Перейти к содержанию

Роение

Петрович

Рекомендуемые сообщения

Cfif! Проясни ситуацію. У відставленому вулику льотна вся злетить. З ким піде рій? Я завжди, коли роблю таку операцію і не знаю чи рій пішов чи ні залишаю один або кілька маточників зі старою сім"єю. Щось не помічав роїння в ньому.

Якщо Ви просто відставите вулик з ройовими бджолами вбік, то ніхто нікуди не злетить. Ройові бджоли не вилітають з вулика, не носять мед і взагалі висять і чекають "команди". Такщо буде матка і запечатаний маточник - полетять... Гуцул добре каже - є такий стан сім'ї, що якщо не дати відроїтися ніякі протиройові методи не допомагають і маніпуляції з матками в кінцевому результаті можуть привести до трутівки, бо вже ніщо не приймають ні маточників, ні маток, ні контрольку не тягнуть... Тут хіба по Таранову(не зважаючи на критику) відділити ройових бджіл і підсилити ними якусь сім'ю... :IMHO:
байдикують. А чому? Бо немає льотної.

Це не так... Байдикують саме ройові, а якби вони були не льотні, то як би рої виходили?

Тут хіба по Таранову(не зважаючи на критику) відділити ройових бджіл і підсилити ними якусь сім'ю..

....обо штучно "відроїти" сім‘ю :hi:

Якщо Ви просто відставите вулик з ройовими бджолами вбік, то ніхто нікуди не злетить. Ройові бджоли не вилітають з вулика, не носять мед і взагалі висять і чекають "команди". Такщо буде матка і запечатаний маточник - полетять...

Розяснення приймається. Але сумніви залишаються. Повторюю- роблю так постійно. Ось і 25.05.12 при відборі меду знайшов три сім"ї у ройовому стані. Рої ще не вийшли бо були яєчка. Маток шукати часу не було. Тому відставив сім"ї і залишив по одному маточнику в них. На старому місці поставив коробки з відкачаними рамками і одну з розплодом і маточником. В результаті жоден рій не вийшов. Старі матки порозгризали маточники і успішно працюють. За їх рахунок підсилюю нові сім"ї. Липу пропускаю, а от на різнотрав"я встигну наростити силу. Мабуть Ви праві, що ніхто нікуди не летить, бо на протязі кількох днів на старих вуликах висіли бороди і в нових сім"ях бджоли було не густо. Але вже через тиждень, коли минув цей ройовий стан перерозподіл бджоли явно проявився. Льотна перелетіла до нових сімей на старе місце.
Гуцул добре каже - є такий стан сім'ї, що якщо не дати відроїтися ніякі протиройові методи не допомагають і

Успішно виліковую роїння у випадку наявності взятка в природі. Забираю весь розплід і заміняю сушшю. Результат - 100%. І не я один ним успішно користуюсь.

Успішно виліковую роїння у випадку наявності взятка в природі. Забираю весь розплід і заміняю сушшю. Результат - 100%. І не я один ним успішно користуюсь.

Як правило так і є - роблю те саме, але бувають ОКРЕМІ випадки, коли сім'я входить в такий стан, що з нею щось вдіяти нереально. :dntknw:

Доброго дня! На минулих вихідних зіткнувся з такою неприємною, на мій погляд ситуацією: два тижні тому, щоб запобігти роїнню, з сім'ї вилучив маточку і залишив один запечатаний маточник. На цих вихідних продивився цю сімейку і виявилося, що бджоли знову наробили маточників всі були запечатані, і більшість з них розміщувалась на розплоді, а на тому місці де залишив маточник вже було порожнє місце. Подивившись 3 рази всі рамки, маточки не знайшов. Так виходить, що тей маточник був "холостим"!?Чи я чогось не розумію??? :dntknw: Допоможіть будь ласка розібратися в чому справа?
См*я і надалі залишається в ройовому стані! (або з неї вже вийшов рій,може Ви незвернули увагу,з тою маткою ,шо Ви залишили)Одним відбором матки тут уже не зарадиш.Ройові бджоли все одно будуть чекати виходу матки -любої навіть свищової(сім*я в ройовому,і Ви оставили відкритий розплід у сім*ї) і тоді обов*язково буде рій.Тут уже хлопці по мому все розжували як вивести з ройового.Я особисто користуюсь відбором льотної,але є такі сім*ї,як каже Мапет що краще дати їй відроїтись :IMHO1:

знайшов три сім"ї у ройовому стані. Рої ще не вийшли бо були яєчка. Маток шукати часу не було. Тому відставив сім"ї і залишив по одному маточнику в них. На старому місці поставив коробки з відкачаними рамками і одну з розплодом і

Маркіян,чому в 3-х сім"ях не скористався своїм відпрацьованим способом:

,тим більше,що результат100% і вулики переставляти не треба? :umora:

У мене якась дивна ситуація з одним вуликом :dntknw: Вперше з таким стикаюсь. Робив відводок на 8 рамках в перших числах травня, дав ім можливість вивести матку, регулярно підсилював печатним розплодом - все ніби добре, але матка почала сіяти десь через місяць і одразу ж на тому засіві потягнули ройові маточники цілими гронами - заглянув 10-го червня - вже запечатані були. Позривав маточники, намагався знайти матку - не зміг відшукати. Забирати розплід ще не було чого - матка сіяла недавно. Переставив вулик, помінявши місцями з слабшим, ослабив сім'ю, але це не подіяло - маточники потягнули знову. Виламав, підняв увесь розплід за роздільну решітку, бджіл струсив на східці перед вуликом, в гнізді лишив одну тільки вощину й суш. Матку намагався знайти - не побачив :dntknw: Шукав її на східцях, коли заходили в льоток - те ж саме. Тільки в гнізді з'явився засів - знову потягли на ньому маточники. Сьогодні перебрав порамочно весь вулик, намагаючись побачити невловиму матку, потім, розізлившись, прогнав всю сім'ю через роздільну решітку - матки не знайшов - містика прямо. Може вона така дрібна, що мало відрізняється від звичайних бджіл? По засіву до неї претензій наче нема - щільний, багато, правда сіє всюди де тільки можна - і по два яйця в комірку, і в пергових і т.д. Розплід не горбатий, нормальний. Вже думав ліквідувати ту сім'ю, але як це зробити без відшукування матки? З ройового настрою вивести не вдається :dntknw: В усіх решті вуликах носять мед, працюють як скажені - а ці байдики б'ють - ні вощини не тягнуть, ні меду не носять - у вулику майже сухо. З чого вони розплід годують - хто зна. Матка Ф2 від вучківської карпатки, але бджоли від неї вогняно-руді виходять - ще одна причина її позбутись, але як це зробити?

9 червня зроїлась сім'я. Оскільки це вже був другий рій, то вирішив його вернути назад, попередньо зрізавши всі маточники. Повторно вже не злітали. Сьогодні при огляді не виявив ні розплоду ні матки (хоча огляд не проводив докладний, бо не дали - сильно усі агресивні стали). Але при тому бджоли обножку несуть. Матки запасні плідні маю. Думаю ще раз з наступного тижня зробити повний огляд. Але таке цікавить - чи несуть бджоли обножку, якщо немає розплоду?

Маркіян,чому в 3-х сім"ях не скористався своїм відпрацьованим способом:

Мед брав. А то була б не робота, а шарпаніна.
бджоли від неї вогняно-руді виходять

У мене минулого року залетів рій. Аж цього року звернув увагу. Матка і бджоли вогняно-руді. Матка довга тоненька. Мабуть пройде через роздільну. Стиснув. Зароїлась. Поділив на чотири відводки. Тоді і знайшов її вже легко. В три дав неплідні, а з неї відбираю для підсилення відводків запечатаний розплід. За два тижні ліквідую, як клас. Цікаво мені, що то за порода?
Оскільки це вже був другий рій

Отже закономірно
Сьогодні при огляді не виявив ні розплоду ні матки

якщо матка не повернулась з обльоту.
Але таке цікавить - чи несуть бджоли обножку, якщо немає розплоду?

Помічав, що несуть.

Ось що розповів мені сьогодні знайомий бджоляр з невеликим стажем. Каже що зловив великого роя на 3-4 кг. Посадив у вулик. На другий день цей рій знов сів на старе місце де прививася. Він його зняв додав до суші одну рамку з печатним розплодом і знов посадив у той самий вулик. На третій день рій полишив і той розплід і знов привився на старе місце. Чесно кажучи йому у вічі - не повірив, що таке можливе. А яка Ваша думка?

Ось що розповів мені сьогодні знайомий бджоляр з невеликим стажем. Каже що зловив великого роя на 3-4 кг. Посадив у вулик. На другий день цей рій знов сів на старе місце де прививася. Він його зняв додав до суші одну рамку з печатним розплодом і знов посадив у той самий вулик. На третій день рій полишив і той розплід і знов привився на старе місце. Чесно кажучи йому у вічі - не повірив, що таке можливе. А яка Ваша думка?
Швидше за все можливо. У мене був випадок виходу роя і повернення на старе місце привою, то вдруге не пробував прямо у вулик, а через охолодження у підвалі на ніч. Такае пояснюю, що підсаджував не через льоток, а витрушуючи з рійниці на рамки вулика (хоча так роблю у 80 відсотках), напевне для нього не було відчуття входження у нове житло. :)

Треба ставити 1-2 рамки з відкритим розплодом, тоді вони вже точно нікуди не полетять (перевірено на власному досвіді)

Такае пояснюю, що підсаджував не через льоток, а витрушуючи з рійниці на рамки вулика (хоча так роблю у 80 відсотках), напевне для нього не було відчуття входження у нове житло

Саме так він і робив. Отже на майбутнє для себе приймаю дві необхідні умови повної гарантії незльоту роя - це охолодження рою, та відкритий розплід.

Такае пояснюю, що підсаджував не через льоток, а витрушуючи з рійниці на рамки вулика (хоча так роблю у 80 відсотках), напевне для нього не було відчуття входження у нове житло

Саме так він і робив. Отже на майбутнє для себе приймаю дві необхідні умови повної гарантії незльоту роя - це охолодження рою, та відкритий розплід.
Я ще ніколи не охолджував роя, зняв, підготував вулик і зарядив, сиджу насолоджуюся обльотом :)

Доброго дня! На минулих вихідних зіткнувся з такою неприємною, на мій погляд ситуацією: два тижні тому, щоб запобігти роїнню, з сім'ї вилучив маточку і залишив один запечатаний маточник. На цих вихідних продивився цю сімейку і виявилося, що бджоли знову наробили маточників всі були запечатані, і більшість з них розміщувалась на розплоді, а на тому місці де залишив маточник вже було порожнє місце. Подивившись 3 рази всі рамки, маточки не знайшов. Так виходить, що тей маточник був "холостим"!?Чи я чогось не розумію??? :dntknw: Допоможіть будь ласка розібратися в чому справа?
Аналогичная картина.

Треба ставити 1-2 рамки з відкритим розплодом, тоді вони вже точно нікуди не полетять

Да. Этот метод никогда не подводил :hi:
Аналогичная картина.
Возможен такой вариант. После удаления матки, не смотря на наличие запечатанного маточника, пчелы потянули свищевые. Затем, из оставленного маточника вышла матка, но трагически погибла при облете и не вернулась

После удаления матки, не смотря на наличие запечатанного маточника, пчелы потянули свищевые

Я також мав твку ситуацію і писав раніше. З відгуків пасічників виявилось що це розповсюджене явище, а не рідкість.
Затем, из оставленного маточника вышла матка, но трагически погибла при облете и не вернулась

А чи не міг піти рій з молодою при наявності свищів?

А чи не міг піти рій з молодою при наявності свищів?

Міг. Мав випадки, коли роїлись на свищових маточниках після відбору старої матки у відводок.

Але таке цікавить - чи несуть бджоли обножку, якщо немає розплоду?
в мене навіть отрутневілі сім"ї носили обножку.

Сегодня думал пересадить пойманный рой из ловушки в улей.Рой сидел как минимум 3 недели(носили обножку)Когда снимал,понял что рой небольшой,так как ловушка лёгкая оказалась.Когда открыл не поверил глазам-пчелы на пол рамки(они и оттянули только пол рамки),матки нет,в ячейках по 3 яйца.

Цитата(skif @ 23.6.2012, 20:36) * Але таке цікавить - чи несуть бджоли обножку, якщо немає розплоду? в мене навіть отрутневілі сім"ї носили обножку.

Для сбора пыльци должен быть или расплод или матка. Если пчелы-трутовки, всеравно есть расплод. Какой расплод в данном случае значения не имеет.

Сегодня думал пересадить пойманный рой из ловушки в улей.Рой сидел как минимум 3 недели(носили обножку)Когда снимал,понял что рой небольшой,так как ловушка лёгкая оказалась.Когда открыл не поверил глазам-пчелы на пол рамки(они и оттянули только пол рамки),матки нет,в ячейках по 3 яйца.
Мабуть поройок був з неплідною маткою яка при спробі запліднитись - згинула. Поройки за звичай маленьки - на одну рамку виходять а той менші... :IMHO1:

28-29 червня підгодовував свої сім'ї, даючи їм мед або у щільниках (де було місце за заставною дошкою), або у високих вузьких скляних ємностях (пляшки з-під соків, баночки з-під польських маринованих грибів), кладучи їх безпосередньо на рамки. Під час підгодівлі вилучав старі і дефектні щільники на перетопку, переглядав сім'ї. Одним словом - відпочивав, насолоджувався спілкуванням. Зіткнувся з цікавим фактом. Одна з сімей, що мешкає у великому (на 22 рамки) лежаку на усіх без винятку щільниках мала до 100 розгризених маточників та ще до 200 мисочок під маточники. Причому не лише на щільниках (гніздових і медових), а і на голій вощині. Підставлені чотири тижні тому рамки з вощиною не відтягувалися, навпаки - обгризений воск вздовж дроту. Кормових запасів - немає, розплоду - немає, матку не знайшов. Особливо не переймаюся (бджоли у вулику вдосталь, приблизно на 12-14 рамок, трутового засіву немає, поведінка бджіл - сімейна, щось носять, щось роблять). Вирішив, що коли визначусь достовірно (протягом пари тижнів) то і робитиму за обставинами (куплю матку у магазині, попитаю знайомих, дам маточник з своєї пасіки). З такою ситуацією зіткнувся уперше. А рій (рої) десь полетіли. Може, і до моїх же пасток. Зніматиму - попитаю, звідки ви, дівчатка і хлопчики.

...на усіх без винятку щільниках мала до 100 розгризених маточників...

Які це були маточники, ройові? Схоже сім'я вийшла з ройового стану, а молода матка мабуть по стінках ховалась. Хоч, без винятку, вона могла і загубитись, зважаючи, що розплод вже повиходив, а нового не має. Уважніше придивіться, якщо бджоли не концентруються і не готовлять місце під засів на 1-2 стільниках, а рівномірно розпорошені по всих рамках, то ймовірніше матки не має і скоро появляться трутівки.

Зніматиму - попитаю, звідки ви, дівчатка і хлопчики.
А "хлопчики" теж разом з роєм вилітають в мандри? Бо пересадив рій і дивлюсь, що трутня у них ну дуже багато...

• Алёнка changed the title to Зароїлася?

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...