Перейти к содержанию

Аборигенні бджоли України

Паланочка

Рекомендуемые сообщения

природа нічого не створе. Бджола зараз залежна від людини, в природі без людини бджола не зможе вижити. Звідки у вас взагалі думки про якісь стерильні умови.

3 часа назад, Паланочка сказал:

Звідки у вас взагалі думки про якісь стерильні умови.

Під стерильними умовами я маю наувазі : ШО ,зимівники , відбор падевого меду і заміна його на цукор , боротьба з кліщем і т.д. тобто все те що людина робить з бджолою . 

Бджоли ж звідкись з,явились .:) І без людини вона виживе , просто їй прийдеться пройти знову той шлях єволюції що колись. Да , популяція зменьшиться ( можливо вийде на грань вимирання ) , але я думаю виживе . Що правда , це вже буде не та бджола яку ми знаемо і до якої звикли .:IMHO:

Извините что так отписал , что я с редактором " намухлевал " 

:)

я не можу зрозуміти що ви намагаєтесь сказати ? бджолу не треба селекціювати чи що ?:dntknw: Бджола в сьогоднішньому стані (европейська бджола) не зможе вижити, кліщ, зміна умов існування і так далі, є бажання поекспериментувати зо ставте без обробітку пару сімей , сумніваюсь що більше двох сезонів вони витримають. :dntknw:

5 минут назад, Паланочка сказал:

я не можу зрозуміти що ви намагаєтесь сказати ? бджолу не треба селекціювати чи що ?:dntknw: Бджола в сьогоднішньому стані (европейська бджола) не зможе вижити, кліщ, зміна умов існування і так далі, є бажання поекспериментувати зо ставте без обробітку пару сімей , сумніваюсь що більше двох сезонів вони витримають. :dntknw:

Якщо людство хоче мати мед , то без селекції не обійтися . Аборигенні бджоли ( моєї місцевості ) підходять для пасічникування 2 - 10 вуликів не більше. Для більших маштабів потрібна інша бджола ( така яку Ви зараз маете ) . 

Просто у кожного цілі свої . У людини - щоб отримати продукцію бджільництва з максимальним комфортом для себе . У природи - вижити.

14 часа назад, Иван Иваныч сказал:

Предложение хорошее.Согласно этому предложению я перевожу свою пасеку в племенную,а Вы будете разводить только ту породу которую я захочу и все свободы закончились и еще маток на 100% семей покупать будете.А чего мне такой план нравиться и от конкурентов на медовом рынке избавлюсь и на продаже маток заработаю.

От бачите, дискусія була не даремною, Ви вже погоджуютесь, що достатньо окремих зон чистопородного розведення (заказників). Я б погодився утримувати пасіку в зоні такого заказника, адже там заборонено знищувати медоносні угіддя. А ще Ви б всіляко мене заохочували до чистопородного розведення, мені це б подобалось.

От тільки відносно "хотелок", то це нездійснене, бо розводити будете не яку хочу, а яку визначать, і по затвердженому плану, та ще й з використанням новітніх засобів - ШО і ДНК аналіз. То ж буде результат, і тоді точно вже Європа буде заздрити нам

Я за таке двома руками.:)

3 часа назад, Паланочка сказал:

Ни для кого не секрет что среди местных пчёл попадаются семьи - рекордистки по медосборам . Так вот у меня вопрос : Можно ли ( нужно ) от них выводить маток для перевода песеки на их маток ? Трутня мы конечно проконтролировать не можем , разве что вырезать весь трутневый расплод кроме отцовской семьи в надежде что повезет . Что Вы скажете с точки зрения матковода . Есть хоть какая-то перспектива получить нормальные семьи ?

3 минуты назад, vovchik13033 сказал:

Ни для кого не секрет что среди местных пчёл попадаются семьи - рекордистки по медосборам . Так вот у меня вопрос : Можно ли ( нужно ) от них выводить маток для перевода песеки на их маток ? Трутня мы конечно проконтролировать не можем , разве что вырезать весь трутневый расплод кроме отцовской семьи в надежде что повезет . Что Вы скажете с точки зрения матковода . Есть хоть какая-то перспектива получить нормальные семьи ?

реально, бабка на двоє гадала. скоріше ні чим так. Те що сім'ї гібридні можете не сумніватись. Випадково формуються комбінації  які добре спрацьовують , але при виводі від них маток ви не можете отримати знову таку комбінацію, бо матки дочки будуть різні (різна сперма в сперматеці) до тогож трутень знову випадковий, а отже у вас знову буде якась кількість випадкових успішних комбінацій і неуспішних. Для того щоб отримати від матки "рівних" дочок потрібно щоб матка сама мала однорідний генотип (консолідований, однотипний) і в сперматеці також все було однорідне , тоді ви можете отримати більш менш прогнозований результат. Без контролю мами -тата отримати оце однорідне в принципі малоймовірно. Якби у вас був в вашій місцевості більш менш чистопородний трутневий фон (однорідний) тоді можна було б займатись , масовою селекцією. коротко суть полягає в тому що пасіка ділиться на три групи , від кращої виводяться матки для інших сімей , гірша бракується,середня працює. І так з року в рік. Найкращий варіант для вас (на мою думку) придбати пару чистопородних маток і від них виводити дочок в товарні сімї. Якщо хочете реально пробувати себе в селекції то тут або освоювати ШО , або шукати ізольоване місце під облітник, або користуватись послугами станцій ШО. :IMHO1:

Хочется дать вам ответ,раз просите,но не перепечатывать же то что прочитал в учебнике в разделах "Массовій добір", "Індивудуальна селекція з перевіркою нащадків".Разделы могут  и по другому называться вроде "Бонитировка" но есть почти в каждом учебнике,читайте.

2 минуты назад, Паланочка сказал:

реально, бабка на двоє гадала. скоріше ні чим так. Те що сім'ї гібридні можете не сумніватись. Випадково формуються комбінації  які добре спрацьовують , але при виводі від них маток ви не можете отримати знову таку комбінацію, бо матки дочки будуть різні (різна сперма в сперматеці) до тогож трутень знову випадковий, а отже у вас знову буде якась кількість випадкових успішних комбінацій і неуспішних. Для того щоб отримати від матки "рівних" дочок потрібно щоб матка сама мала однорідний генотип (консолідований, однотипний) і в сперматеці також все було однорідне , тоді ви можете отримати більш менш прогнозований результат. Без контролю мами -тата отримати оце однорідне в принципі малоймовірно. Якби у вас був в вашій місцевості більш менш чистопородний трутневий фон (однорідний) тоді можна було б займатись , масовою селекцією. коротко суть полягає в тому що пасіка ділиться на три групи , від кращої виводяться матки для інших сімей , гірша бракується,середня працює. І так з року в рік. Найкращий варіант для вас (на мою думку) придбати пару чистопородних маток і від них виводити дочок в товарні сімї. Якщо хочете реально пробувати себе в селекції то тут або освоювати ШО , або шукати ізольоване місце під облітник, або користуватись послугами станцій ШО. :IMHO1:

Приблизно так я й думав Тому з Вашею думкою згоден на 100% . Неясно яка буде матка наступного покоління не кажучи вже про трутня . 

А якщо все ж ризикнути й запліднити матку штучно від трутнів приблизно теї ж пророди ?

якщо буде "приблизно" то і отримаєте теж приблизно :wave: Для того щоб з приблизно зробити саме те потрібно не одне покоління відбирати і підбирати.

Да ,Артеме, відчуваеться,що ви печатаете як завзята"ремінгтонщіця",добра,чуйна людина,яка не полінувалась дати відповідь в  десять рядків на ділетанське запитання.

3 минуты назад, Винодел сказал:

Да ,Артеме, відчуваеться,що ви печатаете як завзята"ремінгтонщіця",добра,чуйна людина,яка не полінувалась дати відповідь в  десять рядків на ділетанське запитання.

:umora:дякую :umora:

5 минут назад, Винодел сказал:

Ось ! А потім хтось ( узагальнено) обіжається коли на їх запитання відповідають одним словом :dntknw:

Тема як називається ? От і запитую те що цікаво , літературу я теж читав і пам,ятаю що куди і як . Але поспілкуватися з матководом - практиком дуже хочеться , бо всі знають теорія одне , а практика інше . Так що нічого мене " травити ".:)

Артем в мене ще одне запитання , що правда не в тему але ...

Якщо на пасіці дві лінії маток ( наприклад №1 і №2 ) . І одна лінія №1 покаже кращий результат за іншу №2  ( думаю так і буде ) . Як Ви вважаєте переводити всю пасіку на дочок продуктивнішої лінії №1 , а від меньш продуктивної №2 відмовитись ? Чи комплектувати пасіку 50 на 50 , або 70 а 30 .

Не мав думки вас  ображати  та ін.,просто висловив захоплення здібностями колеги.Але про аборигенних бджіл.Колись я мав амбіції вважатись сучасним,прогресивним пасічником і купував чистопородних маток у відомих маткарів з метою мати добрих (продуктивних,миролюбних,хворобостійкіх бджіл) чесно признаюсь собі що не маю таких бджіл,Конкретно,коли я захотів порівняти свої успіхи в добуванні меду з результатами пасічникування колег в окрузі,які ніколи не купляли маток,то виявилось що їхні(місцеві,беспородні) бджоли приносят меду не менш а в декого і більше(і швидче вього з їхнього боку це не брехня),така от інф. для роздумів.Я та і ,напевно, ви  неодноразово чули і особисто пересвідчувались, що в колег які не купували чистопородних,племінних,маток є добрі бджоли.Масовий добір-це справа на все життя,тобто кожен пасічник цим займаеться(в різній мірі)  постійно але далеко не кожний може почути в свою адресу твердження на зразок:"Бабенковські матки- це супер".Отак,чи то флуд чи сувора правда буття

6 минут назад, vovchik13033 сказал:

Якщо на пасіці дві лінії маток ( наприклад №1 і №2 ) . І одна лінія №1 покаже кращий результат за іншу №2  ( думаю так і буде ) . Як Ви вважаєте переводити всю пасіку на дочок продуктивнішої лінії №1 , а від меньш продуктивної №2 відмовитись ? Чи комплектувати пасіку 50 на 50 , або 70 а 30 .

я не можу вам дати конкретної відповіді , бо тут повно не відомих, наскільки гірше по яких характеристиках , що планується робити надалі з тими лініями і так далі, до того ж у мене були б свої пріоритети у вас свої, тому якщо лінія вам не підходить бракуєте, якщо підходить працюєте.

Якщо ви маєте на увазі обліт маток одної лінії на трутнях іншої , то я сумніваюсь що ваші матки облетяться хоча б на половину з трутнями вашої пасіки.

2 минуты назад, Винодел сказал:

Не мав думки вас  ображати  та ін.,просто висловив захоплення здібностями колеги.Але про аборигенних бджіл.Колись я мав амбіції вважатись сучасним,прогресивним пасічником і купував чистопородних маток у відомих маткарів з метою мати добрих (продуктивних,миролюбних,хворобостійкіх бджіл) чесно признаюсь собі що не маю таких бджіл,Конкретно,коли я захотів порівняти свої успіхи в добуванні меду з результатами пасічникування колег в окрузі,які ніколи не купляли маток,то виявилось що їхні(місцеві,беспородні) бджоли приносят меду не менш а в декого і більше(і швидче вього з їхнього боку це не брехня),така от інф. для роздумів.Я та і ,напевно, ви  неодноразово чули і особисто пересвідчувались, що в колег які не купували чистопородних,племінних,маток є добрі бджоли.Масовий добір-це справа на все життя,тобто кожен пасічник цим займаеться(в різній мірі)  постійно але далеко не кожний може почути в свою адресу твердження на зразок:"Бабенковські матки- це супер".Отак,чи то флуд чи сувора правда буття

Я не обіжаюсь , просто Ваш пост на фоні мого прочитався двояко. 

Так , мені час від часу попадаються гарні місцеві матки з якими працювати одне задоволення ( продуктивність , рійливість ,агресія ). Та одна біда , така матка 1 на 50 . І дочки від неї дають вже не той результат ( хоча по зовнішнім ознакам схожі ) . Тому й питав за місцевих. Один знайомий пасічник , який бджолами займаеться багато років , каже що вивів якусь місцеву породу бджіл які не агресивні , продуктивні , малорійливі . Як він їх виводив не знаю , але знаю що він грався зі свищевими маточниками . Трутнів сказав виводив раннью весною , коли ще ні вкого не було , а в нього були . Що правда , коли я захотів купити в нього сім,ю то він " відмазався " .:) 

Ось , це я хотів почути ! Бо перевести всю пасіку на дочок однієї " мамки " може потягнути за собою близькоспоріднене спарування , а потім пів рамки не запечатаних личинок.  

12 минуты назад, Паланочка сказал:

Якщо ви маєте на увазі обліт маток одної лінії на трутнях іншої , то я сумніваюсь що ваші матки облетяться хоча б на половину з трутнями вашої пасіки.

9 часов назад, nibond сказал:

От бачите, дискусія була не даремною, Ви вже погоджуютесь, що достатньо окремих зон чистопородного розведення (заказників). Я б погодився утримувати пасіку в зоні такого заказника, адже там заборонено знищувати медоносні угіддя. А ще Ви б всіляко мене заохочували до чистопородного розведення, мені це б подобалось.

От тільки відносно "хотелок", то це нездійснене, бо розводити будете не яку хочу, а яку визначать, і по затвердженому плану, та ще й з використанням новітніх засобів - ШО і ДНК аналіз. То ж буде результат, і тоді точно вже Європа буде заздрити нам

Я за таке двома руками.:)

Все эти заказники с 20 км зоной филькина грамота.Если нет ареала однородной породы на большой территории,это просто игрушки.Это в теории вроде выглядит хорошо,а на практике навыводят всякой ерунды пару холодных зим с массовым падежом и тогда многие прозреют. 

11 минуту назад, Иван Иваныч сказал:

Все эти заказники с 20 км зоной филькина грамота.Если нет ареала однородной породы на большой территории,это просто игрушки.Это в теории вроде выглядит хорошо,а на практике навыводят всякой ерунды пару холодных зим с массовым падежом и тогда многие прозреют. 

Помниться мне "прекрасная" зима 2003 года, когда был массовый падеж аборигенных пчел. :hmm:

3 минуты назад, Sanich сказал:

Помниться мне "прекрасная" зима 2003 года, когда был массовый падеж аборигенных пчел. :hmm:

Не знаю как и где аборигенные пчелы погибли,А в восточной части вся карпатка отправилась в мир иной,а аборигены перезимовали и мед прекрастно носили.Кстати прошлую зиму пакетная пчела с Западной Украины тоже подвиг повторила,а местным хоть бы что.Вот в том году был падеж? БЫЛ.Списывают на все ,что попадя,а первая причина не приспособленная пчела.

3 минуты назад, Иван Иваныч сказал:

Вот в том году был падеж?

Не знаю. У меня небыло. 

2 часа назад, Иван Иваныч сказал:

Все эти заказники с 20 км зоной филькина грамота.Если нет ареала однородной породы на большой территории,это просто игрушки.

Ну але це якось працює в Європі :dntknw:   Ави хочите всю величезну країну поділити на "заповідник двох порід", та таку розкіш не можуть собі позволити навіть дуже багаті країни :IMHO:

В 18.02.2016в09:00, Иван Иваныч сказал:

Вот решит ваш сосед пасеку племенную карпатки сделать и закончился Ваш бакфаст. 

Ось в тому то і проблема, що розвелось тих "племінних" як гною і матеріал в них і відповідний :at:

В 18.02.2016в09:00, Иван Иваныч сказал:

А может он любитель полеской или СР вот тогда Вам действительно весело будет

Та нехай він тримає СР, а я як ходив в шортах по пасіці, так і дальше буду ходити :ae:  В мене у сусіда пасіка за 50м від моєї, так я на його пасіку без сітки не зайду :vinny:, але я не замітив щоб це якось впливало на моїх бджіл  :wave:

2 часа назад, Иван Иваныч сказал:

Согласен с вами, для безграмотных может это и филькина грамота. Но, для грамотных это реальные мероприятия, для конкретной цели, с последующим отбором. 

Вы можете привести примеры массового падежа всякой ерунды из за холодных зим?

Коллеги, у кого пропала "навыведенная ерунда" из за холодной зимы?  

Иван Иванович, если никто не признается и вы не подтвердите вами написаное, я пойму, что вы здесь от нечего делать!

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...