Перейти к содержанию

Киевская область 2012

Рекомендуемые сообщения

10 часов назад, ДобровоЛ сказал:

Цікаво, що ж там вам крушина дала?

Даёт всё тоже самое, что  и на любом взятке.

23 часа назад, ДобровоЛ сказал:

Цікаво, що ж там вам крушина дала?

Дуже добре, що цьогоріч не перевіз на крушину. Взятку практично не було, погода заважала. Три рази вона починала віділяти і швидко закінчувала. Навіть найкращі сім"ї принесли не більше 15 кіло. До того ж і верес у прольоті. жара.

Було декілька дзвінків з запитанням про лісовий мед хоча б з рамкових вуликів. З колод уже давно все заказано. Так, попит є, а ось ціна десь біля 150 грн. кіло. Десять літрів на 150...

і в той же час кочівля в середньому: 10 кіло рапс, 10 акація, 15 гречка, 40 сонях і це хоча б по 40 грн., як за гурт. Ні, таки поля. 

Мало меду. Висока ціна. У нашому регіоні переважно завжди так. Тому я і не намагаюсь бути промисловиком. Хоча останні роки ситуація мені здається на львівщині та тернопільщині починає змінюватись за рахунок ріпака та соняшника.  Не знаю як на волині. Як піде так і далі то наші лісові та польові меди зникнуть.

В 26.08.2017 в 09:44, Маркіян сказав:

Колись стояла пасіка біля лісу. То був завжди засмічений крушиною мед. Дуже особливого аромату і смаку. Це та родзинка що подобається людям. Бо з липи чи акаціі меди нейтральні порівнянно.

А чого ж засмічений ?

• 3 months later...

Дуже радий, що цього року кочував, кочував далеченько від дому. Вірніше, бджоли були на медозборі, а я дома, тільки раз в тиждень-два навідувався. Чому радий? бо якби на місці крутився того б меду не мав. Від 12-13 основних сімей і ще від 17 роїв і відводків відкачав півтори тони. І це коли сонях погано медував. Виручив золотарник. На наступний рік в пріоритеті розширення пасіки і кочівля на польові медодаї. Хоча і про ліс не забуду.:) Оті всі старі лежаки вивезу в ліс, на деревах зроблю платформи і їх на ті платформи. Чим погана пастка?:)

6 часов назад, Олександр М сказал:

Які затрати на перевезення 50 сімей,

4-5 раз на сезон?

У мене вийшло приблизно до 10 тис., точніше 8-9. Перший раз недалеко від дому на ріпак, потім на акацію за 30 км, далі переїзд в 20 км на гречку, потім ще раз в 20 км на пізній сонях, і додому - 70 км. Переїзд це ще не все, чимало грошей забирали поїздки на відкачування меду. Хлопці грошей не брали, тільки мед, але продукти купувалися, бензин. До того ж раз у тиждень їздив до бджіл автомобілем.

П. С. Мабуть тре доплюсувати. Після здачі меду хлопцям, котрі допомагали у відкачці 3 рази (гречка, сонях - ріпак, акацію і останній відбір дома своїми силами) дав по тисячі гривень.

23 минуты назад, бігунець сказал:

У мене вийшло приблизно до 10 тис., точніше 8-9. Перший раз недалеко від дому на ріпак, потім на акацію за 30 км, далі переїзд в 20 км на гречку, потім ще раз в 20 км на пізній сонях, і додому - 70 км. Переїзд це ще не все, чимало грошей забирали поїздки на відкачування меду. Хлопці грошей не брали, тільки мед, але продукти купувалися, бензин. До того ж раз у тиждень їздив до бджіл автомобілем.

П. С. Мабуть тре доплюсувати. Після здачі меду хлопцям, котрі допомагали у відкачці 3 рази (гречка, сонях - ріпак, акацію і останній відбір дома своїми силами) дав по тисячі гривень.

Игра стоила свеч?

Да. И это при том, что семей всего 30, из них отводки и рои 17, большая часть июнские, вывезены уже на подсолнух.

8 годин тому, Олександр М сказав:

Які затрати на перевезення 50 сімей,

4-5 раз на сезон?

Та тут багато факторів потрібно враховувати - і транспорт, і віддаль...:IMHO:

В 01.01.2017 в 21:12, бігунець сказав:

Три роки вивозив на липу. Цвіте рясно, а меду нема. Тому й вирішив замісь липи, хоч це набагато ближче до дому, везти на крушину. Там бджоли не тільки будуть з медом, ще й мені щось піднесуть. Так і по гречці. Позаминулого року приблизно по 3-4 літри на сім"ю, в минулому ще менше.

А я двічі виїжджав на липу і завди класно. Головне, щоб у місці кочівлі її було чимало і різної.Тоді якась колись та й вистрілить...:IMHO:

В 11.01.2017 в 21:21, Do6pbl? BecTHuk сказав:

Дуже дивно, коли дізнаються, що я почав пасічникування, то постійно запитують про гречаний мед. На відповідь, що такого немає і де бачили посіви гречки, починають ділитися спогадами з дитинства, як їли гречий мед! А на основне питання так ніхто і не відповів:hmm:

Та тепер потроху вже сіють - ціни ж на гречку взлетіли. Але є й інша біда - гречка є вже й така , що нічого й не виділяє.:dntknw: А гречаний у нас - один з найпахутіших - у цьому й весь секрет.:IMHO:

• 1 month later...
В 30.11.2017 в 22:35, бігунець сказал:

Дуже радий, що цього року кочував, кочував далеченько від дому. Вірніше, бджоли були на медозборі, а я дома, тільки раз в тиждень-два навідувався. Чому радий? бо якби на місці крутився того б меду не мав. Від 12-13 основних сімей і ще від 17 роїв і відводків відкачав півтори тони. І це коли сонях погано медував. Виручив золотарник. На наступний рік в пріоритеті розширення пасіки і кочівля на польові медодаї. Хоча і про ліс не забуду.:) Оті всі старі лежаки вивезу в ліс, на деревах зроблю платформи і їх на ті платформи. Чим погана пастка?:)

Кочуємо також в Овруцькому та Народицькому районнах. Будемо раді спілкуванню та товариству тел. 0979833296.

В 03.01.2018 в 16:20, SEMEN сказал:

Кочуємо також в Овруцькому та Народицькому районнах. Будемо раді спілкуванню та товариству тел. 0979833296.

Світ тісний.:) Впевнений, якщо ми і не пересікалися, то маємо спільних знайомих. Дзвонити поки що не буду, голова не варить взагалі. добу на роботі, до того ж збив два з половиною десятки криш, покрив жестю 15. А це тільки що з майстерні, скручував днища.

• 2 weeks later...
В 04.01.2018 в 20:55, бігунець сказав:

Світ тісний.:) Впевнений, якщо ми і не пересікалися, то маємо спільних знайомих. Дзвонити поки що не буду, голова не варить взагалі. добу на роботі, до того ж збив два з половиною десятки криш, покрив жестю 15. А це тільки що з майстерні, скручував днища.

А як на верес виїжджали? Бо я збираюся хоч пару сімей вивезти цього сезону при посередництві @snippi - у якого пасіка в Іванківському районі.:ah:

На верес виїзджати більше не планую. Колоди, можливо рамкові вулики на деревах, буде вересовий мед - добре, ні - то ні.

Виїзджали на верес в кінці липня, на початку серпня. Ранком закривали льотки ( в годині 3-4), грузилися і вперед. Перевозили за 15-20 км, але дороги... Так що витрачали на дорогу з годину. 

Забирали бджіл уже на початку вересня. Тоді бувають прохолодні дні, взятку вже нема, бджоли з обіду сидять по вуликах. Тож забирали вдень.

8 годин тому, бігунець сказав:

На верес виїзджати більше не планую. Колоди, можливо рамкові вулики на деревах, буде вересовий мед - добре, ні - то ні.

Виїзджали на верес в кінці липня, на початку серпня. Ранком закривали льотки ( в годині 3-4), грузилися і вперед. Перевозили за 15-20 км, але дороги... Так що витрачали на дорогу з годину. 

Забирали бджіл уже на початку вересня. Тоді бувають прохолодні дні, взятку вже нема, бджоли з обіду сидять по вуликах. Тож забирали вдень.

Якщо не секрет: по яких селах кочували?

Не секрет, по селам не стояв.:) Але приблизно... Дивіться на карті північніше с. Словечно є с. Козюлі. Приблизно в тому районі. Дивіться на північний захід. С. Дуби і далі, далі по дорозі. Перспективний край за Дубами, тільки що дороги туди практично нема, одні вибоїни.

• 3 months later...

перевіз першу партію. Погрузив 8 лежаків, можна було б ще пару, чи корпусні, але через свою пересторогу не став. Там є крутоватий, та до того ж косий схил. Вирішив побачити спочатку, як пройде поїздка.Foto3543_240.jpg

Вмістилося на мій віз 18 корпусних. Якщо б не виступала криша, помістилося б легко 21. ну  і треба доробити: наростити по ширині хоча б 5 см, а краще всі 10. И бортики зробити невеликі. Дома залишилося три вулики з бджолами. На днях перевезу.
На фото: 
-приїхали;
- вулики.
Foto3551_240.jpgi.gif

Foto3552_240.jpgi.gif

• 5 weeks later...

Минув місяць.

Частина вуликів, в основному відводки, рої, залишаються на старому точку. Відцвів рапс, котрий практично нічого не дав, разом з ним акація, малина. Тепер волошка по рапсу синіє. Перевозити не поспішаю, але думаю на цій неділі все ж перевезти на іван-чай. Друга частина сімей в кількості 15 шт. побувала на акації, подалі від рапсу. Хотів залишити там і на липу, але з"явилися двуногі збирачі і витягли з вулика декілька напіврамок з медом. Тож швиденько відкачав і цієї ночі перевіз уже найманою машиною на іван-чай.

26 хвилин тому, бігунець сказав:

Минув місяць.

Частина вуликів, в основному відводки, рої, залишаються на старому точку. Відцвів рапс, котрий практично нічого не дав, разом з ним акація, малина... 

Так ріпак хоч на розвиток то щось дав? :ah:

В 16.01.2018 в 19:24, бігунець сказав:

Не секрет, по селам не стояв.:) Але приблизно... Дивіться на карті північніше с. Словечно є с. Козюлі. Приблизно в тому районі. Дивіться на північний захід. С. Дуби і далі, далі по дорозі. Перспективний край за Дубами, тільки що дороги туди практично нема, одні вибоїни.

Бачив ще за Союзу секретні карти. Так саме десь у той бік і потягнуло було хмару з Чорнобиля...:ah:

3 часа назад, ДобровоЛ сказал:

Так саме десь у той бік і потягнуло було хмару з Чорнобиля

Можливо. Два села відселили в 90-ті. Мій мед провіряли вже декілька разів, все в нормі.

Підготував причеп. Бджоли в корпусниках на ньому й зимували. Рано-раненько їду на липу. Дякуючи модернізації, яку застосував, дивлячись на польських "сам скльоцав" - обійшовся без жодного помічника. Середня висувка виїжджає на підшипниках. Всього завантажено 15 багатокорпусників.

IMG_1324.JPG

IMG_1328.JPG

Хороший прицеп, хай би й мені "скльоцали". 

Перевіз на іва-чай. Частину ще тиждень тому, частину вчора. Рослина цвіте, а в вуликах пусто.:(

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...