surovyj Опубликовано 23 августа, 2015 Share Опубликовано 23 августа, 2015 Вы когда нибудь видели, чтоб роевая семья свалила с улика практически всем личным составом, и бросив корм и расплод? А при слетах люди пишут (тьфу, тьфу не было у самого) пчелы нет, мед есть, расплод брошен. ? Бували випадки що на меду та росплоді залишалась жменя бджіл та матка, але це не зліт а поступовий "розліт" замучених кліщем бджіл. Щоб сім"я покинула нажите важкою працею та подалась невідь куди то такого не було. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Мико Опубликовано 29 августа, 2015 Share Опубликовано 29 августа, 2015 29 августа рой привился в 15-00 Осень на носу а бакфаст роится .Как его собирать ? рамку из дома вынести невозможно -нападение Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Мико Опубликовано 29 августа, 2015 Share Опубликовано 29 августа, 2015 Это роёк посаженный 23 августа ,покинул жилище .Лучше бы он вчера улетел ,когда я мёд домой отвозил Обрезал крылья матке ,теперь пусть попробует полетать .Метку обновил ,еле заметная была Видать маркер на водной основе не очень хорош .Всё заснял на видео Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Etamin Опубликовано 11 мая, 2016 Share Опубликовано 11 мая, 2016 Доброго дня, при вчорашньому (11.05) огляді сімей стикнувся з неочікуваною проблемою ознак раннього роїння. Вулик №3 (лежак 19 рамочний): - минулорічний пійманий дикий рій, - сім'я - 14 рамок. плотний засів, є одноденний. - бджіл багато, за заставною дошкою величезна борода на 3 л. - по краях рамок 25 незапечатаних маточників з молочком та личинками. Мої дії: Поставив одну суш та одну вощину, відкрив повністю верхній та нижній льотки, позрізав маточники (рамки обліплені бджолами - міг пропустити). Питання наступні: 1.Чи будуть бджоли тягнути вощину в такому випадку? 2. Чи може сім'я вийти з ройового стану після вищевказаних дій? 3. Робити відводок? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Wladimir_K Опубликовано 11 мая, 2016 Share Опубликовано 11 мая, 2016 Только что, Etamin сказал: Доброго дня, при вчорашньому (11.05) огляді сімей стикнувся з неочікуваною проблемою ознак раннього роїння. Вулик №3 (лежак 19 рамочний): - минулорічний пійманий дикий рій, - сім'я - 14 рамок. плотний засів, є одноденний. - бджіл багато, за заставною дошкою величезна борода на 3 л. - по краях рамок 25 незапечатаних маточників з молочком та личинками. Мої дії: Поставив одну суш та одну вощину, відкрив повністю верхній та нижній льотки, позрізав маточники (рамки обліплені бджолами - міг пропустити). Питання наступні: 1.Чи будуть бджоли тягнути вощину в такому випадку? 2. Чи може сім'я вийти з ройового стану після вищевказаних дій? 3. Робити відводок? Такі дії не допоможуть, сім'я в ройовому стані. Заберіть молоду бджолу і створіть ще нову сім'ю, а стару поступово навантажуйте роботою, даю засів і вощину. 5 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Мико Опубликовано 11 мая, 2016 Share Опубликовано 11 мая, 2016 6 минут назад, Etamin сказал: Доброго дня, при вчорашньому (11.05) огляді сімей стикнувся з неочікуваною проблемою ознак раннього роїння. 1.Чи будуть бджоли тягнути вощину в такому випадку? 2. Чи може сім'я вийти з ройового стану після вищевказаних дій? 3. Робити відводок? 0. вчера было 10.05 1. нет 2. нет 3. да 5 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Etamin Опубликовано 11 мая, 2016 Share Опубликовано 11 мая, 2016 Дякую за швидкі відповіді. Підкажіть чи не запізно робити тиху заміну матки в інших вуликах? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Wladimir_K Опубликовано 11 мая, 2016 Share Опубликовано 11 мая, 2016 16 минут назад, Etamin сказал: Дякую за швидкі відповіді. Підкажіть чи не запізно робити тиху заміну матки в інших вуликах? Все залежить від стану сімей, якщо бджіл багато, то спровокуєте роїння. Потрібно завантажити бджіл роботою і якщо бджоли багато зробити протиройові відводки. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Мико Опубликовано 11 мая, 2016 Share Опубликовано 11 мая, 2016 1 час назад, Etamin сказал: Дякую за швидкі відповіді. Підкажіть чи не запізно робити тиху заміну матки в інших вуликах? Тиха замiна матки дуже складний прийом .Просте пiдрiзання ноги у 70% не допоможе . Краще вiдiбрати матку у вiдводок i пiдрiзати сот з личинками прорiдивши iх 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
ЖекаNL Опубликовано 11 мая, 2016 Share Опубликовано 11 мая, 2016 2 часа назад, Etamin сказал: Доброго дня, при вчорашньому (11.05) огляді сімей стикнувся з неочікуваною проблемою ознак раннього роїння. я в таком случае делаю отводок на старой матке , в семье остаются маточники. При желании при начале выхода маток материнскую семью можно ещё поделить на количество маточников , или выбрать самые лучшие маточники и на них делать отводки ,если нет такого желания - повторюсь делаю отводок на старую матку оставляю 1 самый лучший маточник и расширяю семью о полного объёма , за то время пока начнёт сеять молодая пчёлы наносят достаточное количество мёда . знаю некоторых пчеловодов которые делают так в основных семьях перед акацией не зависемо роится семья или нет , другие сажают маток в изолятор . но можно и так как я написал... 2 часа назад, Etamin сказал: Доброго дня, при вчорашньому (11.05) огляді сімей стикнувся з неочікуваною проблемою ознак раннього роїння. Вулик №3 (лежак 19 рамочний): - минулорічний пійманий дикий рій, - сім'я - 14 рамок. плотний засів, є одноденний. - бджіл багато, за заставною дошкою величезна борода на 3 л. - по краях рамок 25 незапечатаних маточників з молочком та личинками. Мої дії: Поставив одну суш та одну вощину, відкрив повністю верхній та нижній льотки, позрізав маточники (рамки обліплені бджолами - міг пропустити). Питання наступні: 1.Чи будуть бджоли тягнути вощину в такому випадку? 2. Чи може сім'я вийти з ройового стану після вищевказаних дій? 3. Робити відводок? да такие действия НЕ выведут семью из роевого... 3 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Георгий14 Опубликовано 11 мая, 2016 Share Опубликовано 11 мая, 2016 Коли процес роіння запущений , як у вас , зірвати його може тільки різка втрата льотної бджоли - тому , якщо у вас є досить слабенька сім'я - ви можете іі витягнути , - в період найінтенсивнішого льоту - це десь в 11-00 , поміняйте місцями вулики слабенькоі і ройовоі сімей . Далі - перенесіть з ройовоі в слабку сім'ю весь печатний розплод , а з слабкої в ройову - весь відкритий . Підставляйте в ройову - тільки вощину і ніякої суші ! Ну і пам'ятаймо - це тимчасовий прийом - роіння це іх основний інстинкт - бджоли вижили завдяки цьому ! Тому не вірте тупуватим байкам про бджіл - які не рояться , різниця є тільки в величині критичноі маси молодої безробітної бджоли в різних породах , після чого таки запускається цей самий процес роіння ! Кращого прийому від роіння - як заміна старої матки на молоду - ніхто до цього часу не придумав ... 8 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
владислав78 Опубликовано 11 мая, 2016 Share Опубликовано 11 мая, 2016 В теме весна -лето я описывал роение пчел у меня в лежаке. Я поменял местами Тами незаселенный и роевой ульи местами, плставил рамку с одним маточником в новый улей две рамки с печатным расплодом на выходе две кормовые три суши, туда слетела вся летная пчела. Итог - спустя сутки в роевом улье все спокойно все трудяться новые маточники не закладываются, матка работает как молодая. Получился налет на маточник, по моему очень хороший прием. Если подвернется Марточка плодная померяю, если нет выйдет молодая облетиться(даст бог)и будет хорошая семья. Жду двух плодных. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Etamin Опубликовано 11 мая, 2016 Share Опубликовано 11 мая, 2016 48 минут назад, владислав78 сказал: В теме весна -лето я описывал роение пчел у меня в лежаке. Я поменял местами Тами незаселенный и роевой ульи местами, плставил рамку с одним маточником в новый улей две рамки с печатным расплодом на выходе две кормовые три суши, туда слетела вся летная пчела. Итог - спустя сутки в роевом улье все спокойно все трудяться новые маточники не закладываются, матка работает как молодая. Получился налет на маточник, по моему очень хороший прием. Если подвернется Марточка плодная померяю, если нет выйдет молодая облетиться(даст бог)и будет хорошая семья. Жду двух плодных. в мене якраз через один вулик стоїть пустий лежак. Завтра мабуть так і зроблю, якщо зможу його перенести, він досить важкий. Чи потрібно в ройовій сім'ї після такої операції вирізати маточники чи їх згризуть? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
владислав78 Опубликовано 11 мая, 2016 Share Опубликовано 11 мая, 2016 Маточники и мисочки удалил. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Маркіян Опубликовано 12 мая, 2016 Share Опубликовано 12 мая, 2016 23 часа назад, владислав78 сказал: Маточники и мисочки удалил. Ха.Ха.Ха. Прийом що ти зробив цілком нормальний. Та практика показала, що це роїння не усуває. А просто зсуває у часі. Я б оцінив це як 40% проти 60%. Тобто 60% що роїння швидко повториться. Питання як швидко? 3 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
владислав78 Опубликовано 12 мая, 2016 Share Опубликовано 12 мая, 2016 19 минут назад, Маркіян сказал: Ха.Ха.Ха. Прийом що ти зробив цілком нормальний. Та практика показала, що це роїння не усуває. А просто зсуває у часі. Я б оцінив це як 40% проти 60%. Тобто 60% що роїння швидко повториться. Питання як швидко? Час покаже хто правий, скривати не буду напишу в цiй темi. Для мене досвiд це найважливiще, моi помилки мiй клопiт. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
igorstep Опубликовано 12 мая, 2016 Share Опубликовано 12 мая, 2016 Только что, владислав78 сказал: Час покаже хто правий, скривати не буду напишу в цiй темi. Для мене досвiд це найважливiще, моi помилки мiй клопiт. Можу собі уявити як то зривати маточники і мисочки ну так в пятьох сімях, а коли100? Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
владислав78 Опубликовано 12 мая, 2016 Share Опубликовано 12 мая, 2016 А ви уявiть не своi 100 a моi 5, якщо б не могуi помилки, цього не було. 39 минут назад, Маркіян сказал: Ха.Ха.Ха. Прийом що ти зробив цілком нормальний. Та практика показала, що це роїння не усуває. А просто зсуває у часі. Я б оцінив це як 40% проти 60%. Тобто 60% що роїння швидко повториться. Питання як швидко? Як на мене не дуже доречно смiятись над новачками, це як майстер приходить i глузуе над пiдлеглим, я як керiвник не дозволяю собi такого над своiми хлопцями. Пробачте якщо Вас повчаю. Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
igorstep Опубликовано 12 мая, 2016 Share Опубликовано 12 мая, 2016 Только что, владислав78 сказал: А ви уявiть не своi 100 a моi 5, якщо б не могуi помилки, цього не було. Як на мене не дуже доречно смiятись над новачками, це як майстер приходить i глузуе над пiдлеглим, я як керiвник не дозволяю собi такого над своiми хлопцями. Пробачте якщо Вас повчаю. Я над вами не сміюсь ,просто пригадав себе колись як заглядав у кожну мисочку чи там є яйце зривав маточники і так по кругу і толку з цього не було ніякого. 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Любомир Опубликовано 13 мая, 2016 Share Опубликовано 13 мая, 2016 В 11.05.2016 в 21:30, Георгий14 сказал: Кращого прийому від роіння - як заміна старої матки на молоду - ніхто до цього часу не придумав ... так, а завчасна заміна старих маток на молодих знижує ймовірність роїння до 5-10%. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
mukola-s Опубликовано 13 мая, 2016 Share Опубликовано 13 мая, 2016 В 5/11/2016 в 13:25, Etamin сказал: Дякую за швидкі відповіді. Підкажіть чи не запізно робити тиху заміну матки в інших вуликах? судячи з ваших слів бджоли в вулику багато якщо така ситуація і в інших сімях то я б радив по можливості дати бджолам вощину нехай працюють а за потребе розширення пасіки зробити відводки не потрібно підрізати ніжку це варварство якщо вже так хочете то краще просто задавіть матку сильна сімя потягне прикрасні свищеві маточники і з них вийдуть за господарськими ознаками кращі матки чим ройові . 3 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Любомир Опубликовано 13 мая, 2016 Share Опубликовано 13 мая, 2016 В 11.05.2016 в 13:25, Etamin сказал: 12 минуты назад, mukola-s сказал: зробити відводки Підкажіть чи не запізно робити тиху заміну матки в інших вуликах? відводки робіть на старі матки, які з часом заміните, а сімї виведуть собі молодих. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Георгий14 Опубликовано 13 мая, 2016 Share Опубликовано 13 мая, 2016 4 часа назад, Любомир сказал: так, а завчасна заміна старих маток на молодих знижує ймовірність роїння до 5-10%. ЛЮБОМИР , пропоную вам виправити свій пост ... А я , звертаюсь до учасників форуму з РЕАЛЬНИМ стажем - " У кого з Вас роілася сім'я - після того як Ви -завчасно - як написав Любомир , поміняли стару матку на молоду ? " Особисто у мене і тих , кого знаю - жодного разу , тому кожної весни (завчасно) - міняю маток на молодих ! P.S. Хоча є і інший шлях - з року в рік - методично лазити по деревах , напевно це так ... - Романтично ! 2 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
masterden123 Опубликовано 13 мая, 2016 Share Опубликовано 13 мая, 2016 В 11.05.2016 в 13:03, Etamin сказал: Доброго дня, при вчорашньому (11.05) огляді сімей стикнувся з неочікуваною проблемою ознак раннього роїння. Вулик №3 (лежак 19 рамочний): - минулорічний пійманий дикий рій, - сім'я - 14 рамок. плотний засів, є одноденний. - бджіл багато, за заставною дошкою величезна борода на 3 л. - по краях рамок 25 незапечатаних маточників з молочком та личинками. Мої дії: Поставив одну суш та одну вощину, відкрив повністю верхній та нижній льотки, позрізав маточники (рамки обліплені бджолами - міг пропустити). Питання наступні: 1.Чи будуть бджоли тягнути вощину в такому випадку? 2. Чи може сім'я вийти з ройового стану після вищевказаних дій? 3. Робити відводок? 1. Так 2.Нi 3. Так. 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Георгий14 Опубликовано 13 мая, 2016 Share Опубликовано 13 мая, 2016 12 часа назад, владислав78 сказал: Час покаже хто правий, скривати не буду напишу в цiй темi. Для мене досвiд це найважливiще, моi помилки мiй клопiт. Час - уже показав , що Маркіян - правий . Ви ж не думаєте , що бджільництво існує лише останніх років 10 , віками бджолярі спостерігали за бджолами і робили висновки ... 1 Цитата Ссылка на комментарий Поделиться на другие сайты More sharing options...
Рекомендуемые сообщения
Присоединяйтесь к обсуждению
Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.