Макарыч57 Опубликовано 14 декабря, 2023 Share Опубликовано 14 декабря, 2023 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Макарыч57 Опубликовано 18 декабря, 2023 Share Опубликовано 18 декабря, 2023 Много лет назад один мудрый человек сказал "Пошли дурака за бутылкой, он одну и принесет". С тех пор я стараюсь по возможности покупать две. Поигравшись с ножом, я решил прикупить еще один в запас, пришел в магазин, а тут лежит почти такой же, но чуть поменьше. Ну я и взял. Качество не хуже и для более мелких работ. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
siverit Опубликовано 9 января, 2024 Share Опубликовано 9 января, 2024 В 14.12.2023 в 10:59, Seos сказал: А самому змайструвати ні? Стосовно тоненьких скибочок, то заточував нормальною "точилкою" звичайний кухонний ніж і він нарізав сир шматочками рівномірної товщини, які "просвічувались", тобто товщиною десь 1,5 мм. І заточка така тримається довше ніж зробити це в ручну. На сьогодні можна придбати, щоб не гратись з термообробкою нормальну заготовку. Можна навіть з ресори зробить, вона має дрібнозернисту структуру і ніж буде "різкий", але не має корозійної стійкості. З власного досвіду - сталь ШХ-15 ( з неї підшипники роблять) має дуже агресивний різ, наче мікропилка, гарно точиться і гарно тримає заточку і це навіть майже з аби-якою термічкою. На мою думку краща за рессору, але теж ржавіє дуже. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Макарыч57 Опубликовано 9 января, 2024 Share Опубликовано 9 января, 2024 11 часов назад, siverit сказал: З власного досвіду Де ті руки взяти? В моєму випадку краще знайти в продажі необхідне по кращій ціні. А потім не угробити при заточці. Колись цікавився японськими ножами, а потім подивився на їх заточку. Там також руки треба мати примісінькі і водні камені по ціні ножа за кожний. Взагалі у японців ножі то своя релігія. Лезо ручної роботи може коштувати добрячі гроші, а ручка просто з вишні. P.S. Суші я не люблю. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Seos Опубликовано 15 января, 2024 Share Опубликовано 15 января, 2024 09.01.2024 в 21:50, Макарыч57 сказав: Де ті руки взяти? В моєму випадку краще знайти в продажі необхідне по кращій ціні. А потім не угробити при заточці. Колись цікавився японськими ножами, а потім подивився на їх заточку. Там також руки треба мати примісінькі і водні камені по ціні ножа за кожний. Взагалі у японців ножі то своя релігія. Лезо ручної роботи може коштувати добрячі гроші, а ручка просто з вишні. Ви надто драматизуєте, вірніше ідеалізуєте ситуацію. Х12МФ + заточка алмазними брусками з аліекспрес фініш 1500 зерно, звичайно це буде не самурайський меч, але кухонний ніж достойної якості, ще й до того сталь досить стійка до корозії, при мінімальному догляді жодного натяку на іржу. В мене дружина таким ножом перечистила 2 мішки щойно викопаного часнику і він після цього не потребував заточки, а це коріння з землею що абразив. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Seos Опубликовано 15 января, 2024 Share Опубликовано 15 января, 2024 09.01.2024 в 10:46, siverit сказав: З власного досвіду - сталь ШХ-15 ( з неї підшипники роблять) має дуже агресивний різ, наче мікропилка, гарно точиться і гарно тримає заточку і це навіть майже з аби-якою термічкою. На мою думку краща за рессору, але теж ржавіє дуже. Один із перших моїх ножів був з підшипника до сих пір він у мене є, що не сподобалось надто висока крихкість і по корозостійкості ще гірший за ресору. Ресорою реставрував убиту сокиру, сам був вражений на скільки вона чудово йде в дерево при обрубуванні гілля, в рази краще ніж з рідним лезом + достатньо протерти від вологи і лежить як нова. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Винодел Опубликовано 15 января, 2024 Share Опубликовано 15 января, 2024 Якось на "Дивоцвіті" в Петриківці чаркував з ковалем серед іншого почув на якому з продуктів(для столових ножів), тупиться ніж. Спочатку послухаю вашу думку а потім відкрию "секрет". Коваль серед іншого продавав ножі, з чорного металу одним з його ножів(лезо сантиметрів 30-35) різали сало як признавсь скував його з арматурного прутка, ручку приварив з "костиля" такий гвіздок для шпалопідбійок. Як водиться у підпилих чоловіків спитав у нього про складність виковування "пальми Мерцалова" на що була відповідь-"Те ,що зробив один може зробити інший, Мерцалов першовідкривач". Наживо побачив цю скульптуру в Львові, на залізничному вокзалі. 3 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Макарыч57 Опубликовано 15 января, 2024 Share Опубликовано 15 января, 2024 5 часов назад, Seos сказал: Ви надто драматизуєте, вірніше ідеалізуєте ситуацію. Х12МФ + заточка алмазними брусками з аліекспрес фініш 1500 зерно, Мій самий перший ніж має 50 років. Його викував коваль при мені з вихлопного клапана трактора. Лезо під ручку не свердлилось, а пробивалось в нагрітому стані, сверло його не бере. Лезо не ржавіє, але я умудрився його зламати, хотів розломить шматок замороженого м'яса і лезо переломилось. Воно не гнеться. Зроблю фото. 1500 як на мене, мало. Чисто з понтів. В армії радянським складним ножем я перечистив не одну сотню кг картоплі. ); На мою думку, ніж дуже тупится на заморозці. Риба, м'ясо морожене. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Seos Опубликовано 16 января, 2024 Share Опубликовано 16 января, 2024 18 годин тому, Макарыч57 сказав: ій самий перший ніж має 50 років. Його викував коваль при мені з вихлопного клапана трактора. Лезо під ручку не свердлилось, а пробивалось в нагрітому стані, сверло його не бере. Лезо не ржавіє, але я умудрився його зламати, хотів розломить шматок замороженого м'яса і лезо переломилось. Воно не гнеться. Зроблю фото. 1500 як на мене, мало. Чисто з понтів. 1500, це я взяв, як мінімально затратний, але пристойний варіант, як випендритись, то можна й камінь на 10000 взяти, але для робочого ножа не бачу в цьому сенсу. Для окуліровки і щеплень обмежуюсь 5000 зерном на доводці. Стосовно свердління, то спробуйте свердлом для скла з подачею мастила на зону свердління і не високих обертах. В мене таким способом вийшло свердлить сталь Ді103, з твердістю по Роквелу 64 одиниці ( на склі залишає слід подібний до склоріза) Ніж ламається, як що він загартований по верхній межі для даної сталі. Та ж сама Ді 103 по верхній межі гартується до 67 одиниць, але тоді вона стає крихкою, тому для ножа вона гартується до 64, те ж саме й по інших сталях, але межа в кожної своя. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Макарыч57 Опубликовано 24 января, 2024 Share Опубликовано 24 января, 2024 Не пам'ятаю, давав це відео? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Макарыч57 Опубликовано 17 февраля, 2024 Share Опубликовано 17 февраля, 2024 До верхнього відео за прес. Був у Сільпо, там у м"ясному відділу роблять напівфабрикати з подібним пресом. Але він з нержавійки и кращій. У нього нема дна. Натиснув на поршень і котлетка видавилась на стіл. А так працює. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Макарыч57 Опубликовано 17 февраля, 2024 Share Опубликовано 17 февраля, 2024 Коштує десь від 850 грн. Але можна зробити самому. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Артем7 Опубликовано 20 февраля, 2024 Share Опубликовано 20 февраля, 2024 Що до сталей для ножів то особисто я перепробував багатенько це Х12, ХВГ, 9ХС, 65Г, К110, К340, ШХ15 та 95Х18 і зупинився поки що на Х12, 95Х18 та К340. З ресорної 65Г роблю ножі для огороду та тяпки більше нікуди вона не годиться бо ржавіє як зараза, розрізав яблуко навпіл і вже лезо темніє. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Іван Затуливітер Опубликовано 18 марта, 2024 Share Опубликовано 18 марта, 2024 Підкажіть будь ласка в якій темі обговорюється констркція дистиляторів? А саме цікавить оптимальна довжина і діаметр трубки непроточного холодильника. Також як альернатива міді нержавійка. Ще цікавить заміна цукру медом. Які пропорції вода-дріжджі-мед. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
gardener Опубликовано 18 марта, 2024 Share Опубликовано 18 марта, 2024 Тут нема такої теми. шукайте в гуглі 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Фомич Опубликовано 6 апреля, 2024 Share Опубликовано 6 апреля, 2024 20.02.2024 в 08:40, Артем7 сказав: Що до сталей для ножів то особисто я перепробував багатенько це Х12, ХВГ, 9ХС, 65Г, К110, К340, ШХ15 та 95Х18 і зупинився поки що на Х12, 95Х18 та К340. З ресорної 65Г роблю ножі для огороду та тяпки більше нікуди вона не годиться бо ржавіє як зараза, розрізав яблуко навпіл і вже лезо темніє. А з якого матеріалу робите ручки для ножів? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Артем7 Опубликовано 11 апреля, 2024 Share Опубликовано 11 апреля, 2024 В 06.04.2024 в 23:35, Фомич сказал: А з якого матеріалу робите ручки для ножів? Груша, дуб, кап берези, акація. Після попередньої обробки проварюю в суміші воску та льняної олії, а потім остаточна обробка та паліровка. Хочу ще вакуумний насос зробити щоб робити стабілізацію в епоксидних смолах. 3 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Макарыч57 Опубликовано 11 апреля, 2024 Share Опубликовано 11 апреля, 2024 В 06.04.2024 в 23:35, Фомич сказал: А з якого матеріалу робите ручки для ножів? А самый простой и дешёвый способ, это из полдюймовой полипропиленовой водопроводной трубы. Только без алюминия. Строительным феном греете трубу внутри и снаружи и рукоятку, потом насаживаете и в тиски между двух дощечек. Ни клея, ни заклёпок, ни лака и рукоятка из пищевого материала. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Фомич Опубликовано 12 апреля, 2024 Share Опубликовано 12 апреля, 2024 13 годин тому, Макарыч57 сказав: А самый простой и дешёвый способ, это из полдюймовой полипропиленовой водопроводной трубы. Только без алюминия. Строительным феном греете трубу внутри и снаружи и рукоятку, потом насаживаете и в тиски между двух дощечек. Ни клея, ни заклёпок, ни лака и рукоятка из пищевого материала. Дякую. Но у меня клинок с Кузни "Петра" http://bladesmith.com.ua/ua/ потому хотелось бы и достойную ручку на этот клинок. Потому и рассматриваю разные варианты, возможно и заказ у хорошего мастера. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
siverit Опубликовано 15 апреля, 2024 Share Опубликовано 15 апреля, 2024 В 11.04.2024 в 08:06, Артем7 сказал: Хочу ще вакуумний насос зробити щоб робити стабілізацію в епоксидних смолах. то практично пластик вийде - таке кому подобається, кому ні. В 11.04.2024 в 08:06, Артем7 сказал: Після попередньої обробки проварюю в суміші воску та льняної олії, а потім остаточна обробка та паліровка. А от якщо вакум то проварювати навіщо. Компресор з холодильника, або навіть просто ручний насос плюс бутилка з широким горлом на закрутці і у вакумі дерево льнянкою пропитується аж бігом. В 06.04.2024 в 23:35, Фомич сказал: А з якого матеріалу робите ручки для ножів? В 11.04.2024 в 08:06, Артем7 сказал: Груша, дуб, кап берези, акація. Сувель клена дуже гарна, особливо оброблена "компотом морилок" (світла морилка глубокого проникнення/спиртова, попередня поліровка, темна морилка малого проникнення/водна і фінальна поліровка) Ще цікаві місцеві матеріали - морений дуб і рог лося. Вони гарно поєднуються, на рогу можна робити скрім або вижигання. Ще з цікавим матеріалом робив - набор берести - дуже приємне на дотик, але грязниться з часом. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Артем7 Опубликовано 16 апреля, 2024 Share Опубликовано 16 апреля, 2024 19 часов назад, siverit сказал: то практично пластик вийде - таке кому подобається В мене є ніж зроблений з капу клена і стабілізований в фарбованій смолі. То особисто мені подобається і головне що ручка майже вічна. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Артем7 Опубликовано 16 апреля, 2024 Share Опубликовано 16 апреля, 2024 19 часов назад, siverit сказал: проварювати навіщо Тому що віск змішаний з льняною олією після охолодження набуваю консистенції вазилину і ніякий вакуум не пропитає заготовку. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Макарыч57 Опубликовано 13 июня, 2024 Share Опубликовано 13 июня, 2024 Десь неділі три тому були в гостях у онуків в Одесі. А тут неочікувано настав мій День народження, стукнуло 67. Думали де краще відсвяткувати. Онуки дуже полюбляють Макдональдс, вирішили піти туди. Старший замовив бігмак з картоплею, а молодший нагетси. Сидимо, п"ємо колу і тут молодший протягує мені нагетс. Я здивувався, питаю, ти що вже наївся, а він каже, та ні, просто я хочу тебе пригостити. Попробував, доволі смачно. Вирішив через пару днів вдома приготувати. Рецепт дуже простий, дещо я його спростив, не став добавляти крохмаль і наливати багато масла. Куряча грудка нарізав невеличкими шматочками, замаринував, сіль, перець, соєвий соус. Потім в муку, льєзон (взбите яйце) і знову в муку і на пательню з олією. На середньому вогні смажити до готовності. Ноу хау. Щоб не були руки в "тістові", використав пінцет. Готуйте, смачна страва і до пива підходить. 1 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
gardener Опубликовано 13 июня, 2024 Share Опубликовано 13 июня, 2024 44 хвилини тому, Макарыч57 сказав: і до пива підходить. @Алёнка ти в кулінарію деколи заходь 3 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Макарыч57 Опубликовано 14 июня, 2024 Share Опубликовано 14 июня, 2024 А це вже дружина спекла мій улюблений кекс з родзинками! 3 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Рекомендуемые сообщения
Присоединяйтесь к обсуждению
Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.