yu1986ra Опубликовано 13 июня, 2025 Share Опубликовано 13 июня, 2025 Схоже мені в цю тему... Під дірявими кришечками гнила маса без запаху. Не тягнеться зовсім. Враженого відкритого розплоду дуже і дуже мало, лиш кілька штук знайшов на десяток хворих сімей - певно бджоли його швидко утилізують. Минулої весни сусід жалівся, що мої розграбували пів пасіки. На осінь я виявив дві сім'ї з схожими симптомами. Ізолював, перегнав на вощину, замінив матку, сім'я мега просіла, але допомогло і бджоли перезимували. В середині квітня я її підсилив від різних сімей і вже в середині травня проблема вилізла знову (може попала рамка від хворої сім'ї). Хворіють як сильні (з зими) сім'ї, так і слабкі. Зараз хворі сім'ї відстають у розвитку, вже й не скажеш, що вони виходили кращими з зими. Зараз на точку приблизно половина сімей проблемні. Тому лікувальні заходи проводитиму для всіх. Більшість здорових сімей тягнуть маточники, в хворих роїтись хоче кожен третій. Поки передавив усіх маток (бо більшість все одно треба було вже міняти). Даю всім маточники від здорових (чи умовно здорових). В перших числах липня, після обльоту, планую відкачку і перегін всього точка на вощину. Роботи з цим всім стільки, що аж в спині стріляє тільки від одної думки про це. Вирішив не розширяти більше двох рутів скільки б там бджіл чи меду не було - так менше роботи по перетопці буде. Хтось з такою бідою пробував боротись без перегону, просто заміною матки з значним безрозплідним періодом і заміною сот? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 13 июня, 2025 Share Опубликовано 13 июня, 2025 18.12.2020 в 13:22, Борода-1 сказав: Забув. З європейським гнильцем відома приказка бджоляра звучить правдиво! Добрий взято,лікує ВСЕ!! https://youtu.be/qiCQzttmrqk Схоже це не мій випадок. Мої хворі сім'ї ніби не збираються нічого носити. Відкриваючи вулик (не дивлячись на попередні записи) майже безпомилково можу сказати хвора чи ні. В здорових нарости, побілка і набризги, а в хворих може бути ще й не вся вощина відбудована. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Конструктор Опубликовано 14 июня, 2025 Share Опубликовано 14 июня, 2025 8 годин тому, yu1986ra сказав: Схоже мені в цю тему... Під дірявими кришечками гнила маса без запаху. Не тягнеться зовсім. Враженого відкритого розплоду дуже і дуже мало, лиш кілька штук знайшов на десяток хворих сімей - певно бджоли його швидко утилізують. Минулої весни сусід жалівся, що мої розграбували пів пасіки. На осінь я виявив дві сім'ї з схожими симптомами. Ізолював, перегнав на вощину, замінив матку, сім'я мега просіла, але допомогло і бджоли перезимували. В середині квітня я її підсилив від різних сімей і вже в середині травня проблема вилізла знову (може попала рамка від хворої сім'ї). Хворіють як сильні (з зими) сім'ї, так і слабкі. Зараз хворі сім'ї відстають у розвитку, вже й не скажеш, що вони виходили кращими з зими. Зараз на точку приблизно половина сімей проблемні. Тому лікувальні заходи проводитиму для всіх. Більшість здорових сімей тягнуть маточники, в хворих роїтись хоче кожен третій. Поки передавив усіх маток (бо більшість все одно треба було вже міняти). Даю всім маточники від здорових (чи умовно здорових). В перших числах липня, після обльоту, планую відкачку і перегін всього точка на вощину. Роботи з цим всім стільки, що аж в спині стріляє тільки від одної думки про це. Вирішив не розширяти більше двох рутів скільки б там бджіл чи меду не було - так менше роботи по перетопці буде. Хтось з такою бідою пробував боротись без перегону, просто заміною матки з значним безрозплідним періодом і заміною сот? Колись пробував антибіотиком, то ніби помагав, але потім знов вилазило. Дійшов висновку що воно розповсюджується з стільниками де була ця болячка, припинив міграцію сотів (гніздових) по пасіці, почав робити дизенфекцію рамок при повторному використанні, також вуликів де було виявлено хворобу. В загальному обсязі можна сказати помогло. Буває десь і вилізе, але більше поодинокі випадки. Їх не лікую, матку закриваю через 2-3 тижня бджіл витряс, рамки на перетопку, вулик на дезінфекцію. Думаю що на великих пасіках багато хто таке зустрічав, не всі тільки признаються. 5 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 14 июня, 2025 Share Опубликовано 14 июня, 2025 1 годину тому, Конструктор сказав: Колись пробував антибіотиком, то ніби помагав, але потім знов вилазило. Дійшов висновку що воно розповсюджується з стільниками де була ця болячка, припинив міграцію сотів (гніздових) по пасіці, почав робити дизенфекцію рамок при повторному використанні, також вуликів де було виявлено хворобу. В загальному обсязі можна сказати помогло. Буває десь і вилізе, але більше поодинокі випадки. Їх не лікую, матку закриваю через 2-3 тижня бджіл витряс, рамки на перетопку, вулик на дезінфекцію. Думаю що на великих пасіках багато хто таке зустрічав, не всі тільки признаються. Я вже років 5 не зустрічав хвороб розплоду і на тобі - знову. Певно розслабився. Ніколи не вирівнював сім'ї, а цьогоріч весною провів велику ''міграцію рамок'' між вуликами. До травня ніяких ознак хвороби видно не було. Проблема була виявлена вже при постановці других корпусів. Спочатку одиничні сім'ї, потім вже більш масово. Цей точок весною в мене весь час піджатий, тому погода тут ні до чого. Так само сила сім'ї - першою виявив проблему в найсильнішій з зими сім'ї. Раніше всі проблеми з розплодом лікував перегоном на вощину і випалюванням всього що не сильно горить. Дезинфекція рамок що в себе включає? 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Конструктор Опубликовано 14 июня, 2025 Share Опубликовано 14 июня, 2025 1 година тому, yu1986ra сказав: Дезинфекція рамок що в себе включає? Проварую в розчині акустичної соди, разом і очистка. 1 година тому, yu1986ra сказав: Я вже років 5 не зустрічав хвороб розплоду і на тобі - знову. Певно розслабився. Ніколи не вирівнював сім'ї, а цьогоріч весною провів велику ''міграцію рамок'' між вуликами. До травня ніяких ознак хвороби видно не було. Проблема була виявлена вже при постановці других корпусів. Спочатку одиничні сім'ї, потім вже більш масово. Цей точок весною в мене весь час піджатий, тому погода тут ні до чого. Так само сила сім'ї - першою виявив проблему в найсильнішій з зими сім'ї. Раніше всі проблеми з розплодом лікував перегоном на вощину і випалюванням всього що не сильно горить. З моїх спостережень починало вилазити в сиру погоду, а особливо як ще дати сиропчику. Деякі сім'ї чистять ще на стадії відкритого розплоду, тоді просто дирявий розплід, більшість списує на матку. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Олександр С. Опубликовано 14 июня, 2025 Share Опубликовано 14 июня, 2025 17 часов назад, yu1986ra сказал: Під дірявими кришечками гнила маса без запаху. Не тягнеться зовсім. Враженого відкритого розплоду дуже і дуже мало, лиш кілька штук знайшов на десяток хворих сімей - певно бджоли його швидко утилізують. По опису схоже на парагнилець. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Петр Павлович Опубликовано 16 июня, 2025 Share Опубликовано 16 июня, 2025 В 13.06.2025 в 23:34, yu1986ra сказал: Мав таку проблему декілька раз. Робив такі ж дії, як і Ви - давив маток, щоб створити безрозплідний період, переганяв на вощину, давав препарат ізатізон. Не можу сказати, щоб щось подіяло радикально. Три роки назад, щоб не гратись, сім'ю закурив сіркою, а рамки знищив. На ютубі є канал росіянина "Мегастаратель", років 10 назад у його бджіл також була ця хвороба. Він здавав матеріал на аналізи, але причину так і не визначили. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Пахомич Опубликовано 16 июня, 2025 Share Опубликовано 16 июня, 2025 В 14.06.2025 в 17:04, Олександр С. сказал: По опису схоже на парагнилець. Європейський гнилець хвороба відкритого розплоду. Потрібно здати проби в ветбаклабораторію. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Олександр С. Опубликовано 16 июня, 2025 Share Опубликовано 16 июня, 2025 2 часа назад, Пахомич сказал: Європейський гнилець хвороба відкритого розплоду. Потрібно здати проби в ветбаклабораторію. У Юри гине відкритий і печатний розплід. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Пахомич Опубликовано 16 июня, 2025 Share Опубликовано 16 июня, 2025 1 час назад, Олександр С. сказал: У Юри гине відкритий і печатний розплід. Юрі потрібно зробити просту річ - взяти кусок сота з загиблим розплодом і зробити дослідження на американський і європейський гнильці. На перед можу говорити збудників не виявлять Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 16 июня, 2025 Share Опубликовано 16 июня, 2025 4 години тому, Пахомич сказав: Європейський гнилець хвороба відкритого розплоду. Потрібно здати проби в ветбаклабораторію. Думаю, відкритий вони швидко викидають, тому його не видно на рамках. Загалом розплід на багато більш строкатий ніж є розплоду з дірявими кришечками - вони точно якось утилізують хворий відкритий. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 16 июня, 2025 Share Опубликовано 16 июня, 2025 48 хвилин тому, Пахомич сказав: Юрі потрібно зробити просту річ - взяти кусок сота з загиблим розплодом і зробити дослідження на американський і європейський гнильці. На перед можу говорити збудників не виявлять Мої точно не виявлять. Спробую лікувати як і всі хвороби розплоду. До зими ще 2 рази можна перегнати на вощину. На осінь вже прийму якесь рішення. Це точно не американський. Він зовсім не тягнеться і нема характерного витягнутого догори хоботка в мертвих личинок під кришечкою (личинка вмирає ще до формування хоботка) Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Пахомич Опубликовано 16 июня, 2025 Share Опубликовано 16 июня, 2025 3 минуты назад, yu1986ra сказал: Мої точно не виявлять. Спробую лікувати як і всі хвороби розплоду. До зими ще 2 рази можна перегнати на вощину. На осінь вже прийму якесь рішення. Це точно не американський. Він зовсім не тягнеться і нема характерного витягнутого догори хоботка в мертвих личинок під кришечкою (личинка вмирає ще до формування хоботка) Ваші точно не виявлять . там не має гнильцю , Ваші справи хренові. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
gardener Опубликовано 16 июня, 2025 Share Опубликовано 16 июня, 2025 7 хвилин тому, Пахомич сказав: Ваші точно не виявлять . там не має гнильцю , Ваші справи хренові. А шо ж там? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Троян Опубликовано 16 июня, 2025 Share Опубликовано 16 июня, 2025 3 години тому, yu1986ra сказав: Мої точно не виявлять. Спробую лікувати як і всі хвороби розплоду. До зими ще 2 рази можна перегнати на вощину. На осінь вже прийму якесь рішення. Це точно не американський. Він зовсім не тягнеться і нема характерного витягнутого догори хоботка в мертвих личинок під кришечкою (личинка вмирає ще до формування хоботка) Точно таке виявив у двох своїх сім'ях. Минулого року також було в двох сім'ях. Це точно не американський гнилець, при ньому гнила маса коричневого кольору, густіша і тягнеться в нитку. Лікування ніякого не застосовував. Видалив і спалив рамки де багато комірок з загиблими личинками, видалив маток. Бджоли виводять собі свищову матку. Коли вийшов розплід, або його більшість, але до початку червління молодої, видалив рамки з під розплоду і замінив на нові від здорових сімей. Навіть цього було достатньо. Рецедиву у таких сім'ях не було. Звичайно, краще зробити перегін у новий вулик на нові рамки. Чому саме свищова матка від цієї ж сім'ї. Є дані, що коли сім'я виводить сама собі матку, то бджоли від неї матимуть імунітет від цієї болячки. У мене немає доказів, що це саме так, але така гіпотеза мені подобається. Дезинфекція рамок і вулика перекисом водню. Ним же вимивав з росинки гнилу масу з комірок, якщо їх небагато, декілька. Болячка мабуть занесена із сусідських пасік, де бджіл тримають за залишковим принципом. Пакетів бджіл не купую. 1 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Пахомич Опубликовано 17 июня, 2025 Share Опубликовано 17 июня, 2025 16 часов назад, yu1986ra сказал: Мої точно не виявлять. Спробую лікувати як і всі хвороби розплоду. До зими ще 2 рази можна перегнати на вощину. На осінь вже прийму якесь рішення. Це точно не американський. Він зовсім не тягнеться і нема характерного витягнутого догори хоботка в мертвих личинок під кришечкою (личинка вмирає ще до формування хоботка) Краще один раз попробувати ,чим сто раз почути. Проходить селекція пасічників ,хтось виживе ,хтось злиняє. . Пробуйте ! Ваші бджоли ваші проблеми 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Конструктор Опубликовано 17 июня, 2025 Share Опубликовано 17 июня, 2025 17 годин тому, yu1986ra сказав: Спробую лікувати як і всі хвороби розплоду. До зими ще 2 рази можна перегнати на вощину. На осінь вже прийму якесь рішення. + Заміна матки. Я б їх перед цим з'єднав по 2-3 в купу, а в вільну тару зробив би відводки від здорових сімей (звісно після дизенфекції вуликів). 1 вони будуть сильніші що значно підвищує ймовірність. 2 якщо вилізе знов, то явно в меншій кількості. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 17 июня, 2025 Share Опубликовано 17 июня, 2025 4 години тому, Пахомич сказав: Краще один раз попробувати ,чим сто раз почути. Проходить селекція пасічників ,хтось виживе ,хтось злиняє. . Пробуйте ! Ваші бджоли ваші проблеми Знов експертна думка писана вилами по воді Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 17 июня, 2025 Share Опубликовано 17 июня, 2025 4 години тому, Конструктор сказав: + Заміна матки. Я б їх перед цим з'єднав по 2-3 в купу, а в вільну тару зробив би відводки від здорових сімей (звісно після дизенфекції вуликів). 1 вони будуть сильніші що значно підвищує ймовірність. 2 якщо вилізе знов, то явно в меншій кількості. На тому точку до всіх вже ставлюсь як до хворих. Ділити їх точно не буду. Об'єднувати буду вже по обльоту. Зараз треба якось вирішити завдання з підвищення швидкості перетопки рамок. З пресом в мене все якось не швидко і повільно виходить. Хочу знову купити вживану побутову центрифугу типу Франія чи Вілгранд на 6 кг (мабудь мокрого) завантаження. Хтось бачив таке в користуванні? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Пахомич Опубликовано 17 июня, 2025 Share Опубликовано 17 июня, 2025 1 час назад, yu1986ra сказал: Знов експертна думка писана вилами по воді Писане вилами по ....... Спробуйте прочитати Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Ворон Опубликовано 17 июня, 2025 Share Опубликовано 17 июня, 2025 1 година тому, yu1986ra сказав: На тому точку до всіх вже ставлюсь як до хворих. Ділити їх точно не буду. Об'єднувати буду вже по обльоту. Зараз треба якось вирішити завдання з підвищення швидкості перетопки рамок. З пресом в мене все якось не швидко і повільно виходить. Хочу знову купити вживану побутову центрифугу типу Франія чи Вілгранд на 6 кг (мабудь мокрого) завантаження. Хтось бачив таке в користуванні? Це що за звір, такого не встрічав? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Конструктор Опубликовано 17 июня, 2025 Share Опубликовано 17 июня, 2025 6 хвилин тому, Ворон сказав: Хочу знову купити вживану побутову центрифугу типу Франія чи Вілгранд на 6 кг (мабудь мокрого) завантаження. Хтось бачив таке в користуванні? Хіба не краще купити з пральної машини бак з барабаном і раз зробити хорошу річ, яка буде служити роками? 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Пахомич Опубликовано 17 июня, 2025 Share Опубликовано 17 июня, 2025 1 час назад, yu1986ra сказал: На тому точку до всіх вже ставлюсь як до хворих. Ділити їх точно не буду. Об'єднувати буду вже по обльоту. Зараз треба якось вирішити завдання з підвищення швидкості перетопки рамок. З пресом в мене все якось не швидко і повільно виходить. Хочу знову купити вживану побутову центрифугу типу Франія чи Вілгранд на 6 кг (мабудь мокрого) завантаження. Хтось бачив таке в користуванні? Вам , як пасічнику потрібно змиритись з думкою - пасіці прийшов гаплик ,не сьогддні ,то завтра. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 17 июня, 2025 Share Опубликовано 17 июня, 2025 33 хвилини тому, Ворон сказав: Це що за звір, такого не встрічав? Під назвою посилання. Треба тицьнути. 24 хвилини тому, Конструктор сказав: Хіба не краще купити з пральної машини бак з барабаном і раз зробити хорошу річ, яка буде служити роками? Я від цього далекий. Стараюсь купувати готові рішення. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
yu1986ra Опубликовано 17 июня, 2025 Share Опубликовано 17 июня, 2025 25 хвилин тому, Пахомич сказав: Вам , як пасічнику потрібно змиритись з думкою - пасіці прийшов гаплик ,не сьогддні ,то завтра. А може й через 10 років. Тільки мертвий не виліковний. Я ще поборюсь. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Рекомендуемые сообщения
Присоединяйтесь к обсуждению
Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.