Перейти к содержанию

Роение

Петрович

Рекомендуемые сообщения

З такою ситуацією зіткнувся уперше.

Поставьте для проверки 1-у рамку открытого расплода, так называемую "сигналку". И через пару дней она все Вам расскажет(просигнализирует) :hi:

З такою ситуацією зіткнувся уперше.

Поставьте для проверки 1-у рамку открытого расплода, так называемую "сигналку". И через пару дней она все Вам расскажет(просигнализирует)
Не получится - 7 июля рабочий день (за 29 июня), приеду вечером, надо поснимать ловушки, утром переселить, в обед - в Днепропетровск. Может через неделю, на Петра и Павла... А сигналку я ставил пару месяцев назад в другой своей семье - было всё так, как Вы описываете - через трое суток маточник был запечатан, в положенное время матка вышла, облеталась, сеет неплохо. Менять не было ни маток (ни у меня, ни в магазинах в Днепропетровске или в Кривом Рогу) ни желания.

Менять не было ни маток (ни у меня, ни в магазинах в Днепропетровске или в Кривом Рогу) ни желания.

Бывает :) ... :hi:

утром переселить, в обед - в Днепропетровск.

Вибачте за втручання, знайдіть декілька хвилин між ранком і обідом, підставте "сигналку", як Вам радять. Рій полетів - це вже відбулося, молода матка скоріш за все є (це вона гризла маточники), Ви її могли не помітити (бачу у Вас окуляри), але є вірогідність того, що вона не вернулася з шлюбного польоту. До Петра і Павла можете мати трутівку, чим ускладните ситуацію.

утром переселить, в обед - в Днепропетровск.

Вибачте за втручання, знайдіть декілька хвилин між ранком і обідом, підставте "сигналку", як Вам радять. Рій полетів - це вже відбулося, молода матка скоріш за все є (це вона гризла маточники), Ви її могли не помітити (бачу у Вас окуляри), але є вірогідність того, що вона не вернулася з шлюбного польоту. До Петра і Павла можете мати трутівку, чим ускладните ситуацію.
Сигналку поставлю обов'язково, коли прибиратиму пляшечки з-під меду. А от з трутівками мені простіше всього - це вже точно, що матки немає. У липні матка не проблема, спакував усі рамки до ящиків, виніс в кінець городу, зтрусив на землю - через 20 хвилин льотна бджола вдома, проблеми залишилися у бур'янах в кінці городу. Звечора матку під копак, майже завжди бджоли до ранку самостійно прогризали щільник з протилежної сторони і випускали матку.

Сигналку поставлю обов'язково, коли прибиратиму пляшечки з-під меду.

Сигналка завжди сигналізує одне:Матки нема :umora::umora: .Хоча до постановки її в сім"ю матка можливо була..При постановці рамки з засівом в сім"ю з неплідною маткою,бджоли майже завжди(навіть рій) матку убивають і тянуть маточники.З маточників виходять матки.Якщо до обльоту покласти знову сигналку-то знову отримаєм маточники..

Сигналку поставлю обов'язково, коли прибиратиму пляшечки з-під меду.

Сигналка завжди сигналізує одне:Матки нема :umora::umora: .Хоча до постановки її в сім"ю матка можливо була..При постановці рамки з засівом в сім"ю з неплідною маткою,бджоли майже завжди(навіть рій) матку убивають і тянуть маточники.З маточників виходять матки.Якщо до обльоту покласти знову сигналку-то знову отримаєм маточники..
Так, дійсно є така проблема, але тільки якщо контролька з одноденним засівом. Одно - дводенний засів пахне феромоном мамкі(плідної звичайно) і бджоли вважають не плідну як загрозу тій плідний яка на їх "думку" поклала ці яйця. Ще б трошки і сам би не зрозумів що мав на увазі :blink::umora:

молода матка скоріш за все є (це вона гризла маточники),
Завжди думав, що маточники згризають бджоли. Це ж, якщо маточників кілька десятків, то у неї зуби зітруться :umora:

молода матка скоріш за все є (це вона гризла маточники),
Завжди думав, що маточники згризають бджоли. Це ж, якщо маточників кілька десятків, то у неї зуби зітруться :umora:
То ж зуби тут ні до чого. головне щоб сім`я прийняла, а далі жало і ФЕРОМОНИ для челяді!!! Майже як у наших політиків.

• 4 weeks later...

Ройова пора закінчилась. Настала пора меди брати і тут, як виявив мій сусуд пасічник, тему закривати рано. Цього року ніхто відводків не купляв а він спец по ним і бдожли у нього виявилось до дідька. Прибіг в середині травня і каже що у лежаках на дві сім"ї майже усі вулики в ройовому стані. Добре, що ящиків у нього достатньо от ми і відводки на старих поробили. Молоді вийшли і як липа пішла вже зачервили. Знов біжить і питає що робити. Порадив одну матку забрати та об"єднати. Це десь 25 червня приблизно. Зробив. Каже за тиждень перевіряв - матки червлять, все добре. А там і буркун пішов. Працюють, дивитись ніби не було чого. Повинні працювати, як медовики. Корочче - два рази нашвидкоруч підставляв вощину, і в районі 15 липня підсилив розплодом від відводків по дві рамки на сім"ю. А вчора зустрів такий сумний пресумний. Каже що меду в усіх тих сім"ях нуль! Виручили тільки кілька корпусних. Як виявилось при огляді в усих були присутні відкриті маточники, а в деяких були ще й запечатані. Отже роблю висновок, що молоді матки ще не панацея від роїння. Тільки ніяк не можу второпати, які такі сприятливі фактори цьому явищу? Вуликі великі на 24-26 рамок, бджоли достатньо, можливо навіть багато, медування було стабільним без особливих перерв. Що треба робити в таких випадках для уникнення подібного?

Що треба робити в таких випадках для уникнення подібного?

:IMHO1: - настойчиво заниматься селекцией и не один год. Лет 5-ть назад я только и делал, что бегал за роями. В этом году - только одна семья зашла в роевое :hi:

Що треба робити в таких випадках для уникнення подібного?

:IMHO1: - настойчиво заниматься селекцией и не один год. Лет 5-ть назад я только и делал, что бегал за роями. В этом году - только одна семья зашла в роевое :hi:
Підтримую
Вуликі великі на 24-26 рамок, бджоли достатньо, можливо навіть багато, медування було стабільним без особливих перерв. Що треба робити в таких випадках для уникнення подібного?
Не знаю,може тут і помиляюсь, але мені здається, що мед здатна добре зібрати сім'я, що має оптимальну кількість бджіл. Занадто велика дає обернений ефект. Тут як у людей - добру працьовитість і витривалість має фізично міцна підтянута людина, а "товстуни" мають гірші показники. :IMHO1:

Саме так він і робив. Отже на майбутнє для себе приймаю дві необхідні умови повної гарантії незльоту роя - це охолодження рою, та відкритий розплід.

Не вказали найголовнішої- підрізати матці крило(звісно як що вона плідна), як що неплідна то в кліточку на кілька днів.
Не знаю,може тут і помиляюсь, але мені здається, що мед здатна добре зібрати сім'я, що має оптимальну кількість бджіл. Занадто велика дає обернений ефект. Тут як у людей - добру працьовитість і витривалість має фізично міцна підтянута людина, а "товстуни" мають гірші показники.

Думаю що помиляєтесь. Слабка сім'я це що я один на пасіці(все сам- довго та й тоскно :( ) а сильна це коли прийдуть мої помічники(робота аж кипить :ay: ). Обернений ефект може дати лише рійливість, тобто чим рійливіші сильні сім'ї тим більший добовий принос потрібен щоб вони не зароїлись.

Ройова пора закінчилась. Настала пора меди брати і тут, як виявив мій сусуд пасічник, тему закривати рано. Цього року ніхто відводків не купляв а він спец по ним і бдожли у нього виявилось до дідька. Прибіг в середині травня і каже що у лежаках на дві сім"ї майже усі вулики в ройовому стані. Добре, що ящиків у нього достатньо от ми і відводки на старих поробили. Молоді вийшли і як липа пішла вже зачервили. Знов біжить і питає що робити. Порадив одну матку забрати та об"єднати. А вчора зустрів такий сумний пресумний. Каже що меду в усіх тих сім"ях нуль! Отже роблю висновок, що молоді матки ще не панацея від роїння. Тільки ніяк не можу второпати, які такі сприятливі фактори цьому явищу? Вуликі великі на 24-26 рамок, бджоли достатньо, можливо навіть багато, медування було стабільним без особливих перерв. Що треба робити в таких випадках для уникнення подібного?
Ваша порада ...., просто испортила сезон сусіду. А чтобы сделать выводы почитайте зимой литературу и все получится .

Подивився бджоли і побачив по 4 маточника напівзакритих на двох рамках, підскажіть це роїння чи тиха заміна матки?

підскажіть це роїння чи тиха заміна матки?

Тихая смена :hi:

Ваша порада ...., просто испортила сезон сусіду. А чтобы сделать выводы почитайте зимой литературу и все получится

Ну і в чому Ви бачите помилку? Але прохання не відсилати до літератури, а конкретніше.

• 3 weeks later...

В этом сезоне одна семья отроилась дважды, но что интересно, первый рой вышел 17 июня, благополучно его поймали, рой на старой матки. На следующий день эту семью пересмотрел оставил один маточник, через 10 дней сделал повторный осмотр, матка уже сеяла. 19 июля вылетел с этой семьи второй рой, при осмотре семьи был удивлен, был засев на трех рамках и всего 4 маточника, с которых были выходы маток. Второй рой вылетел на плодной матке.

• 1 month later...
Отже на майбутнє для себе приймаю дві необхідні умови повної гарантії незльоту роя - це охолодження рою, та відкритий розплід.
Размещение роя в погребе делается не для охлаждения роя (общепринятая ошибка). а для разрыва связи роя с пчёлали разведчицами , которые ищут новое жилище Куда обычно и слетает посаженный рой Вторая грубая ошибка постановка открытого расплода В 100%случаев пчёлы строят новые маточники тем самым увеличивают дезматочное и безрасплодное состояние роя,который толком не работает и теряется роевая енергия Давайте посетим вот эту ТЕМУ В следующий раз буду переносить или удалять :hi:

Не знаю,може тут і помиляюсь, але мені здається, що мед здатна добре зібрати сім'я, що має оптимальну кількість бджіл. Занадто велика дає обернений ефект. Тут як у людей - добру працьовитість і витривалість має фізично міцна підтянута людина, а "товстуни" мають гірші показники. :IMHO1:
Не согласен с вами Ведь только в сильных семьях всё спасенье и сравнение с "товстунами" к данному случаю отношения не имеет :IMHO1: А вот соединение семей да ещё и подсиливание расплодом на таком малом (24-26 рам) обьёме улья вогнало семью в роевое и рой двухведёрный убёг, а хазяин только маточники обнаружил открытые и печатные .Надо было ещё подождать и вторак бы убёг

Вторая грубая ошибка постановка открытого расплода В 100%случаев пчёлы строят новые маточники тем самым увеличивают дезматочное и безрасплодное состояние роя,который толком не работает и теряется роевая енергия

Ни разу, за все время, рой не слетал после постановки ему открытого расплода. А, тем более, отстраивал на нем какие-либо маточники :hi:

• 3 months later...

В Журнале "Украинский пасечник" № 4 за 2001 год на стр. 10-11 напечатана интересная статья Ратмира Егошина "Рiй не втече". Он в 1970 годах придумал пристрой для поимки выходящего роя. По его словам, этот метод позволяет поймать выходящий рой в стоящий рядом улей без присутствия пчеловода на пасеке. Прошу помочь понять конструкцию. В частности, хочу понять вот это место: "конец трубки, вставленный в отверстие для роя, нужно оборудовать сетчатым конусом с отверстием на вершине для выхода матки. Или можно обойтись и без него. В таком случае трубка должна выступать от внутренней поверхности стенки улика на 35-50 мм, чтоб матка не смогла развернуться". Уважаемые, может ли кто-нибудь объяснить это другим словами? Если трубка вставлена в старый [старый ли?] улей, и выступает от внутренней поверхности стенки улика на 35-50 мм то как это поможет зайти в трубку матке и помешает ей развернуться? Журнал Украинский пасечник 4-2001, djvu, 1.29 МБ. e813372820cct.jpg 13a967abd532t.jpg

Шановні колеги! Хочу застосувати побачений (в німецькому відео,актуальне для МК) прийом виведення сім'ї з ройового стану з використанням розподілового дна. Коротко: вулик з ройовою сім'єю розділяють спеціальним дном, зробивши певні маніпуляції корпусами, що сподобалося - нетреба розносити, Висловлюйте думки, може є досвід, діліться!

Шановні колеги! Хочу застосувати побачений (в німецькому відео,актуальне для МК) прийом виведення сім'ї з ройового стану з використанням розподілового дна. Коротко: вулик з ройовою сім'єю розділяють спеціальним дном, зробивши певні маніпуляції корпусами, що сподобалося - нетреба розносити, Висловлюйте думки, може є досвід, діліться!
Прием давно извесный и с успехом применяется на теренах рiдноi матiнки Украiни А нiмцi в нас скопiювали :az:

Прием давно извесный и с успехом применяется на теренах рiдноi матiнки Украiни А нiмцi в нас скопiювали :az:
Мико а наскільки він, цей спосіб ефективний, чи варто витрачати час на виготовлення таких ден?

• Алёнка changed the title to Зароїлася?

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...