serg725 Posted October 28, 2018 Share Posted October 28, 2018 В 26.10.2018 в 20:13, nibond сказал: Викладаю оригінал Вулик Паламарчука (БК 4-2012).pdf Дякую! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ю.М. Posted September 26, 2019 Share Posted September 26, 2019 Готуючись до нового сезону хочу почути відгуки про вулик Паламарчука. Мої підрахунки показують, що це найдешевший і найбільш економічний вулик що є в Україні. Але і це ще не все! Якщо зробити цей вулик з очерету за технологією В.Ничика, то решта вуликів - для олігархів! В 10-20 разів дешевше!!! А далі ще одна ідея - вулик ідеальний під українську рамку - економія кормів в 2 рази!!! Третя ідея - ідеальний для посушливого клімату! Прошу до розмови! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
uam_63 Posted September 26, 2019 Share Posted September 26, 2019 Але і це ще не все! Якщо зробити цей вулик з очерету за технологією В.Ничика, то решта вуликів - для олігархів! В 10-20 разів дешевше!!! А далі ще одна ідея - вулик ідеальний під українську рамку - економія кормів в 2 рази!!! Третя ідея - ідеальний для посушливого клімату! Прошу до розмови! Економія кормів в два рази це як за рахунок чого? Ідеальний для посушливого клімату це взагалі про що ?На рахунок очерету і економії .Ви пробували збирати очерет заготовити потрібну кількісь , зробити прес форму не все так дешево як вам здається і на каркас в Ничика використовується дуб що теж недуже дешево. Надіслано від мого SM-A520F, використовуючи Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ю.М. Posted September 26, 2019 Share Posted September 26, 2019 10 минут назад, uam_63 сказал: Економія кормів в два рази це як за рахунок чого? Ідеальний для посушливого клімату це взагалі про що ? На рахунок очерету і економії . Ви пробували збирати очерет заготовити потрібну кількісь , зробити прес форму не все так дешево як вам здається і на каркас в Ничика використовується дуб що теж недуже дешево. Надіслано від мого SM-A520F, використовуючи Tapatalk З кінця. 1. Пробував і виріс там, де очерету більше ніж землі і кожного року його палять.. Прес-форму можу робити серійно, тобто дешево. 2. Всі хапаються за голову - пливе вощина, тобто бджоли не можуть понизити температуру за рахунок вентиляції. Очерет порівняно з деревом, а тим паче з пластиком має кращі теплоізоляційні характеристики і стінка вулика пориста, тобто "дихає" по всій площі. Колись проводив спостереження за прополісуванням потолочин (решітки для збору прополісу) Виявляється бджоли залишають необхідну площу і в потрібному місці для вентиляції, так само як і прополісують льоток восени. В очеретяному вулику бджоли самі створюють систему вентиляції, а не чекають "розумного" пасічника. 3. Дуже просто! У кожної сім"ї по 2 спільні стінки з сусідніми сім"ями. Дві з 4-х - без втрат тепла! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
uam_63 Posted September 27, 2019 Share Posted September 27, 2019 З кінця. 1. Пробував і виріс там, де очерету більше ніж землі і кожного року його палять.. Прес-форму можу робити серійно, тобто дешево. 2. Всі хапаються за голову - пливе вощина, тобто бджоли не можуть понизити температуру за рахунок вентиляції. Очерет порівняно з деревом, а тим паче з пластиком має кращі теплоізоляційні характеристики і стінка вулика пориста, тобто "дихає" по всій площі. Колись проводив спостереження за прополісуванням потолочин (решітки для збору прополісу) Виявляється бджоли залишають необхідну площу і в потрібному місці для вентиляції, так само як і прополісують льоток восени. В очеретяному вулику бджоли самі створюють систему вентиляції, а не чекають "розумного" пасічника. 3. Дуже просто! У кожної сім"ї по 2 спільні стінки з сусідніми сім"ями. Дві з 4-х - без втрат тепла!1. Ну якщо пробували то вперед , но на мою думку це процес досить трудоємкий, накосити привезти відкалібрувати на виробництво одного вулика багато часу треба потратити.2. Те що вощина пливе винуватий не вулик а інше , всі знають хто.3 На рахунок спільних стінок і збереження тепла не вважаю це аргументом який дуже впливає на зимівлю.І на мою думку на весну краще мати одну сильну сімю ніж 4 не дуже .Надіслано від мого SM-A520F, використовуючи Tapatalk 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nibond Posted September 27, 2019 Share Posted September 27, 2019 11 година тому, Ю.М. сказав: В 10-20 разів дешевше!!! Про мікроклімат згоден, а от про ціну Цікаво, чому до сих пір немає масового промислового виробництва таких вуликів. Я б залюбки купив такий вулик навіть не в 10-20 разів дешевше, а хоч би в 3-4. Де така пропозиція. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lefty Posted September 27, 2019 Share Posted September 27, 2019 11 година тому, Ю.М. сказав: Готуючись до нового сезону хочу почути відгуки про вулик Паламарчука. Мої підрахунки показують, що це найдешевший і найбільш економічний вулик що є в Україні. Але і це ще не все! Якщо зробити цей вулик з очерету за технологією В.Ничика, то решта вуликів - для олігархів! В 10-20 разів дешевше!!! А далі ще одна ідея - вулик ідеальний під українську рамку - економія кормів в 2 рази!!! Третя ідея - ідеальний для посушливого клімату! Прошу до розмови! у мене пасіка на українську рамку, частина вуликів з очерету (виготовлені за технологією Нічика), все пишу із власного досвіду: на рахунок дешевезни вулика з очерету - якщо не рахувати свою працю, потрачений час то да вулик виходить дешевий тільки не в 10-20 раз то Ви на порядок загнули. Доречі обязка що у Нічика що у мене з сосни, а от стяжні реєчки (25мм*10-5мм) дуб ясен. Виготовити прес і довести його до пуття, зайняло багато часу і матеріалу пішло трохи (ось тут переважно застосовувався дуб - не кондиція переважно та все ж) , + гвинт з гайкою, станина металева ітд - одним словом дешевого пресу точно не вийде. стосовно економії - маю точнісінько такі ж вулики з дерева, щось тієї економії кормів в зиму, тим більше аж в два рази. не замітив, навіть коли зимувало дві сімейки через перегородку. стосовно мікроклімата - дійсно в жару викучуються бджоли значно менше а ніж в деревяних, ну і зимою волога відводиться гарно, що правда і перше і друге в деревяному вулику досягається певними маніпуляціями без проблем в цілому вулик з очерету подобається. легкий , не потрібно фарбувати, сам роблю коли маю час і натхнення тому і економія як на матеріалі так і коштах, мікроклімат літом і гарна зимівля без зайвих рухів, естетичне задоволення.... Що ж до самої технології Паламарчука - має право на життя проте тут ІМХО на любителя. Із збільшенням кількості бджолосімей я намагаюсь навпаки максимально все спрощувати..... стосовно посушливого клімату - теж не зрозумів 6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ю.М. Posted September 27, 2019 Share Posted September 27, 2019 11 часов назад, nibond сказал: Про мікроклімат згоден, а от про ціну Цікаво, чому до сих пір немає масового промислового виробництва таких вуликів. Я б залюбки купив такий вулик навіть не в 10-20 разів дешевше, а хоч би в 3-4. Де така пропозиція. Бачимо на палеті 4 вулики, варість кожного-1000грн + вартість палети. Всю композицію замінить 1 вулик Паламарчука. Вартість з очерету -500грн. Дійсно, прес буде коштувати близько 10 000грн, але це значно дешевше хорошого станка по дереву. Чому нема пропозиції - я сам дивуюся, тому й "підняв" тему. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ю.М. Posted September 27, 2019 Share Posted September 27, 2019 10 часов назад, Lefty сказал: у мене пасіка на українську рамку, частина вуликів з очерету (виготовлені за технологією Нічика), все пишу із власного досвіду: на рахунок дешевезни вулика з очерету - якщо не рахувати свою працю, потрачений час то да вулик виходить дешевий тільки не в 10-20 раз то Ви на порядок загнули. Доречі обязка що у Нічика що у мене з сосни, а от стяжні реєчки (25мм*10-5мм) дуб ясен. Виготовити прес і довести його до пуття, зайняло багато часу і матеріалу пішло трохи (ось тут переважно застосовувався дуб - не кондиція переважно та все ж) , + гвинт з гайкою, станина металева ітд - одним словом дешевого пресу точно не вийде. стосовно економії - маю точнісінько такі ж вулики з дерева, щось тієї економії кормів в зиму, тим більше аж в два рази. не замітив, навіть коли зимувало дві сімейки через перегородку. стосовно мікроклімата - дійсно в жару викучуються бджоли значно менше а ніж в деревяних, ну і зимою волога відводиться гарно, що правда і перше і друге в деревяному вулику досягається певними маніпуляціями без проблем в цілому вулик з очерету подобається. легкий , не потрібно фарбувати, сам роблю коли маю час і натхнення тому і економія як на матеріалі так і коштах, мікроклімат літом і гарна зимівля без зайвих рухів, естетичне задоволення.... Що ж до самої технології Паламарчука - має право на життя проте тут ІМХО на любителя. Із збільшенням кількості бджолосімей я намагаюсь навпаки максимально все спрощувати..... стосовно посушливого клімату - теж не зрозумів Прес можна зробити дешевим при серійному виробництві. Економія кормів при зимівлі 3х і 4х сімей буде різна, це підтверджує і автор вулика - Паламарчук В.А. Технологія дійсно нами не освоєна, але це не значить недосконала. Клімат - мав на увазі спекотне літо з максимальними температурами. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Віталій.В Posted September 27, 2019 Share Posted September 27, 2019 20 минут назад, Ю.М. сказал: Чому нема пропозиції - я сам дивуюся, тому й "підняв" тему. Я трішки ознайомлений з технологією виробництва вуликів з очерету тому , вулик з очерету дешевий у виробництві власними руками ( не враховуючи затрат ручного труда ) у випадку виробництва найнятим робітником вулик вийде не дешевше як із дерева, як дуже багато деталей і затрат часу на збір корпусу. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Віталій.В Posted September 27, 2019 Share Posted September 27, 2019 33 минуты назад, Ю.М. сказал: Економія кормів при зимівлі 3х і 4х сімей буде різна, це підтверджує і автор вулика - Паламарчук В.А. Або ще більші проблеми, вулик на 4-ри сімї як не постав а одна сім"я завжди з південої сторони, уявіть таку каритну... лютий місяць, виходить гарне сонце і в сімї з південої сторони ( лівий бік) гріє сонце, північна соторона ( правий бік ) гріє ще одна сім"я, і отримуєм гарне тепло для закладки розплоду ! в результаті поїдання кормів підвищина температура яка провокує закласти розплод сусідніх сімей, і як результат переповнення кишечника, діарея, осип сімей. Я дві зими при попарній зимівлі не розумів в чому причина, а потім зрозумів якщо повернути вулик так щоб північ і південь був в обох сімей ( с переду та з заду ) проблеми закінчуюця. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted September 28, 2019 Share Posted September 28, 2019 8 годин тому, Ю.М. сказав: Бачимо на палеті 4 вулики, варість кожного-1000грн + вартість палети. Всю композицію замінить 1 вулик Паламарчука. Вартість з очерету -500грн. Юрій Михайлович, до цієї конструкції з чотирьох вуликів по 1000 грнтреба ще додати 500 грн на вулик Паламарчука. Тому що цей вулик для зимівлі а не для збору меду. Ну хіба ще для продажу пакетів. Але до початку травня, коли продають пакети, вісім рамок у вулику замало. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Мико Posted September 28, 2019 Share Posted September 28, 2019 8 часов назад, Ю.М. сказал: Дійсно, прес буде коштувати близько 10 000грн, але це значно дешевше хорошого станка по дереву. Чому нема пропозиції - я сам дивуюся, тому й "підняв" тему. Потому что 90 % пчеловодов имеют желание иметь деревянные ульи Что и подтверждено наочно . Сколько пасек пришлось видеть и везде деревянные ульи 10 % любят екзотику ,ППУ , ППС, дуплянки , камышовые ,и с очерета Пресс за 10000 купит 2 человека и то если будут тратить чужие деньги олигарха от пчеловодства 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nibond Posted September 28, 2019 Share Posted September 28, 2019 7 годин тому, Мико сказав: Потому что 90 % пчеловодов имеют желание иметь деревянные ульи Якби вулик з очерету продавався за ціною втричі дешевше дерев'яних, то я б надав їм перевагу. Але морочити голову самому бажання не має. При промисловому виробництві така ціна реальна, адже вартість сировини мізерна в порівнянні з добавленою вартістю. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Мико Posted September 28, 2019 Share Posted September 28, 2019 2 минуты назад, nibond сказал: Якби вулик з очерету продавався за ціною втричі дешевше дерев'яних, то я б надав їм перевагу. Але морочити голову самому бажання не має. При промисловому виробництві така ціна реальна, адже вартість сировини мізерна в порівнянні з добавленою вартістю. За банку подсолнуха я бы тоже купил с полсотни с очерету На одной краске прогореть можно ,покрасив 50 штук деревянных и в два слоя 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted September 28, 2019 Share Posted September 28, 2019 21 хвилину тому, Мико сказав: За банку подсолнуха я бы тоже купил с полсотни с очерету На одной краске прогореть можно ,покрасив 50 штук деревянных и в два слоя Цікаво, а оси, шершні та миші не селяться у них? Я маю на увазі стінки. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted September 28, 2019 Share Posted September 28, 2019 17 годин тому, Ю.М. сказав: Бачимо на палеті 4 вулики, варість кожного-1000грн + вартість палети. Всю композицію замінить 1 вулик Паламарчука. Вартість з очерету -500грн. Дійсно, прес буде коштувати близько 10 000грн, але це значно дешевше хорошого станка по дереву. Чому нема пропозиції - я сам дивуюся, тому й "підняв" тему. А чому ж тоді вартість пресу ви не вклали у вартість вуликів? Це ж логічно. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Віталій.В Posted September 28, 2019 Share Posted September 28, 2019 51 минуту назад, ДобровоЛ сказал: Цікаво, а оси, шершні та миші не селяться у них? Я маю на увазі стінки. На це питання повністю може відповісти тільки Василь Миколайович Ничик, я за два роки користування вуликами з очерету такого не помічав, єдиний хто селиця в очереті а саме в трубках очерету, це осмії, і тільки під час зберігання очерету, на корпусах торці очерету закриті цинкованой бляхой. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted September 28, 2019 Share Posted September 28, 2019 5 хвилин тому, Віталій.В сказав: На це питання повністю може відповісти тільки Василь Миколайович Ничик, я за два роки користування вуликами з очерету такого не помічав, єдиний хто селиця в очереті а саме в трубках очерету, це осмії . Так, я і їх мав на увазі. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nibond Posted September 28, 2019 Share Posted September 28, 2019 50 хвилин тому, ДобровоЛ сказав: Цікаво, а оси, шершні та миші не селяться у них? Я маю на увазі стінки. У мене були не вулики, а заставні з очерету. То миші заводились тільки там, де попадалось вінняча. 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Віталій.В Posted September 28, 2019 Share Posted September 28, 2019 25 минут назад, ДобровоЛ сказал: Так, я і їх мав на увазі. Осмії живуть тільки коли очерет на кучі, я очерет ріжу по дліні прямо на річці перебираю та складаю у мішок, коли очерет зберігаєця в мішках осмії появляюця, разів два перекладу мішки, осмії самі і зникають. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ю.М. Posted September 28, 2019 Share Posted September 28, 2019 5 часов назад, ДобровоЛ сказал: А чому ж тоді вартість пресу ви не вклали у вартість вуликів? Це ж логічно. А на скільки вуликів ділити? Загалом обладнання окупається роками, т.з. амортизація. Якщо обладнання окупає себе за 1-2 роки- це дуже добре! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ю.М. Posted September 28, 2019 Share Posted September 28, 2019 15 часов назад, Solo сказал: Юрій Михайлович, до цієї конструкції з чотирьох вуликів по 1000 грнтреба ще додати 500 грн на вулик Паламарчука. Тому що цей вулик для зимівлі а не для збору меду. Ну хіба ще для продажу пакетів. Але до початку травня, коли продають пакети, вісім рамок у вулику замало. А чому не для меду??? На відомих мені промислових пасіках вулики постійно стоять на піддонах. На них кочують, на них зимують. Якщо їх роками не рухають, чому не спростити конструкцію? Навіщо зайві суміжні стінки? А тоді навіщо піддон, якщо можна прибити 2 бруски до дна вулика? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ю.М. Posted September 28, 2019 Share Posted September 28, 2019 В 27.09.2019 в 21:22, Віталій.В сказал: Або ще більші проблеми, вулик на 4-ри сімї як не постав а одна сім"я завжди з південої сторони, уявіть таку каритну... лютий місяць, виходить гарне сонце і в сімї з південої сторони ( лівий бік) гріє сонце, північна соторона ( правий бік ) гріє ще одна сім"я, і отримуєм гарне тепло для закладки розплоду ! в результаті поїдання кормів підвищина температура яка провокує закласти розплод сусідніх сімей, і як результат переповнення кишечника, діарея, осип сімей. Я дві зими при попарній зимівлі не розумів в чому причина, а потім зрозумів якщо повернути вулик так щоб північ і південь був в обох сімей ( с переду та з заду ) проблеми закінчуюця. Проблема раннього розплоду скоріше проблема маток . Багато років у мене вулики зимують льотками на південь, льотки не притіняю і на пасіці буваю раз на місяць. Але матки місцеві, адаптовані. До появи пилку в природі розплоду не женуть. Що стосується орієнтації льотків можливі два варіанти - 4 льотки на 4 сторони, або по 2 на 2 сторони. Це питання обговорювали з промисловиками що тримають 4 вулики на піддоні. Думки розійшлися, кому як зручно. Я б ставив 2 на 2. Тоді орієнтувати вулики простіше 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Віталій.В Posted September 28, 2019 Share Posted September 28, 2019 14 минут назад, Ю.М. сказал: Проблема раннього розплоду скоріше проблема маток . Багато років у мене вулики зимують льотками на південь, льотки не притіняю і на пасіці буваю раз на місяць. Але матки місцеві, адаптовані. До появи пилку в природі розплоду не женуть. Що стосується орієнтації льотків можливі два варіанти - 4 льотки на 4 сторони, або по 2 на 2 сторони. Це питання обговорювали з промисловиками що тримають 4 вулики на піддоні. Думки розійшлися, кому як зручно. Я б ставив 2 на 2. Тоді орієнтувати вулики простіше Ви не зрозуміли , причина не в тому куди повернуті літки, причина в тому що, з одного боку вулика гріє сонце з другого боку гріє сосідня сім'я, в результаті сім'я яку обігріли відчуває надлишкове тепло та реагує як на весну. Можливо із У/С такого не буде, але в мене карпатка і вона так реагує. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts