його не здихаєтесь. Я з ним, вже років 10 воюю, але медонос гарний.А іншу половину поля, засійте ваточником.

• Thanks 1

• 2 weeks later...
В 30.09.2020 в 15:32, Даринка сказал:

:)

Поки в мене теж цей варіант (наразі єдиний) на прикметі. Хотілося почути підтвердження правильності ходу мислі і, можливо, ще якісь варіанти. 

Дякую :)

Питання підняте дуже інтересне  - як на 1,5  щось заробити. Хід ваших думок повинен бути ширший.:hi: 

14 минут назад, Пахомич сказал:

Питання підняте дуже інтересне  - як на 1,5  щось заробити. Хід ваших думок повинен бути ширший.:hi: 

А де йдеться про заробити? :)

Питання в засіяти медоносами з мінімальними втратами на обробіток землі і на якнайдовший термін 

• Like 4

24 минуты назад, Даринка сказал:

Питання в засіяти медоносами з мінімальними втратами на обробіток землі і на якнайдовший термін 

Медоноси , то широке розуміння . Земля має певне призначення, якщо ви засієте  карантиною рослиною ,то будете мати проблеми. Якщо медоноси буряни , то також . Якщо рослина медонос + лікарська + не засмічує  навколішні поля  І тд .. інша розмова Засадити орні землі деревами, також не маєте права. Засійте  білою повзучою  конюшиною і  шкварте шашлики :hi:

• Like 1

8 хвилин тому, Пахомич сказав:

і  шкварте шашлики :hi:

з білої повзучої конюшини?:hmm:

• Haha 2

39 минут назад, gardener сказал:

:hmm:

39 минут назад, gardener сказал:

з білої повзучої конюшини?:hmm:

А шо ! Вєтнамська свиня від конюшини відмовляється? Правда до свині потрібно ще електропастуха з бородою:umora:

• Haha 2

43 хвилини тому, Пахомич сказав:

А шо ! Вєтнамська свиня :umora:

Я більше до Українських привик. смачніші

• Haha 1

• 2 months later...
10.10.2020 в 12:32, Даринка сказав:

Cійте галегу(козлятник), яка в десятки разів продуктивніше конюшини, з підсівом фацелії. Фацелія гарний попередник і дасть взяток в перший же рік. А галега росте на одному місці понад 20 років і не ''випадає'' як конюшина, а з кожним роком стає все густішою, й можна її косити кілька разів. А травостій дуже великий і навіть за поживністю перевершує конюшину, який охоче поїдають усі домашні тварини і це прекрасний медонос, який збагачує землю азотом. У нас є тут тема про цю культуру і де її придбати.:IMHO:

А ще можна ваточник посіяти, але його ви тоді вже точно не викоринете.:dntknw:

• Thanks 1

10.10.2020 в 14:53, gardener сказав:

Я більше до Українських привик. смачніші

Прошу до теми: ''Зарізав кам кабанчика..." :ah::umora:

• Haha 2

В 10.10.2020 в 12:32, Даринка сказал:

Ну, если не ваточник, то тогда золотарник.

В 30.09.2020 в 22:12, uam_63 сказал:

Тоже неплохо, но ее желательно скашивать после плодоношения мульчером, иначе задавит сама себя. А если еще нарезать ряды, да поставить шпалеру, да проложить полив капельный, и запустить туда 30 специально обученных "пчелок"...:evrika:

• Thanks 1

30.09.2020 в 22:12, uam_63 сказав:

Аргументую :
В мене є чотири рядка який сорт не знаю ,але це та польска що зрізається на зиму ,росте висотою до 1.8 метра плодоносить що капець починає цьвісти га початку липня і до вересня бджоли по ній табунами ходять.
Малину можна і не збирати нехай на землю падає. Посадити можна рядками з шериною 1.5 метра дальше вона сама заросте.
Плюси.
По нектаровиділенню думаю вона переплюне всі можливі медоноси.
Садити кожен рік не потрібно, розростається і росте як пирий (якщо ще хто знає що це) принаймі в мене.
Мінуси .
Багато роботи при посадці ,хоча якщо по троху то можна засадити.
Купити саджанці але якщо знайти де її вирощують є в нас такі села можна взагалі безоплатно накопати її не шкодують.
Перший рік та і потім щоб нормально рости особливо на початку літа потребує поливу .

Надіслано від мого SM-A520F, використовуючи Tapatalk

Це, намій погляд, сама слушна ідея. У нас цілі села займаються малиною. Проблем зі збутом немає Ціна кілограму 40грн цього року була

• Like 1