Паланочка Опубликовано 18 февраля, 2016 Автор Share Опубликовано 18 февраля, 2016 природа нічого не створе. Бджола зараз залежна від людини, в природі без людини бджола не зможе вижити. Звідки у вас взагалі думки про якісь стерильні умови. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
vovchik v Опубликовано 18 февраля, 2016 Share Опубликовано 18 февраля, 2016 3 часа назад, Паланочка сказал: Звідки у вас взагалі думки про якісь стерильні умови. Під стерильними умовами я маю наувазі : ШО ,зимівники , відбор падевого меду і заміна його на цукор , боротьба з кліщем і т.д. тобто все те що людина робить з бджолою . Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
vovchik v Опубликовано 18 февраля, 2016 Share Опубликовано 18 февраля, 2016 Бджоли ж звідкись з,явились . І без людини вона виживе , просто їй прийдеться пройти знову той шлях єволюції що колись. Да , популяція зменьшиться ( можливо вийде на грань вимирання ) , але я думаю виживе . Що правда , це вже буде не та бджола яку ми знаемо і до якої звикли . Извините что так отписал , что я с редактором " намухлевал " 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Паланочка Опубликовано 18 февраля, 2016 Автор Share Опубликовано 18 февраля, 2016 я не можу зрозуміти що ви намагаєтесь сказати ? бджолу не треба селекціювати чи що ? Бджола в сьогоднішньому стані (европейська бджола) не зможе вижити, кліщ, зміна умов існування і так далі, є бажання поекспериментувати зо ставте без обробітку пару сімей , сумніваюсь що більше двох сезонів вони витримають. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
vovchik v Опубликовано 18 февраля, 2016 Share Опубликовано 18 февраля, 2016 5 минут назад, Паланочка сказал: я не можу зрозуміти що ви намагаєтесь сказати ? бджолу не треба селекціювати чи що ? Бджола в сьогоднішньому стані (европейська бджола) не зможе вижити, кліщ, зміна умов існування і так далі, є бажання поекспериментувати зо ставте без обробітку пару сімей , сумніваюсь що більше двох сезонів вони витримають. Якщо людство хоче мати мед , то без селекції не обійтися . Аборигенні бджоли ( моєї місцевості ) підходять для пасічникування 2 - 10 вуликів не більше. Для більших маштабів потрібна інша бджола ( така яку Ви зараз маете ) . Просто у кожного цілі свої . У людини - щоб отримати продукцію бджільництва з максимальним комфортом для себе . У природи - вижити. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
nibond Опубликовано 18 февраля, 2016 Share Опубликовано 18 февраля, 2016 14 часа назад, Иван Иваныч сказал: Предложение хорошее.Согласно этому предложению я перевожу свою пасеку в племенную,а Вы будете разводить только ту породу которую я захочу и все свободы закончились и еще маток на 100% семей покупать будете.А чего мне такой план нравиться и от конкурентов на медовом рынке избавлюсь и на продаже маток заработаю. От бачите, дискусія була не даремною, Ви вже погоджуютесь, що достатньо окремих зон чистопородного розведення (заказників). Я б погодився утримувати пасіку в зоні такого заказника, адже там заборонено знищувати медоносні угіддя. А ще Ви б всіляко мене заохочували до чистопородного розведення, мені це б подобалось. От тільки відносно "хотелок", то це нездійснене, бо розводити будете не яку хочу, а яку визначать, і по затвердженому плану, та ще й з використанням новітніх засобів - ШО і ДНК аналіз. То ж буде результат, і тоді точно вже Європа буде заздрити нам Я за таке двома руками. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
vovchik v Опубликовано 18 февраля, 2016 Share Опубликовано 18 февраля, 2016 3 часа назад, Паланочка сказал: Ни для кого не секрет что среди местных пчёл попадаются семьи - рекордистки по медосборам . Так вот у меня вопрос : Можно ли ( нужно ) от них выводить маток для перевода песеки на их маток ? Трутня мы конечно проконтролировать не можем , разве что вырезать весь трутневый расплод кроме отцовской семьи в надежде что повезет . Что Вы скажете с точки зрения матковода . Есть хоть какая-то перспектива получить нормальные семьи ? 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Паланочка Опубликовано 18 февраля, 2016 Автор Share Опубликовано 18 февраля, 2016 3 минуты назад, vovchik13033 сказал: Ни для кого не секрет что среди местных пчёл попадаются семьи - рекордистки по медосборам . Так вот у меня вопрос : Можно ли ( нужно ) от них выводить маток для перевода песеки на их маток ? Трутня мы конечно проконтролировать не можем , разве что вырезать весь трутневый расплод кроме отцовской семьи в надежде что повезет . Что Вы скажете с точки зрения матковода . Есть хоть какая-то перспектива получить нормальные семьи ? реально, бабка на двоє гадала. скоріше ні чим так. Те що сім'ї гібридні можете не сумніватись. Випадково формуються комбінації які добре спрацьовують , але при виводі від них маток ви не можете отримати знову таку комбінацію, бо матки дочки будуть різні (різна сперма в сперматеці) до тогож трутень знову випадковий, а отже у вас знову буде якась кількість випадкових успішних комбінацій і неуспішних. Для того щоб отримати від матки "рівних" дочок потрібно щоб матка сама мала однорідний генотип (консолідований, однотипний) і в сперматеці також все було однорідне , тоді ви можете отримати більш менш прогнозований результат. Без контролю мами -тата отримати оце однорідне в принципі малоймовірно. Якби у вас був в вашій місцевості більш менш чистопородний трутневий фон (однорідний) тоді можна було б займатись , масовою селекцією. коротко суть полягає в тому що пасіка ділиться на три групи , від кращої виводяться матки для інших сімей , гірша бракується,середня працює. І так з року в рік. Найкращий варіант для вас (на мою думку) придбати пару чистопородних маток і від них виводити дочок в товарні сімї. Якщо хочете реально пробувати себе в селекції то тут або освоювати ШО , або шукати ізольоване місце під облітник, або користуватись послугами станцій ШО. 7 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Винодел Опубликовано 18 февраля, 2016 Share Опубликовано 18 февраля, 2016 Хочется дать вам ответ,раз просите,но не перепечатывать же то что прочитал в учебнике в разделах "Массовій добір", "Індивудуальна селекція з перевіркою нащадків".Разделы могут и по другому называться вроде "Бонитировка" но есть почти в каждом учебнике,читайте. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
vovchik v Опубликовано 18 февраля, 2016 Share Опубликовано 18 февраля, 2016 2 минуты назад, Паланочка сказал: реально, бабка на двоє гадала. скоріше ні чим так. Те що сім'ї гібридні можете не сумніватись. Випадково формуються комбінації які добре спрацьовують , але при виводі від них маток ви не можете отримати знову таку комбінацію, бо матки дочки будуть різні (різна сперма в сперматеці) до тогож трутень знову випадковий, а отже у вас знову буде якась кількість випадкових успішних комбінацій і неуспішних. Для того щоб отримати від матки "рівних" дочок потрібно щоб матка сама мала однорідний генотип (консолідований, однотипний) і в сперматеці також все було однорідне , тоді ви можете отримати більш менш прогнозований результат. Без контролю мами -тата отримати оце однорідне в принципі малоймовірно. Якби у вас був в вашій місцевості більш менш чистопородний трутневий фон (однорідний) тоді можна було б займатись , масовою селекцією. коротко суть полягає в тому що пасіка ділиться на три групи , від кращої виводяться матки для інших сімей , гірша бракується,середня працює. І так з року в рік. Найкращий варіант для вас (на мою думку) придбати пару чистопородних маток і від них виводити дочок в товарні сімї. Якщо хочете реально пробувати себе в селекції то тут або освоювати ШО , або шукати ізольоване місце під облітник, або користуватись послугами станцій ШО. Приблизно так я й думав Тому з Вашею думкою згоден на 100% . Неясно яка буде матка наступного покоління не кажучи вже про трутня . А якщо все ж ризикнути й запліднити матку штучно від трутнів приблизно теї ж пророди ? 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Паланочка Опубликовано 18 февраля, 2016 Автор Share Опубликовано 18 февраля, 2016 якщо буде "приблизно" то і отримаєте теж приблизно Для того щоб з приблизно зробити саме те потрібно не одне покоління відбирати і підбирати. 3 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Винодел Опубликовано 18 февраля, 2016 Share Опубликовано 18 февраля, 2016 Да ,Артеме, відчуваеться,що ви печатаете як завзята"ремінгтонщіця",добра,чуйна людина,яка не полінувалась дати відповідь в десять рядків на ділетанське запитання. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Паланочка Опубликовано 18 февраля, 2016 Автор Share Опубликовано 18 февраля, 2016 3 минуты назад, Винодел сказал: Да ,Артеме, відчуваеться,що ви печатаете як завзята"ремінгтонщіця",добра,чуйна людина,яка не полінувалась дати відповідь в десять рядків на ділетанське запитання. дякую Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
vovchik v Опубликовано 18 февраля, 2016 Share Опубликовано 18 февраля, 2016 5 минут назад, Винодел сказал: Да ,Артеме, відчуваеться,що ви печатаете як завзята"ремінгтонщіця",добра,чуйна людина,яка не полінувалась дати відповідь в десять рядків на ділетанське запитання. Ось ! А потім хтось ( узагальнено) обіжається коли на їх запитання відповідають одним словом Тема як називається ? От і запитую те що цікаво , літературу я теж читав і пам,ятаю що куди і як . Але поспілкуватися з матководом - практиком дуже хочеться , бо всі знають теорія одне , а практика інше . Так що нічого мене " травити ". 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
vovchik v Опубликовано 18 февраля, 2016 Share Опубликовано 18 февраля, 2016 Артем в мене ще одне запитання , що правда не в тему але ... Якщо на пасіці дві лінії маток ( наприклад №1 і №2 ) . І одна лінія №1 покаже кращий результат за іншу №2 ( думаю так і буде ) . Як Ви вважаєте переводити всю пасіку на дочок продуктивнішої лінії №1 , а від меньш продуктивної №2 відмовитись ? Чи комплектувати пасіку 50 на 50 , або 70 а 30 . Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Винодел Опубликовано 18 февраля, 2016 Share Опубликовано 18 февраля, 2016 Не мав думки вас ображати та ін.,просто висловив захоплення здібностями колеги.Але про аборигенних бджіл.Колись я мав амбіції вважатись сучасним,прогресивним пасічником і купував чистопородних маток у відомих маткарів з метою мати добрих (продуктивних,миролюбних,хворобостійкіх бджіл) чесно признаюсь собі що не маю таких бджіл,Конкретно,коли я захотів порівняти свої успіхи в добуванні меду з результатами пасічникування колег в окрузі,які ніколи не купляли маток,то виявилось що їхні(місцеві,беспородні) бджоли приносят меду не менш а в декого і більше(і швидче вього з їхнього боку це не брехня),така от інф. для роздумів.Я та і ,напевно, ви неодноразово чули і особисто пересвідчувались, що в колег які не купували чистопородних,племінних,маток є добрі бджоли.Масовий добір-це справа на все життя,тобто кожен пасічник цим займаеться(в різній мірі) постійно але далеко не кожний може почути в свою адресу твердження на зразок:"Бабенковські матки- це супер".Отак,чи то флуд чи сувора правда буття 3 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Паланочка Опубликовано 18 февраля, 2016 Автор Share Опубликовано 18 февраля, 2016 6 минут назад, vovchik13033 сказал: Якщо на пасіці дві лінії маток ( наприклад №1 і №2 ) . І одна лінія №1 покаже кращий результат за іншу №2 ( думаю так і буде ) . Як Ви вважаєте переводити всю пасіку на дочок продуктивнішої лінії №1 , а від меньш продуктивної №2 відмовитись ? Чи комплектувати пасіку 50 на 50 , або 70 а 30 . я не можу вам дати конкретної відповіді , бо тут повно не відомих, наскільки гірше по яких характеристиках , що планується робити надалі з тими лініями і так далі, до того ж у мене були б свої пріоритети у вас свої, тому якщо лінія вам не підходить бракуєте, якщо підходить працюєте. Якщо ви маєте на увазі обліт маток одної лінії на трутнях іншої , то я сумніваюсь що ваші матки облетяться хоча б на половину з трутнями вашої пасіки. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
vovchik v Опубликовано 18 февраля, 2016 Share Опубликовано 18 февраля, 2016 2 минуты назад, Винодел сказал: Не мав думки вас ображати та ін.,просто висловив захоплення здібностями колеги.Але про аборигенних бджіл.Колись я мав амбіції вважатись сучасним,прогресивним пасічником і купував чистопородних маток у відомих маткарів з метою мати добрих (продуктивних,миролюбних,хворобостійкіх бджіл) чесно признаюсь собі що не маю таких бджіл,Конкретно,коли я захотів порівняти свої успіхи в добуванні меду з результатами пасічникування колег в окрузі,які ніколи не купляли маток,то виявилось що їхні(місцеві,беспородні) бджоли приносят меду не менш а в декого і більше(і швидче вього з їхнього боку це не брехня),така от інф. для роздумів.Я та і ,напевно, ви неодноразово чули і особисто пересвідчувались, що в колег які не купували чистопородних,племінних,маток є добрі бджоли.Масовий добір-це справа на все життя,тобто кожен пасічник цим займаеться(в різній мірі) постійно але далеко не кожний може почути в свою адресу твердження на зразок:"Бабенковські матки- це супер".Отак,чи то флуд чи сувора правда буття Я не обіжаюсь , просто Ваш пост на фоні мого прочитався двояко. Так , мені час від часу попадаються гарні місцеві матки з якими працювати одне задоволення ( продуктивність , рійливість ,агресія ). Та одна біда , така матка 1 на 50 . І дочки від неї дають вже не той результат ( хоча по зовнішнім ознакам схожі ) . Тому й питав за місцевих. Один знайомий пасічник , який бджолами займаеться багато років , каже що вивів якусь місцеву породу бджіл які не агресивні , продуктивні , малорійливі . Як він їх виводив не знаю , але знаю що він грався зі свищевими маточниками . Трутнів сказав виводив раннью весною , коли ще ні вкого не було , а в нього були . Що правда , коли я захотів купити в нього сім,ю то він " відмазався " . Ось , це я хотів почути ! Бо перевести всю пасіку на дочок однієї " мамки " може потягнути за собою близькоспоріднене спарування , а потім пів рамки не запечатаних личинок. 12 минуты назад, Паланочка сказал: Якщо ви маєте на увазі обліт маток одної лінії на трутнях іншої , то я сумніваюсь що ваші матки облетяться хоча б на половину з трутнями вашої пасіки. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Иван Иваныч Опубликовано 19 февраля, 2016 Share Опубликовано 19 февраля, 2016 9 часов назад, nibond сказал: От бачите, дискусія була не даремною, Ви вже погоджуютесь, що достатньо окремих зон чистопородного розведення (заказників). Я б погодився утримувати пасіку в зоні такого заказника, адже там заборонено знищувати медоносні угіддя. А ще Ви б всіляко мене заохочували до чистопородного розведення, мені це б подобалось. От тільки відносно "хотелок", то це нездійснене, бо розводити будете не яку хочу, а яку визначать, і по затвердженому плану, та ще й з використанням новітніх засобів - ШО і ДНК аналіз. То ж буде результат, і тоді точно вже Європа буде заздрити нам Я за таке двома руками. Все эти заказники с 20 км зоной филькина грамота.Если нет ареала однородной породы на большой территории,это просто игрушки.Это в теории вроде выглядит хорошо,а на практике навыводят всякой ерунды пару холодных зим с массовым падежом и тогда многие прозреют. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Sanich Опубликовано 19 февраля, 2016 Share Опубликовано 19 февраля, 2016 11 минуту назад, Иван Иваныч сказал: Все эти заказники с 20 км зоной филькина грамота.Если нет ареала однородной породы на большой территории,это просто игрушки.Это в теории вроде выглядит хорошо,а на практике навыводят всякой ерунды пару холодных зим с массовым падежом и тогда многие прозреют. Помниться мне "прекрасная" зима 2003 года, когда был массовый падеж аборигенных пчел. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Иван Иваныч Опубликовано 19 февраля, 2016 Share Опубликовано 19 февраля, 2016 3 минуты назад, Sanich сказал: Помниться мне "прекрасная" зима 2003 года, когда был массовый падеж аборигенных пчел. Не знаю как и где аборигенные пчелы погибли,А в восточной части вся карпатка отправилась в мир иной,а аборигены перезимовали и мед прекрастно носили.Кстати прошлую зиму пакетная пчела с Западной Украины тоже подвиг повторила,а местным хоть бы что.Вот в том году был падеж? БЫЛ.Списывают на все ,что попадя,а первая причина не приспособленная пчела. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Sanich Опубликовано 19 февраля, 2016 Share Опубликовано 19 февраля, 2016 3 минуты назад, Иван Иваныч сказал: Вот в том году был падеж? Не знаю. У меня небыло. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
SASHA.OK Опубликовано 19 февраля, 2016 Share Опубликовано 19 февраля, 2016 2 часа назад, Иван Иваныч сказал: Все эти заказники с 20 км зоной филькина грамота.Если нет ареала однородной породы на большой территории,это просто игрушки. Ну але це якось працює в Європі Ави хочите всю величезну країну поділити на "заповідник двох порід", та таку розкіш не можуть собі позволити навіть дуже багаті країни 4 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
SASHA.OK Опубликовано 19 февраля, 2016 Share Опубликовано 19 февраля, 2016 В 18.02.2016в09:00, Иван Иваныч сказал: Вот решит ваш сосед пасеку племенную карпатки сделать и закончился Ваш бакфаст. Ось в тому то і проблема, що розвелось тих "племінних" як гною і матеріал в них і відповідний В 18.02.2016в09:00, Иван Иваныч сказал: А может он любитель полеской или СР вот тогда Вам действительно весело будет Та нехай він тримає СР, а я як ходив в шортах по пасіці, так і дальше буду ходити В мене у сусіда пасіка за 50м від моєї, так я на його пасіку без сітки не зайду , але я не замітив щоб це якось впливало на моїх бджіл 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Граніт Опубликовано 19 февраля, 2016 Share Опубликовано 19 февраля, 2016 2 часа назад, Иван Иваныч сказал: Все эти заказники с 20 км зоной филькина грамота.Если нет ареала однородной породы на большой территории,это просто игрушки.Это в теории вроде выглядит хорошо,а на практике навыводят всякой ерунды пару холодных зим с массовым падежом и тогда многие прозреют. Согласен с вами, для безграмотных может это и филькина грамота. Но, для грамотных это реальные мероприятия, для конкретной цели, с последующим отбором. Вы можете привести примеры массового падежа всякой ерунды из за холодных зим? Коллеги, у кого пропала "навыведенная ерунда" из за холодной зимы? Иван Иванович, если никто не признается и вы не подтвердите вами написаное, я пойму, что вы здесь от нечего делать! 3 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Рекомендуемые сообщения
Присоединяйтесь к обсуждению
Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.